Vlaky Ex,IC a cestovné

martina374
19. dec 2024

Ahojte, chcem sa spýtať keďže vlakom vôbec nechodievam. Pozerám na CP a vidím tam vlaky osobné, nejaké Ex a IC. Rýchliky už nechodia? Kebyže idem do Košíc tak čo si mám vybrať. Na vlaky Ex alebo IC treba miestenku alebo stačí kúpiť lístok na stanici v ten den? A platia aj nejaké zľavy pre deti od 7rokov a vyššie ak nemáme žiadne preukazky? Vopred dakujem za informácie a zorientovanie sa.

mnamko
19. dec 2024

Vynadrim sa len k miestenke tu si radšej kúp, nemusí byť miesto a pre deti je zľavnený listok aj bez preukazky

martina374
autor
19. dec 2024

@mnamko ale je potrebná miestenka aj na Ex aj na IC? Aky je rozdiel medzi tými dvoma vlakmi?

madla60
19. dec 2024

@martina374 ,Označenie vlakov
J -- SuperCity
H -- EuroCity
I -- InterCity
¤ -- expresný vlak
R -- rýchlik
REX -- RegionalExpres
Zr -- zrýchlený vlak
ER -- EURegio
Os -- osobný vla

gabrielkaa
19. dec 2024

@martina374 na IC je miestenka povinna.

madla60
19. dec 2024

Ex - expresný vlak,

madla60
19. dec 2024

InterCity je druh expresného vlaku pre cestujúcich (vlak osobnej dopravy), ktorý jazdí na vnútroštátnych, alebo medzinárodných trasách. Často sa tieto vlaky označujú len skratkou IC.

cacianka
19. dec 2024

Ex sú vlastne ako rýchliky, IC sú na väčšie vzdialenosti. rozdiel je v cene. osobáky stoja všade (skoro), ex často, IC na vybraných staniciach - dopravných uzloch. v cestovnom poriadku sú tie stanice rozpísané. vybrané vlaky sú povinne miestenkové, je to uvedené pri jeho cestovnom poriadku, zvyčajbe piktogram, osttané vlaky majú možnosť miestenky. Miestenku by som kupovala podľa toho na aký vlak a kedy ideš, niektoré dopoludnia môžu byť poloobsadené, ale často sú plné a miestenka je jediné riešenie. odporúčam si ju kúpiť vopred, teda lístok + miestenka, na konkrétny spoj. na osobák miestenku netreba, ani sa nepredáva.
Deti - myslím že do 6r zadarmo, ale aj tak je lepšie vybaviť preukážku, doniesť fotku, a ľahšie alacnejšie kúpiš lístok,
Obsadenosť vlakov je dosť individuálna, záôleží od trasy, termínu, času jazdy, jeden deň je poloprázdny, na druhý natrieskaný.

zonjushe
19. dec 2024

IC vlaky su od 15.12. ZRUSENE

kofa77
19. dec 2024

IC vlaky skoncili, posilnili EX, resp REX. Ak ides na dlhsiu cestu, urcite miestenku, lebo sa budes presuvat od stolika ku stoliku, resp. od sedadla ku sedadlu, ako ta budu miestenkovi vyhadzovat. Deti maju zdarma, ak maju preukaz s fotkou, inak tusim nejaka zlava len.
IC boli najrychlejsie vlaky u nas.

cacianka
19. dec 2024

v osobákoch nie sú, ale rýchliky teda vlaky na ich triedu mávajú aj detské kupé / oddelenia a miesta pre vozíčkárov.

gabrielkaa
19. dec 2024

@zonjushe Fakt? Nevies nahodou ci ich nahradili ? Ja vyuzivam len jeden IC Vieden - KE a musim teda pozrieť či je náhrada ….😱

oravocka
19. dec 2024

@martina374 vlaky majú deti do 15rokov zadarmo, ale musia mať preukazku. Donesies rodný list, fotku a na počkanie to urobia. Vo väčších vlakových staniciach. Inak platia polovičný lístok

kofa77
19. dec 2024

@gabrielkaa, z Viedne taky spoj ako to IC uz nie je, ale pozri si na zssk

gabrielkaa
19. dec 2024

@kofa77 Ach. Na ten som sa spoliehala. Viedeň - zilina som týmto spojom jazdila pravidelne. Skoda, veľmi pohodlne a rýchle cestovanie. Pozerala som teraz a už som ho nenašla, tento priamy spoj

kofa77
19. dec 2024

@gabrielkaa my sme ho tiez mali radi a vyuzivali na letisko, celkovo mi je za IC luto😕

pinkgirl
19. dec 2024

@gabrielkaa nie je žiadna náhrada. Už len tie klasické rýchliky☹.
Ten IC až do Viedne mi tiež veľmi vyhovoval - jazdila som ním z konečnej do konečnej KE - Viedeň. Veľká škoda. Dôvodom zrušenia bolo slabé vyťaženie a neefetkívnosť - vysoké náklady, pretože spoje IC neboli s dotáciou od štátu. Teraz ich nahradili rýchlikmi kažú hodinu - a tie sa zrazu oplatia že? - lebo na rýchliky štát poskytuje dotáciu. Smutné kam sme to s dopravou dopracovali. Namiesto skrátenia dĺžky jazdy ide SR v tomto úplne opačným smerom a cesta vlakom sa predlžuje.

kofa77
19. dec 2024

@pinkgirl presne tak ☹️

alenamihal
19. dec 2024

Ako sa spomina hore IC uz su zrusene,,manzel isiel "rychlikom "vlakom skoro 6hod do BA z PO po dlhej dobe ale bohoval na tych debilov,co zrusili IC....miestenku si kup,lebo sprievodca vsetkych vyhadzoval do ineho vagona,co nemali miesta objednane...Vratili sme sa 50rokov dozadu v tomto---joj keby len v tom brrrrrr

larisa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabrielkaa
19. dec 2024

@pinkgirl na prd. A z Viedne ide do stanice Petržalka a prípoj do Žiliny ide z hlavnej stanice. Super úplne

pinkgirl
19. dec 2024

@gabrielkaa ej veru, tak ako hovoríš na prd to je.

cacianka
19. dec 2024

@gabrielkaa cez Ostravu aj...

gabrielkaa
19. dec 2024

@cacianka co myslis, ze cez Ostravu?

niekto2hy
19. dec 2024

@pinkgirl Mozno na jar spustia letecku linku Kosice-Bratislava.

cacianka
19. dec 2024

@gabrielkaa idú vlaky do žiliny, nonsens spojenie cez inú krajinu

gabrielkaa
19. dec 2024

@cacianka aha tak si to myslela. ano trosku mi to spravilo skrt cez rozpocet. toto bol jediny priamy spoj ktory som fakt vyuzivala. Nic ine mi neostava ako ist busom. Hoci cestovanie vlakom mam radsej.

janababana
19. dec 2024

Vyuzijem tuto diskusiu a opytam sa co znamena rychlik? Zila som v tom ze nestoji v kazdej dedine, ale napr rychlik BA-BB stoji v kazdej ri7i a ide 200km 4hodiny 😤

mamina7070
19. dec 2024

Ex su rychliky a bez miestenky nejazdi aj pre deti inak inak ti hrozi ze budes celu cestu stat aj s nimi

oblecenie99
19. dec 2024

Jedine vlaky, za ktoré musel platiť každý jeden cestujúci (IC) zrušili, vraj tie sa neoplatia. Za to posilnili zvyšné rýchliky, či EX či REX, v ktorých cestujú aj neplatiaci ľudia. A spomínam si čosi, že chceli pridať niektoré povinné miestenkove.
Čiže už sa v tom vôbec nevyznám
Autorka, určite si kúp miestenku a pokiaľ je to možné, v rýchliku si priplat za prvú triedu ak bude miesto.
Tie IC boli na nezaplatenie, najmä keď som sa potrebovala dostal z KE do BA, na otočku, služobne. Nemusela som riešiť stresy s dopravou a zapchami, nastúpila som v KE do čistého vlaku, keď som potrebovala kľud, vždy som si vyberala 1. triedu, tam to bolo isté, plus blízkosť reštauračného vozňa. Kľudne som si oddýchla, pripravila si pracovné podklady a za pár hodín som bola v BA. Cesta domov detto, ako CLOVEK.
Rýchlikom som išla iba ak nebola žiadna iná možnosť. Zvyčajne chýbajúci reštauračný vozeň, ktorý bol aj tak ďaleko, a môžeš sa prepchavat preplneným vlakom, či modliť sa, aby ti neukradli batožinu. Milión študentov a dochodcov. Aj keď som mala miestenku, nekomfortne, furt plne, a jak naschvál som si mohla vybrať medzi stojím, alebo furt sa budem.posuvat zo sedadla na sedadlo, či nekompromisne vyhodiť dôchodcu zo svojho miesta.
Často nabrate meškania už pri odchode, aj tri, štyri hodiny!, pri IC to bolo vždy zaručene, lebo ten má prednosť a prioritu, rýchlik musí počkať.
Tie vlaky proste neviem strávit, hnevám sa za to.

majka2959
19. dec 2024

@martina374 IC sú od 15.12.2024 zrušené. Miesto nich sú rýchliky, tzv. Expres. Expres Kriváň je celý povinne miestenkový, taktiež oddiely pre matky s deťmi. Určite je dobré kúpiť si miestenku a pre dieťa vybaviť preukážku na bezplatné cestovanie.