Volala som políciu, lebo na zemi ležal opitý muž

hanka5215
25. dec 2024

Ahojte, isla som cca o 2:30 autom domov, kde je uzka cesta, v strede na zemi lezal muz opity, cize sa nedalo prejsť (isla som teda naokolo), mam aj dokaz fotku, kde ale nevidno tvar iba ze lezi na zemi, cize myslim ze ochrana osobných udajov nebola porusena..
Zavolala som na 158 ze je na zemi muz opitý a blokuje premávku, opýtali sa na moje meno.. Dosla som domov hned som to povedala muzovi, muz isiel na to miesto počkať políciu a pozrieť sa co sa to deje.. Tam nikoho
Neviem akym tempon ale pan odisiel prec a policajti sa spytali muza kolo hlada tak povedal ze ja som im volala ze je tam a tak.
Ale zobrali od muza meno adresu cislo,
Určite to falošný zajazd nebol, lebo tam bol dokaz mam... Ale mozu mi twraz policajti nieco? Nikdy som nemala s policajtami nic, ani raz ma nestopli ato uz mam vodicak 5rokov.. Cize neviem ako to chodi.. Co myslite? Mam terwz ja problem alebo ako?

haggard_222
25. dec 2024

Nie, veď si neurobila nič zlé, naopak, chcela si pomôcť. Pravdepodobne si len chceli zapísať dačo aby mali podklady k výjazdu.

pribinak
25. dec 2024

Kľud. Sú Radi, že sa ten ožran dvihol a šiel preč. Niekto menej pozorný by ho mohol aj priejst a narobiť si veľké problemy

Ty nemáš žiadny problém, ani nič nebudeš rieisit. Toto je štandardný postup.

mimi3008
25. dec 2024

Nie, mozes byt v klude. Vies, kolko je neopodstatnenuch vyjazdov zachranky? Vies, kolko takych zbytocnych blbosti nam nosia? A nikto to neriesi...

ina2405
25. dec 2024

@hanka5215 policajti sú radi, že sám odišiel a radi sú aj zdravotníci, lebo policajti by ho zaviezli niekde na urgent prípadne internú pohotovosť. Ty si sa zachovala správne.

jana_eyre_2
25. dec 2024

Je normálne že si zobrali údaje, veď keby sa niečo udialo tak budete svedkovia a nejako sa vám musia ozvať..

Mne sa raz stalo, že som išla pre deti do školy s najmladším - chodník u nás vedie popri veľmi frekventovanej ceste, na jednej strane je ten chodník a domy a na druhej strane cesty je les.. a na tej lesnej strane sedel muž na krajnici, auta okolo neho spomaľovali a obiehali, on tam sedel akoby sa nechumelilo a pozeral okolo seba.. vôbec nevyzeral byť opitý, či rozrušený.. tak som na neho cez ten hluk áut kričala či je v poriadku a on mi na to že hej, že len tak si sedí.. vravím ale tam nemôžete sedieť, niekto vás prejde a pôjde kvôli vám do väzenia.. že čo on má s tým a sedel ďalej..nevyzeralo že by niekto zo soferov mal potrebu zistiť či nejde o zraneného človeka...

Volala som teda na 158 kde poslali hneď hliadku, ale vravela som že vyzerá byť fyzicky ok, aj auta ho obiehajú, takže ho zrejme vidno, či môžem ísť po ostatné deti lebo práve vtedy nebola z nejakého dôvodu družina a nemala som sa s nimi ako spojiť (nemali ešte mobil) vraveli že áno, oni to preveria, tiež si však pytali meno a adresu.. no a keď som už išla tak mi policajt z hliadky volal kde to presne bolo lebo nikto tam nebol.. zrejme sa postavil a išiel preč po mojom odchode, keď som išla späť tak už naozaj tam nesedel.. neriešili somnou že by šlo o zbytočný výjazd.. podľa mňa nič iné som robiť nemohla, sama so malym synom som ho tam nechcela ísť zdvíhať - ohrozila by som seba a keby nechcel tak čo urobím? Čakať som tiež nemohla - dcéra so synom by sami pred školou čakali a sdresovali čo somnou je..

slovakboy
25. dec 2024

@hanka5215 zbytočne sa obávaš policajtov a cítiš sa vinná. Oni len nemajú radi falošné výjazdy. Ak sú nahnevaní, tak nie na teba, alebo tvojho muža, ale na toho opitého. A údaje o vás si berú aj preto, lebo sa môže stať, že ten opitý sa ozve, že sa mu niečo stalo, že ste mu ublížili a volaním polície niečo kryjete. Alebo sa jemu niečo stane a vznikne z toho prípad s rôznym scenárom. Ja som raz sa viezol taxíkom po 4 prúdovke a poriadne snežilo. Odrazu na ceste leží v našom pruhu človek krížom cez cestu. Šofér ledva zabrzdil a ešte musel urobiť myšičku do druhého pruhu. Vyskočili sme z auta a zdvihli ho zo zeme. 20 ročný mladík opitý tam mohol prísť o život. Nasilu sme ho odvliekli do najbližšej bytovky, šiel po svojich a rozprával s nami celkom veselo, akoby sa nič nedialo. Nechali sme ho ležať vo vnútri v tom dome na chodbe pri schránkach. Neskôr mi to známa čo pracuje na psychiatrii ako sestrička tak trochu vyčítala, že to mohol byť aj samovrah a mali sme volať záchranku. Lenže on sa smial, to ma ani nenapadlo taký scenár. Vraj to nehrá rolu a kľudne sa mohol správať akoby nič.
Druhý podobný pripad už s tragickým koncom sa stal na ulici našli ľudia opitého suseda a odniesli ho domov k manželke. Lenže on doma zomrel. Ona im to doteraz vyčíta a so susedmi sa nerozpráva, že mali volať záchranku. Či by bol výsledok iný ťažko povedať. Záchranári by ho riešili ako opilca a detaily prečo zomrel neviem. Raz som v Popradu na ulici idúcej od kostola sv egidia smerom na juh k nemocnici našiel pod mostom v mraze a večer ležať opitého a spal. Zobudil som ho a zavolal záchranku ktorá bola len pár metrov od toho miesta. Záchranári prišli a ďakovali mi, že som ich zavolal. Vôbec sa nehnevali ani na neho ani na mňa, že nejaký falošný výjazd. Vraveli, že by tam zamrzol. Tento rok idem na bicykli a na zemi vo vedľajšej ulici leží človek nehybne vedla neho bicykel a pod hlavou mláčka krvi. Dostal som strach že už idem neskoro, alebo že budem musieť zachraňovať a zlyhám. Mal som školenie v práci od záchranárov a viem postup KPR. No už dávnejšie si hovorím, že školenie mi treba zopakovať alebo si to študovať na internete viac krát tie postupy. Lebo ak budem musieť zachraňovať kolegu a zlyham, budem si to vyčítať. Prišiel som k tomu cyklistovi a chytil som ho silno za trapézových sval. Vyskočil rýchlo na nohy a nadával mi. Opitý. Lenže na zátylku mal kopec čerstvej krvi vo vlasoch. Kričím na neho aby ostal, že musí do nemocnice ale on kráčal rozčúlený odo mňa a sadol si ďalej. Ľudia na ulici neboli ale v domoch to niekto možno videl. Volal som záchranku a popisoval som im čo sa deje. Ten človek mi ale rýchlym krokom odchádzal prec a nedal sa zastaviť ešte sa chcel biť a nadával mi že čo sa do neho starám. Nakoniec zmizol v uličke a bicykel tam nechal. Ja som mal obuté cyklistické tretry nešiel som ho hľadať. Ale od známeho som sa ešte v ten deň dozvedel, že záchranári tam šli aj s políciou a našli ho. Že to je mladý chlapec 22 ročný a rodičia s ním majú problémy, pije a hraje hazardné hry. Predstav si, že záchranári hoci som im vravel že mi uteká a neviem ho zadržať, tak vedeli, že musia ísť. Už asi vedia čo by sa mohlo stať ak by sa mu nakoniec niečo stalo a pri vyšetrovaní by zistili, že ho tam niekto našiel, volal 112, všetko im popísal a oni by neprišli. Proste nikdy nevieš. Sú aj ľudia čo to môžu zneužiť. Ako nejaký rumunský Róm čo fingoval problém s autom a chorú ženu. Ja som zastavil a on mi núkal zlato na predaj. Okamžite som naštartoval a odišiel.

jana_eyre_2
25. dec 2024

@slovakboy to s tým zlatom sa mi tiež stalo, zišla som z diaľnice, tam róm s autom mimo cesty - vyzeralo to že naozaj sa niečo stalo s autom a mne bolo ľúto že mu nikto nezastavuje, aj keď máva.. no a ja blbá, že nebudem mať predsudky.. bola som opäť s tým najmladsim synom a len cez okienko som sa ho pýtala čo sa stalo a on mi zlato začal núkať lámanou slovenčinou.. išla som preč a hnevala som sa že kvôli takýmto potom ľudia prestávajú pomáhať ostatným..

sense
25. dec 2024

Neviem či ti policajti niečo môžu ale ak ležal na ceste muž tak di tam mala ostať kým policajti neprídu

jaja1979
25. dec 2024

@hanka5215 ja som tiež viackrát volala policajtov a vždy si odo mňa pýtali údaje a overovali meno, a tuším aj bydlisko, nakoľko oni vidia, kto telefonuje....asi majú údaje od operátorov.... Takže kľud, nič sa ti nestane, len overujú, či náhodou linku nezneužívaju pubertaci. Dobre si urobila, uži si sviatky s dobrým pocitom 😉

eeffka
25. dec 2024

Bud v klude, tiez som volala policiu na opilca co si sadol na krajnicu a nozky do cesty vystrel
Uz som volala aj hasicov na osadu lebo nejak rivelmi dymili, normalne mi povedali ze to pojdu pozriet ci kuria alebo horia

ibrunova
25. dec 2024

Nestresuj, všetko je v poriadku.

maranco
25. dec 2024

@hanka5215 polícii môžeš dávať fotku s tvárou, len zverejňovať na net nemôžeš alebo preposielať
ak by polícia potrebovala pomôcť s identifikáciou oni zverejnia tvár

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
doriiis
25. dec 2024

Neurobila si nič zle a policajti ti nebudú nič.Vsetkonje v poriadku,nestresuj

cimage
25. dec 2024

Preco si isla prec? Ved ho mohol niekto zrazit kym dojde policia. Ja by som tam radsej pockala v aute a davala na neho pozor.

slovakboy
25. dec 2024

@jana_eyre_2 v Číne majú so zachraňovaním ľudí oveľa väčší problém. Tam platil historicky taký zákon, že keď niekomu niekto pomôže a on bude mať nasledky alebo nebodaj zomrie, tak do väzenia pôjde ten záchranca. Už ten zákon neplatí ale nik si nie je istý a tak ľudia zomierajú zbytočne lebo im nik nepodá prvú pomoc. Pritom kamarát záchranár mi hovorí, že keď ľudia nič iné nerobia len stláčajú hrudník a srdce nenaskočí, tak on je schopný s ich medikamentami a prístrojmi skoro vždy srdce oživiť a zachrániť až do prevozu do nemocnice. Ale keď tam neprúdila krv ani manuálne, tak je poškodený mozog už. Že proste veľmi dôležitá je prvá pomoc laika. Oni aj ti dispečeri navádzajú tých volajúcich čo majú robiť len niektorí sa veľmi boja. Aj chápem ono je to odrazu hrozná zodpovednosť. A nečakane. Len potom budú ľutovať keď nič neurobia ešte viac.

1. ZISŤOVANIE BEZVEDOMIA Zisťujeme či nájdený je v bezvedomí bolestivým stlačením trapézoveho svalu.

2. ZISŤOVANIE DÝCHANIA Ak nie tak rýchlo zisťujeme či dýcha. Nezisťujeme či má tep! To sa niekedy nedá v tom strese zistiť ale dýchanie a nedýchali áno. Hmataním pulzu by sme strácali čas. Ak nedýcha tak ani nebije srdce. To sa vylučuje. Priložíme ucho k ústam a nosu a súčasne sledujeme dvíhanie sa hrudníka.

3. STLÁČANIE HRUDNÍKA Ak nedýcha, ihneď ho položíme na tvrdý podklad a stláčame oboma dlaňami hrudník v jamke hrudnej kosti v rytme pesničky Bee Gees - Stayin' Alive . Alebo je ešte taká rečňovanka na to ale zabudol som na ňu. Ak niekto vie môže napísať.

4. VOLANIE ZÁCHRANKY Paralelne inšgruujeme inú osobu aby volala záchranku cez mobil alebo rýchlo vytočíme 112 dáme si mobil či náš alebo tej druhej osoby na zem na hlasitý odposluch a prvú vetu ktorú povieme nebude meno ani čo sa stalo ale zakričíme : OŽIVUJEM! A potom môže byt druhé slovo že pacient je v bezvedomí nedýcha a stláčame hrudník. Po slove ozivujem má despečér najdôležitejšiu informáciu ihneď. Netreba ani hovoriť kde to je lebo on by to mal vidieť podľa polohy mobilu. Ale bude treba upresniť situáciu. Oni už budú inštruovať.

5. UMELÉ DÝCHANIE. Až teraz dýchame. Buď po tých tridsiatich stlačeniach alebo ak nevieme presne ako tak až po inštrukciach od dispečera. Dôležité je neprestať stláčať hrudník umelé dýchanie stačí len 2 alebo 3 vdychy po minimálne 30 stačeniach hrudníka. Na to aby vdych bol účinný musí sa zakloniť hlava. Jazyk sa nevyberá aj keby bol zapadnutý. Pri zaklone sa dýchacie cesty uvoľnia aj pri zapadnutom jazyku. Jednou dlaňou sa zatlačí na čelo, druhou na bradu aby sa otvorili ústa. Ak sa záchranca bojí nákazy nie je povinný robiť umelé dýchanie ale stláčať hrudník musí! Keď sa robí vdych nestláčať sa hrudník.

6. VYDRŽAŤ AŽ DO PRÍCHODU ZÁCHRANKY ALEBO NADYCHU PACIENTA. Toto je dôležité - vydržať. Nemusí to byť ľahké. Je to namáhavé. Ak je tam viac osôb jeden môže stláčať a druhý 2 vdychy. A môžete sa striedať. Ale neprestať.

mistymay33
25. dec 2024

@hanka5215 urobila si dobre, je to uplne v poriadku ze si volala na policiu, kazdy by to tak mal urobit. Tento pripad urcite nie je zneužitie tiesňovej linky a neopodstatnený vyjazd. Udaje si pytali preto, lebo hliadka pravdepodobne pisala zaznam k udalosti, kde uviedli meno svedka a oznamovateľa.

earlgrey
25. dec 2024

Ja som tak volala ale povedali mi, že mám ostať pri tom mužovi, pokiaľ neprídu policajti a tak som tam čakala skoro 20 minút...keď prišli, opýtali sa, kto volal...keďže sa tam už ľudia zbehli, povedala som, že ja...a tak mi povedali, že môžem ísť a že ďakujú...prečo si tam neostala?

luccija
25. dec 2024

@earlgrey ani ja by som nezostala stávajú sa aj také prípady, že jeden leží fingovane na ceste ty zastavíš a ďalší pribehnu a prepadnú ta.Kto nie je schopný, nevie podať prvu pomoc stačí, že zavolajú na linku.Spravili s mužom max čo mohli

earlgrey
25. dec 2024

@luccija Áno, máš pravdu...vypustila som z hlavy, že to bolo v noci...