Venčenie psa na sídlisku

28. nov 2022

Ahojte, máme ročnú čivavu a bývame na sídlisku. Takmer pri každom venčení sa nám stáva, že ide oproti mnoho psíčkarov, ktorí majú svojho psa navoľno. Nemám nič proti tomu, ak psík zareaguje na zavolanie, ide pekne blízko majiteľa, atď., asi rozumiete. Náš psík zasa nie je typ, čo by sa s inými chcel ovoniavať alebo šaliť, skôr sa bojí, aj rovnako malej čivavy, čo je škoda. No prejdem k veci. Často sa stáva, že sme na prechádzke, ja mám psa na vodítku, v dialke ide pani, jej o 20kg vacsi pes sa rozbehne, skace po mne, moj pes sa boji, knuci, uteka, a pani v dialke nič, dokonca ani na psa nezavola aby prestal skakat po cudzom cloveku alebo aby sa vratil ak pani vidi ze sa druhy pes boji a nechce sa hrať. Naposledy sa mi to stalo s jednym panom z vedlajsieho bloku, ma psa, ktory je mi takmer po pas, on na jednej strane chodnika, pan na druhej a rozbehol sa rovno za nami, sama som mala strach lebo na mna zacal zozadu hned skakat. Ja som na toho pana kricala aby si zavolal psa a pripol ho na vodzku ale on nic, total ignoracia a v pokoji si pomaly kracal dalej az kym ho hned po mne neokrikol priatel. Stretavate sa s niecim podobnym aj vy? Ako to riesite? Predstava niekolkokrat do tyzdna niekoho okrikujem alebo prosim aby si vzal svojho psa a neskakal po mne pripadne po nasom psovi mi nie je velmi po chuti. Teraz ked vidim ze ide niekto so psom na volno radsej zmenim smer, ale takto sa mi pomaly ale isto prechadzky znechucuju a len striehnem, ci niekde nie je nejaky psickar s nevycvicenym psom navolno. Moj nazor je, ze ak moj pes nezvlada privolanie, tak nema co robit na sidlisku na volno. Zaujimaju ma vase nazory 🙂 dakujem

zojazoja
29. nov 2022

Večne preberana téma v FB skupinách psickaroch. Áno, súhlasím s tebou, že to je nezodpovedné, drzé, sprosté. Môžeš tak par teplých slov povedať, Môžeš dat odbornú prednášku dotyčnému, ale čo máš spraviť je ťažko napísať..toť môj názor na to.

busybeelady
29. nov 2022

Tiež s tým mám skúsenosť. Ale nie na sídlisku, na dedine. Šla som ráno do práce a oproti mne pán so psom. Rozbehol sa oproti mne a so svojimi zablatenými labkami mi poskákal po bunde. Odsotila som ho, aj majiteľ na neho zavolal. Ešte už neskoro. S takou zablatenou bundou som šla do práce.

andrea_82
29. nov 2022

toto nepochopím. My bývame na dedine a psa vodím na vodítku pomaly aj vtedy, keď sme už na lúke za dedinou. Na takýchto majiteľov by som zavolala mestských policajtov.

anjelok
29. nov 2022

Problem je ten, ze nikdy dotycny nezodpovedny nedostal pokutu. Asi treba zajst na miestny urad a upozornit ich, nech sa chvilu na to zameraju, kontroluju, pokutuju. Tu nic ine nepomoze, ludia su bezohladni.

mladena
29. nov 2022

nie s ničím podobným sa nestretávam,práve naopak a tieto anti psové témy sú tu už naozaj cez čiaru.

mladena
29. nov 2022

a asi fakt chodíš na divné miesta neviem si predstaviť že niekoho požiadam aby si zavolal psa a on ostane akože hluchý a slepý a vôbec ale vôbec nereaguje, žila som aj v petržalke so psom a niečo také som nezažila takže zaujímalo by ma kde to tak máte.

jenni_p
29. nov 2022

Mne sa to stáva s jedným konkrétnym mužom, ktoré pes vždy vybehne po mojom, ktorého mám na vodítku a jeho pes je na voľno, už mi pretiekol pohár trpezlivosti a raz som mu z diaľky zakričala, nech si ho pripne, nepripol, ostal s ním stáť, pes na môjho znova vybehol, nakričala som na neho, či si fakt toho psa nemôže pripnúť, keď to urobí pri každom stretnutí...výsledok? stále ho venčí na voľno...druhý pán a pes, pes vybehol na môjho psa, pán sa ospravedlnil.. niekto pochopí, niekomu budeš darmo vysvetľovať ak je blbec.. ja mám tiež väčšieho psa, ale pripínam si ju aj keď je dobrá, príde mi to normálne a ohľaduplné, aj keď mám dobrého psa, chodíme na tréningy, ale neviem ako zareaguje druhý pes, ktorý môže mať traumu, môže sa báť, môže byť agresívny, aj niektorí ľudia sa väčších psov boj.. my máme tiež plno takých na sídlisku, ktorí majú dobrých psov a behajú im na voľno 10m od majiteľa a majiteľ je primitív, ktorý neberie do úvahy situáciu, že druhý pes môže byť reaktívny, agresívny...sama som bola svedkom ako im to iní psíčkari vysvetlili, kričali na nich (právom) a nič, nepochopili :D

autor
29. nov 2022

@mladena v Košiciach, a chodim po sidlisku v okoli bloku kde byvame, takze nemyslim ze by som vyhladavala cudne miesta. Ani si nemyslim ze je antipsova tema, ked sama psika mam a absolutne mi nevadia ine psiky, skor majitelia, ktorych psi nereaguju ani na zavolanie ale pritom si veselo behaju navolno po sidlisku a skacu po cudzich ludoch. Nas pes by prisiel na zavolanie mozno 3 krat z 10 pokusov, preto viem ze kym nie sme sami na vencovisku tak musi byt vzdy pripnuty, presne preto aby hoci ma 3 kila neskocil na nejake dieta alebo cudzieho cloveka 🙂

malacibulka
29. nov 2022

Ahoj! Nos so sebou slaby slzny plyn alebo citronellovy sprej ( napr ten co sa pouziva na harave fenky). Strekni na nos dotieravcovi a vybavene. Ja chovam velke psy - obludy pre dakoho, su na voditku a tiez celime nevychovanym nekastrovanym volnaskom co chcu sulozit za kazdu cenu (hoci aj s kastrovanym samcom). Toto nauci psa aj majitela sa vam nabuduce vyhnut.

svokrinjazykmonika
29. nov 2022

Ja v mojom okolí žiadnych takých psíčkarov našťastie nemám, to je mega drzosť toto. 😤 Úplne ťa chápem, toto by som nechcela zažívať. Je to až neuveriteľné, to čo je za ľudí u teba... Ja neviem ako bych to riešila, možno by som im pohrozila aj policajtami. Veď je to zakázané mať psa na voľno, nie? Teda my v meste máme na to vyhradené priestory. Najprv pohrozila a potom by som normálne vždy ich nahlásila, nasrať!

mladena
29. nov 2022

Tak prepáč ale také správanie by bolo nebezpečné a deštruktívne pre samotného majiteľa preto mi je to zvláštne, že máš bežne takéto skúsenosti.

tinatitti
29. nov 2022

Ahoj, takmer 30 rokov chodievam venčiť psa medzi ostatné psy. Nikdy na mňa žiadny cudzí pes nevyskocil. Píšeš o dvoch rozličných veciach. Spomínaš, že tvoj malý psík sa väčších psov boji. Je to prirodzené. A práve na to je socializácia psa s inými psami. Treba psíka učiť, že sú aj väčšie psíky, pustiť ho k nim. Ideálne po čase bez vodzky, ale pozor, postupne. Ak reagujes tak, že psa rýchlo berieš na ruky, pes sa bude potom vždy báť. A áno, v tom prípade môže chcieť cudzí pes na teba vyskočiť, lebo máš na rukách toho svojho. Vtedy musíš raznym hlasom tomu psovi dat povel, nesmieš. Ideálne daj pred seba vystretu dlaň, ako pri povele ostaň. Mal by prestať skákať. Mne to vždy zaberalo, kým som mala na rukách malé šteniatko. Potom som však skúsila nebrat psíka na ruky. Starší väčší pes prišiel, onuchali sa a išli si po svojom. Ak máš z tých väčších psov strach ty, bude ho mat aj tvoj psík. Ešte dodám, ja som vencievala psa bežne bez vodzky, teraz už len výlučne na vodzke a všade. Nakoľko naša slečna je už hluchá a darmo by som na ňu volala, neprišla by. Takze sa odhadujeme len ukazovanymi povelmi.

danica2711
29. nov 2022

venčím psov celý život, ale ešte nikdy sa mi nestalo, že by na mňa vyskočil cudzí pes. Že sa chcel hrať s mojím psom, to samozrejme áno, ale so mnou nie. Ale je fakt, že v priestore, kde je veľa ľudí, majú byť psi na vodítku

marsmykkok
29. nov 2022

A mne to príde, že ty nemáš svojho vycviceneho, malý pes nie je plysak hoci je malý. Máš ho mať socializovaneho aby sa nebál. Možno tie psy si idú len cuchnut trávu a ignorovali by aj teba aj tvojho psa, ale ak začne skákať,.snažia sa mu ukázať že sú kamaráti a začnú Vás oboch riešiť. Samozrejme, majiteľ by si na požiadanie mal psa pripnúť, ale ak ťa stretávajú denne, veria svojim psom nebudú mať kvôli tvojmu čo sa bojí aj vlastného tieňa svojho psa neustále na voditku.

77daniela77
29. nov 2022

Tu mas psickarsku skupinu
https://www.modrykonik.sk/group/1998/

palomka
29. nov 2022

Určite by mal byť pes na prechadzke na voditku. Lenže napr. mam chrta a ten potrebuje výbeh. Hádžem mu loptičku na veľkej trávnatej lúke ale keď uvidí iného psa tiež sa za ním rozbehne a nepríde ani na privolanie. Keďže je to stena, nemá ešte zvládnuté povely a keďže je to chrt, vyzerá byt väčší na svoj vek a je aj povahovo tvrdohlavý. A keďže potrebuje výbeh, nedokážem niekedy takejto situácii zabrániť. Na prechadzke pri venčeni je na vodítka

hyta
29. nov 2022

Pes v meste by mal byť na vôdzke. Neznášam, keď majitelia veľkých psov s nimi chodia z pozície sily na voľno a potom obťažujú druhých. Darmo ti niekto povie, že nemáš malého psa brať v takejto situácii na ruky, no máš čakať čo bude? Mojej známej takto pred očami dotrhal vlčiak jej malého psíka.

77daniela77
29. nov 2022

Ja mam velkeho psa,pocuva na slovo,problem je s tymi malymi ubrechanymi vyryvajucimi,dobiedzajucimi,rozmaznanymi,ktorych majitelia ani neupozornia aby nebrechali,tych nemaju zvladnutych vacsinou.....ale ano,su aj mali psi ktori sa spravaju normalne,len ich je v mojom okoli menej.

marsmykkok
29. nov 2022

@77daniela77 podobne to vnímam. Kúpia si psa a berú ho ako plysaka. A potom ešte povedia, že je to prirodzené že malý sa boja veľkých, sa mi nožík vo vrecku otvára. Pritom čo poznám malých psov čo ich majitelia cvičili, socializovali, tak nemajú problém so žiadnymi psami.

77daniela77
29. nov 2022

@marsmykkok Mnohi ti mali psi vrieskaju ako zmyslov zbaveni a idu sa potrhat v utoceni....vychova ziadna,mnohokrat mam pocit ze majitel je este aj hrdy akeho ma smeleho psa a vobec nechape ze je nevychovany a sprava sa ako debil.

risolino
29. nov 2022

ja mám tiež takú zlú skúsenosť v KE so psami :( odvtedy sa deti psov neskutočne boja, tak že aj keď ide po druhej strane na vodítku, dieťa je vyplašené :( tiež kvôli tomu, že nezodpovedný majiteľ nechal skákať psa po synovi, keď bol malý, skoro mu poškriabal tvár, a majiteľ sa rehotal, že on sa chce hrať :( odvtedy sa musíme oblukom vyhýbať psom... a nehovorím o tom, ako bol syn špinavý od psa (vetrovka, nohavice, šál)... a o exkrementoch ani nepíšem... chodníky... a po tráve ani nechodíme radšej.

hanaxxx
29. nov 2022

Ludia su bezohladni, arogantni a kedze to mestska policia neriesi ani sa to nezmeni. Bohuzial zijeme v takej krajine. V panelaku, kde som byvala, mala baba pitbula, aj vnutri na chodbach a vytahu som ju stretala so psom navolno. Vonku uplne samozrejme. Ked som mala na navsteve mamu aj s malym psom, tak ju mama poziadala nech si jo da na voditko. Ta sopla sa oborila na nu,ze ked sa boji nech nema psa a nechodi s nim von. Tiez som raz videla ako ten jej pes dobehol k psovi, co bol na voditku a zacal donho skakat.Majitel zacal na nu kricat nech si nieco s tym psom spravi a ona sa este rozkricala na neho. Doteraz tam byva a minule ked som bola skontrolovat byt, tak som ju zas stretla. Takym ja zelam len jedno, nech ti raz ten tvoj psik odhryzne tu tvoju vypatlanu hlavu. Bohuzial slovensko je velmi dobra krajina pre arogantnych, bezohladnych a agresivnych ludi, lebo ich nikto neriesi.

autor
29. nov 2022

@tinatitti
@77daniela77
Ahojte, nikdy psika v takej situacii na ruky neberiem, dvakrat sa mi uz aj vyvliekol z obojku ako chcel utiect lebo sa zlakol, takze toto nemoze byt dovod preco si cudzi pes dovoli skakat aj po mne. Nepisem ze sa to deje kazdy den pocas kazdeho vencenia alebo nebolo to raz dva razy alebo trikrat, takze je to dost obtazujuce. Nas pes hoci je maly, nesteka po nich, nevrci, a nesprava sa ako debil, takze ani neprovokuje inych.
@marsmykkok “mas ho mat socializovaneho aby sa nebal” .. od steniatka s nim chodime 4x denne von, stale stretava aj inych psikov, aj v rodine su ine psiky, s ktorymi sa znesie, ale nevyhladava ich spolocnost. oslovili sme aj pani co trenuje psiky a povedala nam, ze nie kazdy pes musi mat povahu ze sa kamarati a nie vzdy je mozne to docielit len preto lebo ja budem chciet aby sa kamosili. ale ak mi viete poriadit ako ho “mam mat socializovaneho aby sa nebal” a co viac mozem urobit, tak ja budem vdacna za kazdu radu, naozaj. a s tym vycvicenim - naozaj by neprisiel von na kazde zavolanie, nemam 100% istotu, prave preto ho na volno nepustim - aby po niekom neskakal, nesiel k detom, neutiekol mi, atd. Nemam problem mat ho na voditku, ked chceme vybeh ideme na prazdne vencovisko alebo sme na zahradke. Znama z bloku oproti tak pred 2 rokmi vencila na voditku maltezaka a volne pusteny akita inu sa na neho vrhol a bolo po nom, ani nestihli zareagovat :( preto mam aj ja obavy z cudzich psov, ktorí sa po nás sápajú tak, ze oni su uz pri nas a majitel pomaly 100 metrov dalej

autor
29. nov 2022

@risolino ja mam zasa skusenost ze sa mamicky hnevaju ked sa ich 2-3 rocne dieta rozbehne k psovi a chce ho hladkat, chytat chvost atd a poviem ze radsej nie lebo neviem ako zareaguje tak aby dietatku neublizil. vacsina ostane urazena, pritom to vzdy vravim len pre ich dobro, neviem co pes urovi ked ho dvojrocne dieta zacne chytat za usi a chcost

malacibulka
29. nov 2022

alebo extra smakulada - pchat prst do oka ci do zadku

77daniela77
29. nov 2022

Mam zle skusenosti aj s malymi chlapcami ze pridu tesne k psovi a zacnu sermovat rukami proti psovi ako karate.....rodicia na to kaslu,neokriknu ich,tak ja vzdy zrevem ze co to robi ci je nenormalny.....fakt je toto blazniva doba,hlavne stretavat takych nevychovanych drzich ludi.....alebo dalsi extrem,ze idu hladkat bez pytanie mojho psa!....tiez im hovorim ze to nie je plysak ze co si to dovoluju.....😎

autor
29. nov 2022

@77daniela77 nam sa stalo viackrat ze sme sli po chodniku a zozadu mladi romovia s palicami zacali sermovat pred psikom a chceli sa bavit na tom ze sa bude pes bat lebo je maly, tak to som na nich nitku suchu nenechala.. fakt je vzacnost stretnut milych ludi 🙂

mladena
29. nov 2022

no tak s čivavami aj keď sú to maličkí psíkovia to nie je vždy jednoduché, sú také že sa znesú s inými psami, ale to je skôr zlatá výnimka, ale sú inak známe tým, že nemajú problém sa vrhnúť aj na väčšieho psa a teda keď je tvoja naopak bojazlivá, možno je to skôr lepšie ako horšie. Buď máš smolu na takých ľudí ale ja by som teda rozhodne cudziu čivavu nedráždila 🙂 Keď má len rok možno to fakt viac prežívaš.

77daniela77
29. nov 2022

@mladena To sa mi stalo s asi 20 rocnymi,lenze pes do nich skocil a ja som im navrieskala,tak sa skoro posr ali a boli ticho potom.Psa som mala na voditku.Urcite sa da aj maly psik vychovat aby ne 0vyryval tym hysterickym vystekavanim.

lenkakravcova
29. nov 2022

Ahoj, ja som tiež z Košic a teda neposledy na prechádzke v parku nad Jazerom sme natrafili na pána s nejakým buldogom, ktorého mal navoľno. Pes zaútočil na iného psa., ktorý tiež nebol na vodzke. Strhla sa tam bitka. Potom sme len z diaľky pozerali ako majiteľ toho buldoga necháva svoje dieťa aby toho psa bilo.. Úplne odveci.
Nie je náhodou aj nejaký predpis ze pes musí byť na voditku?
Ja chodím s našou von len na voditku. Na voľno ju nepúšťam.