Ahojte, vytvoril som video proti domácemu násiliu. Účinkujú tam rôzni SK športovci (napr sestry Fialkové, M. Hamšík, J. Kucka) tak budem rád ak si ho pozriete prípadne zazdieľate.
https://www.youtube.com/watch?v=ooij-T0iZZE
Ďakujem pekne
Peter
@hipuska pomoc od statu je jedna vec ale co s podporou okolia a stigmizacie obeti vetami .... On nasilnik, taky svely chlap ! Alebo taky vzdelany clovek ! Alebo ten? - pozri ako sa sprava k detom... Alebo On ? S ktorym chodis po dovolenkach ? On - co ti kupil toto ? .... Co s narcistickymi manipulatormi ktori presvedcia obet ze je nic, bez neho nic nedokaze, nik jej neuveri ..... Potom sa zena v domacnom nasili stretava s odsudkom spolocnosti - vsak si mala odist, asi sa ti chce trpiet ked si to znazala ..... Taketo zeny potrebuju pomoc psychologov , ku ktorym sa vsak neodhodlaju ist ..A kruh sa uzatvara v cykle...
@fotoarch presne toto prezivam ja uz 9 mesiacov. On ma ku mne zakaz priblizenia ale vsade sa prezentuje ako chudacik, ako dokonaly otec a manzel a ja som ta zla, co som to nanho naraficila! Dokonca moju vlastnu rodinu otocil proti mne, na svoje 4 deti neprispieva ani cent a ja miesto toho aby som sa konecne po rokoch tyrania mohla dat nejako dokopy, tak musim s nim bojovat o deti, peniaze. Zakaz nerespektuje a policia sa mi len smeje aka som trapna, ze co mi vadi ked mi chodi vykrikovat pred dom, co riesim, ze mi vulgarne nadava a vyhraza sa cez sms
Čo keby konečne prehovorili v takýchto videách aj ženy ktoré si takým peklom aj reálne prešli. Nie len ukazovať známe tváričky a mená ktoré nevedia čo je to facka či kopance od muža?!
Je to síce pekné gesto od kvázi celebrít ale realita je úplne inde... mne polícia povedala, že pokiaľ mi neublíži, tak že skončím v nemocnici oni nič nemôžu, som sa opýtala či mám čakať kým ma zabije??? vyhrážky, urážky, zastrašovanie... písala som kade tade nik mi nepomohol, pomôcť som si musela sama... najhoršie však bolo okolie keďže nik mi neveril, že ten milý chalan, ktorý je na ulici kamarátsky robí doma peklo... doslova som ušla s dieťaťom bez ničoho... nemať rodinu, ktorá pri mne stála, právničku a dobrú prácu nemala by som žiadnu šnacu sa z toho dostať...
Keby niekto natočil reálne spovede týraných žien a to ako im niekto pomohol/nepomohol. A toto by sa zverejnilo a prezentovalo. Lebo ako čítam, tak sú to všetko len prázdne reči a nikto nikomu nepomôže .
Hej? A tak skuste niekomu napisat v takom videu...vsaaaaka oni len dali svoje tvare k nejakej kapmani...sorry, ale tieto videa su dobre len na jedno, pozriet a o 5 minut uz clovek ani nevnima.
@gabrielkaa ktora zena ktora si presla tymto peklom za zatvorenymi dverami sa postavi pred obrazovku a celym slovenskom. Vsak ta ista zena sa bala postavit pred moznych zachrancov, co si neverila, alebo ju vysmiali, odbili. Taketo zeny su radi ze maju potom svoj klud a dozivotne spracovavaju traumu ak to vobec dokazu - odpustit sebe, jemu, zivotu ... Dohladam jedno video so svedetstvami hadam sa da na MK dat link.
To všechno z lásky dokument na téma domácí násilí na ženách
@fotoarch ja som myslela taký dokument ako si práve zverejnila. A niektoré ženy odvahu naberú. By si sa čudovala. Koli sebe, koli iným ženám…
@gabrielkaa jedna z toho dokumentu uz spachal samovrazdu ... tiez nemozme vediet ci sila dokazu v jej hlave nebola hlucnejsia a nedohnalo jej frustracia zo svojho zivota k tomu pocinu ... radsej nech koluje len toto video a siri sa dalej
@fotoarch 😞
@fotoarch ja som ta co by sa postavila a vypovedala. Aj za cenu absolutneho odsudenia okolia. Lebo to sa mi uz stalo. Ta nedovera blizkych, sudov, policie, to zaboli. Jazvy na dusi ostavaju. Ale ta sloboda, ach, ta stoji za to. Ja mam stastie v tom, ze som financne nezavisla a mala som stastie na uzasnu pravnicku.
Ale pokial je zena tyrana, tak ona sama to musi v prvom rade pripustit a pochopit. To trva velmi dlho. Lebo manipulator Ta presvedci, ze chyba je v Tebe, ze Ty sa snazis a robis malo. A ked uz konecne pochopis, ze jedina cesta je odist, chce to neskutocne vela sil urobit ten prvy krok. Vacsina zien ho urobi az ked sa citia uz priamo ohrozene na zivote.
Poznas spisovatelku Monyovu? Ta to bohuzial pochopila neskoro a jej nasilnicky tyran ju zabil ako 44 rocnu 😔
@hipuska viem presne čo myslíš, pomoc od okolia, blízkych sa bohužiaľ zďaleka nedostáva vždy a častejšie sa stane že nad tebou ohrdú nosom ešte.
Tá veta "nie si v tom sám" bola na záver preto, že odhliadnuc od okolia, kamarátov, rodiny, bohužiaľ aj polície sú tu stále ľudia, ktorí vedia a sú ochotní pomôcť, aj keď ste pre nich úplne cudzia osoba. Ja som toto video vytvoril práve z dôvodu, že poznám prípady, kedy dotyčnej nikto neveril, že sa to deje (prípadne jej veril tak 1 z 20 ľudí)
@soldi ďakujem ti za ideu, popravde, tvoja myšlienka natočiť takéto video s reálnymi ľudmi, ktorí si tým prešli sa mi pozdáva oveľa, oveľa viac a keby mi také niečo napadne skôr, tak by som sa snažil zohnať práve takých ľudí.
Tak či tak, tvoja myšlienka je uložená v mojej hlave a možno niekedy v budúcnosti vytvorím aj takýto projekt nejaký
@pessy mne celkovo unika pointa tohto videa. Ako chvalim myslienkú a kvitujem, len nechapem z akeho dovodu sa to vytvorilo. Lebo teda na youtube je toho strasne vela, tiez aj mimovladky maju..preco by som si ja alebo niekto iny mal pozriet prave toto tvoje video??
@lubkavargova1 dôvod bol prostý, o domácom násilí sa rozhodne nehovorí dostatočne.
Ak niekto videl už 10 videí na túto tému, to je fajn, nemusí vidieť to moje. Cieľová skupina tohto videa boli ľudia ktorí majú pocit, že sú v tom osamote. Ja považujem video za úspech, ak čo i len jednu osobu povzbudí, dodá sily. Ak nebodaj čo i len 1 osoba opustí násilníka vďaka tomu videa, bude to pre mňa mega úspech.
@pessy vcera som bola svedkom: tehitna zena a zena s cca 8 rocnym chlapcom vysli z domu pre tyrane zeny...chalan padol...ake vulgatizmy a hnev isli od tehotnej k chlapcovi...az som zdrevenela..matka chlapca zakriknuta..ani slovo....takze odisla zomu do centra aby ju tyrala ina..ktora je tam tiez...a k tomu ZENA.
@pessy vdaka mojmu videu? Si pripraveny aj znasat dosledky? Si schopny aj poskytnut pravnu-moralnu-financnu pomoc takym zenam? Pozor toto je velmi tenka hrana naa balancovanie. Inak nemyslim si, ze sa na tuto malo hovori lebo je vybudovana siet utulkov, OZ, spolky...to ci funguju-nefunguju, to je ina debata..tak na toto pozor..mne to skor pripada, srry, ako pokus nejakeho youtubera zaujat a zvysit si sledovanost a tak pokus zaujat
@pessy je to pekne, ale co dalej? Das impulz, aby opustila takeho nasilnika a co dalej?? Vies jej pomoct kde sa ma ubytovat? Vybavit nejaku davku? Nove papiere? Obranit taku zenu ked pride drahy pan manzel buchat na dvere, aby sa vratila lebo vsak oni sa "len" pohadali? Pomoct najst pracu? A to teda nie je len to"ze nie ste sam"a ako tak pekne povedia vo filme". Ona taka zena je REALNE sama a este ked ma dieta, tak bohovsky sa boji, co bude dalej. Vacsina sa aj preto pekne vrati k nasilnikom..tazky kolobeh to udalosti akcia+reakcia..pomoc+zlyhanie ..atd..atd... strasne vela faktorov co spusti obrovsky koloseum sledu cinnosti...
Nezavrhujem, pekna snaha, ale este potrebujes na tom zamakat. Aby si nenarobil viac skody ako osohu. Chod na staz alebo dlhodobu brigadu (minimalne pol roka) do nejakeho takeho centra kde su take zeny, realne si vypocuj ich pribeh, cim si vsetkym presli, odbornikov si vypocuj a potom tocte videa co akoze chcete otvarat silne socialne temy.
@malva123 tu nemám slov ... vedel som že je situácia na SR veľmi zlá, ale že až takto, to som ani netušil. toto je katastrofa
tej žene by som neadresoval nič, ale adresoval by som jej konanie jej nadriadenému, prípadne ešte vyššie, nech už daná žena nemá možnosť sa takto správať k iným
@lubkavargova1 hlavne, video je adresované každému domácemu násiliu, nie len muž na ženu. Bavíme sa tu o deťoch, aj o násilí na mužoch, v pokrvnej rodine, atd
je nereálne očakávať od jednej osoby, aby priniesla riešenia k takejto téme
to si ani vo sne netrúfam, uvedomujem si že to je úplne nad rámec mojich síl
snaha zvýšiť si sledovateľnosť to rozhodne nie je, keďže je to moje prvé video vôbec, nie som žiadny influencer ani nič také ( a ani nikdy nebudem) na sociálnych sieťach, youtube nie som vôbec aktívny, nič nepridávam
Ako som spomenul predtým, toto je len snaha obyčajného človeka spraviť aspoň niečo, i keď úplne minimum, k tomu, aby sa začalo viac hovoriť o danej téme
Možno v budúcnosti budem práve vďaka tomu video schopný spraviť oveľa viac, nakoľko sa poučím z tejto skúsenosti
@lubkavargova1 aj som rozmýšľal, že pridám ešte aj kontakt na seba, aspoň ako psychologickú pomoc, ale práve z obavy, že viac uškodím ako pomôžem som tak nespravil. viem dobre aká krehká je táto téma
@pessy ak chces naozaj pomoct, tak skus urobit prieskum medzi psychologmi a tyranymi zenami, ze co bolo tym impulzom, po ktorom sa rozhodli situaciu riesit a naopak, co im dovtedy branilo, resp co by im pomohlo to riesit skor.
Napr byva velmi casto problem, ze tyrana zena sa tvari ze je vsetko v poriadku, usmieva sa, na partnera nepovie krive slovo, lebo si nedokaze sama pred sebou pripustit v akom pekle zije.
A potom jej samozrejme a bohuzial nikto neveri 😔
Keby si chcel, napis mi kludne sukromnu spravu, mozme podebatovag konstruktivne na tuto temu
@pessy vidim obrovsku snahu pomahat a som velmi rada, ze naozaj su ludia co v sebe citia potrebu, takuto socialnu. Je to ako kvapka vody v mori, ale vela kvapiek vies spustit tiez velku burku..
Len treba fakt nakontaktovat aj odbornikov a tak spojit svoje sily. Viac hlav predsa viac vie 🙂
Priprav sa vsak na to, ze tuto temu riesit je ako bojovat s veternymi mlynmi. Tazky a casovo velmi narony boj a hlavne aj financne narocne.
Psychicky tiez. Kolko sme zazili, ze zenu mlatil chlap aj opacne, hlava nehlava, dolamane ruky, monokle, podane trestne, nasledne zeny v utulku. Cca 1-2 dni a potom stiahne trestne, nic sa nestalo, ved ona bola ta zla..on pride s prosikom a placom, naslubuje hory-doly...my tam stojime, krutime hlavou a vieme, ze cca o mesiac -dva ich tu mame spät..ale pekne si zienka pobali veci a vrati sa....a my pratame izbu a najprv nechapeme, aj sa hnevame, potom sa hnevame uz na seba, potom na cely system a potom to cele konecne clovek pochopi...tazko je toto z kazdej strany. Vela-vela sil na to treba.
Videá sú pekné. Posledná veta? Nie si v tom sám....ja sama som si tým prišla. Čo sa však týka akejkoľvek pomoci, total bieda. Takéto doslova "drísty" mi neskutočne dvíhajú tlak.