Veľa žien neovláda gramatiku

maria584
26. feb 2017

Viem, že to sem nepatrí. Ale musím to napísať. Prečo niektoré ženy neovládajú gramatiku. Mäkké i, tvrdé y, skloňovanie, časovanie niektorým nič nehovoria. U niektorých platí doslova a do písmena pravidlo : Píš ako počuješ. Ide ma poraziť keď čítam napríklad : dala my, poviem ty, lubym ťa, vztach, neake, niake, robily sme, povedaly my a podobne. Ženy ako chcete učiť svoje deti slovenský jazyk, keď základy neovládate?

moni244
26. feb 2017

Sem tam sa stane, ze sa clovek pomyli (aj mne sa to stane, hlavne ked robim viac veci naraz a nepozeram, co pisem). Ale niektore fakt nevedia zaklady, ze pri slovese sa pise "i", dnes som natrafila na krasne slovo "vyuzyt".
A tie slova "niaky, neaky" ked vidim, az sa mi oci pretacaju.
No spoliehaju sa, se deti budu ucit v skole

maria584
autor
26. feb 2017

Ako to ja chápem, že sa sem tam človek pomýli, aj ja, priznávam. Aj to chápem, že niekedy keď sa píše z mobilu, tak sám od seba poprehadzuje slová, ale pri niektorých príspevkoch je mi až zle a pýtam sa, Prečo? No v škole učiteľka nenaučí deti všetko, aj doma sa treba učiť.

aduskatt
26. feb 2017

možno sú to cudzinky, ktoré sú rady, že to napíšu aspoň tak, ako to napíšu, možno trpia nejakou formou poruchy - dysgrafia, dyslexia, nevieme🙂)) Ale inak vo všeobecnosti s Tebou súhlasím, tiež ma ide trafiť šľak.-)

maria584
autor
26. feb 2017

@aduskatt lenže keď sa na to pozrieš globálne, tak to by muselo byť 80% žien takých ako si napísala, cudzinky a dys.... A to pochybujem.

petulda333
26. feb 2017

Lebo su hlupe? Viem ze ma asi vacsina za toto odsudi ale inak to pomenovat neviem,ja napr malokedy pouzivam ciarky,znamienka- na mobile mi je takto jednoduchsie a hlavne rychlejsie. Bezne vidim tu,na fb,na pokeci a pid rozne chyby,ano aj mne sa to stane ale niektore slova je hroza,hlavne ak su to slova s kt sa denne stretavas,alebo vyslovis makko a da y. Nechapem. Moj postreh za tychto par dni- robyť,väď(veď), dakujem ty,robily,ti si,vstach,bivať,sy moja.... Toto len hlupy clovek napise,oooo a vyhovorka to mi mobil prepisuje je proste 🔝🔝🔝🔝 cest vynimkam samozrejme,kt maju problem

guiseppinka
26. feb 2017

@aduskatt v tom pripade 95% osadenstva kona trpi nejakou dys poruchou...

ako sorry, ale asi po sebe citam a zvlast na mobile, ked niekto pise... a este ma strasne vytaca ako niekto nepouzije ziadnu interpunkciu a pomalypiseaj bezmedzierapotom kde este spravi kopec preklepov a chce radit... aby to clovek lustil 3 hodiny, ze co vlastne chcel tym povedat...

aduskatt
26. feb 2017

@maria584 Preto som napísala, že vo všeobecnosti s Tebou súhlasím🙂)) odcudzovať a odsudzovať, niaký, krástny - no jeden skvost lepší ako druhý.-)

maria584
autor
26. feb 2017

@guiseppinka presne tak, niektoré príspevky sa nedajú ani prečítať. Nevieš kde je začiatok vety, kde koniec a pointa sa vlastne stratila.

evittam
26. feb 2017

@maria584 Jednoduchá odpoveď-lebo sú hlúpe-bohužiaľ-všeobecná inteligencia, ku ktorej patrí znalosť pravopisu sa vytráca. 😉
A vsetky tie diagnózy "dys.."- to sú moderné výhovorky dnešných lenivých a hlúpych teenegerov-samozrejme česť výnimkám😉. Veď jednoduchšie je povedať,že to neviem lebo som dys....ako sa niečo naučiť-a vlastne na čo by sa to aj učili....

jankalukasova
26. feb 2017

@maria584 To, že tu na koníku sa vyskytujú jedinci, ktorí o gramatike nemajú ani tušenie, že sa vyhovárajú na mobil, že riešia iné veci ako gramatiku, majú depresie, málo času alebo skrátka nebola správna konštelácia hviezd a pán boh sa práve vtedy opil... to ma nerozhádže. Pre mňa je najhoršie, keď to vidím v novinách, prípadne počúvam v rámci vysielania.

evittam
26. feb 2017

@maria584 A najlepšie sú tie "inteligentné" odpovede a nebodaj urážky v štýle, že gramatika je nepodstatná.😋😀

maria584
autor
26. feb 2017

No ženy moje, ale keď to takto bude pokračovať, tak 99% Slovákov bude "sprostých".

erickatt
26. feb 2017

@maria584 mozno maju daktore dysgrafiu, alebo všetky tie ine DYS , mozno su v tej chvíli tak zufale a smutné a vytočené ze cele Y a I maju v paži. Alebo su na slovinu fakt ľavé.. moj syn dokáže v diktate urobiť 20 chýb a v matike je génius.. nie každy vie všetko.

maria584
autor
26. feb 2017

@evittam no bohužiaľ gramatika je podstatná.

evittam
26. feb 2017

@erickatt Toto dokáže aj môj syn ale dokáže to napísať aj perfektne a bez chýb-čiže u nás je to len o nepozornosti. 😉

petulda333
26. feb 2017

Este doplnim, ze mam rada ked to potom niektore obhajuju, ze to nue je koniec sveta a su aj dolezitejsie veci. No ano su, ale ak to my neovladame,ako to naucime nase deti? Jasne ucia sa v skole,ale aj doma sa s nimi treba ucit. Ja mam taku znamu,kt gramatiku neovlada vobec,raz dala na fb fotku diktatu svojej dcery (8r) s popisom ze 1 lebo len jedna chybicka a verte ci nie,mala napisala robiť a ona jej i preskrtla a nad to napisala y,ja som ju nato slusne upozornila,jasne vypocula som si svoje,ale dofrasa sak to je hanba!

evittam
26. feb 2017

@maria584 No to mne písať nemusíš. Mne keď sa stane,že sa pomýlim tak sa idem "prepadnúť od hanby".😇

moni244
26. feb 2017

@evittam no nie je podstatna, pre nizsie spolocenske triedy, robotnikov a ludi, co pracuju len rukami

maria584
autor
26. feb 2017

@erickatt veď ja netvrdím, že každý musí vedieť všetko. To je pekné, že tvoj syn je v matematike výborný, ale keďže hovoríš, že v diktáte urobí dosť chýb, tak je pre mňa ešte školák, ešte sa to v živote doučí. Ale sem píšu dospelé ženy,ktoré majú deti, alebo ich raz budú mať. A aké základy im dajú?

evittam
26. feb 2017

@moni244 Tak to si teda teraz netrafila. Môj muž je murár a nie je ani nejaká nižšia vrstva a gramatiku ovláda perfektne. 😉 To, že má niekto prachy a "klobáskový titul" neznamená vôbec nič.

evittam
26. feb 2017

@moni244 A tie "nižšie spoločenské triedy" nemajú deti a nevychovávajú ich?!

moni244
26. feb 2017

@evittam myslela som to tak, ze v robotnickych profesiach sa na gramatike nebaziruje, nepotrebuju ju vediet, jasne, ze vsade sa najdu vynimky

evittam
26. feb 2017

@moni244 Prečo by ju nepotrebovali? Gramatika sa učí na ZŠ.....To aké povolanie budeš vykonávať je nepodstatné. U mňa to patrí k všeobecnej inteligencii. 😉

dorottka
26. feb 2017

Aaale, ze vraj dysgrafia :D moja mamka je ucitelka a vravi, ze nikdy nebolo tolko deti papierovo dysgrafickych ako dnes - a same psychologicky (alebo pedagogicky? Netusim, kto to ma presne na zodpovednosti, ospravedlnujem sa) sa vraj vyjadruju, ze rodicia ich vyslovene tlacia do toho, aby im taku diagnozu podpisali, pretoze je to prijemnejsie aj pre ego, ako si priznat, ze je dieta v niecom pomalsie, nejde mu to aktualne a je potrebne sa mu specialne venovat.
Inak, ja tiez nepisem casto ciarky, najma cez mobil :( Ako pisem ich, aby bola veta citatelna, ale casto ich vynechavam pred zrejmymi spojkami ako 'aby, ze, ale, pretoze, atd.' :P Viem, ze tam patria, ale priznam sa, nechce sa mi :( Inak, bezchybne zvyknu pisat ti ludia, ktori vela citaju 🙂 Vtedy si netreba ani vsetko pamatat, samo a prijemne to vojde do krvi 🙂
A mna vytacaju chyby ako 'nieje, koli/koly (namiesto kvoli), niaky a favorit je odcudzovat namiesto odsudzovat' :D

moni244
26. feb 2017

@evittam vidim, ze si sa chytila len toho, co chces, pozri, ja som narazala na to, ako sa ludia ohanaju, ze ju nepotrebuju, na to som reagovala, ze su profesie, kde ju nepotrebuju a mozno preto si myslia, ze je nepotrebna a viac vysvetlovat nejdem

evittam
26. feb 2017

@moni244 Ja som sa ničoho nechytila. Ty narážaš-ja oponujem. To je celé. A ešte raz môj syn už vie skoro všetky vybrané slová-má 9 rokov -nikto netuší aké si vyberie povolanie. Čiže tvoj argument je úplne nepodstatný.😉

kengurica
26. feb 2017

....ja si podla prispevku priradim pribliznu vysku intelektu...Jednoducho to patri k zakladnemu vzdelaniu a basta.Su vynimky, samozrejme, ....ale tolko?? Preklepy sa tiez pritrafia, na mobiloch sa pise horsie.... Ja napriklad vacsinou pisem bez diakritiky (ako vidite 🙂 ), lebo som zvyknuta z prace pouzivat angl.klavesnicu, a aj nie kazdy program to zvladne spracovat a potom vznikaju zo slovenskych pismen skomoleniny.... Ale ak niekto pouziva iba makcene a dlzne nie....alebo nepouziva interpunkciu a prispevok je jedna suvisla veta na pol strany.... Do dcerky hucim, ake je dolezite citat knihy, ze pri to sa jej ta gramatika sama "nacita" do hlavicky. A bude to navzdy jej vizitkou.

novana
26. feb 2017

Ja som presvedčená, že väčšina žien, ktoré pravopis ovládajú, nepotrebuje na riešenie svojich problémov MK, a hlavne trávi čas zmysluplnejšie, nie prispievaním a zakladaním (veľakrát stupídnych) diskusií na MK.

evittam
26. feb 2017

@dorottka Presne tak. Mám kamošku čo sa na to stále vyhovárala-nevedela a nevie základné veci už ako dospelá a stále sa vyhovárala na dyslexiu. Tak ju poslali ešte na strednej škole na vyšetrenie-keď som čítala vyjadrenie psychologičky tak som sa dobre nasmiala-3strany v podstate o tom,že je len lenivá.😉😀
Ja osobne si fakt neviem predstaviť,že moje dieťa sa ma spýta na nejakú základnú vec a ja mu odpoviem "neviem"....