Ahojte je tu niekto Vitarian alebo Vegán ...
zaujimalo by má aké pociťujete zmeny , ako sa Vám to odzrkadlilo na zdraví ? Poprípade ako ste stým začali ... Ďakujem za každú skúsenosť a radu 🙂
Treba vedieť a vnímať svoje telo, čo mu nerobí dobre, s čím má problém. Moje napr. má problém so surovou zeleninou, semenami. S mäsom nie. Bývala som ročne pár týždňov bez mäsa, ale z náboženských dôvodov a pozitívny výsledok žiaden, skôr naopak. Poznám ale inak zdravých ľudí, ktorým evidentne telo mäso zaťažuje. Ja som napr. aktuálne z vl. rozhodnutia 1,5 roka bez mlieka a ml. výrobkov, vlastne bez všetkého s obsahom mlieka. Ale len tak bezdôvodne by som sa pre vynechanie potravín z jedálnička asi nerozhodla.
@aminak kamaratka je veganka, a posledne 3 roky nebola chora. Ja som chcela vzdy aspon na 3 mesiace taku očistu ale nevydrzala som 🤷♀️😅 moja mama tiez (onkologicky pacient) a zlepsilo jej to vysledky.
Ja som bola vegan takmer 4 roky a raw vegan cez rok. Ma to zdravotne vyhody a nevyhody. Nevyhody sa dostavia po dlhsom case ca. 2/3 roky+
Tak ono pri vegetarianstve aj veganstve aj raw diete musi clovek davat pozor, aby malo telo vsetko, co potrebuje. Lebo to nie je len ze hlodas mrkvu cele dni, aj ked tak si to väcsina ludi predstavuje. To je zle. Ja som si normalne varila. Aj zemiakove placky,ale bez vajicka a slaninky. Dnes uz aj kupis vegansku salamu, vegansky syr, veganske parky(samozrejme to nie je salama a syr a parky,len sa to tak vola a vyzera) a veganske natierky. .Aj pecivo som sa musela naucit vyberat a citat zlozenie, lebo vo veganskej diete sa nejedia ani kvasnice a vyrobky z nich. Aspon som sa naucila citat a sledovat,co kupujem.
Preco som s tym sekla? No lebo som blba. Nasla som si frajera,ktory bol zavisly na mäse a nechcelo sa mi varit dvojmo. A teraz nemam uz tu pevnu volu zacat s tym znova.
Z mojho pohladu je veganske stravovanie trosku veda...ale po mesiaci uz mas jasno a ide to. Len treba vydrzat a nevzdat to. A nepocuvat ludi okolo.
Ale aby som bola objektivna, moja sestra je vegetarianka uz dlhe roky a sice bola vzdy ako palica, ale teraz vyzera velmi vychudnuto. Ale ona aj dost behava, tak tazko povedat,cim to je
A este jeden priklad-kolegyna a jej syn, vegetariani z nabozenskych dovodov. Maly je stale hladny a ma take vypukle brusko. A ona je stihla, ale neposobi zdravo. Ale tiez si nedovolim hodnotit,ci to je tou stravou.
svagrina bola istu dobu veganka...vyzerala akoby bola posypana popolom...bola uplne siva...vyzerala velmi choro a strhane...prosli zdravotne problemy a zacala jest opat maso...vyzera konecne zdravo
Ja obmadzujem mäso nerobí mi dobre nafukuje má tak ako niekoho lepok, ja som bola na strednej vegeterianka a cítila som sa skvelo
Ja som prestala jest maso v 15-tich a az do 30-tky som bola vegetarianka. Mliecne vyrobky som tiez nejedla (cest vynimkam) a to z dovodu, ze mi nechutia a to dodnes 😊.
S vege som prestala v case, ked som cakala prve dieta a asi v piatom mesiaci som obohatila svoju stravu o hydinu. Takto fungujem dodnes, kedze som bola bud tehotna alebo som kojila 😉.
Co sa tyka hodnotenia, tak mne to takto vyhovovalo, akurat som mala biedne vysledky hemoglobinu (silna anemia), takze pirule... inak som vzdy bola fit 👍
Ahoj no čím začať 🙂 čistejšia pleť, schudla som, nemám uzkosti a panicke záchvaty, lepšie travenie, už nemám anemiu,viac energie ..viac ma zatiaľ nenapadá :D
môžem vedieť, aké negatíva sa objavili po dlhšej dobe vegetariánstva/vegánstva?
Ja som polo-vegetarián, to znamená, že jem ryby, som menej chorá, predtým som bola často. Mäso som prestala jesť, lebo mi každý deň bolo zle, ako som s mäsom trhla, už mi zle nebývalo.
Jediná vec, čo som si všimla je, že mám občas problém s koncentráciou a pamäťou, a celkovo s myslením, môže to však byť aj tým, že vždy nedbám na to, čo zjem. Teraz sa snažím ryby jesť častejšie, tak uvidíme. Dúfam, že to prejde a činnosť mozgu sa zlepší... Nerada, by som začala jesť mäso, po 6. rokoch som si vybudovala odpor a vôbec mi nechýba.
@aminak moja mama tym prave prechadza..dokonca varia a robia aj rozvoz veganskeho menu v ramci BA..jedna sa o makrobioticku stravu..musim povedat ze mama pekne schudla za jeden rok a presla si aj ocistou organizmu ..citi sa lepsie zdravotne,aj jej pomizli niektore zdravotne problemy..takze nieco to do seba ma..ja si sem tam od nich tiez objednam do prace menicko..mam zazivacie problemy a nemozem muku moc,byva mi po nej zle..a ked zjem takto vyvazeny obed ,tak sa citim najedena a nie unavena..co bol vzdy moj problem..aj sa mi ulavi od zaludka..Ja som si zatial netrufla na tuto stravu prejst uplne..nedokazem vysadit urcite druhy jedal a potravin..proste bez nich neviem zit 😃..ale raz za cas si doprajem taku par dnovu ocistu na regeneraciu..a vidim na mamine ze jej to prospieva..ked to clovek vie spravne pripravit a vyvazit si denne vegansku stravu,tak sa tym da vela dosiahnut..
My sme Paleo, čo znamená, že mäso síce jeme, ale nejeme žiaden lepok, mliečne produkty, alkohol a cukor (tu výnimočne povolíme). Celkovo sa snažíme jesť hlavne to čo po buď behalo alebo vyrástlo na zemi takze minimum spracovaných jedál.
Ďalej minimalizujeme kukuricu, sóju, zemiaky, papriky a paradajky (alergie)
Kde začať... všetky zdravotné problémy sa pomaly uberaju preč. Chorí nie sme vôbec (teraz som tehu tak mám oslabenú imunitu tak som bola chorá raz)
Mne dokonca úplne zmizla Senna nádcha, ekzém už skoro tiež, mužovi kŕčové žily, a pocit "drhnutia" v hrdle synovi neustále opakujúce sa zápaly uší...
Myslím že je jedno aký typ zdravej stravy len prosto jesť hlavne zeleninu a ovocie (10 porcii denne)
Ou a všetko čo sa dá kupujeme organic (bio)
Cítime sa isto lepšie a vraj to na celej rodine vidieť že sa stravujeme "inak" muž má 40 a viac ako 32 mu nikto netipne, vlasy nemal nikdy take husté, vrásky skoro všetky preč ...mne a aj jemu úplne zmizli kruhy pod očami a tie moje boli otrasne veru (chudák pečeň) a vrásky tiež preč plus mám ešte iné zdravotné problémy, ktoré si nechám pre seba a pomaly sa zlepšujú. Takze za mna isto skúsiť aspoň dva týždne ;)
Ja som presla z vegetarianstva na raw a to mi nevyhovovalo. Bolo potrebne jest vela orechov a semien, co mi nesedelo. Extremne som schudla a bola mi zima. Potom som presla na veganstvo a s mojim 2 metrovym 100 kg manzelom varime doma vegansky uz vyse 7 rokov (ja som bez masa 10). Citime sa uplne normalne, lepsie ani horsie. Ale ked som prestala s masom, prvy rok som vnimala narast energie.
@maty112 Tie negatíva boli prevažne finančného a spoločenského charakteru. V dnešnej dobe existuje široká ponuka raw výrobkov, vrátane hotových jedál, koláčov a pod. Pred x rokmi, keď som s vitariánstvom začínala ja to bolo viac svojpomocné a často dosť komplikované, najmä ak bol človek z malého mesta a nemal peňazí nazvyš. Tiež som mala problém zúčastňovať sa spoločenských udalostí, napríklad osláv, svadieb alebo len tak sa ísť niekam najesť s bežne sa stravujúcimi ľuďmi. Alebo nutnosť pripravovať úplne iné jedlo pre seba a pre iných členov domácnosti atď. Keď sa na to pozerám spätne, bolo to fajn životné obdobie, ktoré mi veľa dalo, ale už by som sa nevrátila späť, pretože ma to oberalo o pokoj. Stravovať sa zdravo, no cítiť sa pri tom nešťastne je značne kontraproduktívne.
@zola0 aj ja som zostala len pri rybách ... zatiaľ to bude mesiac a cítim sa super a k mäsu som začala mať strašný odpor ...🙂 uvidím čo bude ďalej ale zatiaľ len pozitíva vidím... mliečne výrobky som stopla taktiež úplne mala som strašne vyrážky skoro po celom tele keď som ich jedla keď som prestala všetko zmyzlo 🙂
ja som pred 5 mesiacmi prestala jest maso lebo mi zacalo smrdiet. nejem ani lepok ani mliecne vyrobky lebo ma nafukuje. 2 roky sme sa snazili o babo a po zmene stravy - som otehotnela 😍ci to ma suvis neviem ale skor ano . ryby papam lebo to mi chuti 😊 a zatial same pozitiva
@aminak som na veganskej strave 2 roky ..ziadne zdravotne problemy som nemal a nemam ani teraz . benefity - citim sa ovela "lahsi" po jedne a viem byt velmi aktivny kratko po jedle. ziadne spanie po obede a pod.
je to fantasticky sposob stravovania pre sportovo aktivnych ludi 🙂
zaroven sa tesi ,ze neposobim smrt a utrpenie zvieratam 🙂
k zdraviu nie je nutne tyraz a zabijat zvierata , tak naco ? odporucam najst si na youtube kaly o vareni a inspirovat sa . avantardevegan, happypear, simnetnutrition, jonvenus ..a mnoho dalsich . 🙂 drzim palce !
a hlavne ľudia, sú strašní aj v tom, ako si robia z vegetariánov a veganov furt srandu... Zasmejem sa, mám rada humor, ale niekedy mi to už vážne lezie na nervy, je to trápne...
mam radost, ked tu vidím kopec vegetarianov a veganov a zatial ziadne mudrovanie, ako nie sme normalni...
nie som 100% veganka, mozno tak 75% - jem vajcia (len domáce) a ryby. dôvody su eticke: milujem zvierata, nechcem sa podielat na ich utrpeni (velkochov, bitunky). mliečne výrobky nejem uz roky vôbec, resp. takto: nekupujem si sama od seba syry, jogurty, mlieko, smotanu... ale vonku sa mi nie vzdy dari vyhnut produktom, v ktorych su.
plusy: odkedy nejem mliecne veci, nemam problem a akne a sennou nádchou. ked si davam pozor na stravu, jem vela zeleniny a ovocia, citim sa lepsie aj psychicky
nevyhody: su skor spolocenskeho a organizacneho charakteru - ked si chcem kupit nieco rychle pod zub ci ist von s partiou moznosti su dost obmedzene. ale to sa da prezit.
@aminak zmeny pociťujem také, že sa celkovo cítim lepšie a "ľahšie". Pre vegansku stravu som sa rozhodla v prvom rade zo zdravotného aspektu,ale aj tie etické ma teraz uistuju v tom,že to bolo správne rozhodnutie. Vlastne to bolo na podnet môjho muža, ktorý sa v tejto oblasti začal veľmi vzdelávať a spolu sme sa rozhodli,že to je správne. Treba však mať veľmi pestrý jedálniček a dopĺňať si vitamín B12 formou tabliet ,nakoľko ten jediný pri veganskej strave do tela nedostaneš. Inak bol najťažší začiatok, nakoľko som milovala syr, ale keď som zistila čo všetko sa odohrá kým sa ten syr ku mne dostane a že vlastne ani nie je zdravý, tak sa odvykalo ľahšie 🙂 no a teraz mi nechýba absolútne nič,v dnešnej dobe je toľko možností, ako sa chutne najesť, že k tomu živočíšne produkty absolútne nepotrebujem. Ale samozrejme občas mi príde niečo na chuť,lebo som to jedla roky, ale nedám si,lebo viem,ze to je len zvyk a je veľa chutnejších vecí 🙂 keď to človek robí kvôli sebe,ide to ľahko.
Ja som bola rok vegan. A na to obdobie rada spominam. Chcelo to vela odhodlania a pevnej vole, ale mala som dovod a viziu, tak to islo bez problemov. Jednoznacne som schudla,to bop velky benefit, asi po dvoch tyzdnoch mi zmizlo brucho, zmizla unava,mala som kopu energie, citila som sa taka "lahsia" (aj v hlave).