Dobre rano chcem sa spytat v sobotu 29.2.2020 idem prvy krat do volebnej komisie. Co ma tam caka?co tam budem robit??A hlavne vecer ako sa pocitaju tie hlasy ?Vraj sa mam naco tesit.Bol tam uz niekdo vie ako to tam prebieha?Dakujem
Bola som vo volebnej komisii neraz a bola sranda, len ten cas pomaly tam utekal. Vezmi si casopis, sudoku... Ak tam budes "nova" tak nebudes v podstate nic robit lebo vacsinou co kontroluju OP su uz mazane zenske ktore to robia vzdy ked su volby. Na konci za uzatvori miestnost a rataju sa hlasy. Predseda komisie na vsetko dohliada a potom ide s vysledkami na obvodny urad a tam este caka. Ty by si mala mat fajront
*sa uzatvori
Neboj sa, býva tam sranda, ak je dobrá partia. Budeš kontrolovať občianske a zaznamenávať kto prišiel do zoznamu voličov. Keď niekto príde, nájdeš ho v zozname, podpíše sa, dáš mu hlasovacie lístky a obálku. Večer najskôr spočítate obálky, či vám počet sedí s počtom ľudí, čo boli voliť, potom otvoríte a spočítate hlasovacie lístky, pretože sa môže stať, že niekto hodí prázdnu obálku. Potom už budete kôpkovať hlasovacie lístky podľa jednotlivých strán, to spočítate, koľko hlasov dostala ktorá strana. Potom budete rátať preferenčné hlasy. Tieto voľby sú "náročnejšie" na spočítavanie, nakoľko je veľa strán a ľudia aj dosť krúžkujú.
@hksls tak obálky aj hlasovacie lístky si kôpkuj po 10. Do desať snáď napočítať vieš a potom 10+10+10+10... na to tiež netreba mať vysokú školu 🙂 A kalkulačky sú k dispozícií tiež... hlavne nechaos, lebo nemáte na to hodiny, každý to chce spočítať čo najrýchlejšie, aby sa výsledky odoslali elektronicky a aby sa išlo na okres a tam nech máte dobré poradie a nečakáte tam celú noc. Lebo teraz sa to síce už stáva sporadicky, keďže väčšina okrskov posiela výsledky aj elektronicky, ale keby vám na okrese našli chybu, musíte sa vrátiť a opravovať
K téme...do tých komisií sa hlásia ľudia alebo ich nejako oslovia, vyzvú?
@korunka1 mozes sa prihlasit alebo ta moze nominovat strana uz sa tam nedostanes lebo je tam aj strenutie a skolenie a skladanie slubu . jedine na dalsie volby
Nemaj obavy ja idem pry krat a hned som predseda proste ste tam 5 mate aj zapisovatelku pokopkujete si zapisete ratate mas tam predsedu a podprecedu ktory ty povedia . Mas tak aj predstavku takze ziaden stres .
@vsetkounas nechcem isť....len sa pýtam. Viem aj inač straviť víkend 🙂
@korunka1 Tak zas ja som sa rozhodla ze idem pretu skusenost je to zaujimava skusenost . Su zato aj peniazky ktore sa tiez do rodiny zijdu a este clovek aj spozna par novych ludi .
Niektorí by vo voľnom čase v komisií mohli študovať aj gramatiku 😉
@vsetkounas tak u nas je cca 250 obyvatelov
@hksls a to nie vsetci pojdu volit ja som v meste a mame 1000 ludi na okrskok takze ziadne stresy a niektore strany nebudu mat ziadne hlasy takze v pohode urcite bude v komisii niekto kto chodi roky a vsetko ovlada .
Jediné, čoho sa môžeš báť, je tá nuda do 22 a potom dlhé čakanie na sčítanie hlasov z okresu.
@vsetkounas čo je predstavka?
@ibrunova malo to byt prestavka mobil my prepisuje neznasam pisat na mobile .
Dakujen
@hksls priateľ chodieva do komisie už niekoľko rokov, a vždy majú deň pred voľbami školenie na Mestskom úrade, kde im všetko vysvetlia.
Ak sa smiem opýtať
Ako sa človek dostane do tej komisie?
Bola som viac x. Vzdy si cez den dohodnite postup, radte sa so skusenymi ale nedajte sa oblbnut a naviest na neplechu.radsej 3x preratat a musi sediet krizom, aby nebol pruser.
Tych 250 je malina, niekto nepride, alebo pridu s volicskym preukazom,normalne su okrsky cca 1 000ludi.
Hrozi viac nuda, zober si časopisy, a decentne.pri praci sa striedajte aby nerobil 1 clovek to iste cely den, jednak nepozornost pri stereotype alebo bacha vychcanost.najviac práce bude po ukonceni volieb a uzatvoreni miestnosti.