Baby , toto bude z trošku iného súdka tato téma ako šetrenie a rozchody ..ale ...chcem sa opýtať či je niekto.rovnako chorý ako ja 😏 a teda neviem sa nejak zastaviť
Prosím vás , neodsudzuje má , nefajčím ,nepijem , idem si na tomto 🙈
Mám dve deti a majú strašne veľa oblečenia , proste neviem , majú 5zimnych búnd každý ale kúpim aj 6 ak sa mi páči ..horšie je že mne nie je ľúto peniaze ale že..už to nie je kam dávať🤷.. môj malý má asi 50teplakov do škôlky prichystanych , okolo 90 triciek na leto (nie je to preklep )...
Značky od pepco.az po Tommy Hilfiger,Gant , Ralph Lauren...
Keď vyrastie z toho ,niektoré predám , niektoré idú kamarátkam a veľa aj darujem tým čo si to nemôžu dovoliť obliekať v dnešnej dobe deti ...
Akoze fakt , netúžim aby mali každý po 5 triciek ,to by bolo u mňa na slučku ale nejakú rozumnú mieru by som chcela tomu dať ..ako na to ísť ?
S vynosenim problém nevidím ...napr zimnú bundu dám každý deň inú🤦 teraz má mäta (aj zato táto téma ) že by som kúpila zimný overal na túto zimu už 5v poradí 🤦🤦
Prosím si normálne rady , nie urážky , atď ...
Nie nie je to chvalenie , je to môj problém ...
Keby to nebolo chvalenie nespomenies značky a ,že ti nieje ľúto peňazí.
Normálny človek aj keď je bohatší alebo má viac peňazí si uvedomuje aká je dnes doba, aká strašne je zahltena planéta , ako ide do popredia recyklovanie a zachraňovanie planéty od holdy oblečenia, stačí trochu uvedomelosti a inteligencie nieje na tom nič ťažké.
Tvoje deti si aj tak nebudú pamätať koľko búnd mali ale ako si sa o ne starala, čo si ich do života naučila a čo ste spolu zažili.
@lukavluke nie nie je ja som to tam napísal len pre info ...z pepca má prevahu , značkových má len pár ...
@radanna11 ale áno veď ja ich reciklujem ďalej ...nedávam ich na skládku , oni sa ďalej využívajú u iných ľudí
No ked to vsetko posuvas a darujes, tak aspon potesis ostatnych, co sitaku uchylku nemozu dovolit. Lepsie, nez vyhadzovat peniaze na alkohol a cigarety.
@radanna11 zažívame dosť si myslim že môžu byť spokojné 🙂
Riesila by som to riadne s psychologickou, normalne to nie je, ak nevies ovladat nutkanie, potrebujes pomoc. Uz 30 triciek na leto pre 1 dieta je pre mna zbytocne vela, 50 je absolutna zbytocnost a 90 je uz doslova chore. Mozno si tym riesis pocit menejcennosti, komplexov, a tam jedine terapia.
@babovka2321 áno idú inde potom čo my vyuzijeme
@lukavluke prepáč nabudúce dám ocikany test
Ak si zavisla na nakupovani zbehni za svojou obvodnou a ona ta posle na liecenie. Je to zavislost ako kazda ina.
Tak tie čo pridávajú ocikany test sú ženy,ktoré väčšinou zúfalo túžia po dieťati a sú na tom až tak zle ,že sa tu poradia lebo ta túžba keď sa nedarí je strašná, furt ale majú u mna viac pochopenia vo svojom zúfalstve ako tvojich 90triciek
@marzuz89 neviem neviem , muž má nepodvadza , v živote zatiaľ všetko ok..detstvo tiež ...rodičov som mala dobrých ,teda ešte stále mam
@radanna11 ja som chcela radu ako to ukocirovat nie odsúdenie zato že moje dieťa má 90 triciek
Skús si pozrieť nejaké dokumenty o fast fashion, teraz mi napadá napr. Cena riflí. Zo všetkého čo kúpiš, sa stane odpad. A nie, nerecyklujes to keď to posunieš ďalej... Je to závislosť ako každá iná, ak ťa to naozaj trápi, skús vyhľadať psychológa.
@radanna11 6rokov sme sa pokúšali o dieťa,terapie,lieky,hormóny ,injekcie ,takže chápem ich ...ale nemám tu ani jeden ocikany test
A ja som si myslela, že nakupujem veľa. Toto už máš asi na diagnózu. 😂 skús si pozerať nejaké dokumenty o výrobe oblečenia a aký to má dopad na planétu, niečo o fast fashion.... Je pekné, že to posúvaš všetko ďalej, aj mamičkám v núdzi, ale zároveň kúpou veľkého množstva lacného oblečenia vytváraš veľkú kopu odpadu.🤷♀️
Pozri, moji majú tak po 15-20ks tričiek , 7-8 nohavíc, 2-3 zimné bundy, dcéra asi 20siat a sukni, mikin asi 8 a zdá sa mi to veľa. Ja sa zase udrbavam na ponožkách a spodnom prádle. Aj to len preto, že nikdy nemajú 😅🤣
Ale ak nevieš ukocirovat tie nákupy, tak by to ozaj chcelo pokec s dr.
Pozri si dokument kde končí v Afrike oblečenie, ktoré tam dovezú a USA a Európy. Je to strašidelné ako naša konzumná spoločnosť ničí planétu. Radšej by si tie peniaze mohla investovať do vzdelania a krúžkov svojich detí alebo aj seba.
Ja neviem, pozri si ako handrovy priemysel znecistuje prírodu napríklad. Ty by si bola na prášky mať 5 ks tričiek, mňa by prekotilo, kebyže ich mám 90. A to ich mám kam dávať.
Predpokladám ze oblečenie platíš kartou. Tak poradila by som Ti aby si si mesačne vytiahla napr. 50e a minula iba tie. Ak niečo kúpiš, niečo vyradiť. Ak nepomôže, tak jedine odborník. Tiež mávam také stavy, ale dokážem ich často ovládať.
@kabinka11
Vieš čo mne pomôže?upratovat im skrine , komody , vtedy ma to nachvíľu prejde 😅
@kabinka11 mala by som im to upratovat aspoň 2x týždenne ,možno by ma to prešlo natrvalo
Choď do skupiny minimalizmus tu na mk....veľa pochopíš až potom, ako zistíš, že netreba mať 90 tričiek (veď to mal za 3 mesiace každé tričko len raz oblečené, čiže celé leto)
V prvom rade: prestať nakupovať, potom vytriedit veci (darovať, predať), nechať len tie ktoré skutočne budú nosiť...a takisto je to aj s celou domácnosťou, budeš mať poriadok vždy a stále potom
Ale najprv mi napadá možnosť, že si tým nakupovaním niečo kompenzujes
@marcellka32 len neviem čo , nemám zlý život
Presne ako píšeš, to upratovanie a triedenie (čo už je viac po nosené darovať, čo nenosené predať) pomáha. 😀😀😀
Ja mám asi podobný problém, aj keď síce v menšej miere. Syn má asi 3 bundy na jeseň, 30 tričiek.. Stále si hovorím, že z niečoho už stačí, ale potom nájdem akciu na niečo super a kúpim a triedim.
Zároveň si ale neviem predstaviť žeby som sa toho vzdala. Baví ma to. Aj to nakupovanie aj skúšanie na deťoch, aj to, že sa im tie veci páčia.
Čo som si ale už tak nejako stanovila je, že nekupujem nič co je nekvalitné ale ani predražené značky. Napr to Pepco obchádzam. Z topánok pre deti vyberám vždy keď sa dá kožené a pohodlné. Z oblečenia bio bavlnu. Posledné mesiace prevažuje Lindex, Next, F&F. Kupujem aj nové aj nosené. Nové väčšinou v akcii. 🙂 a snažím sa aby to ako tak k sebe ladilo. 😀 Ešte keď mám také nutkanie ze daná vec sa mi veľmi páči, tak kúpim o číslo dva alebo tri väčšiu. Tým pádom chystám do budúcna a nemajú naraz uplne ze mega kopu z niečoho.
Za mňa - nemusíš sa toho vzdať, len si stanov priority, tak aby boli veci dobre, mala si z nich ty i deti potešenie ale aby sa aj vošli vpohode do skrine (nie ze nezavrieš) 😀.
No je dobré, že si to uvedomujes, že veľa kupuješ, už to je prvý bod k dobru..ďalej musíš prestať nakupovať, sadni si a povedz si sama: je možné, aby dieťa vynosilo 90 tričiek? Musí mať toľko vecí?
Rada nakupujem od takýchto mamičiek.Veci málo nosené v dobrom stave🤩