Vlhkosť v byte

katka_langy
4. nov 2016

Ahojte, mam problem co sa tyka vlhkosti v byte. Starší byt prešiel kompletnou rekonštrukciou ( el.obvody, voda, podla - vylieval sa novy beton, stierky, stropy proste komplet všetko), rekonštrukcia na jednotku. Byt sa vetral 3 mesiace kym som ho dala do prenajmu mladej rodine s malym 1,5 rocným dietatom. Byt je bez balkonu preto som volila pračku so sušickou aby som zabranila vytvaraniu dalsej vlhkosti v byte susenim pradla pri riadiatore. A momentalne nastal problem, podnajmnici mi az koncom oktobra oznamli ze pravdepodobne im nejde kurenie, čo som riešila hned ako som sa o tom dozvedela (nebol spusteny riadiator), na nejaku dobu bolo všetko ok az sa mi zacali stazovat ze sa rosia okna, ze na parapetach stoji voda a ze sa zacinaju tvoriť plesne.

Prosim Vás viete mi povedať z čoho sa to može tvorit? Ked som ich upozornila na to ze pravdepodobne malo vetraju a je vysoka vlhkost v byte sa na mna urazili a odmietaju mi zaplatit dlžnú sumu za najom kedže podla nich nie je adekvatne aby som od nich to žiadala ked nešlo kurenie.

Viem že je to dlhši prispevok a aj trošku chaoticky ale som neskutocne vytočená a neviem ako to mam riešiť. Mohli by ste mi poradiť ako sa zbaviť tel vlhkosti a plesni?

Ďakujem za každu radu 🙂

norikaro
4. nov 2016

@katka_langy neviem ci by nebolo lepsie keby si toto napisala na modru strechu, tam by ti vedeli ohladom tohto lepsie poradit, kedze tu su vacsinou zeny a osobne s tymto moc skusenosti nemam

katka_langy
autor
4. nov 2016

@norikaro dakujem ani som nevedela ze taka stranka ako modra strecha existuje, skusim to tam napisat 🙂

norikaro
4. nov 2016

@katka_langy nie je zaco 🙂 Existuje veru a tam su taky odbornici na taketo vselijake problemy ktore sa tykaju bytu, domu a podobne. Skus tam veru 😉

adele32
4. nov 2016

@katka_langy viem,ze kopec ludi ma problemy s vlhkostou v bytoch a domoch na jesen a v zime.My mame tiez prerobeny dom,podrezany,zatepleny a stale sa nam voda zraza a to vetrame viackrat denne .Svagrina mi poradila elektricky odvlhcovac vzduchu,dokonca nam ho teraz na par dni pozicala a zvazujeme jeho kupu.
😉

cacianka
4. nov 2016

asi naozaj málo alebo zle, neefektívne vetrajú, slabo kúria, možno veľa varia alebo používajú naparovač pri prechladnutí malého, inak by mal stačiť bežný pohlcovač vlhkosti, prípadne do každej miestnosti jeden. možno len veľmi špekulujú, aby ťa obtiahli, nemuseli platiť.

libawet
4. nov 2016

@katka_langy treba pravidelne vetrať, ale tak, že na cca 10 minút pootvárať okná, aby sa vytvoril ťah vzduchu a zatvoriť, keď sa okná odrosia. Toto opakovať tak 3 denne alebo podľa potreby.

edn
4. nov 2016

presne ako pisu ostatne..treba vetrat 3 krat za den po 5 minut dokoran a ten elektricky odvlhcovac je tiez super, len je drahsi.. ale fakt pomoze.. a na uz vzniknute plesne savo proti plesniam..a tie okna treba aj utierat, ked su mokre, nie nechat to tak.. a samozrejme kurit.. orosene okna su normalne..plastove su proste take.. preto treba vetrat..

katka_langy
autor
4. nov 2016

@adele32 @cacianka @libawet @edn dakujem vam vsetkym za rady, doma mam ten elektricky odvhlcovac (niekedy sme mavali vlhko v pivnici) tak to vyskušam dat do bytu, verim ze to pomoze a aj to vetranie... a ano mam niekedy pocit ze len spekluje, uvidime chystam sa tam zajtra to skontrolovat a nejako vyriešiť.

edn
4. nov 2016

@katka_langy drzim palce..ono sa to casom upravi.. teraz tam je vlhko kvoli tej prerabke..lebo do vsetkeho islo kopu vody( do betonu, omietok atd..) naozaj treba len vetrat

katarinamarkova
4. nov 2016

@katka_langy ak ste prerábali nedávno, je na 99% vlhkosť v byte práve z toho. tu fakt nepomôže nič, len vetrať, kúriť, vetrať, kúriť, príp. plus pohlcovač vlhkosti.
po komplexnej prerábke ste mali s nájomníkmi chviľu počkať, alebo nájsť takých, čo im nevadí veľa vetrať 🙂 len potom zas otázne, kto im zaplatí zvýšené energie? oni? vy?

katka_langy
autor
4. nov 2016

@katarinamarkova prerabka trvala od marca do konca mája, byt nebol prenajatý az od1.9, dovtedy bol prázdny a sa len vetral, nikto ho neuzival, teda 3 mesiace. Viem vsak ze vtedy sa nekurilo takze aj to zaváži

erivara
5. nov 2016

Veľa vetrať, kuriť a elektricky odvlhcovac.

rusalkablack
6. nov 2016

ja som mala takuto vlhcinu, ked som vyhadzovala stare podlahy, zabetonovalo sa to, nechali sme to sice cele leto vetrat, ale aj tak tam bolo priserne vlhko.Pozicala som si taky velky priemyselny odvlhcovac, kazdy den som z neho vyliala liter vody, ale ked mi prisla faktura za elektrinu, skoro som dostala infarkt...

katka_langy
autor
7. nov 2016

@rusalkablack ale uz mas s tym pokoj? lebo presne som menila a vylievala beton aj ja. aj to nie vo vsetkych izbach

edn
7. nov 2016

@katka_langy my sme prerabali dom.. do betonu aj do omietok ide veeeeelmi vela vody, takze to nejaky cas potrva, kym sa to vsetko odtial dostane.. ale uz mame pokoj.. my sme kupili odvlhcovac za 150 eur, vyliali z neho kazdy den niekolko litrov vody, spotreba minimalna.. kupovali sme aj podla spotreby aj hlucnosti..

rusalkablack
7. nov 2016

@katka_langy je to zabetonovanie asi 6 rokov, a stale mam 65 % vlhkost v kuchyni. Ale je to stary dom, nepodpivniceny, tak to bude aj tym. A to kurim a vetram. Na jar si idem dat do kuchyne klasicky sporak na drevo a budem to susit. Keby som bola vtedy vedela o suchej forme vymeny podlah, tak by som to nikdy nebetonovala.

katka_langy
autor
8. nov 2016

@rusalkablack tak ja sa vobec nevyznam v tych sposoboch vymeny podlah atd.. ja som si najala firmu na komplet prerabku stareho tehloveho bytu v povodnom stave.. s tym ze boli krive parkety už, islo to von vsetko skvara, bordel a tak sa izolovalo a lial beton.. beriem ze stale moze byt z neho vlhkost :/ ale nevetranim a nesusenim sa jej nezbavim