Veľký strach pred jazdou autom

nikolka199724
11. feb 2023

Zdravím baby 3 mesiac mam už vodicak a s tých mesiacov som bola v aute jeden krát a aj to 10 minút mam veľký strach a aj stres ako to riešiť? Hlavne som si vodicak robila kvôli 7 ročnému synovi presúvanie v aute som ho ešte nemala keďže mam veľký strach keď som chodila do školy začiatky =trauma ale bolo to iné nebol to taky strach ako teraz ďakujem

viestta
11. feb 2023

Zaplať si kondičné jazdy

nikolka199724
autor
11. feb 2023

@viestta kondičné som práveže mala už po povinných hodinách som ich zvlášť platila 500€ ale aj tak nejde o peniaze ide o to ze keď son s inštruktorom na ich aute všetko v pohode akonáhle ja mam niekam ísť a aj sedí niekto pri mne tak v tom momente ma premôže strach

aleshka_supermama
11. feb 2023

@nikolka199724 tiež som mala strach, tiež dom di kvôli deťom robila vodičak na mam menšie deti doma.
Cez ten strach mi pomohol môj brat, zobral ma do premávky a radil mi, nikdy som pri ňom nemala strach. Skús aj ty poprosiť kamošku brata sestru muža nech s tebou spravia pár jázd. 😉

veronykacs
11. feb 2023

kúp si automat :D ja som mala tiež vždy stres pred kruhacom, križovatkou, hocikde, kde sa malo spomaliť a rýchlo rozbehnúť.. a automatom je to 100 a 1, zrazu idem hocikam, bez strachu a mrzi ma že som si nespravila vodičak skor

masinka
11. feb 2023

Trenuj, trenuj, trenuj. Zacni niekde mimo mesta a cez vikend ked nie je velka premavka. Natrenovat jednu - dve trasy a postupne ked sa osmelis tak pridavat.

mimikarol
12. feb 2023

Aj ja som sa zo začiatku veľmi bála, ale lenivosť bola silnejšia ako strach. Po 2 rokoch na manuáli mám automat a to je neporovnateľné. Žiadne nervy za volantom, strach absolútny a dokonca som sa ja čo jazdím len kde to poznám odhodlala do cca 30km vzdialeného mesta. Pre mňa úspech neskutočný. Takže odporúčam automat

jazula
12. feb 2023

Ja som začala v novembri po 20tich rokoch znovu šoférovať. Prvá jazda bez inštruktora bola zlá, ale presvedčila som partnera, aby išiel so mnou. Prvá úplne samostatná jazda bola riadny stres… Mne pomohlo najskôr sa rozjazdiť cez víkendy a sviatky a len po sídlisku. Ja mám napríklad stres z diaľnice (všetci idú rýchlo, takže problém s pripojením), čo je dosť blbé, keďže bývam v Petržalke a skoro všade sa ide obchvatom 😅. Chodila som trénovať napríklad v nedeľu ráno a v podobnych časoch 🙂. Už je to lepšie, chodím aj cez špičku do práce a s malou 50km k rodičom. Ale stále používam Waze a preferujem známe trasy.

guiseppinka
12. feb 2023

Pomoze iba jazdit... Mne neskutocne pomohlo to, ze som musela cestovat do prace... Zrovna vcera som dosla s deckami domov - 600km..
@jazula ja tiez stale navigacia, hlavne to mam kvoli radarom, rychlosti... Ale v ba kvoli orientacii. Ja zase neznasam jazdit po meste, ale dialnica...

jazula
12. feb 2023

A ja mám tiež automat a som veľmi vďačná kolegom, že ma naňho presvedčili.

paulinam99
12. feb 2023

@nikolka199724 Kondičné jazdy za 500 € sú hlúposť, ak máš svoje auto. Natankuj plnú nádrž a jazdi cez víkendy (menšia premávka) mimo mestá po okreskách alebo kľudne najprv diaľnica hore-dole nejaký úsek od výjazdu po výjazd .... postupne získaš sebaistotu. 😉

danica2711
12. feb 2023

presne ako ti radí paulinam99 vyššie, a urob to čím skôr - čím dlhšie sa na to budeš odhodlávať, tým ťažšie sa do toho pustíš

minsi
12. feb 2023

@paulinam99 nehnevaj sa,ale odporúčanie na diaľnicu??? Už len to nám chýba,aby po diaľnici,kde sa jazdí vo vysokej rýchlosti, jazdil niekto,kto nemá skúsenosti a má obrovský strach🤦‍♀️

@autorka Trénuj po meste a časom sa naučíš, nič iné nepomôže.

paulinam99
12. feb 2023

@minsi Ach jaj.
Diaľnica je najbezpečnejšie miesto, určite bezpečnejšie ako kľukatá okreska alebo horský prechod.
Minimálna rýchlosť na diaľnici je 80 km/h, čo pri rovnej ceste pocitovo sa javí ako pomalá jazda, t.j. zvládne to aj začiatočník. Je to najlepšie miesto, kde si človek natrénuje rýchlejšiu jazdu, t.j. aby nemusela so smrťou v očiach trénovať v meste rýchlosťou 30-40 km/h alebo po okreskách 50-60 km/h. Tu by totiž spomaľovala a de facto "ohrozovala" oveľa viac ako na diaľnici.

Ak pôjde 80-100 km/h na prázdnej diaľnici, tak nebude cez víkend nikoho predbiehať, t.j. pôjde iba v pravom pruhu od výjazdu po výjazd.

Pri tachometrových 100 km/h totiž predbehneš iba ak tak predpisovo jazdiace kamióny (tých je málo aj cez týždeň, spravidla idú rýchlejšie), ktoré však cez víkend (minimálne v nedeľu nejazdia). Preto na pohodovejšie predbiehanie kamiónov potrebuješ minimálne 105 km/h tachometrových.

Mám to odskúšané, keď jazdím na úsporu do a z práce po diaľnici (100km/h, pri predbiehaní kamiónov 105-110 km/h).
Jazda je absolútna pohoda, vodiči ma predbiehajú bez trúbenia a plynulo, nikoho neohrozujem ani neobmedzujem ... a ... spotreba je podstatne nižšia ako pri 130 km/h.
😉

guiseppinka
12. feb 2023

@minsi suhlasim s @paulinam99 dialnica je ovela bezpecnejsia ako okresky a mestske cesty... Nemusis riesit semafory, prednosti... Ides si v pravom pruhu, ak chces predbehnut, tak sa pozries do zrkadla, vyradis a neriesis ci ide auto oproti tebe... Od vyjazdu po vyjazd to nie je vela, ideal je, ak mesto ma dialnicu...
Nam instruktor vravel, ze po skonceni autoskoly to len zacina a mame natankovat plnu a jazdit jazdit jazdit... Naozaj to chce len cvik... Nadavala som na chlapa, ked ma nutil a tlacil do jazdenia.. jazdila som vzdy ja a teraz jedine, co mi robi problemy, je orientacia v cudzom velkom meste (napr. vieden) a zaroven sledovanie rychlosti... A este nemam rada primorske mesta, lebo maju strasne uzke ulicky...

marion30
12. feb 2023

@nikolka199724 aj ja som mala s tým problém a veľký strach..s manželom a malym idem aj cez to všade kde môžem,sama zatiaľ len po dedine 🤭 chápem ťa

pallacinka29
12. feb 2023

@paulinam99 inak s tou pomalou jazdou to je pravda… minuly tyzden tu nejaka dala, ze potrebuje ist zo ZA do BA na Kramare… “Najfasa” rada, ktoru dostalaa, ze “hlavne pomaly, aj ked 30 pojde”… Som sa za hlavu chytala lebo presne, pomala jazda vie rovnako tak ohrozit ako rychla (ked je v meste 50, resp. 70).

paulinam99
12. feb 2023

@pallacinka29 Áno, pomalá jazda môže byť nebezpečná ....., ale je rozdiel medzi bezdôvodne pomalou jazdou a pomalou jazdou z objektívnych príčin.

Aj vo vyhláške predsa je uvedené, že vodič JE POVINNÝ prispôsobiť svoju jazdu SVOJIM SCHOPNOSTIAM ......, poveternostným okolnostiam (viditeľnosť, atď.) a povahe a stavu vozovky.

Takže tá rada pre ňu pre na pomalú jazdu v BA bola SPRÁVNA vzhľadom na jej schopnosti. Už len kvôli tomu, že v meste je uvedená MAXIMÁLNA POVOLENÁ RÝCHLOSŤ. Nie je tam teda uvedená spodná hranica. Naproti tomu na diaľnici je uvedená aj MINIMÁLNA RÝCHLOSŤ (80 km/h).

P.S.: Je mnoho ľudí, ktorí jazdia pomalšie nie preto, že by tým chceli iného ohrozovať, ale práve z dôvodu, že si sami uvedomujú, že ich "vyjazdenosť" nie je ešte na úrovni Schumachera alebo vodiča sanitky, ktorí takmer denne trénujú rýchlu jazdu, teda sú skúsenejšími vodičmi.

Ja tiež dokážem ísť aj cez mesto 100 km/h i viac (mám natrénovanú rýchlu jazdu /legálne/), ale napriek tomu to nerobím .... a navyše aj na sebe vidím, že plynutím času (aj mne totiž roky pribúdajú) sú moje jazdecké schopnosti (najmä reakčné časy) z roka na rok slabšie. Ako by klasik povedal: pri každoročných fyzických testoch vidíme na sebe, ako "umierame".

P.P.S.: Nenadarmo sa vraví, pomalšie ďalej zájdeš. Samozrejme každý podľa svojich najlepších schopností a zručností.

pallacinka29
12. feb 2023

@paulinam99 Ale ked ma take schopnosti, ze by na Brnenskej isla miesto 70 30, tak nech necha auto na Zlatych a ide elektrickou… Pisem o normalnom pocasi, cez tyzden, ziadnej poladovici alebo nedeli.

paulinam99
12. feb 2023

@pallacinka29 Ale veď už nedramatizuj, na Brnenskej by 30 nešla. 😉
To z nej vtedy hovoril iba strach ... reálny výsledok už poznáme, zvládla cestu ZA-BA/Kramáre a späť napokon v pohode, a to aj vďaka radám a povzbudeniu v diskusii.

Tá premávka v BA nie je až taká dramatická, ani čo sa týka "pomalých vodičov". 😉

minsi
12. feb 2023

@paulinam99
@guiseppinka
Toto je váš subjektívny názor, samozrejme, rešpektujem ho. Ona sa však má naučiť jazdiť a to sa naučí na reálnych križovatkách, semaforoch a pod., nie na diaľnici. Nehovorím,že ma jazdiť v rannej špičke alebo o medzi 16-17, ale nejaké krátke trasy si dávať a aspoň každý den. Inak ja teda jazdím po diaľnici často a nejakých šoférov, čo sa boja, nevedia reagovať a hlavne nevedia jazdiť ešte ani po meste by som osobne na diaľnici stretnúť nechcela.

paulinam99
12. feb 2023

@minsi Pravdu máš. Ale ani prvá jazda v autoškole spravidla asi nejde cez centrum, ale spravidla sa snažia jazdy robiť v okrajových častiach alebo na okreskách.
Preto najprv tá diaľnica (viac času sa venovať autu) a potom to postupne sťažovať .... až príde čas aj na tie križovatky v centre mesta riadenú svetelnými signalizáciami. 😉