Veta z kázne: Domovy dôchodcov sú trest za detské jasle

25. aug 2022

Ako dieta som si zapamätala jednu vetu z kazne v kostole: "Domovy dochodcov su trest za detske jasle."

Aj v dospelosti o tom premyslam. Aky mate nazor vy?

mandzula
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gladys_07
25. aug 2022

To su take nazory z roku nula pat. Ani jasle, ani dss nie su za trest. Niekedy to proste inak nejde. Populacia starne, bude vacsi tlak na ludi v produktivnom veku, budu musiet viac (dlhsie) pracovat. Nie kazdy si moze dovolit ostat doma na materskej/opatrovatelskej.

dagmarovita
25. aug 2022

Ze moze byť aj nemusí

derdia
25. aug 2022

Ahoj volakedy ked si porodila. V 18tke, a tvoje dieta tiez v 18tke,ty si mala 36, a tvoja mam tiez v 18tke, tak ta mala 54, a jej mama 62, a este stihla existovat aj prapraprapraprababka... Tak sa mal kto postarat... Zili vsetci spolu. Teraz sa rodi v 38,co svet prichadza o jednu generaciu 18tnast rocnych... A led porodis v 38, tvoja mama ma uz 68 ak ta mala v 30tke,ak nie este starsia...
a tym padom si nutena pracovat a starat sa o male deti nie byt 24 hodin pri svojej mame.... Snad som to napisala zrozumitelne.... 😆😆😆🙏Nerodi sa tak casto.. Mladych nepripuda a starych je strasne vela. A starat sa o dochodcu nie je nic lehke. Ja si akor vazim a som rada ak su domovy brane ako komunity ludi, kde si starki pridu na svoje. Ved si prestav ze mas 80 a musim pocuvat cele dni male vrieskajuce deti. Alebo sa stwbou ani nik. Neporozprava doma, lebo neni uz o com... V domove mas. Kamosov v tvojom veku. Mozes sa aj porozpravat aj hocico.

mandzula
25. aug 2022

Myslim si, ze prave takymito "mudrostami" je sposobeny nespravny pohlad na domovy dochodov ako na nieco, kam hnusne deti odkladaju svojich pribuznych. Jasle sluzili na to, aby mali rodicia moznost pracovat, DD pomahaju pri tom istom, len v opacnom garde. Mimochodom, starostlivost o stareho cloveka nie je len o venovani casu, treba zohladnit aj to, ze zdravotny stav starych ludi si neraz vyzaduje odborny pristup, co je v domacom prostredi neraz nemozne. Druhou stranou mince je zufaly stav vacsiny slovenskych DD a tiez zle ohodnoteny personal, ta starostlivost podla toho aj vyzera. Dufam, ze kym sa tam dostanem ja, niekam sa to posunie, neplanujem totiz ostat na krku jedinej dcere, nemyslim si totiz, ze ma povinnost doopatrovat ma.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
25. aug 2022

Pánovi farárovi sa dobre z kancla zhadzuju múdrosti, keď nežil starosti pracujúceho rodiča a ani nezažije starosti pracujúceho dieťaťa prestarnuteho rodiča. Obzvlášť keď vie, že o neho na starobu bude viac ako dobre postarané bez ohľadu na výšku jeho dôchodku.

ahhola
25. aug 2022

Jasličky mal na mysli asi rok 1950 az po 1990 povedzme, potom to už bol tvrdo platený rannokapitalisticky vydobytok.... Tak tie jasle v 50.rokoch boli aj týždenne, ako chodilo v tých soc.agitkach... súdružka dojicka XYZ nadojila a prekročila plán a jej kojenec je zatiaľ spokojný v jasliach a s matkou je v nedelu... (pracovné soboty) za mňa hnus, co sa robílo zo ženami, áno, po vojne kazda ruka potrebná, ale jedni sa dreli a druhí valali v úradoch a odniesli si to tie detičky na drezure citovo zivorene na studenom odchove, aj v rokoch 60.,70.,....a dnes z nich máte tých chladnickovych starých rodičov...

h2
25. aug 2022

Myslím si, že takáto veta nepatrí do kázne v kostole. Navyše, je to blbosť. Nikto predsa nedá svojho starého a bezvládneho rodiča do domova dôchodcov na základe toho, či ho ten rodič dal do jasieľ.

ahhola
25. aug 2022

@evamarek77 nevyrastli na Marse, ale v rodine

ivana11155
25. aug 2022

No ja som to pochopila tak ze sa tam nevytvorilo v rannom veku puto s matkou lebo dieťa bolo v jasliach a potom sa to môže vrátiť (nemusí), že ju to dieťa supne do domova dôchodcov.

h2
25. aug 2022

@ivana11155 Môj syn bol v jasliach od roka a pol. Ubezpečujem ťa, že puto máme medzi sebou naozaj veľmi silné. Ak budem na tom jedného dňa tak, že by som mu mala ostať na krku, sama sa do toho domova dôchodcov vypýtam. Lebo máme so synom pekný vzťah a nechcem mu byť na obtiaž.

viestta
25. aug 2022

@ahhola áno, a to sú tak všetky ich skúsenosti s partnerstvom, manželstvom, výchovou deti a rodinným životom. Od vstupu do seminára sú už len diváci a teoretici.

ahhola
25. aug 2022

Ako kto, nás farár išiel do seminára v 30., teda maal za sebou10 rokov pracovného života. V dedine odviedol kus dobrej práce a bol v kontakte zo širokou rodinou.( Nás súčasný farár ma na fare svoju matku) . Lenže všetko sa zlomilo po 2000 a rkc upadá ako upadla cirkev aj na západe, kedy sú z kostolov ruiny, hotely, meshity... Keď v poslednej vete vymenis (do seminara/do politiky) dostanes to iste😃

matovicova
25. aug 2022

Ja to chápem tak, že farár dal rodičov do domu dôchodcov, pretože im nevie odpustiť, že musel chodiť do jaslí....

elizabet173
26. aug 2022

@h2 som na tom presne tak isto, syn chodil do jasieľ od roka, aj keď len na pár hodín denne, ale bol tam rád, pýtal sa tam aj v nedeľu, keď sme išli okolo. Keď budem cítiť, že sa už sama o seba nevládzem postarať, sama pôjde do domova dôchodcov. Práve preto, že vzťah máme úžasný, nechcem, aby raz musel prispôsobovať svoj život opatere starého chorého človeka. A mala som možnosť zistiť, že sú aj krásne súkromné penzióny, kde je starostlivosť na vysokej úrovni

h2
26. aug 2022

@matovicova To nemyslíš vážne! Neverím, že existuje niekto, kto dá rodičov do domova dôchodcov z pomsty. A už vôbec nie za toto. Čo sú jasle koncentrák? Navyše, to nejde len tak, "dať" niekoho do domova dôchodcov. S tým musí ten dôchodca súhlasiť.

h2
26. aug 2022

@elizabet173 Aj môj syn mal jasle rád. Určite radšej, než škôlku. Vôbec nijako ho pobyt v jasliach nepoznačil.

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
26. aug 2022

@h2 môj mal rád aj škôlku, tiež sa tu dobre bavím, keď čítam, aké neuveriteľné traumy majú deti z toho, že neboli s matkami do 5 rokov doma. To by mala traumy väčšina detí v zahraničí. Mňa skôr poznačilo to, že som išla do škôlky až ako päťročná. Tiež to môžem spätne hodnotiť, keď už je dospelý. Vždy ma napadne, či si lepší vzťah vybudujú matky, ktoré sa síce bijú do pŕs, že by deti do jasieľ a škôlky nedali, ale pre deti to má len ten prínos, že sú v domácom prostredí a vnímajú, že mama je tam. Lebo tá má samozrejme doma aj svoje povinnosti, potom trávi čas na MK, vykecávaním s kamoškami, hraním ´hier na mobile...

elizabet173
26. aug 2022

@martina1985ba 😂 sú ľudia, ktorí ju milujú

elizabet173
26. aug 2022

@h2 ešte ma napadlo, koľko detí ten farár vychoval a koľko rodičov doopatroval. A či popri tom aj ráno musel bežať a cvakať v práci o 7,00 a od starého, chorého a bezvládneho človeka utekať do práce a na ten čas, kým je v práci hľadať opatrovateľku. Lebo teoreticky toho zvládnem nesmierne veľa aj ja.

basska_b
26. aug 2022

Nie za jasle. Jasle si deti ani nepamataju poriadne, ze tam boli. Dobre im to neurobilo, ale ta citova deprivacia nebola taka extremna ako v rumunskych sirotincoch. Ale za vychovu bitim, manipulaciou a zastrasovanim. Dalej - kedysi zeny isli do dochodku v 50tke, dnes ca. v 62 rokoch a o svojich starnucich rodicov sa jednoducho nedokazu postarat. Niekedy aj sam starcek povie, zaplatim si radsej za domov, ako kukat na odutu nevestu. Uspory ma. Nasledne ten casovy posun porodov - kedysi zeny rodili pred 20tkou, t.j. ked potrebovali ich rodicia pomoc,mali uz volnejsie ruky. Teraz samozrejme VŠ, kariera, najst toho praveho, nehnutelnost a uz sa to posuva a potom ma clovek relativne male deti a k tomu starnuceho rodica a ani jemu uz zdravotne neni do skoku. Tam je vela faktorov.

nelca0510
26. aug 2022

@basska_b no tak sa ani nečudujem,že nevesta je oduta,keď sa musí starať v podstate o cudzieho človeka. Bohužiaľ,taká bola vtedy doba,a nič sa s tým nedá robiť,že matky supli v podstate od skorých mesiacov dieťa do jaslí,lebo museli.

natalala
26. aug 2022

Moja babka bola v domove dochodcov, mala 3 deti a kazdy den ju jedno z nich prislo pozriet max kazdy druhy. Mali tam super program, krasnu zahradu, nakoniec sama uznala, ze lepsie ako doma. Moja mama uz teraz ked ma nieco po 50 sama povedala, ze rada pojde a nikdy nedopusti, aby ju raz jej deti museli prebalovat. Ja neviem ale clovek ma dat vypoved ostat doma a starat sa o stareho cloveka, mozno este 10-15 rokov?! Ja by som to nikdy od svojich deti nechcela. Moja dcera chodi od 1,5 roka do jasliciek (13 deti 3 ucitelky) a chodi tam rada, teraz ma 2,5 a rozprava mi kazdy den, co robili a co kamosi, vobec nemam pocit ze by mala nejaku citovu deprivaciu 🤦🏼‍♀️ Pred 4 idem pre nu a mame este nejake spolocne aktivity, pocas vikendov vylety a vela cestujeme. Je rozdiel byt s dietatom 3 roky doma a rozdiel sa mu naozaj venovat, kopec deti ma zdeptane matky z materskej, ktore im pustia telku a maju co robit same so sebou 🤷🏼‍♀️ Ale celkovo je jedno o aku temu ide spolocnost sudi a sudi a najviac taki ludia co sami svoj zivot nemaju usporiadany podla svojich predstav, tak sa aspon vyventiluju na ostatnych. Do kostola nechodim ale smutne su taketo vyjadrenia niektorych fararov naozaj.

elizabet173
26. aug 2022

@natalala súhlasím s každým slovom, ešte dodám, že po desiatich, pätnástich rokoch starostlivosti o rodičia sa veľmi ťažko pár rokov pred dôchodkom hľadá práca

janage
26. aug 2022

Tak prispejem svojou troškou. Áno niekedy neboli jasle. Ale mladé matky robili od svitu do mrku na poli a staršie ženy v rodine, ktoré už ťažkú prácu nevladali, tak sa "starali" o drobizg. Rozumej ráno vypustili tmolit sa na dvor, dali krajec chleba a bolo. Alebo mali staršie deti na starosť mladšie.
A k tomu, že p.farar mali často mamku na fare. No mali, ale ona sa ako gazdiná starala o nich, nie opačne. Ja nepoznám a neviem ani o jednom prípade, kedy by rk kňaz prerušil svoju činnosť a doopatroval rodiča so vším všudy.
A posledné kňazi a rehoľné sestry, ktoré logicky deti nemajú sú sami doopatrovaní v domovoch na to určených a spravovaných cirkvou.
A zabudol p.farar, že existujú aj bezdetné páry. Tam je domov dôchodcov potom odplata za čo? Za to, že nemohli mať deti?

mandzula
26. aug 2022

@elizabet173 plus je to casto o totalnom psychickom vyhoreni. Svokra (spolu s dalsimi 2 surodencami) opatruje 100-rocnu babku. Po trojtyzdnovom turnuse byva taka vyzmykana a utrapena, ze sa pominie skor ako babka, ktora uz vlastne nikoho nepozna a pyta sa domov z domu, v ktorom zije cely zivot. Najhorsie na tom je, ze ten vztah dieta-rodic je nakoniec taky posramoteny, ze to dieta vlastne uz len caka, kedy sa rodic pominie.

kamatopo
26. aug 2022

🤦🤦🤦niekedy sa chytám za hlavu aké prirovnania dokážu kňazi použiť pri kázni len aby vzbudili výčitky svedomia u svojich ovečiek. Len by som sa opýtala kde väčšia časť týchto kňazov dáva rodičov vo vysokom veku keď oni sami plnia svoju kňazskú povinnosť...áno do domov dôchodcov. Tak asi aj oni museli chodiť do jaslí 🤷

elizabet173
26. aug 2022

@mandzula presne viem, o čom píšeš, zažila som, našťastie som na to nebola celkom sama, takže som neprišla celkom o svoj život, ale keby to trvalo dlhšie, tak to nedám. A vieš, kto mi pomohol najviac? Práve to dieťa, ktoré bolo od roka v jasliach, lebo pekný vzťah matky a dieťaťa nemôže ohroziť pár hodín v jasliach, veď je ešte kopa hodín, kedy sú spolu. A je len na matke, ako ich využije. Práve preto raz pôjdem do penziónu.