Viera v Boha

17. máj 2021

Dobry deň prosím nesudte má ale je tu niekto na Tom podobné? Ako som vyrástla a dospelá nejako tá viera v Bohu u mňa bola menšia a menšia. A je mi to ľúto lebo nechcem stratiť svoju vieru, ale ako ju získať naspäť? Mám veľa neodpovedanych otázok a som taká zmätená z toho všetko. S snúbencom sa chceme zobrať v kostole ale predtým chcem mať lepši vzťah s Bohom.

sona96
17. máj 2021

Ahoj, ak by si chcela o tom pokecať, pokojne mi napíš 😊

nevenka
17. máj 2021

Aj mne mozes napisat. Ako budem mat cas, odpisem. Mam male babatko, tak preto. Ale sukromne sa toto lepsie riesi 😉

katkamatka7
17. máj 2021

Môžeš mi napísať 🙂

lenkakravcova
17. máj 2021

Možno by si mala najprv si zodpovedať akého Boha (ci považuješ za Boha proroka Ježiša alebo považuješ za Boha Toho, ku ktorému sa modlil..). Inak ti v tomto ohľade bude radiť katolík, inak protestant, inak moslim, inak Žid, inak bahajec.. ☺
Človek verí iba v to, čo mu dáva zmysel. Veriť nasilu sa nedá.

sona96
17. máj 2021

@lenkakravcova keď sa chce vydávať v kostole, tak asi je krestanka ☺️

lenkakravcova
17. máj 2021

@sona96 To vidím, no ja som v minulosti sa tiež chcela vydávať v kostole (lebo je tam pekne), v Boha som tiež verila - len úplne inak než verili v tom kostole. ☺
Okrem toho sú rôzne kostoly. Rôzne odnoze kresťanstva = aj tie majú na Boha rozny pohľad.

sona96
17. máj 2021

@lenkakravcova dovolím si nesúhlasiť, každá viera má v svojej najhlbšej prirodzenosti úplne rovnaký pohľad na Boha a aj na všetko ostatné... ostatné je len ego.

lenkakravcova
17. máj 2021

@sona96
Nemyslím si. Kresťania považujú za Boha trojicu, pripadne iba proroka Ježiša (závisí na cirkvi a výklade), ktorý nevie kedy nastane koniec sveta (podľa Biblie). Veria v Boha, ktorý nedokáže odpustiť hriechy bez zabitia nevinného (Ježiša). Teda už ten pohľad na Boha je dosť odlišný oproti islamu, kde sa Boh definuje ako Vševediaci a Všemocný (Jeho konanie nie je ohraničené ľudskými podmienkami).

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sona96
17. máj 2021

@lenkakravcova ako, nemáš v tom úplne jasno veci ktoré píšeš sú veľmi pomyleny a pokriveny výklad Biblie. Mohli by sme sa o tom rozprávať, ale mám z teba pocit, že ma ideš presviedčať, že tvoja viera je spravnejsia ako moja a o to ja nemám záujem. Škoda, mohol z toho byť zaujímavý rozhovor. Ale v každom prípade máj pekný deň 🤗

kiki19191919
17. máj 2021

Ahoj. Po smrti mojej mamy moja viera takisto sla dolu vodou. Ona v boha verila aj sa modlila a nezachranil ju v 55 rokoch dostala mrtvicu a nedalo sa uz nic robit. Chapem ake je tazke ist zivotom bez viery uz sa nemodlim. Pomohlo mi to zacat verit v seba a svoje vlastny schopnosti. Mam pravidlo ak si sama nepomozem ani boh ma nezachrani... Dufam ze ti moja odpoved nejako pomoze. Drzim palce.

lenkakravcova
17. máj 2021

@sona96 Veci, ktoré som písala sú katolícke (katechizmus). Možno máš iné vierovyznanie, takže to vnímaš inak.
Kazdy asi verí v to, že jeho viera je ta správna. Inak by patril do inej. Presviedčať ťa nemienim. ☺️ Aj ty 🙂

lenkakravcova
17. máj 2021

@kiki19191919 Boh nie je ako dzin z fľaše, že nám plní priania - dal nám život, stvoril zem tak, aby nás živila, a tým to väčšinou končí (môžeme ho o niečo prosiť, no neznamená to, že nám to určite splní). Každý z nás má určenú dĺžku života, ktorú si nepredloží ani o jeden deň, aj keď to znie drsne.

S tým koncom, čo si napísala, úplne súhlasím. Mame sa snažiť sami za seba.

anjetta
17. máj 2021

Odporucam: https://zastolom.sk/

- rozne temy a odpovede na rozlicne otazky/situacie v zivote človeka, manželov, krestanov...

bloger
17. máj 2021

odporúčam knihu od televízie Lux Prečo ľudia veria možno tam nájdeš nejaké odpovede

apolka77
17. máj 2021

Je tu súkromná skupina veriace maminy skús tam sú tam milé ženy a všetko Ti objasnia.

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
777januska777
17. máj 2021

Ako mladá som sa dostala ku knihe pre pubertiakov (uz neviem názov) ale to boli príbehy mladých ľudí, ktorí písali kňazovi a ten knaz im radil vo viere. A veľa mladých písalo rovnaké veci ako ty a ten knaz im na to vždy napísal niečo v tom zmysle, že im gratuluje, lebo konecne si hľadajú svoju vlastnú cestu k Bohu a nie cez naučené veci ktoré mali. Osobne môj život bol a stále je ako na hojdačke s vierou k Bohu, ale každá časť života mi vždy niečo dala. Vždy keď som si myslela, ze moja viera je malá (žiadny kostol, žiadna modlitba, hnev na Boha a podobne), tak aj vtedy som sa naučila niečo v živote a o ľuďoch okolo seba. Cim menšia viera a mensie duchovne eufórie v srdci, tým som viac bližšie reálnym ľuďom a tomuto svetu. Za mňa osobne som sa asi najviac veci naučila o sebe a viere v dobe, keď som mala malú vieru. Teraz nevravím, ze keď budeš neveriaci v Boha, tak budeš dokonalý človek, to nie. Ja len chcem povedať, že ber aj malú vieru vo svojom živote, akú teraz máš ako možno niečo co sa máš naučiť a pochopiť. Rozhodnutie, že chceš mat väčšiu vieru je dôležité a správne, už len treba nechať Boha nech v tvojom živote koná a hlavne treba byt k sebe aj k Bohu úprimný a nenútit sa do čoho co sama nechceš.

kiki19191919
17. máj 2021

@lenkakravcova
Ahoj dakujem za uznanie. Nic proti veriacim nemam sama som krestan. Pre mna verit v boha je ako verit ze ta zachrani niekto kto nie si ty sam...
Ja som odkazana sama na seba. Jediny kto je za moje ciny zodpovedny je ten v zrkadle.

any_soj
17. máj 2021

Ahoj 🙂 s takými základnými otázkami ti veeeeľmi odporúčam knihu Hovory od Lewisa. Milujem Lewisovu racionalitu a zároveň zmysel pre tajomstvo. Veľmi jasne hovorí postupne o tom, ako on prišiel k tomu, že existuje nejaký Stvoriteľ a následne že Ježiš atď... A inak - ja som také mala pred tým, než sme spolu s manželom začali chodiť - že som najprv vedela, že sa chcem nanovo viac zaľúbiť do Ježiša. Tak som dva mesiace bola v komunite blahoslavenstiev. Kľudne píš, ak by si chcela 🙂

lenkakravcova
17. máj 2021

@kiki19191919 Chápem tvoj pohľad. ☺️ Pripomenula si mi jeden hadis, ktorý sa na to asi aj celkom hodí:
"Muž, ktorý vlastnil ťavu, sa opýtal proroka Muhammada: "Prorok, mam svoju ťavu priviazať ku stromu keď idem nakupovať, alebo mam veriť v Boha - spoľahnúť sa na neho, že mi ju postráži, aby mi neutiekla a nikto ju neukradol?" Prorok Muhammad mu odpovedal: "ťavu uviaž a potom sa spoľahni na Boha". ☺️

anaj_janka
17. máj 2021

Boh je živá duchovná bytosť,kto.s nami chce mať vztah-skutocny. Charakter Boha- je zhovievavy,láskavý,dobrotivy,vsevediaci, všadeprítomny a všemohúci(tieto tri sú bozskymi vlastnosťami).
Avšak asi vieš,ako to bolo v raji, do toho najlepšieho svojho stvorenia Boh stvoril človeka ako posledného na svoj obraz a všade bola harmónia,rovnováha,Boh s človekom mal vzťah.Avsak prišla skúška,preverenie komu dôverujú či Bohu alebo sebe - v podobe hada. Boli v strede raja dva stromy - strom života (Pan Ježiš) a strom poznania dobrého a zlého,kde bol satan. Eva uverila stanoví a aj Adam a tu je začiatok problému: Hriech (sebectvo,pýcha,vzbura) kto. je od narodenia v každom človekovi a nepozná Boha.
Preto prišiel Boh sám - aby niesol nás údel a niesol ho bez hriechu a to je VITAZSTVO! PAN Ježiš dáva odpustenie hriechov a dáva istotu večného života.Vecny život začína tu a to Ján 17:3 A to je ten večný život, aby znali teba, toho jediného pravého Boha, a toho, ktorého si poslal, Ježiša Krista."
Aby sme mali možnosť mať s ním vzťah,Boh zaplatil najvyššiu možnú cenu,jeho milosrdenstvo a lásku to len dokazuje-nas problém (hriechy) položiť na Jeho Syna.

https://www.youtube.com/watch?v=TmVwqZDZ1_k

toho je schopný len Stvoriteľ a Spasiteľ sveta.
Inak skús pozriet

https://www.youtube.com/watch?v=l0ih07FAvWk

Kto hľadá nájde,pekný večer a tou krízou si asi každý musí prejsť,aby zistil kto,čo je jeho priorita - základ jeho života,uvažovania,konania a spásy 🙂

maxxim
17. máj 2021

Kludne mi môžeš napisať😊

kiki19191919
17. máj 2021

Mam otazku. Kto ma doma krizik alebo patricky s ukrizovanym jezisom kristom? Ako casto sa na neho pozerate? A co to pre vas znamena?

monkasponka
17. máj 2021

@lenkakravcova moslimovia neuznavaju ine naboženstvo.. krestania -katolici rešpektuju každu vieru, aj tu moslimsku. To je to čo sa mi nepači. Vidiet to aj na tvojich prispevkoch... akonahle je tam niečo čo sa tyka moslimstva tak hneď min 5 prispevkov. Autorku chapem, da sa to vysvetlit .. čim je človek starši, pridu ine problemy.. nieže by viera bola slabšia je len stabilnejšia.

griska11
17. máj 2021

Urobila si uz prvy krok a to je ze chceš mat lrpsi vzťah s Bohom. A je to ako s clovekom ak chces s niekym mat dobry vztah musis mu venovať čas(modlidba, omša) , spoznavať ho (citanie biblie), počuvať ho(meditacia nad Bozim slovom). Vytvor si pekny vztah k Panne Marii a ona ťa povedie.

anaj_janka
17. máj 2021

@griska11 krestania veria výlučne dokončenemu Boziemu slovu,prehovoril k nám v svojom Synovi,čiže len v Krista,Pána pánov a Kráľa kráľov vkladajú dôveru,lebo On je Alfou i Omegou,ten kto im odpustil všetky hriechy a už teraz majú istotu večného života.
"To je ten kameň, opovrhnutý vami staviteľmi, ktorý sa stal hlavou uhla.

A nieto v inom nikom spasenia, lebo ani nieto iného mena pod nebom, ktoré by bolo bývalo dané niekomu medzi ľuďmi, v ktorom by sme mali byť spasení.Sk.4/11

A hľa, prijdem skoro! Blahoslavený, kto ostríha slová proroctva tejto knihy. A ja, Ján, som to videl a počul. A keď som to počul a videl, padol som, aby som sa klaňal pred nohami anjela, ktorý mi to ukazoval.

Ale mi povedal: Hľaď, neurob toho! L
Lebosomtvoj spolusluha a tvojich bratov prorokov a ttorí ostríhajú slová tejto knihy. Bohu sa klaňaj!
A riekol mi: Nezapečať slov proroctva tejto knihy, lebo čas je blízko.Zj.22/9-10
ď

palinohavino
17. máj 2021
maxxim
17. máj 2021

@griska11 ja vnímam Boha ako najdôlezitejsiu súčasť môjho života. Nie nadarmo sa hovorí že Boh ma byť na prvom mieste i v zivote manzelov. On zväzuje to puto, tie túžby, lieci problémy keď nastanú,..... pre mna osobne je darom, ktorý ( som rád že ho dokažem vnimať a prenášať do bežného života🙂

baccio
17. máj 2021

Skús kurz alfa🙂 je pre ľudí ktorí hľadajú odpovede a chcú sa o Tom aj rozprávať. V maranathe v Prešovskom spoločenstve prebieha tento kurz aj online. Skús pozrieť ich stránku. https://maranathapo.sk/