Ahojte. Kedže vianoce sa blííííííííííííížia 🙂 začínam rozmýšľať nad kadečím a rozdhodla som sa, že tento rok by som si ozdobila vianočný stromček len perníkmi a sušeným ovocím - resp. pomarančami, grepami nakrájanými na kolieska 🙂 Len neviem, ako na to, ako ich vysušiť, aby nesplesneli, aby ostali krásne a aby sa neposkrúcali. Po tme? Alebo niekto odporúčal zavesiť na vianočý stromček čerstvé kolieska... a čo všetko sa dá tak zavesiť? Dajú sa aj jablká? Kiwi?
no ved to, že treba skúšať 🙂 ale ja sa zas bojím, že nebudem mať čo na vianočný stromček zavesiť 🙂 🙂 ked mi to nevyjde 🙂
Ahoj, ja to to s tými pomarančmi robím už niekolko rokov - ale trošku ináč- nakrájam ich síce na trošku hrubšie kolieska -(nešúpem ich/, ale dám ich na mriežku, alebo sitko na radiátor, schnú cca 3-4 dni- podla kúrenia, ale zasa voní celí byt 🙂 😀 okrem pomarančov, krájam aj mandarinky (menšie kolieska) aj citrony, a postup zopakujem . pomaranče ani mandarinky mi nikdy nezhedli, ani sa neskrútili ked som ich každý deň otočila, možno iba prvé koliesko ktoré je celé pokryté šupkou- aj to len trošku. ale to vobec nevadí. po uschnutí cez ne prevlečiem niť a zavesím na stromček. Skúšali sme s dcérkou - keď nám ostala len šupka z pomaranča, mandarinky- vykrojili sme zvieratká vykrajovačkami- tie tiež vysušili nad radiatorom (+urobiť dierku pred sušením na niť na zavesenie, po usušení sa može zvieratko zničiť pri pokuse urobit dierku na niť) a zavesili na stromček. Mali sme zvieratká na stromčeku. 😀
@sonalove 🙂 ja som ani nemala v pláne šúpať 🙂 ôešte som chcela červený grep, nech to je pekné 🙂 čiže stačí mi to dať vysušiť pár dní pred vianocami, 🙂 super 🙂 ani si nenamáčala do soli?
@luciferkax áno presne! stačí pár dní pred vianocami (aspon 7 -kvoli ostatným vianočným prípravám) dať vysušiť nad radiator nakrájané a poukladané na sitku, mriežke, 1x za deň otočiť. a soliť netreba vobec, aspon ja som zatial nikdy nesolila a vždy boli kolieska krásne rovné a voňavé, po vysušení ostatne len taká tenká pomarančová membrána. Potom už len prevliect niť a zavesiť.
@sonalove júj dakujem 🙂 zahrávala som sa aj s myšlienkou, povešať na stromček surové :ň krajšia vôna 🙂 len neviem, ako by sa usušili, asi to otestujem 🙂
@luciferkax ,ahoj,aj ja ich suším na radiátore 🙂 robím to prvý rok,tak dúfam,že nesplesnivejú...ale hádam nie,nechávam ich tam do úplného vysušenia a presne ako hovorí @sonalove ,tak z toho vonia celý byt 🙂
inak moja mama to vždy robila,keď jedla tieto citrusové plody,tak potom šupky dala na radiátor a potom to krásne voňalo 🙂
a ešte sú super jabĺčka,nakrájať,napichať klinčekmi a sušiť,alebo sa mi páčia normálne celé mandarinky na ktorých sú obrazce z klinčekov,srdiečka a hviezdičky...je to krásne 🙂
A da sa to susit aj niak inak? Napr. v rure? My mame podlahove kurenie :(
Ahojte ja som videla pomarance a limetky susene ale v celku ako gule a boli len tak narezane pozdlzne ale cele ako kus..to by ma zaujimalo ako sa to da dosiahnut...nejaky napad?
@trillianka dostali ste nejaky overený tip na susenie v rure?lebo aj mi mame podlahove kk
@katrinka8 ďakujem
Nakoniec som ich cerstve zavesila na syromcek a tam mi vyschli 🙂
@kocsisovalenka - ja som ich prvýkrát skúšala sušiť v rúre - no už to robiť tak nebudem, strašne dlho to trvá. Ak to funguje na strome, tak to tak asi zavesím budúci rok aj ja rovno na strom 😀 Po iné roky som to vopred pár týždňov pod radiátormi sušila normálne na tanieri, lebo na radiátor sa mi to nedalo položiť.
Ja by som chcela nasusit ovocie tak, aby vydrzalo viacero sezon 🤔 myslite dievcata ze to je mozne? Chcem to dat ako darcek mojim drahym, aby na mna pri stromceku mysleli, aj ked s nimi napr. nebudem.. trvanlivostou si ale nie som ista pri domacej vyrobe. Mate skusenosti?
@mariska30 myslím ze môže , len neviem ako bude reagovať na vlhkosť vonku-možno by som usušené kolieska nalakovala lakom na vlasy než ich date von-trosku ich to zafixuje. vyskúšajte . Vždy som tie ususene kolieska pomaranču, citrónu mala vnutri v byte/ dome ako súčasť nejakej vianočnej dekorácie, nielen na stromčeku.
tu v UK sa bezne davaju susene pomarance. Moja znama si ich vyraba kazdy rok.
Pomaranc nakraja 'po sirke' na kolieska. poriadne ich ich 'vysusi' papierovou utierkou.
Potom trosku potre plech nejakym olejom (len mierne) kolieska tak, aby sa nedotykali. Pecie ich v rure cca 3-5 hodin 😕 na 150C, kontroluje kazdu pol hodinu. Ak sa jej zda, ze hnednu, tak znizi teplotu a ak sa zacnu vlnit, tak ich obrati
Teraz som nedavno citala v nejakom casopise, ze sa mozu robit aj priamo na mriezke v rure, piest prvu hodinu na 140C a potom dve hodiny na 110C
Mozes ich potriet pred pecenim aj skoricou, krasne vonaju!
Ja osobne som ani jeden postup neskusala, mozno sa odhodlam tieto Vianoce! Asi je to jedna z tych veci, ktore treba vyskusat viac krat, kym sa to podari 😀
A urcite sa najde este niekto, kto pozna lepsi postup 🙂