Ventilátor auta

alojzova
30. apr 2022

Dobrý deň mám takú otázku kúpila som si auto z druhej ruky. A ten problém keď z ním jazdím keď sa je už zohriaty motor automaticky sa zapne ventilátor neviete mi poradiť aká tam môže byť chýba . Dakujem

aalt
30. apr 2022

Aky ventilator ? A chyba je teda aka? Chladiaci ventilator motora moze dochladzovat motor aj ked je auto zaparkovane a motor vypnuty. Ak ma vsetko teplotu aku ma mat, tak je vsetko v poriadku.

lucijalucy
30. apr 2022

Mal by sa zapínať napríklad keď stojí v zápche, alebo je zaparkované. Ochladzuje motor na správnu teplotu ako je vyššie spomenuté.

wade
30. apr 2022

Ake auto?

alojzova
autor
30. apr 2022

@wade Suzuki

janne318
30. apr 2022

@alojzova ak máš na mysli ventilátor chladenia, tak ten sa spúšťa vtedy, keď je chladiaca kvapalina v chladiacom systéme prehriata a je potrebné ju ochladiť. Pokiaľ sa spúšťa napr. v zápche - kolóne áut, alebo pomalšej jazde na vyšších otáčkach (dlhšia jazda do kopca napríklad), je to úplne v poriadku a auto funguje správne. Pre istotu ale skontroluj hladinu chladiacej kvapaliny. V motorovom priestore máš plastovú nádržku (spravidla priesvitnú), do ktorej sa doleva chladiaca kvapalina. Na nádržke je ryska, ktorá označuje správnu hladinu kvapaliny. Ak je jej málo, treba doliať (daj si však pozor na to, ktorá chladiaca kvapalina je určená do Tvojho auta - existuje ich viacero druhov. Rozlíšiť sa dajú podľa farby). Nádržku otváraj radšej pri studenom motore. Čiže nie tesne po jazde - vtedy je totiž chladiaci systém pod tlakom (čím teplejší motor, tým vyšší tlak), tak aby si nedošla k úrazu. Istota je guľomet. Ak by predsa len bolo nevyhnutné otvoriť ju za stavu horúceho motora, otáčaj viečko pomaličky a opatrne.

wade
1. máj 2022

Niet čo dodať k odpovedi. Doplním že ak máš diesel vybavený DPF filtrom, tak ventilátor sa spúšťa aj pri regenerácii, čistení filtra.

3petka
1. máj 2022

@wade presne toto som chcela napisat

rastika
1. máj 2022

Máme tiež auto z bazáru a ventilátor hučal hneď po zapnutí motora, celú cestu a po vypnutí motora až do vybitia autobatérie. V servise nám vymenili nejakú cievku na valci v motore. Cievka stála asi 30 eur + robota a už je to ok.