Vaše názory na techniku

samantha1111
18. dec 2017

Baby , aky mate nazor na napr.telefony, tablety, x-boxy, videohry, pocitace atd... v suvislosti s vasimi detmi?
Na mysli mam konkretne , co je podla Vas vhodne/nevhodne , primerane/neprimerane k veku dietata..aleb ako to mate doma poriesene vy?
Po pripade , ako dlho deti hravaju videohry , pc hry atd....?
Pytam sa pretoze doba je taka aka je, no ja sa s tym nejako nemozem stotoznit,ze dieta viac zaujima hra ako realita.
Moje dieta 7r. Zijeme vo Velkej Britanii, technologia napreduje,chapem , no mna to tak akurat nesmierne vytaca, a spolocensky uraza.
Za vsetky odpovede, vopred pekne dakujem . :D
Este podotknem , ze moje dieta 7r, ma dovolene hry na x-box alebo playko 1H denne, ked ma dobre vysledky v skole a pocuva.

negymama
19. dec 2017

no nazor... vecsina rodicov sa to urcite snazi regulovat, aby to u deti neprerastlo do zavislosti na hracha a uplnemu otupeniu.

niekedy tazko urcit hranicu regulacie. Ja mam dvoch synov 6 a 9 rokov, muz je velmi prisny dovoli im 2x po polhodine denne. cez vikendy prida 15-20 minut. Pred pocitacom musia mat urobene ulohy, upratanu /ako tak/ izbu, v lete, na jar, aj daco na zahrade musia pomoct ak chcu pocitac.

my mame PC v otvorenom priestore obyvacka kuchyna chodbam, takze deti mame na ociach co a kolko robia. chlapci este nemaju svoje mobily ani tablet.

chodia ku kamaratovi do mesta aj na vikendove pobyty, ktoremu rodicia dovolia viac byt na pc, ci tablete, tak ked su tam vieme. ze hraju viac, zase oni s nimi robia aj ine aktivity, kino, akcie v meste. Ten kamarat ma aj vymakanejsie veci ako len bezne PC hry, ale zatial ani nepytaju aby to mali doma. tam im to staci.

ciola
19. dec 2017

v dnešnej dobe sa tomu už asi nedá vyhnúť, deti s tými technológiami vyrastajú, sú nimi obklopené a priznajme si, že niekedy sa nám hodí, že je chvíľku ticho alebo, že vieme kde sú. samozrejme všetko s mierou, nech nad tým nesedia celý deň

l3yla
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janickacrazy
19. dec 2017

@samantha1111 Ja mám tiež 7ročného, nemá ani mobil ani tablet, hry na X-boxe ani playku ho nebavia zatiaľ. Jediné, čo kuká je nejaké videá na PC, zaujíma ho Minecraft a lego. Akože bojovať proti technologiam sa ozaj nedá. Jediné, čo možeš urobiť, je regulovať čas, ktorý tam dieťa trávi a ponúkať mu iné aktivity ako šport, rozne krúžky, výlety, podľa toho, čo ho baví.

gretocka
19. dec 2017

nevyhneme sa tomu, mam 8r. chlapca, 5r. dievca a 2r. chlapca.... manzel pracuje v IT, takze pocitac a smartfon su jeho dennodenni spolocnici. Ja mam pusteny notebook tiez stale.
Detom se minuly rok vydelili ich notebook, lebo ako maly nastupil do skoly, mavaju tam obcas aj nejake zadania pridavne. Maju povolene pozeranie rozpravok z DVD a tiez si vedia najst rozpravky ktore maju radi na youtube. Mam to stastie, ze sa na nich mozem spolahnut, ze sa nepustia do nicoho zakazaneho a okrem toho okolo nich tak namatkovo chodim...
co sa tyka televizora, zatial nemame, budeme mat od buduceho roka po rekonstrukcii obyvacky. Bavi ich aj tak iba Discovery, National Geographic alebo nejake varenie 🙂
K rozpravkam ich pustim ked maju splnene svoje povinnosti - domace ulohy a upratana izbicka.
No a potom cas regulujeme podla toho, kolko im ostava do casu kedy maju byt v posteli - niekedy 20 minut, niekedy hodina. V tomto obdobi pozeraju viac, ked napadne sneh, budeme chodit zas viac von a v lete nepozerali takmer vobec, boli sme do vecera von....

gretocka
19. dec 2017

a nemame ani playko, X-box ci ine vymozenosti nemame....
mobil dostal tento rok najstarsi, ale nema v nom zatial kartu, pouziva ho len ako budik, aby rano stihal.... kartu donho dostane ked bude potrebne, zatial ho rano nosime do skoly a na obed ked ide domov som doma ja..
technologiam sa nebranime, ale nechceme vychovat zavislakov.... fyzicka hra je pre nas stale prioritou a nastastie zatial aj pre deti 🙂

namornicka
19. dec 2017

Čas pri tablete aj počítači regulujeme, resp. darilo sa dokedy nezačali (na druhom stupni) chodiť samé zo školy, teraz keď príde domov okolo 14. hod a ja po 16 hod tak čo myslíš povie mi pravdu koľko bol na tablete? Úlohy si napíše, naučí sa, ale to má rýchlo.

namornicka
19. dec 2017

Mimochodom učia sa dobre aj obidvaja aktívne športujú, tréningy skoro každý deň, ale na tú techniku si aj tak nájdu viac času ako je podľa mňa zdravé 😕

biokozmetika
19. dec 2017

my máme skoro 7r. a skoro 5r. a tiež s tým mám dilemu. nemajú ani telefón, ani tablet, ani PC a povolené majú cez týždeň max 2 krátke rozprávky za večer (také naše tradičné večerníčky) aj to pred spaním keď sú všetky povinnosti splnené a cez víkend majú povolenú dlhú rozprávku. TV doma síce máme ale nie su v ňom žiadne programy (ani my telku nepozeráme 🙂 ), čiže len na DVD. v rámci "techniky" som im kúpila tú Hravú anglinu od Albi ako alternatívu k tabletu. zovšadiaľ počúvam aká som prísna, že im to tak regulujem ale pozerám, že aj vy baby sledujete čas, že kde koľko trávia...😇

hettinka
19. dec 2017

@samantha1111 syn má svoj PC Id nástupu do školy a dcéra od 9 rokov. Dovolené zo majú používať na školské účely - na projekty, vyhľadávanie informácií, účasť v online súťažiach, syn aj programuješ, dcéra kreslí a upravuje foto... okrem toho občas nejaký film, YouTube. Hry hra len syn, aby zapadol v škole. Ale nie prehnane. Konzolu má z Lidl a hra sa s ňou, len ak príde kamoš. Dcéra má aj iPad a e-Reader.
Facebook som dovolila až od 13 rokov, staršia ho používa. Mladší len massanger na DU a tak .. zavisli nie sú.

m.i.r.i
19. dec 2017

mam 8 rocneho..mobil nema, playstationa x box viacmenej ani ja nepoznam, to tiez nic take nema...pocitac tiez nie...v skole maju raz v tyzdni pocitac a doma mu dovolim cez vikend - robi online sutaze ako stroj na jednotky napriklad, tak to robi na pocitaci a rad si pozera pesnicky na youtube..to ja ale vidim a pocujem co tam ma zapnute, takze nehrozi nieco ine aby pustal a to je dovolene na max 30 minut v sobotu..inak chodi na sporty, v lete sme stale prec, v zime lyzujeme, hrame spolocenske hry...telku iba obcas vecernicek nieco, cez vikend dovolim pozriet si rozpravku na dvd a to len nic nevyviedol a zasluzi si..
Ono neviem dokedy to takto bude, samozrejme chodi zobronit ze deti maju v skole uz mobil a tablety, ale ja nevidim dovod na mobil, ked ho vozim do skoly, zo skoly, na kruzky, nikde nechodi sam, nema dovod sa mi ozyvat a uz vobec nie vyvolavat s kamaratmi...na hry ani nahodou..
Kazdopadne...stale je to este taky vek, ze ok...nejako to regulujeme...ale mam kamosky co maju pubertiakov, 14 rocni chlapci a to nevedia uz poridne kontrolovat..chlapcov prestanu bavit uz aj kruzky, na sporty co chodili roky sa im uz nechce..cez prazdniny rodicia v praci a co asi robia...od rana do vecera na pocitaci, na tablete...ked su takito mensi tak cez prazdniny v tabore, na sustredeni, u babky atd..14 rocneho uz nikam nedonutim a potom nastavaju situacie ze zamknut pocitac, zaheslovat, zakazovat..tak uz je u kamarata, ktory to zakazane nema a aj tak je cely den na pocitaci...ja mam predstavu, ze syn sa bude venovat sportu, preto ho k tomu vedieme. ale co vidim na okoli, vela deti s tym v 13-14 rokoch sekne, s rodicmi nechcu ist na dovolenku, nechcu ist uz k starymrodicom, nechcu sportovat, nechcu nic..a ked povies, ze co nejdes vonku, tak odpoved je ze s kym..ked kazdy kamos je doma na playstation...alebo na tablete...netesim sa na tu dobu..

barborkabar
19. dec 2017

ja by som takéto veci kupovala až keď má dieťa na to vek, žiadne detské tabletky a mobily, nič. je mi to proti srsti, absolútne tak strácajú schopnosť byť kreatívne a vymýšľať si vlastné hry, predstavivosť

ervenka
19. dec 2017

@samantha1111 my byvame v NL. neda sa vyhnut PC. Ucitelka nam dala adresu webky+ log in kde si krpec (6r) precvicuje ratanie, pisanie. Mame aj aplikacie v mobile na pismenka, cisla. Celkom vtipne. Navyse vsetky informacie zo skoly a komunikacia so skolou prebieha emailovo. krpec si rad pozrie videa Thomas the train na youtube. Ale normalne videa, uz som videla aj nenormalne, takmer psycho... Krpata 2r. len rozpravky. Pozeraju v obyvacke= vidime, co pozeraju.
Viac ako deti za PC ma vytacaju dospeli ludia za mobilom, ked sme niekde na oslave. Takmer vsetci hlavy sklonene, nikto sa s nikym nerozprava. Otras, to radsej zotanem doma. Alebo si kupim rusicku akehokolvek signalu a bude pokoj- resp. sa ukaze ako velmi su ludia zavisli na internete.😎

samantha1111
autor
19. dec 2017

Dakujem pekne za vsetky odpovede, velmi mi odlahlo baby :D Myslela som si ze som jedna hnusna prisna macocha , ktora si koleduje o tom aby jej dieta bolo spolocensky sikanovane . vysvetlim . (V Pondelok , po vykedne mi dieta pride zo skoly a pytam sa ho co bolo v skole a jedine o com sa najcastejsie zmienuje je staznost ze jeho spoluziaci dostali taku alebo taku hru a ze presli taky a taky level, a on bol len s mamou v kine alebo sme boli nakupovat, plavat, alebo sme sa hrali doma.)
Niektore deti z ulice ani nemaju zaujem chodit von , pretoze sediet za PC a hrat od rana do vecera s chipsamy v ruke na gauci je proste ,cool,, ...
ako , urcite nechcem aby bolo moje deta frustrovane alebo sikanovane koli takej hluposti, ale vobec sa mi to nepaci, a preto to regulujem na max.minimum ako sa len da , napr ked treba dat trest tak s radostou dam napr.tyzden ani jedna hra alebo telka a podobne. Neviem ci je to normalne , ale mne sa tato doba vobec nepaci.
Doma mame , playstation , laptop a x-box. (telefon som zrusila a odobrala hned ako som si vsimla ze je to jedina vec s kt.sa hra) , tablet ani neriesim a ani neplanujem kupovat .

janulik2008
19. dec 2017

@samantha1111 ja si pamatam presne ked sme ako mali vhodili vpn a bolo nam jedno chalani baby mensi vacsi ... my starsi sme ucili blbosti mladsich 😀 to mi chyba aj so segrou ked sme sli z obchodu tak sme lecali ze pamatas ako na ulici to zilo volakedy?
ale k technike ide dopredu u nas ide telka od rana ... ale napr telefon mala pozna vie si zapnut video niekedy ju to bavi dlshie niekedy kratsie ale ... bolo obdobie ze len na telefone bola len tablet pytala vtedy segra povedala dost a vsetko sa schovalo

samantha1111
autor
19. dec 2017

@janulik2008 presne tak , ako vravis...ja si neviem predstavit o com sa terajsie deti chcu rozpravat alebo spominat ked budu dospeli...na to ako presli ten alebo ten level? ako smutne

hettinka
19. dec 2017

@samantha1111 moj syn cez prázdniny hry nehrá, lebo nie je pod vplyvom spolužiakov ... a ako príde školský rok, už aj chce hrať, chodia mu na mail stále nejaké odkazy na hry od spolužiakov, no na nervy. Jeho mail kontrolujem a normálne tie odkazy mažem, lebo však sú z toho uplne zmanipulovaní...

Prístup k technike mu zabraňovať nechcem, nemôže byť v tomto "analfabet", namiesto Playstation sme mu kupili lego programovateľného robota, to ma aspon nejaký význam a niečo sa naučí (logiku, mechaniku, základy programovania), nielen do hlucha hrať sa.
Našťastie, je to športovec, v lete si na hry ani nespomenie, lieta za loptou, v zime ho berieme na lyže, zatial ak si má vybrať, tak radšej ide von.
No a pri prehreškch, prvé čo zabavujem, je počítač a mobil musí po príchode domov odložiť, v škole nemá wifi, takže tam nehrá.

duun
20. dec 2017

Tablet nemáme/neplánujeme, počítač je jeden a na tom sa syn (6) hrá iba vtedy, ak ja na ňom nepracujem = 15-45 min podvečer - kratšie cez týždeň, dlhšie v sobotu. A ani ho to zatiaľ dlhšie v podstate nebaví. Zvyčajne lego hry, minecraft alebo nejaké staršie hry a skôr staviteľské nie bojové.