Ahojte. Prosim, vie mi niekto s istotou povedat, do akeho veku macky je vhodne, aby mala prve maciatka? A v akom veku by mala mat posledne maciatka? Aby to bolo bezpecne pre macku aj maciatka. Dakujem.
@colsami mna zaujima konkretne cislo, nie vase domnienky a teorie. Nekonspirujte, ked vobec netusite naco danu informaciu potrebujem. Dakujem.
Ako to býva u žien, to tehotenstvo vyčerpá organizmus a úplne ho rozvrati a bude náchylnejšie na choroby. Ak sa nejedna o vzácne plemeno, tiež sa prikláňam ku kastracii a tým zamedzenia problemov do budúcnosti ako rakovina maternice, mliečnych žliaz a pod.
@tramtada31 perfektne, dalsia uplne zbytocna odpoved.
Na nekonkrétne otázku nekonkrétne odpoved. Máš starsiu macku, ktorá caka male a bojíš sa o ňu alebo aký je zamer tvojej otázky?
@tramtada31 ako si prisla na to, ze mam macku? Ked sa budem pytat na fazy mesiaca, tak to bude znamenat, ze mam doma mesiac? Preco si domyslate nezmysly. Moja otazka je konkretna - vek macky v dvoch pripadoch. Ako si z toho moze niekto vydedukovat taky nezmysel, ze mam macku, ze je kotna a bojim sa o nu. V tomto pripade by uz bolo asi neskoro sa o nu bat, nemyslis?
Nebolo, kastracia je mozna aj v prípade, ak má macka v maternici plody
@tramtada31 si neskutocna
na neurčitú otázku neurčité odpovede. neuvádzaš či sa jedná o mačku pouličnú, ktorá nemá kvalitnú stravu, lekársku starostlivosť, bezpečie, a kotí sa 2 x do roka, alebo o mačku doma, ktorá má starostlivosť. takže najvyšší vek mačky na kotenie je hneď irelevantný.
@mondolina co je nekonkretne na tom, ze chcem vediet do akeho veku treba macku pripustit prvy krat a v akom veku posledny krat. Chcem len vseobecne info, napr.: ze mlada macka by mala mat prve maciatka do veku dvoch rokov, potom uz prva gravidita moze byt problem. A naposledy ako 8 rocna, lebo neskor moze mat problem. Co je na tom take zlozite? Co vas nuti nad tym spekulovat. Vobec netreba rozlisovat domacu ci poulicnu, pri poulicnej to asi clovek tazko, resp. tazsie ovplyvni.
Tak schvalne, ked uz to chces konkretizovat, vies mi odpovedat:
pojde o domacu macku, bude s papiermi (aby sme sa vyhli diskusiam o mnoziteloch), bude mat tu najkvalitnejsiu stravu aka existuje, najlepsiu zdravotnu starostlivost, bude vo vynikajucej forme. Stolicu pevnu, dobre tvarovanu a primeranej konzistencie. Bude zit v priatelskom a bezpecnom prostredi. Do akeho veku je idealne aby mala prve macata? A aky je najvyssi vek aby mala posledne macata? Nie neskor, aby to nebolo rizikove? Vies odpovedat? Ci este potrebujes doplnujuce odpovede?
A co v pripade, ze bude vonkajsia, zrat kade tade, bez domova, bez zdravotnej starostlivosti? Tu bude aky idealny vek? Myslim, ze toto je uplne irelevantne, kedze volne zijuce macky si to riesia po svojom.
Cakam dve cisla, dakujem.
najlepšie bude keď si zavoláš nejakému veterinárovi, lebo tak arogantnej osobe ako ty neviem či bude mať niekto chuť odpovedať.
@mondolina jasne, nevies. Dakujem, to som presne cakala.
z teba srsi arogantnost - takto sa rada nehlada. vela stastia prajem
Ty si hrozne arogantna. Ano viem odpoved na Tvoju otazku, ano som veterin, ale tak ako Ty chces pocut odpoved, tak sa odpovedat neda, vsetko zavisi od konkretnej situacie.
Vela stastia Ti zelam, dufam ze v realnom zivote komunikujes s ludmi inak ako v online priestore.
@3009 krava si ty. Nech som uz podla vas arogantna akokolvek, nikoho neurazam.
@colsami pozri, ja som sa slusne opytala. Ide mi o teoriu, miesto toho mi bolo odporucane macku vykastrovat. Koho by nenastvalo ked sa pyta obycajne A no kazda doda konspiracie a odpovede B a C.
Ale ano - tu sa opytat je zivotu nebezpecne. Lebo kazdy moze pridat odpoved aku chce aj ked je na mile vzdialena otazke. Nic zlozite som nechcela. Ak niekto nerozumie, moze sa opytat ako som to myslela, nie sem splietat kastraciu a operaciu gravidnej macky. Obvinovat ma, ze mam staru tehotnu macku a teraz mam o nu strach to je v poriadku, ale ze to cloveka nastve, tak to uz v pohode nie je.
Ano, radsej sa opytam veterinara.
Prajem vam krasny vecer 🤗
Napriek tomu, že nepoznám situáciu, odpoviem Ti. Na úvod len toľko, že mám registrovanú chovateľskú stanicu.
Každý klub, združujúci chovateľov, má v chovateľskom poriadku odporúčaný vek prvého krytia. U väčšiny plemien je to najskôr vo veku 12 mesiacov, u niektorých dokonca 18 mesiacov. Posledný vrh by mala mačka mať najneskôr v siedmom roku života.
Neskoršia gravidita sa už u mačiek nad sedem rokov vôbec neodporúča. Chov ako taký má veľmi veľa pravidiel a všetko je prispôsobené tak, aby mačka bola vo fyzickej a psychickej pohode. Podotýkam, že sa bavíme o šlachtení mačiek, nie o bezhlavom množení.
Ak chceš, dá sa stiahnuť Chovateľský poriadok FIFE a tam nejdeš odpovede na nie len tieto otázky. 🙂
Autorka ved pogoogli alebo sa opytaj veterinara ten ti da isto lepsiu radu ako tieto sektarky tu.
Však si dostala odpovede - spýtať sa veterinára alebo skúseného chovateľa 😃 čo je poburujúce na odpovediach
Chovatelske kluby zvyknu mat usmernenie, aj hranicu veku. Takze ak mate chovatelsku stanicu, tam najdete informacie 🙂
Ak nie ste chovatel, odporucam macku kastrovat.
Macka zo ziadneho hladiska "macata mat" nepotrebuje (ani sucka stenata), su to len stare dedinske povery.