Vianočné živé stromčeky - rozdiely a skúsenosti

jednoduchomirka
10. dec 2024

Ahojte, aké máte skúsenosti s vianočnými živými stromčekami? Viete porovnať či tie lacnejšie, ktoré predávajú obchodné reťazce, vydržia kratšie a rýchlejšie uschnú ako tie drahšie a asi aj kvalitnejšie zo záhradníctiev? Poprípade máte nejaký tip, aby stromček dlhšie vydržal?

valikasikulova
10. dec 2024

To som zvedavá aj ja doteraz sme objednávali za 60 eur aj s dovozom, tento rok to chceme nechať na nakup pri kauflande...ten zo záhradníctva vydržal v pohode 3 týždne, potom už začal pomaly klesať opadávat viac

1ryba
10. dec 2024

Je to úplne jedno. Záleží kedy bol odrezaný. Či pre mesiacom, alebo je čerstvý. Ak chceš čerstvý, kupuj na farme, kde ich pestujú. My kupujeme v OBI každý rok, sú tam najlacnejšie a mali sme aj zo záhradníctva. Vydržali približne rovnako.

1ryba
10. dec 2024

A tip, no zrezať ho zospodu a strčiť do vedra s vodou. Ale ak je dlho odrezaný na sklade, tak je to to už viac-menej zbytočné. Ja som prvé stromčeky videla v meste koncom novembra v ohrádke, kde ich začali neskôr predávať. Tak tie uschnú prvé.

nika1971
10. dec 2024

Kupujeme roky dozadu v obi kandsku jedlu, vydrzi nam mesiac ...ele len preto, ze potom ju uz odstrojujeme...vydrzal by aj viac...

marsmykkok
10. dec 2024

No ja som kupovala v obi, mountifielde a v tom obchode čo predávajú pred každým obchodným centrom -vezieme Vianoce sa to tuším volá. A rovnako všade, vydrží to nejaké 3 týždne, viac nechcem mať. Konáre najprv ovisnú po tých 15-25 dňoch, že by vyslovene opadalo ihličie som nezažila, to by som ho musela mať asi pár mesiacov.

tiezjedna
10. dec 2024

@jednoduchomirka za mňa jednoznačne obrovský rozdiel. Ulakomili sme sa asi dvakrát a stačilo. Otras. Kupujeme už len v záhradníctve, aj to nie v hociktorom, máme jedno, kam chodíme na istotu. Máme naň ten obrovský stojan, do ktorého sa dáva voda. Síce je ten stromček drahý, ale je krásny a vydrží bez problémov celé sviatky. Nie ako tie vechte z Hornbachu a pod.

zara1357
10. dec 2024

@jednoduchomirka je jedno kde kúpiš, záleži presne kedy bol odrezaný a veľmi záleží na starostlivosti doma. Nie len vložiť do " vedra s vodou" ale aj tekutú výživu treba do tej vody dať. Nekúriť v miestnosti na 30 stup. prípadne pri radiator nepostavit.
Nikdy nám cele ihličie neopadlo, ale uschlo/ zaschlo na ňom, preto my volíme už druhý rok po sebe umelý stromček.

ukulela
10. dec 2024

ja mam pocit, ze tie kauzazske/normandske jedle vydrzia dlhsie, ako nase obycajne, ci strieborne smreky. obycajny smrek opada asi prvy .... a strieborny strasne picha,

hipuska
10. dec 2024

Ono, ludia si hodne neuvedomuju, ale presne, zalezi, kedy bol odrezany. Lebo, niekto kupuje tesne pred, ze dlhsie vydrzi. Moja teta napriklad kupuje stromcek, hned. Koncom novembra. Doma ho zreze a da do vedra s vodou. A takto ma uplnu istotu, ze ho ma cestvy. Kazdopadne, treba ho dost zrezat,aj takych 15 cm. Lebo, jemu sa uzavru tie mebrany ci co to ma a nedokaze prijat vodu.

tiezjedna
10. dec 2024

@ukulela kaukazské jedle sú top👍 Nám vydrží krásna mesiac s prehľadom, ku koncu má max trošku zvesené konce. Ani moc neopadáva. Okrem toho, že je v stojane s vodou, s ňou nerobíme nič🙂

kiki68
10. dec 2024

My kupujeme kazdy rok v zahradnictve u nas, zijem v Rakusku, mame tu blizko dve tie farmy na stromky. Ako vydrzia super, nejak to neopadava. Mame normandsku jedlu kazdy rok.

lujza123
10. dec 2024

Najdlhšie ti vydrží v kvetináči, síce ho už vonku nikde nezasadis lebo ma osekane korene, ale vnútri ti vydrží dlho

V zahradnictvach (ale záleží ako v ktorom) väčšinou predávajú vlastne stromčeky, bývajú drahšie ale krajšie a väčšinou čerstvé lebo majú vystavených zopar a režú postupne.

No a potom sú tie klasické klietky pred supermarketmi, to nikdy nevieš. Väčšinou v pohode ale asi dva krát sa nam stalo ze bol ovisnutý po tyzdni

Mali sme už aj niekoľko svojich stromčekov zo záhrady, tie vydržali cca mesiac aj ked boli čerstvo urezane.

lujza123
10. dec 2024

Akurat pred chvíľou som stromček kúpila, v záhradníctve, kusok od nás, malé rodinne kvetinárstvo stromky pestujú priamo tam na pozemku. Na vyber majú zopar, stále režú čerstvé, ten náš ujo odrezal dnes ráno
Trochu drahší ako v nejakom OBI, ale mne sa páči ze podporím tu miestnych ľudí, nie veľkú zahraničnú spoločnosť

madielilly
13. dec 2024

@jednoduchomirka my ideme kupit zivy stromcek vzdy tak 10 dni pre Vianocami.Doma ho vlozime do vedra s vodou a nehame na balkone az do 23.12.Potom ho dam do stojanu do ktoreho kazdy den viem prilievat vodu az do 6.1 kedy ho odnasam prec a to po nom pozametam par ihlicia