Vedeli ste o tom že v Čine možu mať max 3 deti ?:D Asi som za opicami že som sa to dozvedela až teraz z nejakého videa ale riadne by ma zaujmalo ako trestajú ženu čo ostane tehotná 4 x , 😅 ( zaujímajú ma veci čo sa týka iných krajín )
Neviem ako je to teraz, ale dávnejšie, keď bol ešte systém, že mohli mať len jedno dieťa, pri ďalších deťoch museli platiť pokutu a obidve deti museli platiť školné a pod., rodičov nezobrali do niektorých zamestnaní. Takže ekonomické reštrikcie. Bohatí na to kašľali a mali toľko detí, koľko chceli, chudobní, veľmi chudobní to riešili tak, že napr. nepriznami druhé (tretie atď) dieťa. Tým pádom to dieťa nemalo rodný list, OP, nemohlo chodiť do školy, oficiálne neexistovalo...
Myslím si, že teraz už je to isto voľnejšie, keďže tri deti povolili kvôli tomu, že po tom, ako povolili dve deti, stále sa ľuďom nechcelo ani do druhého dieťaťa...
Aj keď bola politika jedného dieťaťa, niektorí mali výnimku. Napr. členovia národnostných menšín - bolo výhodné zobrať si niekoho z menšiny, mohli mať potom dve deti - aj to bol spôsob asimilácie menšín do väčšinového obyvateľstva.
Ďalej ak boli obaja manželia jediné deti, oni dvaja mali povolené mať dve deti.
Na vidieku to bolo voľnejšie ako v mestách. A interupcie sa robili do oveľa vyššieho štádia tehotenstva, ako napr. u nás...
Čo viem ja od kolegu, ktorý žil v Ázii veľmi dlho, tak v poľnohospodárskej časti činy nebolata politika 1 dieťaťa taka prísna, lebo 3 clenna rodina nebola schopná obrábať take množstvo pôdy
Ale v mestách bola veľmi prísna, tam buď žena bez debaty šla na interupciu, alebo tá rodina platila obraovsku pokutu, alebo to dieťa žilo na “čierno” nemalo zdravotné a sociálne poistenie, doklady, nechodili do školy, …..proste úplne mimo systém
No áno, ako píšem, ani to, že povolili mať dve deti, nezastavilo pokles pôrodnosti. Časy sa menia, hlavne v mestách je v súčasnosti veľmi náročné vychovať a dať vzdelanie aj jednému dieťaťu, preto mnohí viac ani nechcú...
@pribinak úplne mimo systém sa práve v mestách moc nedá. To sa rieši tak skôr na dedine, tí ľudia potom legálne neexistujú. Ja som chodievala tlmočiť na políciu a viackrát som stretla takýchto utečencov, keď raz odišli z Číny, už sa nemali ako dostať nazad, keďže ambasáda nevedela potvrdiť ich identitu...
@zitaje vieš čínsky?
@zuzanka.zuzu áno, som sinologička 🙂
@zitaje waw 👍
Áno aj o tom jednom dieťati som počula a to mi už vôbec nešlo do hlavy keď som počula o tom že Čína je proste riadne zaludnena krajina tak mi to nesedelo s tým zákonom , ja nikoho kto by bol v Číne ale bol odtiaľ nepoznám a takéto info sa na googli zistiť moc nedá 😀
@zitaje píšem iba to čo hovorí kolega. Ta
politika jedného dieťa sa im narobila veľa problémov napr že muži v mestách si nevedia nájsť partnerku
Väčšina rodičov ak mala mat len 1 dieťa, tak vyberala si synov. Takze hoci sa geneticky rodi viac dievčat tak tu to dospelo do štádia že je obrovský nepomer žien a mužov a jednoducho v istých generačných rokoch muži akosi nemajú k sebe ženy
ale dá 🙂 ak ťa to zaujíma, nájdi si na youtube videá Pavla Dvořáka, rozpráva tam o všetko možnom.
@zitaje a bolo moc ťažké sa tie ich znaky naučiť ?
@zitaje vidíš áno presne od neho som jedno video pozerala , ale iné som od neho ešte nevidela , ja si niekedy miesto filmu rada pozriem nejaké videá o zvykoch a živote v iných krajinách dosť si pritom oddýchnem 😀
@pribinak áno, po vidieku ešte aj teraz vidno nápisy typu "aj dievča je dieťa" a podobne, v Číne sa kultúrne uprednostňovali synovia a rodili kým nemali syna, čo bol občas problém... a keďže sa dali robiť potraty do vysokého štádia tehotenstva, dávali si zisťovať pohlavie a donosili podľa toho, či to bolo dievča alebo chlapec...
Tak ako Európa starne , tak aj Čína, Japonsko atď. A napr. v tom Japonsku sa už dlhodobo snažia zvýšiť pôrodnosť, ale nedarí sa im to.
Znaky sa nedajú naučiť, tie sa človek stále učí a učí a nikdy tomu nie je koniec, existujú ich tisíce 😀 a áno, je to ťažké, človek stále zabúda, aj keď sa tomu venuje...
@zitaje preboha to je choré ja nepochopím ako môže ísť niekto na potrat len zato že to nieje chlapec
Ale aj toto sa mení. Tým, že je pretlak mužov, má to vplyv na celú spoločnosť. Preto niektorí rodičia teraz už v modernej spoločnosti práveže uprednostňujú dievča, lebo má šancu na lepší život - ľahšie si nájde dobrého manžela (teoreticky, štatisticky 😀 )
Mal by to skôr zaviesť celý svet a nie rušiť to
@minenkak ten zákon o deťoch ?
Áno
Inak pre mňa je aj riadne zaujmave že oni sa celkom na seba podobajú a majú čierne vlasy všetci , raz keď som pozerala nejaký film , neviem presne či v ňom boli číňania či Japonci , ale tí niektorí herci a hlavne deti sa mi na seba tak podobali že som si ich niekedy mýlila 😀
Presne tak. Este prednedavnom bola politika 1 dietata. Ak zena cakala dievcatko, skoro urcite isla na interupciu. Kazdy chcel mat nasledovnika rodu a zivitela na stare kolena. Situacia je taka, ze je tam vela muzov, ktori si nemaju ako najst manzelku, kedze je tam malo zien. Neviem, ci v Cine vobec maju dochodkovy system. Nie som si ista, ci sa tam o starych ludi nestaraju po financnej stranke ich deti.
@stanulienkat vraj tam je nejaký zákon o tom že svojich rodičov keď sú už v rokoch musíš navštevovať alebo tak ale neviem presne ako to je
V Číne bola dokonca politika jedného dieťaťa, viac nesmeli mať...bolo to tak do roku 2016..ak žena otehotnela, išla na interrupciu