Ahoj.prosim,poraďte mi.byvam uz skoro 7 rokov na dedine,predtým v malom meste. V dedine kde byvam mam zrejme len ja problem s tym,ze tu pobehuju naozaj veľké psy bez majitela. Mam panicky strach po tom co som bola v detstve.pohryzena,no aj tak si myslim,ze to nie je normalne. V meste by sa to nestalo a asi ani v inej obci...naposledy som sla s.detmi a vysiel.z.ulicky velky cierny pes a nie a nie od nas prec. Staršia dcera plakala od strachu, , ja som sa klepala. V zume sme stretlu dvoch velkych psov,bola som otrasena.je to tu na dennom poriadku.do dediny bez manzela ani nejdem,my byvame na takej akoby menej ludnatej casti dediny. Som akoby uvaznena pri bytovim dome,kde byvame. Poradte,co robit! Nie so strachom,ale na koho sa obratit,lebo mam pocit,ze v dedine som vsetkym na smiech,lebo sa bojim psa,ktory mi je po bedra! Starosta a spol nato kaslu. Prosim o empatiu, nie prispevky nadsenych psickariek obhajujucich psov ☹ Dakujem
@pusinka263 Ja ta chapem. Tuto vec maju v kompetencii obce. Musis napisat pisomnu staznost a ziadaj obec o vyjadrenie a napravu. Ak starosta nebude konat, napis podnet prokurature.
Ak starosta nic nerobi, tak skus Stat. veterinarnu a potravinovu spravu oslovit. A este lepsie napisat do Markizy alebo Jojky.
ak je sú to stále tie isté psy tak treba zistiť koho sú a odkiaľ stále utekajú a riešiť to so starostom. pokiaľ "nie sú nikoho" alebo sa nepríde na to koho sú tak treba zavolat najbližšie policajtov aby ich prišli odchytiť
@pusinka263 ja som nadseny psickar 😀 ..a som presvedceny, ze by si mala mat pravo takeho psa zastrelit v ramci zakona o krajnej nudzi . nemusis cakat , kym ta velke zviera bez majitela napadne , ak citis ,ze je ohrozeny zivot tvojho dietata , alebo teba , tak mozes konat a take zviera usmrtit v ramci sebaobrany na ktoru mas narok vzdy.
na slovensku je to so zakonnostou zial vselijake ^^ ..tak menej nekonfliktny prostriedok je poriadny obranny sprej . idealne s ucinnou latkou CR ..napr. https://www.municak.sk/obranne-spreje/obranny-s... ..mozes pouzit v kombinacii s ocelovym teleskopickym obuskom , ak by prisiel blizsie.
ak sa k tebe priblizi pes na volno bez majitela, tak mu to nastriekas z 2m, do tvare a dalej si to rozmysli. casom sa ti urcite zacnu vyhybat 😉
popripade, ak mas pocit ,ze sa jedna o zviera vo velkosti medveda, tak toto - https://www.municak.sk/obranne-spreje/obranny-s...
Zavolat mestskych aby psa odchytili. To je aspon u mas bezna prax, pokial niekto vidi psa bez majitela.
Policajti mu skontroluju cip, ak ma. Ake nie, ide do utulku.
Existuju elektricke paralyzere alebo nervove spreje a dalsia vec,ak sa bojis pes to vyciti a vie,ze je na koni on nie ty.
Mam podobnu skusenost,bola som tehotna 8.mes.napadol ma pes,necakala som na pohryznutie,obranila som sa- pes sice skapal,ale ja som i s dietatom prezila bez dohryzania.
Mozno pre niekoho hrozne ,ale psov sa nebojim ci velky ci maly,dokazem sa obranit a ochranit svoje dieta.Mam velkeho psa rodinny mazel ,skusky zanami,viem ake psi chodili na kynologiu a kazdy pes ma svoju slabu stranku 😉
A rada pre volno behajucich psov po dedine:
Poslat ziadost na obec o napravu,odchytenie psov,pokutu majitelovi atd.Jojkou a Markizou nevyriesis nic,ak starosta neda sam podnet ci zakaz.To je na dlho toto.
že to nie je v žiadnej obci? to by si sa čudovala...U nás behajú kade tade, ešte aj na cintoríne očurávajú hroby....starosta tiež nič nerobí - lebo chce od každého hlas a s každým chce byť zadobre... Mne by stačilo keby mali psy aspoň náhubky...
mozes zavolat policiu a volavat ju tak casto kym.to starosta nezacne riesit (samozrejme aj jeho pomedzi to urgovat)
vobec sa ti necudujem ze sa bojis.. velky pes bez majitela moze naozaj ublizit.. ja mam psov rada, ale neznasam nezodpovednych majitelov, co nepreberaju zodpovednost za svojich psov a nechaju ich takto pobehovat..
raz sa mi stalo aj u nas v dedine, ked som mala este len dve deti, ze som stretla dvoch obrovskych tulavych psov, na ulici som bola s detmi uplne sama.. nebolo mi vsetko jedno, psi si ma ale nastastie nevsimali.. neskor ich odchytil majitel..
len tak ako mala rada, nikdy sa nepozeraj psovi do oci, nauc to aj dieta.. nedavaj na sebe znat.strach, pozeraj len tak aby nemal pocit, ze ho vyzyvas (tak mozu pochopit priamy pohlad) a kludne ale rychlo chod prec..
@pusinka263 je to sice hrozne co napisem pretoze sama mam psov cely zivot...v zaujme ochrany zivota a zdravia by som si asi vzala so sebou nejaky slzny plyn alebo co😁 a otravene spekacky😁 zastrelit by bolo tiez fajn ale to nieje potkan cize asi by to chcelo nieco lepsie ako vzduchovku😀
@tncka strielat sa uz nesmie na psov vysiel novy zakon a pes je brany ako clovek 😉 tak zabijes psa dostanes na tvrdo basu 😂
Riesit so starostom, popripade potom zavolat policajtov aby odchytili psov alebo na to zavolali niekoho z mestskeho utulku. Uz sa aj niekedy stalo, ze tie psy niekoho napadli?
No k strielaniu len tolko, ze ani polovnik nemoze zastrelit zviera priamo v dedine, takze pochybujem, ze bezny obcan moze v dedine len tak mirnix dirnix strielat psy. Za druhe, ja som uz policii tulaveho psa nahlasovala a poslali ma pekne krasne kade lahsie, ze oni to riesit nebudu a veru ani neriesili. Mozno skus starostovi ozaj tou televiziou pohrozit, aspon na nasho by to zabralo 😂 ten by negativnu reportaz nezniesol
@soldi mestský policajti na dedinu neprídu !!! Mimo rajón ;)
@katrinka34 qna ich obhajobu musim napisat, ze mne neprisli ani v meste 😂
@janci05 nad tym som vazne uvažovala...médiá.ale nato.som.asi malo.odvazna
@soldi to je to..ze obojok skoro vzdy maju...ploty su derave,tak ujdu a idu si na spacirku strasit mna a deti.a atale sa mi to stane ked som sama,,lebo v nasej dedine ,,skapal pes,, co je ironicke
@prevenar raz prisiel tak blizko ze bol dvere ktora ma 4r a 108cm tvarou v tvar. A v pripade ppuzitia spreja,nezautoci pes?
@jana_eyre presne to ucim starsiu,lebo,mladsia mam 17m tak zbytocne.stale jej hovorim nepozeraj,ona si az ocka zakryva,tak sa boji.ja na sebe strach dam znat lebo sa klepem od strachu.nwm sia predstavit co urobim kebyzw zautoci.no hroza,panika
Ja len že potom sa ľudia čudujú, keď sú pohádzané otravy na psov....Ano je to krajné riešenie lebo je tam riziko že ten kto nechá pobehovať svojho psa môže nechať pobehovať bez dozoru aj malé dieťa, ale neviem čo iné má v takomto prípade robiť niekto kto má zo psov strach a cíti sa ohrozený. V meste je to jednoduchšie, zavoláš mestkých policajtov že sú tam denne túlavé psy a musia to riešiť alebo to nahlásiť na MU . Ale starosta by to riešiť mal, treba nájsť v dedine viacero mamičiek a tlačiť na starostu. Na dedine sa berie za normálne ak ti vybehne pes zo dvora ale iné je ak je to túlavý pes....Za psa je zodpovedný majiteľ. Ak niekomu patrí, mal by vedieť že ak pes niekoho napadne tak nielen že môže prísť o psa, ale môže aj platiť bolestné.
@pusinka263 u nas to funguje tak, ze policia odchyti a ak najde majitela tak ten dostane pokutu. Ak nenajde tak do utulku
@prevenar teba stretnut, tak by si tak odo mna vyfasoval teleskopickým obuškom po hlave, že by si videl🙈
@pusinka263 v prvom rade rieš svoju psychiku. To, čo cítiš a čo prenasas na deti, by vyžadovalo návštevu psychológa. Tiež som sa bala psov, ako malu má známych doberman dohryzol pri hre po rozblazneni, podarilo sa mi to prekonať a dnes psov zachranujem. To, že sa budeš takto spravat, si len koledujes, aby tá pes napadol. Ja som už všeličo odchytavala od aziata po vlciaka a ziaden z nich má nepokusal. V docaske sme tiež mali xx psov(od dogy, rotvika, vlciakov, pitbullov a to z reťazi, nesocializovanych, takze naozaj je to len o tvojom vyžarovanie, či si k tebe nejaký niečo dovolí)
K veci: Každá dedina musí mat zo zákona zriadenú karantennu a odchytovu stanicu alebo zmluvu o odchyte tulavych psov s nejakým utulkom. Neviem, či mate mestských policajtov, alebo sa takéto veci riešia cez starostu, ale stále mu volaj a trvaj na odchyte a vyhrážaj sa médiami, čo by mohlo zabrat teraz pred voľbami.
@pusinka263 v tvojom prípade (keďže si na dedine, kde mestských policajtov nemáte) by som volala štátnu políciu. Trochu to nafúkala. Inak pre nich budeš len hysterka, ktorá sa bojí psov. Čiže aspoň povedz, že ťa naháňal 😉 a ledva sa ti podarilo ho striasť. Plus, pridáš všetko, čo máš odsledované. Myslím, že s takým záznamom sa potom už dá tlačiť na starostu, ktorý by to mal riešiť. Predpokladám, že aj u vás máte niekde zakotvené, ako sa majú psy po obci pohybovať. Vo väčšine obcí/miest je to s náhubkom a na vôdzke (pokiaľ nejde o priestranstvo určené na venčenie) Ako psíčkarka viem, že psy jednoducho utekajú a bohužiaľ, niektoré sú chronickí zdrhávači a je náročné ich udržať. Ale je povinnosťou každého majiteľa to zariadiť tak, aby sa to nedialo. Nejdem ti tu radiť, ako sa máš pri stretnutí so psom správať, aby ti neublížil (ak máš paničky strach, nič z toho nebudeš schopná urobiť, čo je pochopiteľné). Ale pre tvoj pokoj, predpokladám, že tie psy nebudú potenciálne nebezpečné. Práve preto ich majitelia neriešia :-/ Ono z tých väčších plemien, sú naozaj nebezpečné a agresívne máloktoré a tie väčšinou nemajú tendenciu utekať. Utekajú poľovné, lovecké psy (labradorsky retríver, zlatý retríver, zo stredne veľkých- bígel, kokeršpaniel...) a tých "môžeš natrieť na chlieb", to sú mojkáči, ktorí sa len potrebujú vybehať 😉 Predpokladám že vám tam nenechajú svorky rotvajlerov, či dobermanov 😉
@pusinka263
Skus si strieknut na prst nervoveho spreja a prejdi si iba malickom po tvari,uvidis co to dokaze a pre psa o to horsie,ked brese a vdychne to ...
Ja nic ine v kabelke nenosim alebo potom ten elektricky,je toho dost na vyber.
No byt tebou riesim i psychicku stranku,vidno,ze mas panicky strach z volnepobehujucimi psami.
A to,ze maju obojok nic neznamena musi mat dve kolecka plus cip ako mam i ja na mojom psovi.
Volaj statnych,ze ta pes napadol a stava sa to denne.
@lula313 asi tvoje dieťa pes ešte nepohrýzol že? Lebo keby áno, tak niečo také nenapíšeš....Jasné že má Prevenar pravdu.... nemám nič proti psom, ale nech si ich majiteľia strážia a starajú sa o nich...aj my máme psa, ale je vo voliere a nepúšťame ho bez dozoru...A o hovnách po psoch to je ďalšia kapitola...🙄
@pusinka263 ...nemam taku skusenost . pouzil som niekolkokrat na uz utociaceho psa a vzdy utiekol. vzdy je lepsie byt vo dvojici ..najlepsia kombinacia je : zena - sprej , muz - sprej + ocelovy obusok. ..aby si videla, ako to funguje . obuskom tazko zrani, alebo zabije muz psa na jednu - dve rany (ak by pes neutiekol) . treba kaleny obusok (su aj lacnejsie nekalene , co nie je dobre) 23 , alebo 26 incovy .
musis si to vyskusat , aby si si sama bola ista ucinkom. drzim palce .
na druhej strane musim povedat , ze agresivneho psa na cloveka som vonku este v zivote nestretol ..vzdy utocili na mojho psa. (nikdy nevies samozrejme, preto treba byt pripraveny na vsetko)
@pusinka263 nieco taketo -
@soldi ja som volala minule mestskú políciu a bolo mi povedané, že útulky sú plné, čiže momentálne mestská polícia psy neodchytáva. Keď som sa pýtala, čo s túlajúcim sa obrovským psom mám robiť, aké mám možnosti, pán na linke mi povedal, že ľutuje, ale on mi nepomôže. A to nie sme žiadny zapadákov, ale Trnava... našťastie po pár dňoch tento psisko sám zmizol niekam.
@vlasica19 to neviem,ale ja mam vzdy take.,,stastie,, ze pes predo mnou a zivej.duse naokolo ☹
Tlačiť na starostu. Preboha na čo čaká kým ten pes niekomu ublíži?