Vegetariáni a vegáni. Recepty na každý deň.

4. apr 2020

Ahojte vegetariánky a veganky ako vyzerá váš denný jedálniček? Špeciálne keď sa chcete vyhnúť pečivu (aj domácemu a aj kvásku) ? Čím nahradzate ? Ako kombinujete ? Ďakujem 😇

juliet86
4. apr 2020

ranajky vlocky s ovocim. banan olus bobule. skorica. orechy. desiata ovocie. obed napr hokkaido brokolicove curry s ryzou. vecera naor pecene bataty s cesnaklvym jogurtom.

leskovael
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mima172
4. apr 2020

S manželom sme vegetariáni 8 rokov (vajcia jeme len domáce od našich sliepok, ak by sme k nim nemali prístup, tak by sme ich určite nejedli), tak tých nazbieraných receptov je asi milión. Pečivo jeme, čiže ohľadom náhrad veľmi neporadím.
No, keď mám chuť na niečo ľahšie než pečivo tak si dám maces, knäckenbrot, kukuričné lupienky s mliekom (mlieka pijeme rôzne)...
Co sa týka ostatných jedál tak napr včera sme mali kapustovú polievku a lievance, dnes máme hrachovú s haluškami a kebab (mám naň napácované sójové kocky, no zvyknem používať Robi, seitan, či tempeh atď).
Milujeme nátierky, min raz do týždňa robím nátierku (tvarohovú, avokádovú, zelerovú, tofu, pohankovú atď).

kiki68
4. apr 2020

Ja pecivo vobec nenahradzujem, u nas to nikto nechce jest. Ked tak ovsenne vlocky, pufovany amarant, pufovana quinoa. Ale nie sme vegani, skor to pecivo nemusime. U nas fici celkovo vela zeleniny a ovocia. Co tiez teda ide je ryza. Cestoviny tak sem tam.

basullinka
4. apr 2020

No na ranajky papam kase na milion sposobov, ovsenu, psenovu, ryzovu v rastlinnom mlieku s ovocim a orieskami, smoothie misky, pecivo (ja jem domace kvaskove pecivo, ktore si upeciem) napr. s guacamole, ked potrebujem rychlo niekam ist, tak aj s lunterackymi natierkami, ale teraz si napr. aj sosovicovu pomazanku spravim a kopa zeleniny. Pecivo nenahradzam, jem ho max 2 x do tyzdna. Na desiatu si davam ovocie, pripadne smoothie. Moje najoblubenejsie je cokobananove smoothie. Na obed milujem cicerove kari, sosovicovy dhal, veganske lasagne, peceny tempeh s pecenymi zemiackami na rozmarine, mexicku ryzu, plnene sampinony nejakou zeleninovou zmesou, hrstkovy privarok, sosovicove kari, cestovinu s paradajkovou omackou a zeleninkou, hokkaidove rizotko, atd. Ak som hladna tak na olovrant si dam hrst orieskov, vegan jogurt, guacamole, hummus so zeleninou, alebo napr. chrumem kalerab (to milujem uplne najviac), v lete melon. A na veceru jedavam huste zeleninove alebo zeleninovo- strukovinove polievky. S pecivom ti neporadim, ja ho nenahradzam, sem tam si dam knackabrot.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizita
4. apr 2020

Ja som 18 rokov veg, pecivo jem,lebo ho milujem na vsetky sposoby. A ked mi nahodou ide hore krkom, jogurty, kase sladke slane zo vsetkeho mozneho, hlavne krupova kasa s osmazenou cibulkou. Mozes napr ryzove chlebiky, pohankove tusim existuju, ci vylucujes uplne ze lepok alebo mas problem s kvasnicami? Mrkni blog Rebarbora, je inspirujuci.

basullinka
4. apr 2020

@zazvorka87 jasnee 🙂 kupujem bezvajecne lasagne aj v tescu ich maju, namocim do velmi teplej vody, ale vzdy skontrolujem navod na obale. Uz sa mi stalo, ze sa museli varit. Na wok panvicke si na olivovom oleji osmahnem cibulku, prelisovany cesnak a pridam na kocky nakrajanu cuketku, baklazan a mrkvu - okorenim, osolim. Orestujem, ked to je makke, pridam uvarenu cervenu sosovicu (ona sa velmi rychlo uvari)a premiesam. Pridam paradajkovy pretlak a este podochucujem bylinkami - ja rada vela bazalky a oregana a este trosku prevarim, aby sa spojili chute. No a potom uz len plnim ako klasicke lasagne. Nedavam besamel a na vrch davam bud vegansky syr alebo normalny. Podla toho ci mam chut na vegansku alebo vegetariansku variantu. Potom to dam piect na 180 stupnov. Cas ti nepoviem, lebo ja varim velmi freestylovo a pocitovo, nie podla receptu.

ewa_ka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz