Vedomosti o SNP

diewcatqoo
29. aug 2019

Kedze dnes oslavujeme 75.vyrocie SNP, z cistej zvedavosti ma zaujima, ake mate o vedomosti o SNP, pripadne aj o inych historickych udalostiach. Ci vas tieto udalosti, ktore boli dovodom k vzniku statnych sviatkov, zaujimaju aj nejako hlbsie alebo len nad tym mavnete rukou. Vediete svoje deti k tomu, aby vedeli o takychto historickych udalostiach? Zaujima ich to?
Upozornujem, ze cielom tejto diskusie nie je hadat sa o politike 🙂

milanm_
29. aug 2019

Mne vadí, že sa o SNP tvrdí, že kôli nemu patríme k tzv. "víťazným mocnostiam". Pričom SNP na to nemalo žiadny vplyv o tejto otázke spojenci rozhodli už v 1942.
Tvrdia to všetci počínajúc prezidentkou, politikmi z radov koalície aj opozície a dokonca aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.
Nejde o hanenie odvážnych bojovníkov ktorý položili životy. SNP bol odvážny počin, ale dávať mu vymyslené zásluhy klamstvom ... Nepáči sa mi to.

milanm_
29. aug 2019

Oprava, bolo to v 1943 na Teheránskej konferencii. https://sk.wikipedia.org/wiki/Teheránska_konfer...

diewcatqoo
autor
29. aug 2019

@milanm_ v tejto teme nejde o politicke hadky a urcovanie, kto bol vitazom a kto porazenym. Tazko urcit, kto bol vitaz, pretoze vo vojne nikto nie je vitazom.
Ja som skor len zvedava, ci niekto hovori s detmi o tom, co sa dialo kedysi a ci to vobec dnesne deti zaujima. Nemusi to byt prave SNP, ale celkovo udalosti, ktore sa stali nie az tak davno a ktorymi sa pisali dejiny. Pamatam sa, ze ked sme boli decka, so zatajenym dychom sme pocuvali nasho neboheho deda, ktory nam stale rozpraval co bolo, ako bojovali, co sa dialo v dedine a tak.

adsumus
29. aug 2019

Moje dieťa to zaujíma, lebo dedko ako mladý šušen vybehol do hor a bránil tuto našu vlasť a skoro zahynul.

adsumus
29. aug 2019

A vždy bude, a mňa osobne naplna neskutočnou hrdosťou, že moji predkovia nepatrili k tým, kto driapali majetky po židoch, ale bojovali na strane za slobodu slovanov.

klejkaez
29. aug 2019

@diewcatqoo Môj chlap tam pochodoval dnes, takže viem o tom svoje, ale nejak extra sa nezaujímame .
Pre neho ako bolo v tv povedané, pracovná záležitosť navyše mimo výcvik, ja i spol ( rodina) povzbudenie vojakov.
Len sa robí z toho haló.
Nebyt 75 výročia, tak by všetci mlčali 😀👍😉

adsumus
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dudos
29. aug 2019

Rozprávam sa so synom primerane k jeho veku. Dejiny sú moja voľnočasová vášeň. A som patriotka, snažím sa aj malému vysvetľovať, kto sme, kde patrí, kde má korene. Pre mňa je to dôležité a obdivujem iné národy ako si vedia uctiť minulosť a ľudí, ktorí niečo záslužné pre ich vlasť vykonali.

terezka1947
29. aug 2019

Aj ja detom planujem vysvetlovat,co a preco sa stalo...atd.
My,Slovaci,mame byt na co hrdi....a pokial to rodicia nebudu vstepovat,ucitelia vela nezmozu.
Babkiny vratia boli priamo v centre povstania,utiekli.tam z Madarska,kde ich odviedli z rodnej dediny madarski vojaci ako.mladych studentov.
Domov prisli totalne vychudnuti,celi zavsivaveni...babka vravela,ze v noci,po tme klopali na okno,uz vysileni. A potom.ich niekde v humne kupali,strihali... dedko zase bol taky dedinsky partizan.
Paradoxne,rozne vyznamenania,ci prispevky si po revolucii.vybavili ludia,co nikdy partizanmi neboli,prave naopak,chodili a udavali tych z dediny,co boli skryti v hore....co uz.

diewcatqoo
autor
29. aug 2019

Ved to, ze su to take udalosti, ktore sa stali v podstate nedavno a ktore niektori ludia maju este v zivej pamati. Ja vzdy ked vidim tych prezivsich, veteranov, ktori tam su, spomeniem si na mojho dedka. Som vdacna, ze mi dedko stihol porozpravat veci, ktore sa diali pocas vojny a aj neskor, ako popisoval okupaciu, pracu v baniach lebo nesuhlasil s rezimom a pod.
Su to tak vzdialene veci, v zmysle, ze si ani len nedokazeme predstavit, keby nieco taketo malo nastat teraz, a pritom su mnohi, ktori to maju este v zivej pamati.
Je skoda, ze sa na dejepise venuje malo priestoru moderným dejinam. My sme sa na dejepise drtili napoleonske vojny a pod, ale absolútne si nepamatam, ze by sme niekedy preberali tieto veci, ktore sa bytostne dotýkajú slovenska. Skoncili sme niekede pri prvej svetovej vojne a dalej sa nepokracovalo. A pritom tieto moderne dejiny su asi najdôležitejšie, ked slo o to, ako sa formovalo terajsie slovensko..

terezka1947
29. aug 2019

@diewcatqoo tak veru...moj dedko bol v uranovych baniach.

diewcatqoo
autor
29. aug 2019

@terezka1947 moj tiez

terezka1947
29. aug 2019

@diewcatqoo bohuzial vela o tom neviem...viem len to,teda,to.sa vzdy hovorilo....ze babka sa asi za neho vela modlila,lebo nebol v bani.dlho,vybrali ho do nejakeho skladu potravin...a odtial pomahal,viem,ze jednemu dedkovi kradol jedenie,lebo bol dost slaby a chory. A ked sa dostali von,ten dedko prisiel k nam s rodinou,na velkom.voze ze doniesli vsetko mozne,od zrna,cez vajicka,....ako podakovanie. Ale nikdy som u nas nepocula o bani a dedkovom.vaxeni hovorit....on nikdy,ani babka....akurat iba od mamky viem,za co tam bol.

majkeel
29. aug 2019

Treba o tom hovorit, pozerat filmy. Prestalo sa o tom hovorit, za sociku to bola velka slava, potom zdochol pes, kazdy politik chcel iba rychlo zbohatnut. A zrazu sa tu roztahuju kotlebovci, pohrobkovia hlinkovych gard. Narod, co sa nevie poucit zo svojej historie, si nezasluzi prezit.

majkeel
29. aug 2019

@milanm_
Tu naopak pisu, ze sme boli sme vo vojne boli utocnici a spojenci na strane Nemecka. Cesi boli obsadeni ako protektorat, ALE Slovensko sa pridalo na stranu Nemecka ... a spolu s Nemeckom by prehralo vojnu, keby nie SNP ...
Slováci spolu s Nemcami v septembri 1939 zaútočili na Poľsko, neskôr po boku hitlerovcov vpochodovali do Sovietskeho zväzu a 12. decembra 1941 dokonca vyhlásili vojnu Veľkej Británii a Spojeným štátom.
https://www.aktuality.sk/clanok/599274/s-bombar...

guliver19
29. aug 2019

@klejkaez
Ake hlupe ignoranstvo. Poprve do tejto temy nepatria sproste rehotave smaily a ked sa nevie niekto vyjadrovat k teme snp a odvahe ludi ktori za nasu vlast polozili zivoty, vzdali sa pohodlia, lasky, rodiny, nech sa nevyjadruje. Ti ludia nebojovali aby niekto o 75 rokov pisal k teme debilne smajly.Kolka necitlivost a nevedomost!

diewcatqoo
autor
30. aug 2019

@guliver19 bohuzial, ale takych ludi je vacsina. Aspon v mojom okoli, preto som zalozila tuto diskusiu, aby som sa dozvedela, ci existuje este niekto, koho zaujimaju dejiny alebo je to naozaj pre vsetkych len den volna navyse.
Myslim, ze ak uplne vymrie generacia tych, ktori zazili vojnu, prestane sa o tom hovorit uplne. Pretoze dnesne deti to absolutne nezaujima, resp mozno by ich to aj zaujalo, keby im o tom niekto povedal...
A nie je nic horsie, ako ked sa zabudne na dejiny a narod bude zas opakovat chyby z minulosti. Vid, ako sa nam tu teraz rozmahaju nacionalisticke strany. Vacsina volicov tychto stran su mladi ludia, ktori nemaju ani paru o tom, co bolo kedysi. Pardon, odbocila som k politike a pritom som sama chcela, aby sa tu politika nespominala.

moonlight1210
30. aug 2019

@diewcatqoo neprestane sa hovorit. Zacne sa hlavne spochybnovat. Nimrat sa v tom, kto co ako preco. Kto bol v prave/neprave a obhajovat vsetkych v ramci rovnopravnosti.
Nezazili sme realnu vojnu. To nas robi hrdinami, ktori si myslia, ze mozu sudit a hodnotit. A mysliet si, zeby to rozluskli lepsie.
Prvy vystrel za usami a vidiet niekoho len tak padnut vedla nas, koniec, dovi-dopo, mrtvy - a potrebovali by sme pol zivota na gauci u psychiatra.
Ale to je realita vojny. Ziadni vitazi. Len kopec nestastnych ludi. Bez zadostucinenia, ci spravodlivej odplaty. Postaveni kolkokrat pred rozhodnutia na hranici moralky. Lebo to nie je film.

Toto nam chyba. Neuvedomujeme si, ako nam je dobre, preto si mladez robi humor z vojny, snp, alebo to ignoruje ... a zaroven si myslia, ako lepsie by to sami zvladli.

milanm_
30. aug 2019

@majkeel Nevieš čítať?
...Všetky územia, ktoré Poľsko zabralo, boli 3. septembra znovu v slovenských rukách...
My sme nezaútočili na Poľsko, my sme vstúpili na našu zem ktorú okupovali Poľské vojska a zobrali si ich späť pod svoju kontrolu. (Poliaci ukrajovali z územia CSR postupne, v rokoch 1918,19, 1928 a 1938).
zdroje napr. :https://www.cas.sk/clanok/482687/vojna-s-polskom-o-orav...
https://www.valka.cz/Invazia-Polska-na-Slovensk...

A k pochopeniu historických súvislosti. Slovensko bez takzvanej "ochrannej zmluvy" s nemeckom. (kludne to nazývajme pravým menom: otroci fašistického nemecka) by skončilo tak, že by nás roztrhali poliaci s madarmi na čo si brúsili zuby (aj túto variantu nemci zvažovali).

guliver19
30. aug 2019

@diewcatqoo mam rovnaky nazor, preto je to ircote aj na nas uvedomelych rodicoch, co si vazia skutky byvalych generacii. Neuveritelne tazke casy zazili generacie pred nami, my si ich predstavot nevieme preto je nasou moralnou povinnostou o nich vediet a rozpravat ich aj detom. Aby z nich neboli len marnive znudene decka tejto doby.. Vdaka ze si nacrtla tuto temu.

diewcatqoo
autor
30. aug 2019
17alisha
30. aug 2019

@milanm_ tak o tomto by som vedela pisat litanie, manzelov dedo sa ako decko schovaval v lesoch pred poliakmi. no, bolo mi do placu, ked to opisoval. naozaj tazke casy a ja nerozumiem, ako sa moze niekto stazovat, ze dnes sa tazko zije.

jana_eyre_2
30. aug 2019

ano, ja detom vzdy vravim preco je sviatok, preco vznikol a ake doby kedysi boli.. ci uz ide o 2sv vojnu, alebo o november, chcem aby vedeli ze nam je tu teraz dobre a bola by som aj velmi rada keby sa mi podarilo z nich vychovat liberalov, hoci dnes mam niekedy pocit, ze to uz ludia pouzivaju ako nadavku..

klejkaez
30. aug 2019

@guliver19 no prepáč, že ťa obyčajný smajlík podráždil.
Usmev ako hold našim za padnuté životy.
Ale reálne si mal počuť čo ta na pochodovani vravelo
Ti vojaci z pochodu denne dvadsať- štyridsať kilometrov PEŠO!! otlaky krvave. nejeden hospitalizovaní pre závažné zdravotné komplikácie...
Dnes idú domov, takZe ako bolo povedané mali toto navyše, čo ich stalo vaic nez nejaky príspevok.

Iba k tomu som sa vyjadrila.

Mimochodom je viac reality z dejín zaujímavých! Tiež si povieme aké by to bolo katastrofálne, ale kedze mam v tom muža, nonstop im opakujú v hlavných strediskach to iste.
Je to akoby si mal denne životopis niekoľko hodín dookola, a počúval stále to isté.
Nepotrebujeme o tom každému hovoriť. Veď sú dnes rôzne zdroje, no svojim deťom povieme raz ...
Nie celému svetu. Nato sú tu iné zdroje👌😉

klejkaez
30. aug 2019

@guliver19
k tým otlakom a hospitalizovanym.
ano je to nič oproti tým, ktorí o svoje životy prišli vtedy. Ale bolo to myslené na fakt, že DVADSAŤ príšernych dní, plného pochodu, konzervoveho jedla kôli vtedajšiemu pochodu v BB ( živo v TV), pre pani prezidentku a spol.... Zemanovic S. vedel o čom vravi zmála!

Dnešná doba je priveľmi jednoducha. Iba my ľudia zvykneme sa sťažovať. Reálne nemáme na čo.
Máme"luxus" dnešnej doby!

klejkaez
30. aug 2019

Keby majú nad týmito vecami emočne rozmýšľať denno denne vojaci, i na misiách pri zbraniach v rukách, keďže potrebujú čistú hlavu...
Tak by boli psychicky úplne na inej sfére a veľa x si v Iraku aj sami ukončia život.
ZO PSYCHIKY... (vieme o tom svojej)
Pripomenieme si, ale do istej miery a žijeme prítomnosť! Harmóniu ktorú vďaka" dejinám' môžeme zažívať!
Ži a nechaj žiť... zivot je krátky na hádky 🍀👌

elisadavinci
30. aug 2019

@diewcatqoo v devine sa 3/4 roka ucime o 1. a 2. svetovej, medzivojnovej ČSR, vojnovej SR, povojnovej ČSR az po rok 1993

diewcatqoo
autor
30. aug 2019

@elisadavinci tak ja som chodila na zakladku v 90tych rokoch a naozaj si nespominam, ze by sme preberali aj nieco z tohto obdobia.
Neviem, ako decka teraz, ale minule som sa rozpravala s neterou a synovcom (neter prave skoncila 9.rocnik a synovec 2.rocnik na strednej) a obaja mi tvrdili, ze toto a vlastne cele to obdobie od 1.svetovej do roku 89 na nasom uzemi mali v ramci 3 hodin a jedine, co mi vedeli povedat, boli roky zaciatku a konca vojn. Ale o co tam slo, kto s kym a tak, absolutne nic. A co sa tyka SNP, vedia, ze nieco take bolo, ale o co tam slo a kedy to bolo, tak tiez nic. A pritom obaja jednotkari 🤷‍♀️

terezka1947
30. aug 2019

@moonlight1210 velmi trefne napisane,bohuzial.

elisadavinci
31. aug 2019

@diewcatqoo tak to som nemilo prekvapena...ved v devine su 3 hodiny tyzdenne, to je bezodna moznost rypat sa v nedavnej minulosti. Ak je to pravda ta konkretna ucitelka to nezvladla. Pozreli sme si kopu dokumentov, filmov, diskutovali o nich, navstivili muzeum holokaustu v Seredi a vela inych aktivit, len aby sa tomu co najblizsie dostali pod kožu.