Vianočná ruža

vevuska22
22. apr 2016

Ahojte chcem sa opytat mate aj vy doma vianocnu ruzu?ako sa o nu starate?mam ju druhy rok ale rastie mi do vysky a chcela by som aby bola ako taky mali stromcek.dakujem za kazdu radu.

zita19
22. apr 2016

@vevuska22 mozes ju tvarovat do pozadovaneho tvaru uplne bez problemov. Na nete je milion sedem navodov ako ju dalej pestovat a ako ju donutit "kvitnut" na cerveno v case Vianoc. Staci sa spytat uja googla

jeennyv
22. apr 2016

@vevuska22 prosimta ako sa o tie vianocne ruze staras, ja kupujem kazdy rok v takom malickom crepnicku cca tyzden, dva pred vianocami, ale stale mi to do tych vianoc umrie skusala som vseliiak polievat, davat na tie najlepsie miesta a nikdy nic aj google som presla a nikdy mi ziadna nevydrzala...

vevuska22
autor
23. apr 2016

@zita19 dakujem pozerala som to na googli ale nasla som tam len to ze zostrihat ale to ako tam nebolo napisane a mne vkuse vypusta nove listky tak ako ju mozem zostrihat?

vevuska22
autor
23. apr 2016

@jeennyv vies co ja ju polievam velmi malo asi tak raz za dva tyzdne a normalne z hora ako keby som jej dala take tri vacsie kvapky.mam ju na parapetnej doske a na 8tyzdnou som ju dala do uplnej tmi do skrini potom sa zacali listy sfarbovat do cervena ked som ju vybrala zo skrini.

zita19
23. apr 2016

@vevuska22 ostrihas do takeho tvaru aky chces. Podstata je, ze kazdy konar sa da skratit az o polovicu - dve tretiny, ten, ktory je mimo koruny tak az pri kmeni. Ak mas lenjkednu dlhu stonku, tak ju odstrihnes navrchu a ona vypusta nove bocne konare a vytvori korunu. Aj ostrihana bude pustat nove listky., vetvicky.

vevuska22
autor
28. apr 2016

@zita19 ano zostrihnut ale moze sa aj ked vypusta stale nove listky?lebo na kazdom tom konariku co ma vypusta nove listky

zita19
28. apr 2016

@vevuska22 samozrejme moze sa aj ked vypusta nove listky. Vypusta nove konariky z ociek pri starych listoch

vevuska22
autor
28. apr 2016

@zita19 toto je mensia ruza

vevuska22
autor
28. apr 2016

@zita19 toto je vacsia ruza

zita19
28. apr 2016

ja by som ostrihala kazdy konar tak na 10 cm. Sice ostane z nej hola metla, ale obrazi raketovou rychlostou a do Vianov bude krasna husta. Mozes ju najrv presadit a tak o 2 - 3 tyzdne ostrihat. Alebo ostrihat a o 2 - 3 tyzdne presadit do vacsieho a cerstvej hliny.

vevuska22
autor
28. apr 2016

@zita19 obidve mam tak zostrihat?

zita19
28. apr 2016

@vevuska22 obidve

vevuska22
autor
28. apr 2016

@zita19 dakujem ja to teda vyskusam a este aku hlinu pouzit?

zita19
29. apr 2016

@vevuska22 bezny substrat na izbove rastliny

vevuska22
autor
29. apr 2016

@zita19 dakujem

vevuska22
autor
3. máj 2016

@zita19 tak dnes som presadila vianocne ruze. chcem sa este opytat keby som ju chcela aj rozmnozit tak ako sa to robi?ak mate skusenosti s tym? dakujem za radu

zita19
3. máj 2016

@vevuska22 rozmnozovat som ich nerozmnozovala. Mozno odstrihnuty odrezok pusti vo vode korene

oomina
3. máj 2016

@vevuska22 ja to nerada hovorím, ale mne ešte ani jedna nevydržala dlhšie ako rok. Rok čo rok si musím kupovať novú. Čo by som dala za to keby aspoň do výšky mi rástla 😝

vevuska22
autor
3. máj 2016

@oomina no a to je ten problem ja som sa o nu moc ani nestarala a povedala som si ze ak prezije prezije ak nie tak nie ale ona zazrakom prezila uvidime ci prezije aj do buduceho roku.

vevuska22
autor
3. máj 2016

@zita19 dakujem skusim to ked ju zostrihnem 😊