Vodičák - problém s križovatkami

nikolrichterova
24. sep 2024

Baby povedzte mi že niesom jediná ktorej robia problémy križovatky ? 🥹 som z toho na nervy absolútne tomu nechápem neviem čo je križovatka ktorá cesta atd.. prosím môže mi to tu niekto vysvetlit tak po lopate nech to pochopím normálne rozmýšľam že sa na ten vodicak vykaslem 😏

nikolrichterova
autor
24. sep 2024
nikolrichterova
autor
24. sep 2024

@nikolrichterova ďakujem 🙏🏼🌸

barka1
24. sep 2024

@nikolrichterova si na hlavnej, más prednost. Zlte vychadza z vedlajsej. Dáva prednost. Ty davas prednost červenému, ktoré ide tiez po hlavnej, ale odbočuje doprava. Ty odbocujes dolava preto ides druha.

doriiis
24. sep 2024

Ty si na hlavnej a odbacas do ľava.Ty z dvoch vedlajsich musia dať prednosť všetkým na hlavnej a ty musíš dať prednosť tomu,komu krizujes cestu,keďže odbacas doľava.
Pri odbacani doľava dávaš prednosť tým,čo idú oproti tebe na hlavnej,alebo odbacaju doprava.

barka1
24. sep 2024

@nikolrichterova pravidla na krizovatke ti upravuju značky, ak tam su, ako v tomto pripade. A tie snad poznáš. Ak tam nie su, plati prednost sprava.

vkatush
24. sep 2024

Pred sebou vidíš značku hlavná cesta. Pričom žlté auto má pred sebou značku v trojuholníku, to bude značka, že má dať prednosť v jazde, keďže to žlté auto nie je na hlavnej ceste.
Keďže hlavná cesta má prednosť, tak prvé by si mala ísť ty a auto oproti tebe, teda červené (lebo aj červené je na hlavnej, len ide z druhej strany, logicky).
Ak idete obaja rovno, neriešiš, s tým asi nemáš problém.
Ale obaja (ty a červené, stojace na hlavnej) chcete odbočiť. A tu platí pravidlo pravej ruky. Červené hneď prejde, lebo odbočuje hneď. Ty prechádzaš akoby cez križovatku, aby si odbočila a ideš do ľava, cez akoby celú krížovatku. A teda ide červené prvé, tak ideš ty.

Hlavná cesta je vo väčšine prípadov rovná (ak by bola hlavná cesta v zákrute, teda napr že hlavná cesta by pokračovala v pravo a nie oproti, tak by to bolo nakreslené pri tvojej značke Hlavná cesta).

doriiis
24. sep 2024

@vkatush ....na hlavnej ceste žiadne pravidlo pravej ruky neexistuje.Pravidlo pravej ruky existuje iba pri neoznacenej križovatke,alebo pri križovatke dvoch rovnocenných ciest ( hlavných,vedľajších)

vkatush
24. sep 2024

@doriiis myslela som to tak, že ona križuje križovatku, aby odbočila do ľava, vtedy musí dať prednosť tomu oproti, kým červené nekrižuje križovatku, bočí hneď.
Máš pravdu, blbo som napísala, že pravidlo pravej ruky. Vďaka za opravu.

arieska
24. sep 2024

ty a auto oproti ste na hlavnej. Ostatní ťa neuzaujímajú. Nám inštruktor na jazdách poradil takú fintu, že ten, ktorý má prejsť kratšiu vzdialenosť aby sa dostal cez križovatku má prednosť. Takže v tomto prípade je to červené auto. Ty ideš ako druhá.

nikolrichterova
autor
24. sep 2024

@arieska ďakujem

belllinka
24. sep 2024

@doriiis jasné, že existuje pravidlo pravej ruky aj na hlavnej. Ako by si potom vedela, či ide prvé červené auto alebo tvoje?

doriiis
24. sep 2024

@belllinka ...asi že tak,že odbacam doľava?

belllinka
24. sep 2024

@doriiis no veď, odbáčaš doľava, červené máš po pravej ruke, dávaš mu prednosť

doriiis
24. sep 2024

@belllinka ...keď berieš pravidlo pravej ruky tak aj on má po pravej ruke teba.Preco ti nedáva prednosť?

belllinka
24. sep 2024

@doriiis mňa má červené auto po pravej ruke?

doriiis
24. sep 2024

@belllinka ...si druhá v poradí po jeho pravej ruke.Prve ignoruje,lebo je na vedľajšej.Tak isto ako ty máš jeho druhého v poradí po pravej ruke.

doriiis
24. sep 2024

@belllinka ....a keby aj on odbacal doľava,tak môžu ísť sucastne a žiadna prava ruka

belllinka
24. sep 2024

@doriiis v tejto situácii nie je po jeho pravej ruke nikto

doriiis
24. sep 2024

@belllinka ....lebo?

doriiis
24. sep 2024

@belllinka ...aj keby išiel rovno má prednost

belllinka
24. sep 2024

@doriiis ano, aj keby isiel rovno samozrejme lebo ked odbacam dolava, mam ho po pravej ruke

doriiis
24. sep 2024

@belllinka ...takže podľa teba autorkino auto má po pravej ruke červené auto,ale červené auto nemá po pravej strane autorkino auto.Zaujimave priestorové videnie máš.
Ale áno,červené auto ide prvé.To je jasné.Autorka druhá.

belllinka
24. sep 2024

@doriiis áno, autorka má červené auto po pravej ruke, keďže odbáča doľava. A neviem z čoho usudzuješ, že červené auto má po pravej ruke autorkino auto?

aalt
24. sep 2024

1) Ak ides po hlavne a pokracujes po hlavnej, alebo odbocujes z nej doprava, tak nedavas nikomu prednost (a vsetci ostatni davaju tebe).
2) Ak ides po hlavnej a odbocujes z nej dolava, tak davas prednost tym z bodu 1) co idu po hlavnej oproti a pokracuju po hlavnej alebo z nej odbocuju kam ty (z ich pohladu doprava). Vtedy mozes vojst do krizovatky a dat prednost uz v nej. Ak odbacate dolava obaja (zo svojho pohladu), tak idete sucasne, ale minate sa zlava.
3) Ak ides po vedlajsej, tak davas prednost tym co idu po hlavnej
4) Ak ides po vedlajsej a odbocujes dolava, davas prednost aj oproti iducim z vedlajsej ak idu rovno, alebo odbocuju doprava (podobne ako 2)), podobne ak ide oproti auto a odbaca tiez dolava, tak idete sucasne a minate sa zlava
5) Ak ides po vedlajsej, davas prednost tym co idu z inej vedlajsej ak su zprava - pravidlo pravej ruky

Takze z obrazka tvoje vozidlo ide po hlavnej a odbocuje na vedlajsiu dolava, cize mozes vojst do krizovatky, das prednost cervenemu, ktore ide tiez po hlavnej, ale odbaca doprava (rovnako by bolo, ak by slo aj rovno po hlavnej), potom dokoncis odbocovanie, lebo ostatne auta su na vedlajsej a davaju ti prednost. Potom ide zlte, lebo pokracuje rovno (a uz nema ziadne auta na hlavnej) a posledne zelene, lebo odbocuje dolava a dava prednost zltemu.

Pravidlo pravej ruky tu nepouzijes, to pouzivas ak mas po pravej ruke rovnocennu cestu ako tvoju.
Hadam som tu nic nedoplietol 😉

doriiis
24. sep 2024

@belllinka ...nechaj tak.Autorka v tomto prípade žiadne pravidlo pravej ruky nepoužíva.Bodka

nikolrichterova
autor
24. sep 2024

@aalt tak po tomto už to snáď pochopím ďakujem za vysvetlenie

belllinka
24. sep 2024

@doriiis i tak mám pocit, že autorka to stále nechápe

patka06
24. sep 2024

Najprv musíš ovládať základné pravidlá a značky.
Keď ich zvládneš, budeš chápať aj riešenie križovatky
@nikolrichterova

doriiis
24. sep 2024

@belllinka ...naučí sa.Kazdy sme si tým prešli.

nikolrichterova
autor
24. sep 2024

@belllinka učím sa a pochopím vy ste to snáď vedeli hneď ? Teraz som sa teprv začala učiť testy 😉

ivka225
24. sep 2024

Iba na okraj: sloveso označujúce zmenu smeru auta je ODBOČOVAŤ.