Viera v Boha

hnedovlaska1234
5. aug 2023

Ahojte vopred by som chcela povedať aby mi na túto diskusiu odpovedali len tie ktoré v Boha veríte🙏
Mám 19, (ale to nieje podstatné) a som z neveriacej rodiny. Nikto u nás moc v Boha neveril,do kostola ani nikam podobne sa nechodilo. Ja som odmalička verila,že niečo “vyššie” existuje ale nevedela som,či je to Boh alebo proste niečo iné. Stále som mala nejakú prirodzenú potrebu v niečo veriť. Viem,že som verila v anjelov,vo vesmír,zákon príťažlivosti,mala som kyvadlo,občas som pozeravala videa kde sa veštilo a neviem ani v čo ešte…ale nič z toho mi nepriniesol nejaký fakt,že pokoj do života. Mala som pocit,že to asi nieje správne a mala som z toho úzkosť.
Viem,že raz sa mi stala taká vec zvláštna,že sa mi sníval veľmi zlý sen. Aj by som to prirovnala k spánkovej paralýze. Z toho sna išiel taký strach,bol to taký živý sen akoby ma niečo ťahalo za nohu a stiahlo ma z postele. Dosť som sa bála a z tohto sna som sa zobudila v momente,keď som v sne povedala,že “Ježiš ťa miluje”.

No a potom tak postupne som sa začala zaujímať o Boha. To niečo “vyššie” v čo som stále verila som nazvala Bohom. Dávalo mi zmysel,že Boh stvoril svet a pod. A potom som sa začala aj modliť. Nepoužívala som žiadne naučené modlitebné frázy ani nič podobné. Rozprávala som k nemu ako ku kamarátovi. Potom sa mi stala aj taká vec, (teda myslim,ze to je vdaka Bohu),že mi poslal do života jednu osobu,aspoň verím,že sme sa mali stretnut akurat ked mne bolo dosť ťažko psychicky. Táto osoba je veriaca a aj sme sa rozpravali dost casto o Bohu a dokonca mi dala aj Bibliu. Tak aj tú som si začala študovať. A mala som chvile kedy som naozaj citila pokoj. A bolo mi fajn. Citila som sa dobre po velmi dlhej dobe. Mala som zrazu pocit,ze vsetko bude fajn,ze zivot ma zmysel a ze sa nemusim báť.

Lenže teraz v poslednej dobe neviem čo na mňa prišlo…ale začínam pochybovať o mojej viere. Začínam sa opäť pytat otazky seba ci Boh naozaj existuje? ale aj napriek tomu,že pochybujem,stále hovorím k Bohu. Do žiadneho spoločenstva ani cirkvi nechodím…ani neviem či by som chcela. Ale občas mám v hlave aj taký chaos keď čítam napríklad Bibliu. Niektoré veci sa mi ťažko predstavujú aj keď verím väčšine vecí čo je tam napísaných. A aj keď mi napríklad niekto povie,že Boh ma ľúbi…akoby som tomu ani neverila. Mám pocit,že si v živote nezaslúžim lásku. A celkom som z tohto smutná. Lebo cítim strašnú vzdialenost akoby nieco vo mne chýba. Premyslala som nad tym vykaslat sa na toto celé a žiť si taký život bez viery,alebo byť ateistka….ale keď vo mne je ten prirodzený chtíč veriť v niečo a mať nádej a istotu. Prešli ste si niečim podobným? Čo mi pomôže? Viem,že to asi na MK nepatrí,kľudne tuto tému neskôr vymažem.

mikadooo
5. aug 2023

@hnedovlaska1234 nuž, asi ti chýba nejaké to spoločenstvo, kde môžeš svoje názory, otázky, prevedenie, pochybnosti rozoberať s niekým? Nie?

hiddenobject
5. aug 2023

Mna vo viere velmi posunul knaz a tu skupina na mk. Neviem odkial si, ale urcite budes mat na okolo knazov, ktori tvoje pochybnosti zmensia, namotivuju ta. Nemusis mat osobne stretnutie. Staci ist na svatu omsu a pocuvat. Velmi by ta posunula aj spoved a svate prijimanie, ak veris vsetkemu, co predstavuju.

mikadooo
5. aug 2023

@hnedovlaska1234 sorry-preklep. Presvedčenie tam malo byť.

laura164
5. aug 2023

Čítaj si bibliu naďalej, pozri si vo vašom meste nejakú skupinku, kde sa stretávajú veriaci kresťania. A tie pochybnosti čo máš sú normálne, musíš si tým len prejsť, veriť naďalej a prejde to. Niekedy sú aj horšie dni, len ich treba prejsť a všetko bude ok. Hlavne nemysli na zlé veci, lebo si ich k sebe pritiahnes, mysli pozitívne 🙂

hnedovlaska1234
autor
5. aug 2023

@laura164 veď áno 😕 ale ja som inak celkom taky uzkostlivy clovek cize ani to tymto mojim pochybam nepomaha :D

tululu
5. aug 2023

@hnedovlaska1234 Tvoj pribeh je uzasny,obcas je tazke,aby veriace dieta pokracovalo vo viere aj ked pochadza z veriacej rodiny,lebo viera je neprenosna vec,to je tvoja cesta a ak si na nu natrafila aj ked ti to nikto nevstepoval,je to velmi zaujimave.
Pochybnosti su zial uplne normalna sucast viery a budes mat obdobia,kedy ich bude viac a kedy nebudu ziadne.Pochybnosti su boj a to oddeluje slepu vieru od tej zivej,hlbokej a ozajstnej.Ak by si sa chcela obcas porozpravat,rozumny vyber spolocenstva ti v tom moze pomoct,ale je pravda,ze na kolenach, v Biblii a tichu mas vsetko,co potrebujes,ale obcas je potrebne vacsie usilie,sustredenie a viac casu,aby si sa dopracovala k uisteniu.Pokojne mi napis,ak by si chcela len tak pokecat 🙂

manikova120
5. aug 2023

Suhlasim s nazormi vyssie ze by pomohlo spolocenstvo resp. rozhovor s knazom ktory by ti odpovedal na tvoje otazky a podla toho uvidis co dalej. Iste mas v okoli spolocenstva ktore sa venuju mladezi,napr. saleziani. Ti sa velmi intenzivne venuju mladezi a iste tam najdes kňaza s ktorym budes moct prebrat svoje otazky. Ak chodis na vysoku skolu tak skus navstivit univerzitne pastoracne centrum.
Do prijatia sviatosti by som sa nehnala kym o tom nebudes ozaj presvedcena. Si na zaciatku cesty. Je dobre mat na nej dobreho sprievodcu.
Pochybnosti su normalne. Vsetci ich obcas maju. O to viac je treba ich prebrat s niekym "kompetentnym".
Vyskusaj, pokecaj, spravis si nazor a uvidis co dalej. Drzim palce

marianarem
5. aug 2023

@hnedovlaska1234 Kriza viery a pochybnosti sa behom zivota objavia u mnohych (mozno aj u takmer vsetkych) skutocne veriacich ludi. Teda takych, co sa nenaucili verit, lebo sa to musi, ale takych, co maju naozaj pocit spojenia s Bohom realne zazity. Ono viera je stale len viera, nespochybnitelny dokaz nikdy nikto nedostane a v narocnych obdobiach (alebo niekedy len tak z nicoho nic), moze nastat pocit vzdialenia sa od Boha, pripadne pocit, ze sa Boh odmlcal. Clovek akoby isiel v tme. Pravdepodobne ide o zazitok, ktory ma v zivote veriaceho nejaky svoj zmysel. Byva to vacsinou docasne a casto nasleduje dalsie prehlbenie viery. Mne osobne sa to uz tiiez stalo.
Odporucam precitat si knihy Tomasa Halika, napr. Stromu zbyva nadeje alebo Chci, abys byl. Tam sa dost vyjadruje k tymto otazkam. V jeho autobiografii popisuje aj ako takato kriza vyzerala unho.

walentina7
5. aug 2023

Biblia bola písaná obrazne teda metaforami, preto tie pribehy v nej neber doslova. V tých pribehoch sú ukryté hlboké duchovné pravdy. Bežný človek to nevie rozšifrovať. Ži morálne a čestne a budeš so svojim Bohom stále.

lucy_ms
5. aug 2023

Ja by som si na tvojom mieste najskôr upresnila, či veríš v Boha, alebo veríš Bohu. V tomto je dosť veľký rozdiel.

hnedovlaska1234
autor
5. aug 2023

@lucy_ms aký je tam rozdiel? Ale asi viem…no ja som si vždy vravela,keď som sa aj modlila,že mu dôverujem a verím

maminkadeticiek
5. aug 2023

Pospytuj sa vo svojom okoli,ci mate vo vasom meste nejakeho naozaj prijemneho,dobreho knaza a sla by som sa s nim onsvojich pocitoch porozpravat.

kiki68
5. aug 2023

@hnedovlaska1234 tymto si prechadza aj vela knazov, je to normalne mat taku fazu. Proste ta velmi racionalna stranka pochybuje. Je to bezne a normalne. Uvidis sama, co pride. Ale myslim, ze vnutorne v tom mas jasno. Len nemas jasno v tom, ze Boh a ktokolvek moze milovat nezistne, ze lasku si nemusis zasluzit. Mozno toto je ta chybajuca cast v tom celom. Ze Boh dokaze milovat nezistne, nemusime si to zasluzit, miluje aj hriesnikov, aj naozaj zlych ludi a iba caka na ich obratenie a prijatie tej lasky. Ked si vezmes, ze Boh je nie ako bytost, ale proste maximalne pozitivna energia, cize ta podstata lasky ako takej, tak to dost dava zmysel. Ja tiez nie som nejaka uplne praktizujuca veriaca, ale v Boha verim a v tomto mam jasno uz dost dlho.

loliki
5. aug 2023

@hnedovlaska1234 Hovor k Bohu aj naďalej. Ako Abrahám. Dôveroval Bohu a veril mu. Nemal ani Bibliu, kostol, farára... a bol veriaci. Teraz v tejto dobe je veriť omnohokrát ľahšie. Ježiš, Biblia, kostol, Cirkev, zjavenia....

ivana11155
5. aug 2023

@hnedovlaska1234 presne takisto som začínala ako ty. Tiež som zneveriacej rodiny, ktorá existenciu Boha vždy popierala. Najlepšie by pre teba bolo spoločenstvo a tam by sa určite našiel niekto, kto by ťa "potiahol" aby si začala všetkému lepšie rozumieť. Začni sa zato modliť a určite sa niekto v tvojom živote objaví.

0silvia0
5. aug 2023

@hnedovlaska1234 ak ta to taha k viere k Bohu, spytaj sa na fare ci nerobia pripravu na krst a na 1. sv. prijimanie pre dospelych, ak nie si pokrstena. Na tvojom mieste by som zacala takto.

svetlovlaska37
5. aug 2023

@marianarem velmi mudro a hlavne pravdivo napisane..dokonca aj svätý mali obdobia ked si mysleli ze Boh ich opustil..ale nebolo to tak .Boh len chcel aby este horlivejsie ho hľadali a horlivejsie milovali..sv Gemma..jej príbeh je nadherny a inspirujuci🙏😇

siera_springs
5. aug 2023

Tiez odporucam najst si spolocenstvo. Ak nevies kde zacat ja ti poradim uzasnych ludi, pozri stranku www.katarinka.sk Je to stary klastor v lone Malych karpat, renovuju ho mlady ludia, prevazne veriaci. Moj brat sa vcera odtial vratil. Aktualne prebieha stvrta druzina, posledna piata zacina bud.tyzden (mozno ju este stihnes😉). So sestrou sme par rokov dozadu absolvovali 2 taketo druziny a naozaj nebanujem! Zaujimavostou je ze tam obdrzis ‘katarinkovske meno’ pod ktorym tam cely cas fungujes. Moje bolo Lavien🙂 ide o krestanov, povedala by som prevazne Katolikov. Neolutujes🙂

miadi
6. aug 2023

“ mam pocit ze si v zivote nezasluzim lasku.” To je uz na pomoc psychologa. Nieco v tebe je zlomene zranene trpis. Mala by si hladat Nie len vieru v nieco v Boha ale aj v seba . Ze si zasluzis vsetku lasku sveta.

777januska777
6. aug 2023

@hnedovlaska1234 podľa mňa sú tvoje pocity normálne. Ja ich pri rôznych životných udalostiach mávam vždy iné. Neviem ja si myslím, ze viera v Boha je ako láska k druhému. Najskôr je všetko super a všetko dokonale, potom opadne ta zalubenost a pokračujú v tebe fázy, kde sa strieda zalubenost, pochybnosti, pokoj, hnev atd. Neviem možno to iné ženy majú inak, ale pre mňa je toto prirodzený vývoj a hlodave myšlienky v hlave mam cely život. Aj keď sa mi tie horšie fázy dajú úplne hrozne, časom som pochopila, že ma niečo naučili. Ano to obdobie "temna" ta v tvojich očiach vzdiali od Boha, ale ja som pochopila, že je to dar, ktorý mi ukazuje Boha inak aj tam kde ho nevidíme. Bez toho by som to nikdy nevidela.

joesvk
6. aug 2023

Už to popísali predo mnou. Nejaký druh spoločenstva je dôležitý aj u tých, ktorí sú veriaci od detstva.
Hovor Bohu tak ako doteraz svojimi slovami,nech ťa nasmeruje a On to určite urobí.

luteam
6. aug 2023

@hnedovlaska1234 podla mna je to uzasne ze si sama takto dospela k viere to je najlepsi zaklad ze ti to nikto nevstepoval sama si k tomu prisla. Si este mlada, viera sa vyvija cely zivot. Ja sim z velmi veriacej rodiny a ked som odisla z domu uplne som zanevrela trvalo to hadam aj 10 rokov kym som sa zase dostala k Bohu a zacala verit a terz uz tak inak skutocne. Takze skus sa prilis netrapit pochybnostami je to normalne a mozno by si mohla skusit ist na omsu aky to v tebe zanecha pocit knazi maju velakrat velmi dobre myslienky do zivota. Drzim ti palce

luthine
6. aug 2023

@hnedovlaska1234 Ahoj, tvoj pribeh je velmi podobny mojmu. Moja rodina je az fanaticky ateisticka, a tak bolo moje hladanie Boha o to tazsie. Pre nich som bola bizar, smiali sa mi a predovsetkym otec sa vyzival v kladeni otazok specificky namierenych na zneistenie mojej viery. Nepodarilo sa mu to. Dar viery je uzasna vec.
Na druhu stranu sme iba nedokonali ludia a je prirodzene, ze nevieme vytrvat stale v rovnakej intenzite citov, ci uz je to laska k inemu cloveku alebo nieco omnoho vyssie - laska k Bohu. Presla som si tym tak isto ako ini a verim, ze to zase raz pride. O to krasnejsie je potom ten navrat k Bohu, este vrucnejsie primknutie, je to doslova taky facefalm ked si povies, kde si dala oci, ze si to nevidela. Boh je stale s tebou. Vedie ta a drzi ta za ruku. Aj ked ho necitis, je tam.
Na zaver este jedna vec. Tiez som clovek, ktory vyrastal v tom, ze si nezasluzi lasku, lebo u nas bola za zasluhy. Lenze Teba aj mna lubi Boh nezistne. Nemusis robit nic, nemusis sa ani modlit a dakovat mu, staci, ze si. To je jeho strana dohody, neporusitelna a nezmenitelna.
Maj oci otvorene, Boh ma prsty vo vsetkom v tvojom zivote. Ukaze sa v tej najneocakavanejsiej chvili. Avsak viera je to, co ta pri nom udrzi aj v casoch, ked sa ti neukazuje.

bloger
6. aug 2023

@hnedovlaska1234 Pomohlo by ti pridať sa k nejakému spoločenstvu. Ale to už je na tebe. Prípadne vyskúšať ísť na svätú omšu. A tam odovzdať tieto pocity Bohu. Možno sa dozvieš niečo čo k tebe prehovorí. Lebo ja verím, že Božie slovo má moc. Držím ti veľmi palce na tvojej ceste s Bohom. Aby si znovu objavila, že si vzácna a milovaná. Odporúčam ti aj knihu Prečo ľudia veria.

karolinakr
6. aug 2023

Napr.v katolickej predajni je kvantum knih na vselijake otazky, temy a najdes tam aj odpovede.Ak sa ti nechce kupovat, kazdy kostol by mal mat knižnicu a je tam vela skusenosti veriacich, ktory prechadzali podobnym ako ty..Mas vela videii na youtube ohladom viery, vela krestanskym portalov, dnes sa k viere dostaneš uplne všade..

joesvk
6. aug 2023

Keď môžem odporúčať youtube prednášky, tak napr.Vojtech Kodet 😍

hnedovlaska1234
autor
6. aug 2023

@luthine moja rodina nieje,že fanaticky ateistická len proste tieto veci neriešia. Možno v niečo veria ale nezaoberajú sa tým…kto vie. Len vždy som mala ten pocit,že si niekedy o veriacich mysleli,že sú ako vygumovaná sekta. 😐 potom take podvedome predsudky ostanu v cloveku to ma celkom trapi

sasesoe
6. aug 2023

@hnedovlaska1234 ahoj, odporucila by som Ti ist na nejaku krestansku akciu al kurz, mozno sa zacat pripravovat na krst, aby si v tom nebola sama, ale mala spolocenstvo, to je dost dolezite/ ma svoj vyznam. Tu na MK je skupina Veriace mamicky, ale mozes sa pridat i ked nie si mamicka ;)

bloger
6. aug 2023

@hnedovlaska1234 Ináč je aj taký kurz na internete hľadám Boha. Budeš tam mať e-koučku ktorá ťa celým kurzom prevedie. A môže ti v mnohom pomôcť.

ivangeline
6. aug 2023

Nsjbl farnost ma urcite nejake stretka.