Vie Boh ako sa sa v živote rozhodneme?

21. okt 2024

Dobrý večer,

vie Boh ako sa rozhodneme? aj ked urobime zle rozhodnutie? Len tak sa zamyslam...

tilonka
21. okt 2024

Ano, Boh vie vsetko

autor
21. okt 2024

a da sa to nejak odpustit

janickacrazy
21. okt 2024

Ja som niekde čítala, že žiadne naše rozhodnutie nie je zlé, len proste za daných okolností sa človek nejak rozhodne a neskôr si môže hovoriť, že keby sa rozhodol vtedy inak, tak by bolo všetko ine, ale to nemôžeš vedieť, či lepšie alebo horšie.

hugoboss1923
21. okt 2024

Dá sa odpustiť, pokiaľ svoje pochybenie človek úprimne oľutuje.

rozculena
21. okt 2024

ak si veriaca,tak musíš vedieť,že je všemohúci,nie? Aj odpustky si môžeš kúpiť....

autor
21. okt 2024

nechodim do kostola, ale myslim si, ze Boh existuje, potrebujem sa vysporiadat s nejakymi zalezitostami, ktore sa nedaju dat spat a velmi sa trapim

rozculena
21. okt 2024

lepšie by ti pomohol psychológ,môžeš mu povedať všetko....dúfam,že si nespáchala nejaký trestný čin,keď si z toho taká mimo.

viestta
21. okt 2024

Vraj vie a nič proti tomu nerobí, len kdesi na konci vystavi účet. Tak sa zamýšľam, že prečo ľudí nechá robiť zle veci, keď je vševedúci a všemohúci...

hopsas
21. okt 2024

Áno Boh vie ako sa rozhodneš, je predsa Boh. Ale je to Boh, ktorý ťa miluje viac, ako si vieš predstaviť a neexistuje nič, čo by ti neodpustil, ak úprimne lutujes, ak si spravila niečo zle. Pokiaľ je o tom tento tvoj príspevok. Ja si neviem predstaviť že by som neverila v Boha. Nič by potom nedávalo zmysel.

hopsas
21. okt 2024

@viestta zabudla si že jeho najväčší dar je tvoja slobodná vôľa? Ak by ti zasahoval do tvojho konania bola by si len obyčajná bábka.

zmrzlinka8
21. okt 2024

@viestta lebo rešpektuje slobodu človeka a jeho rozhodnutia

rozculena
21. okt 2024

@hopsas
@zmrzlinka8
ale tie pohromy,požiare,záplavy,tornáda,zemetrasenia,pri ktorých umierajú stovky ľudí...to by nemusel robiť...či?

maja22
21. okt 2024

Autorka, pises, ze nechodis do kostola, ale v Boha veris. A teraz sa velmi trapis. Boh odpusti kazdemu, kto to mysli uprimne, dokonca aj takemu, ktory lutuje svoje skutky nie z lasky voci Nemu, ale aj zo strachu zo zatratenia. On vie, co si urobila, ale oslov Ho, povedz mu to aj ty sama a popros o odpustenie, uz teraz ho mas iste... Ak to bola velmi vazna vec, v ktorej si sa previnila, rob z toho pokanie. Tzn. zmen svoj zivot, odovzdaj ho Bohu a skus na odcinenie svojich hriechov robit dobre skutky. Si pokrstena? V katolickom obrade? Ak ano, velkou pomocou by ti bolo pristupovanie k sviatostiam. K sviatosti zmierenia a potom aj k Eucharistii. Pocas pripravy si mozes prehlbit svoj vztah s Bohom a mozno si aj to "chodenie" do kostola zamilujes. 🙂 Boh ta ma rad, si jeho dieta a privita ta s otvorenym narucim a Srdcom. ❤️

maja22
21. okt 2024

@rozculena Mas skresleny pohlad na Boha. A na to, co robi, co by mal alebo nemal robit... Nie Boh sa potrebuje menit, ale clovek. Ano, niektore ludske tragedie sa nas zvlast silno dotykaju. A to je dobre, znamena to, ze v nas este nevymrela ludskost, ze mame v sebe cit, empatiu, lasku k bliznemu. Avsak akokolvek nepochopitelne to znie, tu na Zemi je vsetko do casu, vsetko raz pominie, skor ci neskor, aj my sme tu do casu, nevieme jeho dlzku, ale toto je len prechod do vecnosti. Vecnost je pre nas klucova, dolezita, my uz teraz urcujeme svoj smer, ci sa ocitneme v nebi v Bozej blizkosti, alebo v pekle bez Boha.

autor
21. okt 2024

@rozculena nie, vsetko v ramci zakona, chodim k psychologicke

rozculena
21. okt 2024

@maja22 pre mňa za mňa sa kľudne chystaj do pekla alebo do neba

autor
21. okt 2024

@maja22 dakujem, ano som pokrstena,a le k viere ako takej som nebola vedena

moonlight1210
21. okt 2024

Boh vie vsetko? Takze vsetko je vlastne vopred naplanovane, i dobro, i nase hriechy, ktore spachame? Kde je potom ta slobodna vola?

autor
21. okt 2024

ja sa zamyslam nad tym, ze nam posle nejaku skusku kde napr. vie, ze zlyha clovek, ale neskor ho to dovedie k poznaniu, ktore by neobjavil, keby nezlyhal

janetinka27
22. okt 2024

@moonlight1210 vie vsetko, aj ze pochybime, ale tie hriechy spachame my prave na zaklade slobodnej vole, nasho rozhodnutia. Ak clovek chce klamat, Boh mu nevytrhne jazyk, aby mlcal, ked chce kradnut, nezlomi mu v obchode ruku.ale vzdy mu da na vyber, clovek sa rozhodne sam.

Avsak stale zasahuje, posiela nam v zivote do cesty pomoc, vzory, prilezitosti, najma nam dava svoje Slovo a dal nam svojho Syna a je tu s nami ako Duch Svaty. Boh nas tu nenechal bez pomoci a v nasich zivotoch kona.

Zalezi vsak na okolnostiach a na miere poznania dobra a zla - kto viac dostal, od toho sa viac ocakava a teda kto jasne vie, ze kona zlo, ten bude niest vacsiu zodpovednost za svoje rozhodnutie ako ten, kto je este "slepy". Pricom aj zanedbavanie dobra je zle, lebo poznanie zla a dobra nam napoveda, co robit nesmieme a naopak, co sme povolani robit.

Cize nestaci len nerobit zlo, ale je potrebne milovat blizneho,t.j. prejavovat mu skutky lasky (neprechadzat okolo potrieb blizneho bez povsimnutia)

777januska777
22. okt 2024

Ja si myslim, kedze je to take moje vysvetlenie, že kazde aj to "zle" rozhodnutie je v skutočnosti obrátené na dobro. A vo všetkom aj tom zlom je v skutočnosti dobro a Boh. My kresťania mávame v sebe pocit, ze často je to alebo to, diablovo dielo, ale podla mňa v skutočnosti je všade Boží zásah. Lenze ten zásah je často v malých veciach, v malých skutkoch. Lebo len malé skutky môžu meniť srdcia. Boh nám vytvára možnosti a každá možnosť v sebe obsahuje Boha a jeho cestu. Aj to najväčšie zlo podľa mňa obsahuje skutky veľkej Božej lásky.

derdia
22. okt 2024

@moonlight1210 to je co za otazku? On proste vie, ze ty sa rozhodneš bud pre zlo, alebo dobro.... Ale ty to ešte nevieš. Lebo rozhoduje sa T.

maja22
22. okt 2024

Autorka Boh od nas chce jedine - lasku. Milovat Jeho (to je prve a najvacsie prikazanie: milovat budes Pana, svojho Boha, celym svojim srdcom, myslou...) a milovat blizneho ako seba sameho. Ak v tomto zlyhame akymkolvek sposobom, je to hriech, ktory nas potom od Boha vzdaluje, ale On vzdy caka na nas navrat. Ak budes chciet pomoct v navrate do cirkvi, ktora ti moze sprostredkovat rozne milosti od Pana skrze sviatosti, mozes mi napisat ip. Drz sa 😉

ivka225
22. okt 2024

@rozculena Ak existuje, tak jeho druhé meno je diabol.

maja22
22. okt 2024

@moonlight1210 To, ze Boh vie, ako sa rozhodnes neznamena, ze On ti to rozhodnutie naplanoval. On to proste vie, aj ti dava moznosti rozhodnut sa tak alebo inak, ale je to tvoje rozhodnutie, nie Jeho.

13uzivatelka11
22. okt 2024

@viestta lebo duša si chce zazit všetko.. Aj byť tým zlym, veľmi zlým človekom, tým sa učí a rastie. A popritom za niekoľko životov potrebuje nájsť boha..

thirstymonk
22. okt 2024

Ano. Katolicky Boh vie vsetko, vie, ci pojdes do neba, alebo do pekla. Ale velmi dolezite je to, ze to vie preto, lebo vidi dopredu tvoje rozhodnutia. Nie preto, ze by to on urcil. To by bol osud. No a v katolicizme v osud neverime.

Boh zije mimo casu. Ak poznas trosku teoriu relativity a dilataciu casu, tak si do rovnice dosad v=c (rychlost svetla). O kolko sa potom spomali plynutie casu? Vyjde ti blbost - delenie nulou. Ale cim viac sa blizis k rychlosti svetla, tym pomalsie pre teba cas plynie. Ked budes o 1km/h pomalsia ako svetlo, tvoja sekunda bude trvat tolko ako cely vek vesmiru. Blbe prirovnanie, ale snazim sa tym aspon ilustracne znazornit, ako je mozne zit "mimo casu".

eva8
22. okt 2024

@viestta p. Boh nenecha robit ludi zle veci. P. Boh prenechava ludom slobodnu volu.
@autorka ak prosime o pomoc, pomoze. "Bud vola tvoja" znamena, ze aj ked sa nam nieco momentalne nepozdava, chrani nas pred niecim horsim. P. Boh odpusta "Odpust nase viny, ako aj my odpustame svojim vinnikom"
Najtazsie je odpustit samej sebe. Poznam "bezsenne noci". Ver p. Buhu, nielen v p. Boha

luciador
22. okt 2024

@ivka225 nevieš čo píšeš 😢