Veríte v Boha/cirkev alebo ste ateisti?

amelia000
29. jún 2019

Zaujimali by ma vase nazory na tuto problematiku. Verite v boha ale neuznavate cirkev? Alebo verite a podstivo dodrziavate vsetky sviatosti ako cirkev kaze. Pripadne neveriaci aky mate nato nazor dokazete respektovat takych ludi?

mirka17
29. jún 2019

@amelia000 neveriaci je človek ktorý veril v boha, ale viery sa vzdal, ateista je človek ktorý to nerieši, nerieši či verí alebo neveri, verí v iné veci. Co sa týka otázky čo si myslíme o takých ludoch, tak otazka je zle položená, pretože ja ssobne nepoznam ateistu resp. ich rodiny ktore by mali problém s tým že do ich rodiny vstupi veriaci, ale poznam množstvo akože veriacich, ktorý nedokažu prežiť to ked do rodiny príde ateista.

limetka69
29. jún 2019

riadim sa mottom zi a nechaj zit. verim v nieco velke, som presvedcena ze nejaky Boh je, ale s cirkovou ako takou nema nic, ale nic spolocne. tych fanatikov nikdy nepochopim, ale neodcudzujem. xy ludi co poznam su chodiaci anjeli, hoci nepachli do kostola a paradoxne ti co chodia do kostola maju daleko k dobrym ludom.vseobecne, cest vynimkam.

amelia000
autor
29. jún 2019

@mirka17 hej mam tam preklep..v texte malo byt ateisti 🙂

livus5510
29. jún 2019

Ahoj! Ja som bola síce v kresťanskej viere vychovávaná, chodili sme do kostola, čítali z Biblie, dokonca sme sa museli obliekať len do sukní či šiat a podobne, nesmeli sme si ani strihať vlasy. Niekedy to bolo až príliš, keď som odišla z domu uvedomila som si, že v boha vlastne neverím a že nemienim v podobnom životnom štýle pokračovať. Ostrihala som si vlasy, nakúpila nohavice, nie som vydatá... mama sa so mnou doteraz nerozpráva a nevie to prežiť. Ja ale kresťanov akceptujem, nevadia mi pokiaľ mi nehovoria o tom aký hriech pácham (ja sa k viere neplánujem vrátiť). Verím v pravidlo ži a nechaj žiť. A v čo iné ešte verím? Verím v prírodu, že som z nej vzišla a raz sa do nej vrátim keď nadíde môj čas. A tak sa snažím aj správať, aby to čo odovzdám sa mi raz mohlo vrátiť, človek nemusí byť kresťanom aby mohol byť dobrou osobou 🙂.

pribinak
29. jún 2019

@livus5510 toto uz nie je viera v Boha, ale fanatizmus

amelia000
autor
29. jún 2019

@livus5510 preco ste si nesmeli strihat vlasy?

livus5510
29. jún 2019

@pribinak vieš čo ja som si to paradoxne nikdy nemyslela, moja mama s otcom to vedeli dobre obhájiť, akože Boh si praje tamto a hento.

@amelia000 Vlasy sme si nemohli strihať z rovnakého dôvodu z akého sme museli nosiť šaty či sukne, ženy totižto majú byť ženské a majú tak pôsobiť už na prvý pohľad, ako dnes keď to píšem je mi strašne smiešne. Ale keď som bola malá veľmi som to žrala, až tak v 15tich prišli prvé otázky.

ale my sme mali veľa zaujímavých pravidiel no, toto boli len čerešničky.

amelia000
autor
29. jún 2019

@livus5510 inak je to smutne ze mama sa s tebou kvoli tomu nerozprava...niekedy nechapem ako ta cirkev/viera dokaze vymyt mozog ze clovek zaprie svoje dieta. :(

galioska
29. jún 2019

@livus5510 tiež mi to zaváňa sektou....jedno nechápem, ako môže tak silno veriaca žena zavrhnúť vlastné dieťa kvôli niečomu čo možno ani neexistuje🤷😣 a čo odpúšťať, miluj...

amelia000
autor
29. jún 2019

Ako tak ma to napadlo aj po krestansych temach kde som sa zapojila a takmer ma zozrali zaziva :D napr. Ja som vyrastala v rodine kde si sa slobodne mohla rozhodnut ze ck a ako ale ano mali sme tam aj silno veriacich..spravaju sa otrasne ale ano hlasia o sebe ze su krestania. A samozrejme vzdy boli nejake hlasky typu ty skoncis v pekle lebo sa nemodlis..a pritom som tam mala aj mnisku ktora bola vo vatikane a ta to brala uplne v pohode ze mozem verit comu ja chcem a co si vyberiem. Fakt uplne uzasna osoba to bola. Aj ked zomierala na rakovinu tak s kludom hovorila ze proste uz prisiel jej cas a tak to ma byt.

evkao
29. jún 2019

ja som ateista a nemam absolutne problem s veriacimi, ci je to katolik, evanjelik, moslim, hinduista,.... samozrejme pokial to nie je fanatik a nesnazi sa silou mocou ma presvedcit o svojej viere ;)
ovela vacsi problem mam s ludskou debilitou, netoleranciou, zavistou - s takymito ludmi problem mam, bez ohladu na to, ci veria v boha alebo v diabla

lindusss2016
29. jún 2019

Som ateista a akceptujem vsetky nabozenstva, dokonca sa o ne aj zaujimam, najma o polyteisticke a rada vediem debaty s veriacimi. Jedine, co nedokazem akceptovat je, ak niekto vnucuje svoj nazor inemu a uplne ma vedia dozrat reci katolikov typu: nasa viera je ta prava a vsetci oststni sa budete smazit v pekle, toto nedavam...

livus5510
29. jún 2019

@galioska vieš čo, ona ani nie, že ma zavrhla, ona akoby sa bála čo povie okolie vieš, tajila sa so mnou, nemohla som chodiť domov na návštevy, skrývala ma aby otec nevedel, že som prišla, do telefónu mi šepkala a ja som jej povedala, že toho mám dosť a vtedy sme sa prestali rozprávať no. Asi čaká, že prídem k rozumu...

No a čo sa týka iných náboženstiev som otvorená, ale momentálne som vo svojom živote riešila iné veci a nejako sa nezaujímala, ale kto vie možno príde ešte ten pravý čas a možno sa raz naozaj vrátim ku koreňom ako sa vraví.

Mne na kresťanoch vadí len to ako svoje názory tlačia ostatným, samozrejme nie vštci, ale doma som to videla. Ak mal niekto iný názor alebo inak vyzeral či sa obliekal bol automaticky zlý, čo je podľa mňa škoda takto škatuĺkovať.

xena0
29. jún 2019

@mirka17 mne príde celkom pochopiteľné to s tými rodinami ... Ateistovi je úplne jedno či príde do rodiny veriaci neveriaci lebo nerieši...

elizabeth88
29. jún 2019

@amelia000 Hmmm,zaujimmavo polozena otazka...O.k.Ja som krestanka katolicka a rada by som svojim zivotom svedcila o tom,ze som sa rozhodla spravne.Nie ze teraz pojdem niekoho presviedcat rob to ci ono.Zi a nechaj zit.

arcticcode
29. jún 2019

Som veriaci katolik, chodim do kostola, aj k sviatostiam, modlievam sa kazdy den. Citam bibliu aj liturgiu hodin. V niektorych katechetickych veciach som dost namakany. Vykonavam aj urcitu liturgicku ulihu v kostole.
Preslapy a chyby cirkvi ma vsak seru, najma krytie knazov a ich chyb (ze maju poniektori zeny ba aj deti, ano, aj pedofilia a homosexualita), ale moja viera nestoji na tychto jednotlivcoch, takze vramci zdraveho rozumu akceptujem aj cirkev a podielam sa na jej zivote. Sam mam tiez milion chyb. Nemozeme chciet od cirkvi, ktoru tvoria nedokonali ludia, aby bola dokonala. Takze ano, aj ja som nespokojny s niektorymi predstavitelmi (papeza nevynimajuc), ale uznavam cirkev ako instituciu zalozenu jezisom. A k Jezisivi asi tolko, ze ak niekto pochybuje o jeho fyzickej existencii pred dvetisic rokmi, tak by mal pochybovat aj o kleopatre, nerovi a aristotelovi. Ina vec je verit, ze ti, co o jezisovi pise biblia, je pravda, no samotna existencia fyzickeho jezisa je podla mna jednoznacna vec.
Ja som nazoru, ze kazdy nech si veri co chce, mam plno kamaratov ateistov, ktori su sto razy lepsimii ludmi nez ja...

kittykat22
29. jún 2019

@amelia000 ja som ateistka a neplánujem zmeniť. Manžela som si našla z hornej Oravy a v jeho rodine som pochopila, ako katolícka viera združuje rodiny. On bol vychovávaný katolík, ale tiež opustil vieru a žije ateistickým spôsobom života. Ale mňa miesto odkiaľ pochádza vzalo svojou súdržnosťou vďaka viere. Táto oblasť slovenska je známa veľmi silnou katolíckou vierou, majú veľa detí, a rodina a viera je základ. Je to veľmi pekne vidieť, ako na základe týchto hodnôt držia pri sebe - široké rodiny. Pre mňa neuveriteľné - vidieť rodinu kde dedko a babka z 10-11 detí, manžel a okolie mali všetci aspoň 3-4 deti. Stretne sa rodina a v dome 50 ľudí 😀 Ľudia si pomáhajú, stoja pri sebe. Horna Orava je v tomto zaujímavá 🙂 Vzájomne sa máme radi - nikto nerieši, že nechodím do kostola, a mne nevadí, že sa všetci hrodne modlia na polnočnej. Keď funguje tolerancia tak to je paráda 🙂

lenkaam_1
29. jún 2019

Ahoj som neveriaca ale viera nabozrnstvo (akekolvek) mi nevadia kym sa mi ho nesnazi niekto vnutit

ladybug138
30. jún 2019

Ahoj, ja som veriaca, odmalicka som vyrastala v krestanskej rodine, chodim do kostola kazdu nedelu a sviatok.. Napriek tomu nemam pocit, ze by som bola fanatik, nikomu svoju vieru nevnucujem, nemam problem s tym, ak niekto neveri, moj manzel do kostola nechodi, ale vadi mi, ak si niekto robi z nabozenskych veci srandu alebo nadava neustale na cirkev atd... Je to o tolerancii, tak ako ja verim, tak respektujem, ze niekto neveri... Ja sama dost odsudzujem cirkev, tolko skandalov maju na krku a len preto, pretoze su niektore ich pravidla proti prirodzenym veciam atd... Ja hlavne verim v Boha a jeho moc a silu, cirkevne pravidla su uz o inom... Snazim sa byt dobrym clovekok a zit podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia.

pusinka263
30. jún 2019

@livus5510 ja sice v boha verim,ale napisala si to velmi pekne. Aj ked tvoju mamku nechcem sudit,k vlastnemu dietatu si ma clovek vzdy najst cestu.verim,ze ju to raz mrziet bude. Krasny zivot prajem. Naozaj pekne napisane 🙂

0silvia0
30. jún 2019

@livus5510 ale viera, ktorú ste praktizovali bola nejaká špeciálna odnož alebo denominacia? Lebo tie vlasy a sukne mi pripadajú také netypické na klasické praktizovanie katolíckej viery... bežne sa to až tak prísne nerieši.

nusyk
30. jún 2019

ja v Boha verim,chodim do kostola a vsrtko okolo toho sa snazim dodrziavat.tento postoj vsak nemam nauceny z rodiny,rodicia su taki vlazni,nechali nas samych rozhodnut sa a najst si to co nam dava zmysel.bola to od nich dobra volba,pretoze napr.svokra urobila vo vychove svojich deti fatalne chyby ked sa mi snazila vieru nanutit.nemam ale rada extremy v ziadnom smere- myslim ze staci byt tolerantni na oboch berehoch,nevnucovat a nedehonestovat sa navzajom.

livus5510
30. jún 2019

@0silvia0 vieš čo, nebola to asi nejaká odnož, naši neverili ani v antikoncepciu a podobné srandy, takže súrodencov bolo dosť, ako nežili sme v žiadnej uzavretej komunite, aj do školy sme chodili normálne, len tieto pravidlá no. Mama s ocinom vravievali, že keď sa vzali tak spolu študovali Bibliu a teda vytyčovali čo je podľa nich správne a čoho sa chcú držať, odtiaľ aj tie šaty, slušné obliekanie sa, vlasy, antikoncepcie, sex až po svadbe a podobne. Inak sme ale chodili do bežného kostola, čiže asi to nebolo žiadne špeci, len mali radi pravidlá no...

0silvia0
30. jún 2019

@livus5510 aha, tak to brali tak ortodoxnejsie asi...

loliki
30. jún 2019

@amelia000 Verím v Boha. O čom vlastne chceš diskutovať? Ty seba zaraďuješ do ktorej skupiny?

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana_eyre_2
30. jún 2019

ja som dlho bola agnostik, ked som sa temou zaoberala viac (resp ked som bola zivotom dotlacena k tomu aby som nad tym uvazovala viac), tak som zistila ze som verim v nieco ako boha, ale nevyznavam ziadnu cirkev..

nikdy som nemala problem s nikym a s nicim, o akychkolvek nabizenstvach si rada citam kvoli vseobecnemu rozhladu a prave preto sa ani k ziadnemu nabozenstvu nehlasim.. verim, ze smrtou zovot nekonci a akceptujem kohokolvek kto veri v cosi (cokolvek) ine.. pokial sa nesnazi ma presvedcit o svojej pravde, rada sa na tuto temu aj bavim.. ale v skutocnom zivote ludia nevedia diskutovat bez urazania sa ak ma clovek na akukolvek vec iny nazor a tak sa o tom tazko bavit mimo diskusii..

deti95060810
30. jún 2019

Máme v širšej rodine...dievčatá vychované v silnom katolíckom duchu - každú nedeľu do kostola, chodenie na spovede, výučba jedine v cirkevných školách , dokonca na katolíckej VŠ... akonáhle boli slečny už vyštudované a odišli z domu už si žili svoj život.... Bývanie s mužom pred svadbou, ..... rodina to niesla ťažko...

klarissa25
30. jún 2019

Verím v Boha, cirkev neuznávam. Tam je to všetko len o peniazoch, do kostola nechodím...

lilitela
30. jún 2019

@amelia000 Zaujimavu situaciu mame my doma. Nie sme veriaci, nikto u nas nechodi do kostola, ani sa nejako o tom nerozpravame ale dceru to dost zaujima, rada ide do kostola, pyta sa na Jezisa, Boha a pod. dokonca sme ju prehlasili na nabozenstvo. Rozhodne jej nebranime, hoci by sme mali urcite vyhrady k interpretacii a praktikovaniu nabozenstva ako takeho. Som rada ze sa zaujima. Inak ja som pokrstena a babka ma bravala do kostola, no v tomto zmysle ma to neoslovilo. Avsak viem, na zaklade mojich roznych zazitkov, ze cosi je, akurat ze neviem presne co. A preto verim, ze je dovod, preco sa moja dcera zaujima o tieto zalezitosti.
Mna osobne velmi zaujimaju zjavenia. Je to dost silny priklad krestanstva, ktory prakticky este nikto "rozumne" nevysvetlil.