Veríte, že je niečo po smrti?

1. apr 2024

Veríte že je niečo po smrti ? Napríklad Nebo, peklo, reinkarnácia ? Alebo nič ? Alebo iná verzia ?

syslik81
1. apr 2024

po smrti je nic... telo sa rozlozi spomienky casom vyblednu a ani pes po nas nestekne ... ale ludia veria roznym rozpravkam aby sa lahsie umieralo alebo zmierili sa zo smrtou lahsie tym,ze si budu klamat

beata_k
1. apr 2024

Nic

guudy
1. apr 2024

Po smrti nie je nic.

maja22
1. apr 2024

Co ta vedie k tejto otazke? Ja verim v Boha, aktualne prezivam radost z Jezisovho zmrtvychvstania a ano, verim, ze po smrti nas zivot pokracuje dalej v inom case (teda v jeho vnimani) a v inom priestore. A ze raz na konci sveta pri poslednom sude sa moja dusa opat spoji s mojim telom. K mojej viere v tieto skutocnosti ma doviedla vlastna skusenost s Bozou mocou. Comu veris ty?

gabrielkaa
1. apr 2024

Pre veriacich je to ine.
Myslím tým, smrť nie je koncom ….

risolino
1. apr 2024

Tento zivot je len priprava na to vsetko, co nas caka... na vecny zivot.

viera321
1. apr 2024

áno, určite je, nie je to môj subjektívny názor, aj keď viera je to, čo človeka udržuje pri živote, zdravom rozume, nádeji a dôvere, ale opieram sa tiež o svedectvá, či skúsenosti postrehy vedcov, lekárov, akademikov, ale aj obyčajných ľudí. Nemyslím, že tak zložitý "mechanizmus",ako je ľudský život vznikol náhodou. Aj s jeho vnútrom, dušou, rozmýšľaním. Ten, kto trochu viac uvažuje, musí na to prísť aj sám, že celý svet, vesmír, príroda, kde všetko so všetkým súvisí vznikol "náhodou". A to, že náhoda nejestvuje nás učili už na strednej škole.
Ale samozrejme tým nechcem dehonestovať predchádzajúce diskutérky, každý má právo na vlastný názor, ktorý sa časom, najmä životnými skúsenosťami a postrehmi môže meniť.

vanilkovazmrzka
1. apr 2024

Po smrti uz nie je nic, teda pre teba ako osobu. Rozlozis sa, splynies so zemou, a posluzis ako zaklad pre zivot inych organizmov.

mandzula
1. apr 2024

Nic, je to normálny kolobeh zivota, jeden odide, druhy pride.

zuzka1117
1. apr 2024

Podľa mma je po smrti presne to isté čo pred narodením - vôbec nič. Ale ľudia sa boja, tak sa radšej presviedčajú že ich niečo čaká, alebo že opäť stretnú svojich blízkych, lebo nie každý unesie to, že tento život je to jediné čo máme.

maja22
1. apr 2024

@zuzka1117 skor si myslim, ze nie kazdy unesie to, ze tento zivot sme dostali preto, aby sme mohli zit vecne. A ze nie kazdy unesie to, ze existuje niekto vacsi ako je on sam a ze sa mu ma podriadit. Ti, ktori neveria na zivot po smrti, zvacsa neunesu pocit, ze ich zivot ma aj iny rozmer ako ten, ktory poznaju.

zuzka1117
1. apr 2024

@maja22 tvoj názor, ja mám iný. Ja som racionalita, proste všetko sa raz skončí. Neverím na žiadnu večnosť, neverim na spravodlivosť, myslím si, že vela veci sa nám v živote stane náhodne.

maja22
1. apr 2024

@zuzka1117 ok, obe nas formuju nase vlastne zivotne skusenosti.

zuzka1117
1. apr 2024

@maja22 neviem aku životnú skúsenosť po smrti môžeš mať, ale ok 😉

mandzula
1. apr 2024

@maja22 "nie kazdy unesie to, ze existuje niekto vacsi ako je on sam a ze sa mu ma podriadit". Toto mame my neveriaci vyriesene velmi jednoducho - neverime v existenciu niekoho takeho, a teda nemame pocit, ze sa musime niekomu podriadovat.

maja22
1. apr 2024

@zuzka1117 nemam vlastnu skusenost s vlastnou smrtou. Mam skusenost so smrtou ako pozorovatel, ako clovek, ktoremu zomrel niekto blizky. Ale mam skusenost s Bohom. A preto verim aj v posmrtny, resp. vecny zivot.

loliki
1. apr 2024

Je Veľká noc, slávime vzkriesenie, zmŕtvychvstanie. Takže po smrti ešte niečo bude. 🙂

maja22
1. apr 2024

@mandzula ja tomu rozumiem. Ja napr. neverim v existenciu mimozemstanov typu Majka z Gurunu, takze uplne sa viem vcitit do cloveka, ktory neveri v Boha, jednoducho mu to "rozum neberie", tak to neriesi...

mikadooo
1. apr 2024

Je dobré žiť v prítomnosti. Ani báť sa, čo bude potom, ani plakať nad minulosťou. To všetko dosť človeka spútava a spôsobuje mu úzkosti. Je dobré zamerať sa na prežívanie prítomného okamihu, všímanie si drobností, ktoré sú tu a teraz, ktoré nám spôsobujú radosť teraz, tieto veci treba živiť a podporiť. Pre niekoho je to aj viera a návšteva kostola, prečo nie. Pre niekoho sú to vnúčatá, rodina. Pred niekoho manuálna práca. Ty sama musíš nájsť v sebe veci, ktoré ťa upokojujú, tie v sebe rozvíjať a podporovať. Tie ktoré ťa zneisťujú, nechať tebou prejsť a ďalej ich nepitvať. (napr. čo bude po smrti - pre mňa nič, čiže nie je to pre mňa téma na rozjímanie a meditovanie).

irusa
1. apr 2024

Nikto si nepamätá, čo bol pred narodením, tak to isté je podľa mňa aj po smrti... Nič... Život je podľa mňa nejaká energia a ak sa to vypne, tak to aj zanikne...

lili1313
1. apr 2024

Čo vám pomáha vyrovnať sa s tým že vaše vedomie zanikne? Ja mám z toho niekedy skutočnú hrôzu.

bloger
1. apr 2024

Určite áno verím, že smrťou vstupujeme do novej úrovne života. Od zmrtvýchvstania ktoré slávime je smrť už len prechodom.

mandzula
1. apr 2024

@lili1313 ja sa nad tym takto vobec nezamyslam, vnimam to tak, ze som podstatna tu a teraz, pre tych ludi, ktori so mnou koexistuju, a kedze casom nebudu ani ti, nic, co so mnou suviselo, uz nebude podstatne.

annazozelenehodomu1
1. apr 2024

Po smrti budú dva druhy ľudí : Tí ktorí povedia Bohu buď vôľa Tvoja ... a tí druhí, ktorým Boh povie buď vôľa Tvoja. ( C.S.Lewis)

lili1313
1. apr 2024

@mandzula takto nejako som to aj ja roky brala, ale posledné mesiace sa mi to akoby vynorilo z podvedomia a už viackrát ma to seriózne chytilo. Preto ma táto diskusia zaujala.

zuzanka.zuzu
1. apr 2024

raz sa to nevyhnutne všetci dozvieme 😉

maja22
1. apr 2024

@annazozelenehodomu1 C. S. Lewis ma pravdu, len mi je luto tych ludi, ktorym Boh povie: bud vola tvoja... Lebo zivot bez Boha bude peklom...

mandzula
1. apr 2024

@maja22 vidis, toto mame my neveriaci vyriesene zase velmi elegantne - neverime v Boha, neverime v peklo, tym padom sa nemusime zaoberat strachom z neho.

maranco
1. apr 2024

Po smrti nie je nič.
Roháčkov preklad
Kazateľ 9:5
Lebo živí vedia, že zomrú; ale mŕtvi nevedia ničoho ani nemajú viacej nijakej odplaty, lebo sa zabudla ich pamiatka.
Kazateľ 3:20
Všetko ide na jedno a na to isté miesto; všetko povstalo z prachu a všetko sa navráti do prachu.

Mŕtvy človek už nemôže ani pomôcť ani uškodiť.
Kazateľ 9:10
Všetko, čo najde tvoja ruka robiť v tvojej sile, rob; lebo neni diela ani výmyslu ani vedomosti ani múdrosti v ríši mŕtvych, kam ideš.

Kresťania veria že mŕtvi majú nádej na vzkriesenie. Keď bol na zemi Ježiš robil zázraky a vzkriesil aj niekoľko mŕtvych. Verila tomu aj Marta Lazarova sestra
Ján 11:23-24
Ježiš jej povedal: Tvoj brat vstane. A Marta mu povedala: Viem, že vstane pri vzkriesení, v posledný deň.

Keď Ježiš vzkriesil svojho kamoša Lazara, ktorý bol 4 dni mŕtvy tak nie opísaná zmienka žeby Lazar Ježišovi vynadal načo ho ťahal znovu na zem keď si už užíval v nebi. Ani Lazar nerozprával aký je život po smrti.

To že Lazar bol vzkriesený hnevalo kňazov lebo potom ľudia uverili v Ježiša, tak kuli plány že treba zabiť Ježiša aj Lazara.
Ján 11:45-48
Vtedy mnohí zo Židov, ktorí boli prišli za Máriou a videli, čo učinil Ježiš, uverili v neho.
Ale niektorí z nich odišli k farizeom a povedali im, čo učinil Ježiš. Vtedy svolali najvyšší kňazi a farizeovia vysokú radu a hovorili: Čo to robíme, že ten človek robí tak mnohé divy? Ak ho necháme takto, všetci uveria v neho, a prijdú Rimania a vezmú i naše miesto i náš národ.

Ján 12:9–11
Vtedy sa dozvedel veľký zástup zo Židov, že je tam, a prišli nie len pre Ježiša, ale tiež aby videli Lazara, ktorého vzkriesil z mŕtvych. Ale najvyšší kňazi sa uradili, aby aj Lazara zabili, pretože mnohí zo Židov odchádzali pre neho a uverili v Ježiša.

maja22
1. apr 2024

@mandzula lenze to, ze teraz to mas poriesene podla teba elegantne neznamena, ze to tak aj bude, ako si to teraz predstavujes... Z Boha netreba mat strach, Boh nechce, aby sme sa ho bali... On len chce, aby sme hi milovali... Jedina jeho poziadavka na nas je milovat jeho, milovat seba a milovat ludi okolo nas...