Chcela by som vedieť vaše názory po návrate zo zahraničia. S manželom sme sa rozhodli, že na buduci rok sa vrátime na Sk. Po 15 rokoch. Nemáme vysoké školy budeme bez hypotéky. Nevidím všetko ružovo ale z tej našej bavlnky sa mi nechce. Robíme toľko hodín koľko chceme. Máme veľa voľného času. Tu máme krásny slnečný dom.
Lenže cítim, že tu nepatrím. Že som len prisťahovalec.Anglické jedlo neobľubujem vôbec iba ak breakfast. Spúšťačom bolo narodenie syna. .Chybame na grilovackach, narodeninach, pohreboch a cítim sa tu sama. Dieťa nevidí našu veľkú rodinu ( som z 8 deti).
Veľké životné rozhodnutie= stres a nespavosť. Či vlastne rozhodnutie bude správne.
na otazku, ci je toto rozhodnutie spravne, ti odpoved nik neda.. Kazda skusenost je tu neprenosna, kedze kazdy z nas je trochu v inej pozicii..
Tiez som si tym presla. Ak to mam zhodnotit po niekolkych rokoch - nieco som obetovala (moznost kariery), nieco ziskala (rodinu, zazemie) , uz nespekulujem nad tym, co mohlo byt... 🙂
My sme sa vratili pred necelym rokom ale vsetky moje ocakavania a nadsenia velmi rychlo splasli. Aj co sa tyka manzelovej prace hlavne a prijmu nieje vobec spokojny, moje moznosti sa zamestnat nulove vzhladom na to ze mam dieta. V uk mi pekne vysli v ustrety co sa tyka hodin mohli sme sa striedat s manzelom pri malom.. sice mame tu rodinu ale zas nikto nema tolko casu aby mi.opatroval.dieta a zaplatit si niekoho alebo jasle tak pri tom platr mozem rovno zostat doma. Je fajn ze sme pri rodine ale ja som mala rada ten nas klud.. Co mne najviac vadi je nervozna neprijemna atmosfera a ludia vsade kam idem, neporiadok atd. My sme byvali na vidieku a to tam bolo ako z filmu priroda mesto domceky zlati ludia atd. Dost lutujem ze sme prisli aj ked viem ze teraz v tomto case ako vypukla korona by sme to mali tazke ale aj tak. Uz by som si to 2x rozmyslela
Ja som stale na vazkach....
Na jednej strane cloveku chyba rodina, nevidim svoju neter vyrastat a celkovo mi chyba ten moj kraj....predsa len doma je doma.
Ja som v zahranici uz nejakych 12 rokov s prestavkami a clovek si tak nejak zvykne. Nemozem povedat, ze sa necitim vitany a nemam sa zas ani zle. Kamaratov a znamych tu mam po celej krajine, mentalita ludi je velmi prijemna, system funguje cize je to celkom fajn.
Vzdy ked premyslam nad navratom, kamarat mi povie co chcem doma robit, nech ostanem s nimi tu.
Poznam viacero pripadov kde ludia nad tym dookola premyslaju ci zostat alebo odist domov a rozhodovanie byva tazke. Myslim, ze pre ludi s detmi je to najhorsie. Na jednej strane chcu aby dieta travilo cas so starymi rodicmi a rodinou, na druhej strane maju obavy z ekonomickej neistoty a mentality ludi.
Poznam aj pripady ludi ktori odisli domov pretoze mali zabezpecene byvanie aj financu rezervu a nakoniec sa vratili spat pretoze im doma uz nevyhovovala mentalita ludi alebo sa necitili celkom dobre hoci boli v domovskej krajine.
Na kazdeho to dolieha nejak inak. V nasej rodine mame viac clenov ktory su mimo krajiny. Sesternice mam v Irsku, v Cechach, ini vzdialenejsi pribuzni su v Rakusku ci Taliansku.
Neviem ci by som doma vedel fungovat. Ak by som mal blizku rodinu tu so mnou, velmi vela by ma domov asi netahalo. Myslim, ze pre vacsinu ludi ktori sa vracaju domov je zasadna rodina. Krajina a system im mozno nechyba az tak ako rodicia a surodenci.
U mna je to asi ine, ja mam muza Rakusana a tak sa citim doma tu v Rakusku. On mi raz ked som mala take stavy ako mi chybaju kamosky rovno povedal, ze toto je tvoj domov, tu fungujeme a ked sa ti ludia neunuvaju dostat 80km za mnou tak asi im velmi nechybam. To je to, ze clovek casto caka od navratu vela a tam na mieste zisti, ze to neni nejake idealne. Pre vela ludi by som bola akoze rakusanka, co nevie co od dobroty a pod. Zalezi naozaj na dovodoch navratu
@wewerka01 je to individuálne, ono záleží aj aké zázemie máš na Slovensku a čo konkrétne očakávaš.....všetko má plusy aj mínusy....to či sú niekde dobrí alebo zlí ľudia, nepríjemní či arogantní - to je o ľuďoch nie o národe ako takom...všade sú aj dobrí ľudia aj zlí, aj príjemní aj arogantní....inak sa žije na dedine inak vo väčšom meste....na tvojom mieste zvážim najskôr dlhšiu dovolenku na Slovensku....neterka na napr.vrátila minulý rok z Írska aj s dieťaťom a je spokojná.....ten príjem tu nie je taký ako v Írsku a možno ani taká životná úroveň, na druhej strane je tu zázemie rodiny a ak máš niečo našetrené tak aj ten život tu bude ľahší....kým je dieťa menšie môžeš zvážiť PPna skrátený úväzok, prípadne niečo začať sama...
@wewerka01 Ja by som sa nevrátila, ak by som niekde už bola usadená a bolo by mi tam dobre.
Ja som sa vrátila po viac ako 4r z Anglicka,doma som už 5rokov, máme dieťa a druhé sa narodí teraz....doteraz ľutujem,že som sa vrátila...presne ako hovoria ostatní,človek má veľké očakávania,ako bude všetko super,starí kamaráti atď...rodina...ale pre mňa není deň kedy by som to neoľutovala...proste po rokoch už nikdy nebude nič ako predtym
@deginko skôr ide o rodnú vlasť, žiadna jazyková bariéra, nie kvôli rodine a kamarátom ale skôr kvôli bezpečnosti, stabilizácie situácie. Trebárs nám sa niečo stane a zo synom bude čo? Viac kultúrne žiť nie iba robota-dom+ kava u kamosky raz za urcite obdobie.Chýba mi to také to typické slovenské nazivanie, kde si povieš čo chceš a komu chceš pritom sa nebude na teba falošne usmievať 😒
Buď máš v zahr.rodinu a ta podrží.....sám si len kôl v plote.
Keď by som nemala dieťa na Sk by ma asi netahalo.
Najpodstatnejsia vec čo hovorím možno mi dáte za pravdu. Priemerný angličan so slabym vzdelanim skončí horšie ako priemerný Slovák so slabym vzdelanim.
Príklad: zlé výsledky v Uk škole= fabrika a nič
Zlé výsledky v Sk škole= remeselník
Už chápete? Keď tu sa človek zle učí ( nikdy nevieš) dosiahne to akurát tak na benefity.
@wewerka01 neter sa vrátila z rovnakých dôvodov ako uvažuješ ty - teda po narodení malej videla že je tam viac menej sama či už na dieťa alebo na všetko...ale hlavne jej to bolo ľúto kvôli malej, predsa len tu ju raz zoberie babka, raz teta raz dedko.....vždy sa nájde niekto kto ju vyzdvihne zo škôlky aj tá malá tu má pri sebe viac ľudí čo ju ľúbia.....u nich to bolo veľmi na rýchlo, boli tu na dovolenke a za mesiac sa rozhodli pre návrat....
Boze ja ked som sa po 7 rokoch vratila.domov tak otraaaaaaaaaaaaas 2 roky mi trvalo kym som si zvykla
@wewerka01 my sme sa odisli z UK presne pre problemy ktore pises. Nikdy nezapadnes, divne miesto na vychovavanie deti a bezpecnost nula. Neviem ako u vas, ale nasa oblast neznasala poliakov, a tak sme dostavali niekedy hlasky ako POLISH GO HOME. A to sme odisli pred Brexitom. Slovensko si dovolim tvrdit sa za tych 15 rokov nezmenilo 🙈😀 Ak sa vratis odkial si prisla, tak veci budu take ake si ich nechala 😀 My sme sa prestahovali do Prahy, pretoze som potrebovala bezpecie, skolu a pocit ze zapadam do spolocnosti. Praha preto, pretoze mne je slovensko male. Potrebujem zit v centre velkeho mesta, som v tomto marna.
@wewerka01 Ahoj, ja som zila v zahranici 3 roky a vratila som sa. Nemala som vsak dieta. Zahranicie malo vela pozitiv, ale cely cas som mala pociy, ze tam nepatrim, s miestnymi som si nemala co povedat a presne ako tebe mi chybali rodinne oslavy, kulturne vyzitie atd.
Vratila som sa a som tu spokojna. Moj navrat nebol az tak drasticky, lebo som tu mala byt a pracovala v odbore, v ktorom sa da uplatnit aj na SK.
Cize tie pracovne moznosti treba dobre zvazit. Ale sikovny clovek sa ma dobre aj u nas.
Prajem ti nech sa dobre rozhodnete.
Inak teraz mam uz babo, chodim kocikovat so sesternicou z vedlajsej ulice - o toto by som v zahranici prisla 🙂
@wewerka01 presne rovnako som rozmyslala ako ty.. 🙂
Ono vracat sa po x rokoch kvoli kamaratom je velmi naivne.. Je jasne, ze vazby sa prerusia.. Tu skor ide o rodinne vazby a samozrejme, tu velmi zalezi na tom, ake su.. Nevratila som sa do rodneho mesta, byvam pomerne daleko od blizkej rodiny, ale co je to nieco vyse 200 km oproti 2000 km cez niekolko hranic? nic. 🙂
Hlavne netreba mat zidealizovane predstavy. Ano, vytaca ma slovenska byrokracia, zdute uradnicky atd., ale co uz.. Na tom zivot nestoji a nepada..
@wewerka01 ja som sa z anglicka vrátila po 2rokoch, nájsť si prácu na Slovensku nebolo ťažké skôr to bolo hrozne platovo keď som prvý mesiac zarobila 390€ to bolo pre mňa hrozne sklamanie keďže som to v anglicku mohla zarobiť za týžden. Keď som nepracovala žiadne dávky z anglicka mi neuznali. Jediná výhoda bola že sme si s priateľom zarobili a ušetrili a teraz si na sk prerábame dom a nemusíme mat žiadny úver ani hypotéku, kvôli tomu neľutujem že som tam bola.
@wewerka01 Aj ja som sa vrátila z UK po 7 rokoch a s dvoma deťmi. Manžel (Poliak-klasika) bol v UK 15 rokov,ale vedel,že ja sa tam necítim doma,ja som sa cítila celý čas ako na brigáde.Nikdy mi tam nikto nedal najavo,že som nevítaná...Všetko šlapalo ako namazaný stroj-dobré bývanie,práca,cestovanie,ale...Ja som napr.nechcela,aby mali deti "anglickú" mentalitu a tým,že by boli v školách celé dni, by sa jej jednoducho museli poddať.Keď mali chalani pol roka,prišli sme na Slovensko.Rozhodnutie bolo spoločné.Očakávania som ja nemala žiadne,na Slovensko som cestovala často,pracovala som na Slovensku predtým,vedela som ,čo ma čaká.Manžel si zvykal ťažšie,ale už by sa do UK nevrátil.Dokonca ani nežijeme blízko mojich rodičov,k manželovej rodine to máme 400km,ale sadneme do auta a ideme. Synovia mali aj zdravotné problemy,ktoré neviem,akoby sme riešili v UK s tým ich paralenovým prístupom.Ale zasa,vďaka usporám z UK nemáme hypotéku,máme slušné zamestnania.Ide to a to žijeme na východe...Ja by som nemenila.Viac som rozmýšľala nad tým,či nám raz synovia nebudú vyčítať,že sme odišli a obrali ich tak o možnosť mať "lepšiu" budúcnosť. Ale potom si hovorím,že sa môžu kedykoľvek zbaliť a ísť do sveta na skusy ako my...Držím palce v rozhodovaní...
@wewerka01 my sme odisli po desiatich rokoch.tiez sme mali v irsku vsetko, dobre prace, prijmy, dovolenky..milujem irsko aj ludi, vsade sa najdu aj dobri aj zli.ale presne ten pocit ze nie si doma nas nastartoval na navrat domov.my sme nesli spat s ruzovymi okuliarmi, bolo nam jasne ze sa mentalita nezmenila.len my sme sa zmenili.ale vratili sme sa lebo dcera uz by musela nastupit do skoly tam a to by sme sa uz domov nedostali.tak sme sa vratili a sme spokojni uz 6 rokov.jasne ze to nie je vzdy ruzove ale nad niektore veci sa musime povzniest.dcera chodi do skoly, hovorim s nou po anglicky aby nezabudla, ja si dorabam vysku aby som mohla prekladat a tlmocit.som rada ze sme tu lebo je tu bezpecne, sme blizsie rodine a priatelom.
@mogaa tak napriklad moj manzel zaraba na sk raz tolko ako v nemecky.ako vravim ked je clovek sikovny a ma nieco v hlave tak si aj na sk dokaze zit nadstandartny zivot.a to nepracuje manualne ako nejaky predrazeny zivnostnik
@lenuliatko84 na Sk neplatí či máš 5 VŠ, ale koho poznáš. Najviac zarobíš na oklamaní ľudí tzn. ak tvoj muž zarába 2x Nemecký plat okolo €3000 a viac asi robí IT alebo vlastní firmu- kde ľudia pracujú na nho. Alebo pracuje v autopredajni, pripade.robí poistky😉
Nech sa vám darí.
Určite nerobí- policajta, hasiča.....
A ani nerobí lekára, lebo lekári majú menej
My sme sa vratili minuly rok v auguste po 22.rokoch v uk a nelutujem to ani jeden den,byvame v Tatrach momentalne.Starsi syn sa v skole usadil super ,teraz bude druhakom a o uk nechce ani pocut. Ja som momentalne na materskej ,ale aj vybavenie papierov a urady som zatial nemala ziadnu negativitu.Manzel ma pracu a ked clovek chce si ju najde rychlo.U mna vzdy zahranicie bolo super,ked som bola slobodna,ale necitila som sa ok ,ked uz mam rodinu a vzdy beru cloveka v zahranici ako cudzinca !!!
jasne,ze aj svk sa meni ,ale citim sa tu omnoho bezpecnejsie aj kvoli detom.a plus su tu este nasi rodicia a oni chcu vidiet vnucata. Jasne,ze nemozes porovnavat plat v zahranici a na svk,ale z mojej skusenosti ,na svk nie su take velke vydavky ako ubytko,strava,skoly atd..ale ako zeny spominaju vsetko ma plus a minus...
My sme sa vratili v roku 2015 po asi 10 rokoch zo zahraničia. Ja som doma s dietatom a manzel si nasiel dobru pracu.chodievame na viac dovoleniek ako ked sme boli v zahranici.nasetrili sme dost aj zo slovenskeho platu a zijeme na vysokej nohe.a v maji sme zacali podnikat.takze zalezi ake si zazemie urobite na slovensku,ale ked je clovek sikovny a ma nieco v hlave ,nema sa coho bat