Voľné pracovné miesta a medzera v životopise

korytnacka1
30. okt 2017

Na Slovensku je udajne volnych 75 000 pracovnym miest. A kde ked je tolko nezamestnanych a nemozu sa zamestnat. Nehovoriac o mamickach, viacere by chceli pracovat no stretavaju sa z nepochopenim a odmietanim. Nie vsetky mozme odpracovat 8 hodin denne. Su matky, ktore chcu odpracovat i 3-4 hodiny denne kedze viac nemozu skrz dieta no take neprijimaju..lebo..vraj nie su volne pracovne miesta...a tych 75 000 cim sa chvali pan minister je co?! Este ked spomenu v spravach, ze 30 % su zahranicny zamestnanci...pekne a Ty co chcu pracovat a hladaju pracu ostavaju nadalej bez prace. Kde je tych 75 000? Na vychode, na zapade??! Uz sa mi viac krat stalo, ze ma z uradu prace poslali s papierom na pohovor, ze je tam volne pracovne miesto. Pridem na miesto a uz pol roka bolo pracovne miesto obsadene, ze ho urad prace stale uviduje ako volne a posielaju im tam ludi.. Na pohovoroch sa mamicky casto stretavaju s nepochopenim a odmietnutim, radsej prijmu bezdentnu, ktora "ma cas". Tie co maju 3 roky v zivotopise medzeru to maju mozno lahsie no tie co aj 6 ci 7 rokov kvoli choremu dietatu ma malinkatu sancu na uspech na pohovoroch. Je velka diskriminacia zien, matiek. Hlavne, ze mali byt nejake dotacie na vytvorenie novych pracovnych miest... V tomto state to nie je lahke pre mamicky s dietatom, detmi. Stat sa "nedokaze postarat". Nie vsetky maju zdrave deti a mozu sa vratit do prace. Darmo ma matka niekolko rocnu prax ked jej na pracovnom pohovore oznamia, ze ju neprijmu iba kvoli "medzere v zivotopise".

ave17
30. okt 2017

A pointa?? Na čo tento príspevok?;) Nič v zlom,ale všetci vieme aká je situácia;(

sissy27
30. okt 2017

Voľné miesta určite sú, ale zrejme treba na ne aj určitú kvalifikáciu, prax, zdravotný stav, možno občas len chuť pracovať a opustiť svoju komfortnú zónu, no ale skrátka nemôže každý robiť čokoľvek...
Ty sa cítiš ukrivdená, lebo ťa zamestnávateľ nechce kvôli deťom či medzere v životopise... A ako sa má cítiť zamestnávateľ, ktorý má zamestankyňu 10 dní v mesiaci na pn / očr / u lekára, ale musí za ňu zaplatiť odvody, dať jej výplatu a ešte jej robotu prerozdeliť niekomu inému? A keď už príde do práce, tak má naponáhlo, lebo musí na rodičko, na besiedku, nemôže nikdy zostať dlhšie lebo škôlka... nedajbože má takých v práci viac..Samozrejme, že si to každý jeden poriadne rozmyslí...
A že štát sa nepostará? No štát sa podľa mňa stará až príliš a zbytočne, lebo jediné, k čomu to vedie, je zneužívanie sociálneho systému a vyplakávaniu, že málo... Nehovorím o tých, ktorí to naozaj potrebujú, kde si dieťa kvôli zdravotnému stavu vyžaduje skutočne celodennú starostlivosť, náročné lekárske vyšetrenia atď., akurát že takíto rodičia paradoxne najmenej pindajú, že štát sa nestará...Takým nech naozaj štát uhradí všetko, aby sa nemuseli zbierať tony vrchnáčikov a podobne... Ale koľko je takých, ktoré poberajú predĺžený rodičák, lebo dieťa má "zlý zdravotný stav", ale dieťa veselo 8 hodín v obyčajnej štátnej škôlke, po škôlke na tri krúžky a po zdravotných problémoch ani stopy a matka v práci...
Takisto ten luxus trojročnej platenej RD nie je nikde vo svete bežný, práve naopak... a to ešte zamestnávateľ je povinný držať prac. miesto a mať navyše náklady na pokrytie výpadku zamestnankyne počas rd... Toto tiež nie je hocikde bežné...

korytnacka1
autor
30. okt 2017

@sissy27 z casti suhlasim no nie kazda mamicka moze pracovat tych 8 hodin, prave kvoli dietatu, ktore si skutocne vyzaduje celodennu starostlivost. Zatial predlzeny RP (do konca roka) no ja stale nemozem ist pracovat na viac ako 3 hodiny denne kedze maly je v skolke len 4 hodiny denne, zatial. Posledny RP mi pride v januari, potom budem bez prijmu pokial neschvalia opatrovatelsky prispevok len davka v hmotnej nudzi. Mavame caste kontroly, hlavne vysetrenia v BA su financne narocne, cesta plus platime aj za vysetrenia. Chodime aj do TN ci ZA co si tiez vyzadaju peniaze na cestu plus vsade platime za vysetrenie hoc by to mala platit poistovna a nie su to sukromny lekari. Su iste pripady kde akoze "dieta s nepriaznivym zdr.stavom" matka na predlzemom RP a dieta 8 hodin v skolke, take dieta podla mna nevyzaduje celodennu neustalu starostlivost, alebo mozno ma par z nich aj asistenta a preto tam su cely den...ja chcem pracovat no nemozem viac ako tie 3 hodiny denne, to nevychadza ani 30 hodin tyzdenne. Mam zaujem pracovat, kludne aj za nizsi plat ale take miesta nie su. Potom preto ta otazka kde je tych 75 0000 miest. Vlastna skusenost : na skrateny uvazok ziadali 8 hodin odpracovat denne co ja nemozem. Ja viem, ze sa zamestnavatelia boja mamicky zamestnat kvoli chorobnosti deti, OCR ci rodicku. Ja chcem pracovat no nebolo mi umoznene na tie 3 hodiny denne. Keby dostal maly asistenta a bol by v skolke cely den bolo by to ine a ja by som sa mohla normalne zamestnat na plny uvazok. Asistenti nie su, do prveho rocnika nenastupi, je otazne ci ho prijme nejaka skola vzhladom na jeho zdravotny i mentalny stav. Bude mat sice coskoro 6 rokov no minimalne 1 rok bude este doma ked uz nebude chodit do skolky a ja bez prijmu kedze rodicak uz mat nebudem

korytnacka1
autor
30. okt 2017

@sissy27 co sa tyka hmotnej nudze pre matku s dietatom to je 117,20 € mesacne, odpocita sa 60 eur sudom urcene vyzivne. Ostava 57,20 € mesacna davka v hmotnej nuzdi. To by som mi mala este 32 hodin odpracovat co vychadza 1,78 € na hodiny. Za to im pracovat nikto nebude

sissy27
30. okt 2017

@korytnacka1 60€ výživné? žalostne málo aj na zdravé dieťa... toto by som riešila ako prvé...
áno, aktivačné práce pri poberaní príspevku v hmotnej núdzi sú ohodnotené ako sú, ale zas povedzme si pravdu, je to vymyslená aktivita, pri ktorej sa nikto nezoderie...
žiaľ, úprimne si neviem predstaviť prácu na 3 hodiny denne a aj to nie asi každý deň, keď potrebujete často chodiť po lekároch aj do iných miest... to asi jedine nejaké brigády, či už v administratíve, alebo napr. na pošte triedenie zásielok, v obchode dokladanie tovaru... alebo ak je možnosť, tak výpomoc v domácnosti - niekomu upratať, navariť...
tých 75000 prac. miest možno je, ale zamestnanec na 3 hodiny denne im to nevyrieši...

vetthy
30. okt 2017

Kto hľadá,nájde.ja po rozvode som ostala s dvoma maličkými deťmi sama(8,5),jedna bola nadaná,kopa mimoskolskych aktivít.ja som radovala ako zdravotná.sestra na dvanástky,tomu samozrejme koniec.vyzivne; od otca dva roky ani cent. Išla som za upratovačku v nemocnici,lebo to bolo na sem hodín,aj keď bolo trápne občas pred koleginami.chidioa som opatrvat a upratovať po domoch.prisla hosp.krita,nezamestnanosť u nás abnormálne,deti,tínedžera šli k rodičom a ja do sveta.vyrastlu,aj vysokú skončili.je ja možnosti aj de teba,v obchodoch sa dá robiť aj na pár hodín.upratovat kancelárie tiež.opatrovat tiež.mozes vybrať detičky do pestúnskej starostlivosti.pracivat cez počítač z domu...kde je vôľa,tam je cesta....

siska53
30. okt 2017

@korytnacka1
No je to tazke..to fakt... Len naozaj su taki,co sz im robit nechce..v zahranici su vraj aj delene pracovne miesta a moznost pracovat na kratsi uvazok..
A luxusne sa maju ti,co poberaju kadejake prispevky,nie maminy na RD.

V tvojom pripade by som sa ale skor zamerala na nieco vlastne..ak si zrucna a skusila nieco take,kde budes viac sebe pani, lebo to ti zavisla cinnost nikdy neumozni.

juliet86
30. okt 2017

@korytnacka1 chapem ze to mas tazke. Co tak tie 3-4hodiny denne niekomu opatrivat dietatko? Starych rodicov? Ist upratat dom ci kancelariu? Vencit psov? Ucit anglictinu? Piect zdrave kolace?masirovat ci robit kozmetiku alebo nechty? Stat ludom radu na uradoch Robit ako soferka uberu ci hopinu? Strikovat ciapky robit sperky? Neviem co vies a ovladas ale kde sa chce tak cesta sa najde. Pozri si napr. Jaspravim.sk. sprav si letaky a roznes do okolia drzim palce

korytnacka1
autor
30. okt 2017

@juliet86 dakujem za rady. To vencenie psov by ked sa najdu ludia, ktory to potrebuju. S upratovanim nemam problem no zatial sa stretavam iba z nepochopenim ako chcem pracovat pri dietati a vatsinou chcu na 6-8 hodin. Mam kozmeticky kurz (masaze a starostlivost o plet a ruky) no nam na to ziadnu atestaciu, aj si ma volali kamaratky aj z rodiny no nikto mi neplatil za to. Ako brigadu som mala roznasanie letakov no teraz chcu cisto len studentov. Priznam sa strikovat, hackovat neviem ani vyrabat sperky napriklad. Isla by som kludne aj tovar vykladat na par hodin denne no vatsinou chcu len studentov.

juliet86
30. okt 2017

@korytnacka1 a mas auto? Zaregistruj sa na profesia.sk a urob si tam agenta aby ti automaticjy chodili ponuky. Sprav si fb stranmu s ponukou letaciky. Teraz pred vianocami vela zien pitrebuje upratat doma. Napr trubu vycistit.. alebo zabalit darceky. Podnikavym stastie praje sup sup

korytnacka1
autor
31. okt 2017

@juliet86 auto nemam, ani vodicak. Ked pises kopu zien potrebuje...Ty by si pustila cudziu osobu do bytu/domu bez akychkolvek referencii? Teda tu v okoli nikoho takeho nepoznam a este co by platili za to.

juliet86
31. okt 2017

@korytnacka1 no odkial si? Tak zacni u vzdialenej rodiny kamosiek. Ja mam pani upratovacku aj moje zname maju. A vzdy zhanaju niekoho na opatrovanie ci upratovanie. Ake mas blizke vacsie mesto? Ak sa nepokusis nebudes vediet

juliet86
31. okt 2017

Daj si inzerat do novin do lokalneho tesca. Na profesia.sk domelia.sk si pozri jaspravim.sk pozri na fb podstranku....