Chcela by som počuť váš názor na "sociálne balíčky", napr. vlaky zadara. Chápem, niektorým študentom aj rodinám vlaky zadara pomôžu, pre niektorých je to bonus naviac, ktorý by ani nevyhnutne nepotrebovali, ale poteší. A mňa dnes ale vytočila jedna vec (asi som po podaní daňového priznania a zaplatení dosť citlivá).. Mám študentov z výmenného programu ERAZMUS+. Sú fajn, nič proti nim nemám, diskutujeme o všetkom možnom. Sú z krajín ako Nemecko, Francia a pod. Žijú na úplne inej finančnej úrovni ako naši študenti alebo aj hociktorý zamestnaný.. U nás v meste nepoužívajú MHD, lebo pre nich sú taxíky u nás lacné.. proste nemajú problém s množstvom vecí, ktoré by si väčšina z nás rozmyslela. A vďaka vláde majú aj vlaky ako študenti zadarmo.. ok, brala by som, keby mali záujem cestovať u nás, keďže prišli na Slovensko. Ale väčšina z nich nemá žiadny záujem si tu čokoľvek pozrieť a vlaky zadarmo používajú na to, aby sa zo Žiliny dostali do Viedne, Budapešti, na letisko do BA, aby si spravili víkend letecky hocikde... Nie som závistlivá na to, že majú proste inú životnú úroveň a môžete mávnuť rukou - veď ich tu je iba zopár desiatok. Problém je, že takéto "sociálne opatrenia" čerpajú z daní jedných a dávajú aj tým, čo to naozaj nepotrebujú.
áno, chápem, je to nespravodlivé... určite nielen pri erasmákoch a vlakoch zadarmo, ale.... čo s tým? ponadávame si na systém, rozídeme sa a tie veci i tak budú stále fungovať rovnako, lebo pravidlá sú už určené a nikto z kompetentných ich zdá sa, zatiaľ nemá záujem meniť... a ľudia (nech sú akokoľvek nespokojní) sa nedokážu spojiť (lebo hlas pár jednotlivcov ako keby ani nebolo), aby tým tam hore tú svoju nespokojnosť dali najavo... začarovaný blúdny kruh, ktorý nič nerieši a teda si je ním zbytočné kaziť aj deň
Myslím, že o tom má význam hovoriť.. jasné, že dnes sa ťažko vyberá a človek si vždy povie, vyberiem si "menšie zlo" alebo napr. nejde voliť vôbec. Tiež si hovorím, treba vidieť svet pozitívne, ale ignorovať to, rezignovať nie je riešenie... lebo potom práve za tých rezignovaných si určí pravidlá hŕstka čo sa dostane k moci (alebo dostaneme naci do parlamentu, lebo mladí rebelujú a volia ich z trucu a "nech je nejaké vzrúšo"). Práve takéto veci, čo ma hnevajú si vždy pripomínam, keď sa rozhodujem, či vôbec pôjdem voliť. A vždy idem.. kto nevolil, ten podľa mňa nemá vôbec právo nadávať. Sám slobodne nechal rozhodnúť za seba iných.
A politicky korektne.. nesmerujem to na tých či iných a vôbec nie na náboženstvo. Sama priznám, mám predsudky a strach z neznámeho a práve zahraniční študenti sú najlepší na to, zistiť, aké to v tých krajinách práve je. Otvorená diskusia a poznať názory. Toto som nesmerovala proti nim, majú viac financií (niektorí) lebo je jasné, že v ich krajine sú iné možnosti a iná minimálna mzda atď. chápem a beriem. Čo mi na nich ale reálne vadí je, že idú do nejakej krajiny a nakoniec ju niektorí použijú iba ako "miesto s lacným jedlom a ubytovaním" a "lacné prestupné letisko" na výlety do západnej Európy (ak sú napr. z Turecka).
@0silvia0 Áno sú iba v rámci Slovenska. Erazmák z hociktorej krajiny je u nás statusom študent = rovnaké podmienky ako naši študenti. Čiže ak ide na víkend do Paríža, tak sa dovezie zadarmo do BA odtiaľ si platí už len časť cesty na letisko do Viedne, alebo ani to nie, ak letí z BA. A po ceste naspäť znovu, čiže na vlakoch ušetrí cca 10-20€. Chápem, malá suma a malý počet študentov. Skôr ma pichlo, že platíme paušálne z našich daní aj ľuďom, ktorí to nepotrebujú iba preto, lebo politici potrebujú získať voličov. A študenti a dôchodcovia sú veľké a väčšinou (česť výnimkám) dobre manipulovateľné skupiny, ktoré sa nezamyslia, že sociálne opatrenia v konečnom dôsledku aj tak niekto zaplatí (čiže tie vlaky im platia rodičia, akurát nepriamo).
@zltyslonik ak sa vase deti rozhodnu studovat veterinu,tak do toho vlaku budu musiet v BA nastupit a odviest sa az do KE alebo ak by sa rozhodli studovat Dopravu,tak sa tym vlakom odvezu do ZA. Potom vam to vadit nebude? Nie vsetko sa da studovat v BA.
@zltyslonik no to ze nase VS je v zalostom stave a studuje hadam kazdy a hlavne v "zbytocnych" odboroch,tak to je smutne s tym suhlasim,ale inak si myslim,ze ak je vyhoda pre 1studenta,tak by mala byt aj pre druheho bez ohladu na to, kolko zarobia rodicia. Nemyslim si,ze tym rodicom tie peniaze same padaju z neba. Museli preto nieco urobit,tak si zasluzia aj tu vyhodu pre dieta.
@zltyslonik, keby v Bratislave nebol o ich "vzdelanie" záujem, tlačiť sa tam by im nepomohlo. 😉