Vadí vám, keď vám lekár tyká?

20. jún 2022

Ja som sa dnes pobavila. Nestalo sa to prvykrat. Lekar mi vykal a sestricka pred nim tykala. Pritom vedia, kolko mam rokov 😂 Stava sa vam to a vadi vam to?

pribinak
20. jún 2022

Počas výšky som bola stále v evidencii u pediatricky, tam mi týkala sestrička aj doktorka.
Inde nie.
A ak by mi to vadilo, slušne by som poprosila, aby mi vykala, úplne jednoducho: netykajte mi, ďakujem

denkatn
20. jún 2022

ked je aroganty, aj v inych veciach ku mne, tak mi to vadi. tak jak ja mu hovorim pan doktor, on by mi mal tiez hovorit titulom, pani Magistra, nie? ale od starsieho priatelskeho lekara, ked ma oslovoval krstnym ako dceru som to vedela prijat, lebo som citila, ze mu na mne ako pacientovi zalezi a ze to mysli dobre, vtedy som oslovenie nepotrebovala riesit..

sono2
20. jún 2022

Áno stáva. A nechápem to.
Ja som v živote nikomu automaticky nepovedala ty.
Čiže nechápem, prečo sa to stále stáva!

nafka0483
20. jún 2022

Ano, vadilo by mi to a ohradila by som sa voci tomu. Ja netykam lekarom a sestrickam, oni netykaju mne.

Zubara mam od detstva, dovrsenim 18tky mi zacal vykat.

galganka
20. jún 2022

Tyká mi iba všeobecná dr. aj so sestričkou. Mám ich v meste, poznajú celú rodinu, mňa od mala a asi aj vďaka tomu, ma u nich nikdy žiadny dôchodca nepredbehne. To sa mi napr. inde, kde mi vykajú bežne stáva, vďaka môjmu pubertálnemu vzhľadu.

kormino
20. jún 2022

Mne týkal zubár ešte aj v 40 je.Chodila som k nemu od škôlky,bol to príjemný lekár,pracoval aj v dôchodkovom veku.Bolo mi smutno, keď skoncil

abbey1
20. jún 2022

S niektorými lekármi sa poznáme roky, aj pomimo ambulancie a oslovujú má krstným menom, ale vykajú mi.
Iná je situácia, ak si s niekým potykám. Inak nevidím žiadny dôvod, aby mi niekto tykal.
Ja slušne vykám i mladým ľuďom, študentom,. Pre mňa je to znak slušnosti a úcty.

janetinka27
20. jún 2022

a chodis tam dlho? kolko mas rokov? ak je to detsky lekar a sestricka ta pozna od narodenia, tak ti tyka

tenerifka
20. jún 2022

Mne vobec, ak niekoho lepsie poznam, a sme v podobnom veku, tak si tykame, a nemusime byt dobri kamosi, len znami, ja si napr. tykam so zubarom, a ked boli deti male a chodili sme k pediatricke, tak aj s ñou, dcera si tyka s inou pediatrickou, ku ktorej chodi s dcerou. Tu je to uplne bezne. Mam 48 rokov

martinkatinka
20. jún 2022

Vsade mi vykaju, jedine gynekolog mi tyka, kedze sa pozname zo skoly (mladsi spoluziak) 😁
Kadernicka mi tykala a tak som jej slusne povedala, ze si e vyzeram na 15, ale mam omnoho viacej. Bolo mi to neprijemne, ona bola neprijemna, uz som tam viac nesla. Ale nie kvoli tomu tykaniu, skor kvoli tomu, ze som sa tam citila trapne

banalu
20. jún 2022

Tyka mi len pediatricka, lebo som bola jej pacient, ale sestricka mi zacala vykat odkedy tam chodim s malou 🤣 prislo mi to cudne 🤣

elizabet173
20. jún 2022

nie, lekár mi hovorí krstným menom, chodím k nemu už roky, ale vyká mi. Začni sestričke tykať aj ty, možno jej dopne, ale nevadilo by mi to, neriešila by som to

h2
20. jún 2022

Tak tej sestričke by som povedala: "Prepáč, ja som úplne zabudla, že sme si potykali." A ďalej by som jej tiež tykala.

somtunovaa
20. jún 2022

Nie nevadí mi to, som rada keď mi ktokoľvek tyka. Vykanie je prežitok a ukázať človeku úctu a rešpekt sa má predovšetkým správaním nie vykanim/tykanim.

elizabet173
20. jún 2022
anickaaa6aaa
20. jún 2022

Nemam to rada. Ale este sa mi nestalo aby mi sestrička alebo lekarka tykala. Ja tiez cudzím ludom vykam. Gynekologicka ma oslovuje krstným meno ale vyka mi.

oblecenie99
20. jún 2022

Zaskočilo by ma to,aj pobavilo,pravdepodobne mierne vykoľajilo,ale by nepohorsilo ani nevadilo. Závisí samozrejme od situácie, ak by bol arogantný a tykanie by bolo toho súčasťou, tak by som sa samozrejme aj ohradila slovne voči tomu. V práci bežne komunikujem s ľuďmi z inych krajín, čiže už viem,že napr. Maďari automaticky týkajú aj svojmu advokátovi,hneď pri prvom kontakte,nemusia sa predtým poznať. tak kamarátsky,ale proste nenapisu do mailu Váženy JUDr. Mrkvička alebo dobrý deň JUDr. Mrkvička, ale rovno "Ahoj Jozef" či "Milý Jozef😅 dá sa na to v pohode zvyknúť.

karolinakr
20. jún 2022

Ja som raz jednemu barmanovi zatykala, ze Urobis mi prosim ta capuccino? Videla som na ňom, aký je nadurdený 😁

sazumak
20. jún 2022

Jasné, že nie. Mne to príde milé a také ľudskejšie 🙂

hapkova
20. jún 2022

Je to podla mna v pohode a asi sa aj prijemnejsie citim 🙂

autor
20. jún 2022

@janetinka27 mám 24 a bola som tam druhýkrát

xsuzannex
20. jún 2022

Tyka mi len pediatricka mojich deti a sestricka ale len preto ze ma pozna od narodenia kedze som bola "onehda" aj ja jej pacient 😂 inak nie, je to drze podla mna.. ked som sla rodit teraz tak ma doktor oslovoval pani magistra, co mi tiez prislo az moc uctive zas,tak som ho rovno poslala s magistrou ze nech ma oslovuje radsej menom 😂

michellemary
20. jún 2022

So všeobecným lekárom sa oslovujeme krstným menom, (obaja navzájom, poznáme sa 24 rokov), ale vykáme si, prvá sestrička, ktorú mal, mi tykala, ale kvôli tomu, že ju máme v širšej rodine, terajšia sestrička mi vyká. Všetci ostatní lekári mi vykajú a oslovujú ma priezviskom. Vlastne, akurát moja bývalá pediatrička mi tyká a oslovuje ma krstným menom, ale to je tým, že sama má len o rok staršiu dcéru s rovnakým menom, a najskôr sa ma spýtala, či mi takto môže hovoriť.

karolinakr
20. jún 2022

Vieš čo, takto v 24 asi aj mne hocikto tykal, v 18 nam vsetci vykali vo velkom a čim som bola staršia tym viac mi ludia tykali.Tak ked maš 24, sa nad tym povznes.Ked ti budu v 40ke tykať, potom sa ozvi !

rachel36a
20. jún 2022

Samozrejme ze by mi to vadilo a ohradila by som sa...stalo sa mi to po porode prveho syna, ked som isla na RHB...a tam ta fyzioterapeutka ja TY tak TY...na otazku " kam chodis do skoly" som jej zacala tykat aj ja a odpovedala, " ze vies ja uz nestudujem a odkedy som na vyske porodila, tak som ju musela prerusit a dokoncim si ju neskor" hned sa mi zacala ospravedlnovat, ze si myslela ze mam 15... Tak ja neviem, ale ja ani detom na strednej skole netykam...neznasam to....

bilancia
20. jún 2022

nevadi

danica2711
20. jún 2022

dievčatá, vy by ste sa v Škandinávii zbláznili, tam si tyká každý s každým. Raz v živote som tam bola u lekára, samozrejme, že mi tykal, aj sestrička. Mne je to prirodzené, ja som celú mladosť športovala, športovci si nevykajú

rachel36a
20. jún 2022

@danica2711 ano, ale tykas aj ty im...to je nieco ine....

danica2711
21. jún 2022

@rachel36a veď tykaj aj na Slovensku... keď ti lekár začne tykať, tykaj aj ty jemu - buď opraví svoju "nezdvorilosť" alebo budete mať medzi sebou "niečo iné"

tripetta
21. jún 2022

Mne sa to tiež už stalo, ale dotyčnej MuDr. "Dôležitej" som dala jasne najavo, že odtiaľ-potiaľ. Husy sme spolu nepásli. Profesionálny lekár si toto k pacientovi (ak s ním nemá bližší osobný vzťah mimo ordináciu) nesmie dovoliť. A mal by byť úctivý a vľúdny ku všetkým bez rozdielu. Rovnako k pani inžinierke v značkovom outfite a úplne rovnako k obyčajnému robotníkovi, ktorý kope kanály.