V teplej vode trenčianskej nemocnice našli nebezpečnú baktériu legionellu

4. sep 2024

Rozbor vody robilo akreditované laboratórium z Česka.

Teplovodné potrubia v trenčianskej nemocnici mala na základe koncesnej zmluvy spred piatich rokov vymeniť firma Camase. Existujú však viaceré indície, že ich nevymenila, iba premaľovala. Jedným z náznakov je zistenie hygienikov zo septembra minulého roku, ktorí tiež našli v teplej vode z potrubí v nemocnici legionellu. Firma Camase za vlády Petra Pellegriniho na to vyhrala tender, v ktorom nemala konkurenta.

Keď na to vďaka hygienikom prišlo bývalé vedenie trenčianskej nemocnice za vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera odmietlo platiť firme Camase mesačný poplatok za prevádzku rozvodov.

Vedenie však ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková po svojom nástupe do funkcie odvolala a vymenovala nové, ktoré vyplatilo firme Camase sporné peniaze.

Ministerka napriek tomu navrhla vláde, aby odvolala doterajšieho šéfa služobného úradu Michala Beláka a na jeho miesto vymenovala Tomáša Lorenca. Kabinet Roberta Fica (Smer) jej vyhovel. Lorenc bol v dozornej rade firmy Camase

Ficoovce, tlieskajte si ďalej tejto vláde a nezabudnite si do nemocnice pribaliť sudy s pitnou vodou.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/23378551/trencin-nemocni...

bloger
4. sep 2024

Táto baktéria sa môže vyskytovať kdekoľvek. Dokonca aj v domácom bojleri. Nemyslím si, že by si dovolili takto ohroziť pacientov.

falbala132
4. sep 2024

toto je prispevok o zdravi alebo zas o politike? 🙄

ninazemna
4. sep 2024

V nemocničných vodovodoch býva intermitentne/stále/vždy. Riešili sme to tak, že sme najskôr pustili horúcu, aby sa prečistili vodovodné rúry a až neskôr primiešavali studenú. Taký bol operatívny pokyn z riaditeľstva.

Primárna prevencia je zameraná na zabránenie osídľovania a pomnožovania legionel vo vodovodných systémoch, čo predstavujú opatrenia na odstránenie slepých častí, stagnácie vody, tvorby biofilmov a systémovej dezinfekcie vody. Najčastejšie sa používa chlór, chlórdioxid, monochlóramín s dlhodobým reziduálnym účinkom, tepelné metódy a ionizácia (36, 37). Na inaktiváciu voľných legionel je potrebná hladina 1 mg/l reziduálneho chlóru, ale na kontrolu legionel v biofilmoch 2 – 6 mg/l. Vyššie hladiny chlóru (50 mg/l) sú potrebné pri koexistencii s cystami améb rodu Acanthamoeba. Dezinfekčný účinok sa zvyšuje zahrievaním vody. Na prevenciu kolonizácie sa využíva aj kontinuálny ohrev vody na 60 °C vo vodných tankoch a udržiavanie tepelného režimu v sieti na úrovni ≥ 55 ºC v rozvodoch teplej úžitkovej vody (TUV) a < 20 ºC studenej vody (13). Monitorovanie legionelovej kolonizácie je dôležité najmä v nemocniciach (38) a v domovoch pre starých ľudí. Pri vyšetreniach sa odoberajú vzorky TUV a studenej vody z najvzdialenejších miest, z rizikových oddelení nemocníc a z recirkulujúcej vody pred vstupom do ohrievača (13).

Voda pre bazény, vírivé kúpele by mala byť filtrovaná a dezinfikovaná halogénmi (chlór 1 – 2 mg/l, bróm 2 – 3 mg/l), spolu s chlórovaním môže byť účinná aj ionizácia. V klimatizačných zariadeniach/chladiacich vežiach sa aj v recirkulujúcej vode udržiavajú hladiny voľného chlóru/chlórdioxidu na úrovni 0,5 – 1 mg/l, respektíve brómu na úrovni 1 – 2 mg/l. Pred odkaľovaním a čistením sa vykoná dezinfekcia oxidačnými biocídmi (chlórdioxid, chlór, bróm) na úrovni 5 mg/l počas 5 hodín alebo 10 mg/l počas 24 hodín, pri zásaditom pH sa chlór zvýši na 15 – 20 mg/l. Po čistení sa rovnaká dezinfekcia opakuje.

Sekundárnu prevenciu v systémoch TÚV predstavuje buď hypertermálne opakované prepláchnutie siete vodou ohriatou na 70 – 80 °C tak, aby jej teplota počas 30 minút neklesla v distálnych častiach (37), alebo jednorazové hyperchlórovanie (10 mg/l), pričom po 1 – 2 hodinách sa voda v systéme vymieňa za čerstvú a úroveň chlóru sa ponechá na hladine 0,5 – 1 mg/l. Chlórdioxid (ClO2) sa v nárazových vysokých dávkach (50 – 80 mg/l) počas 1 hodiny s ďalšou kontinuálnou hladinou 3 – 5 mg/l ClO2 používa pre lepší prienik do biofilmov. V nemocniciach sa vykonáva zväčša kombinované hypertermálne a nárazové chlórovanie s intenzívnou surveillance legionelóz pri viac ako 30-percentnej kolonizácii vodovodnej siete alebo pri dôkaze nozokomiálnej legionelózy (38). V chladiacich vežiach sa po nárazovom dávkovaní halogénov 50 mg/l počas 1 – 2 hodín udržuje hladina 10 mg/l počas 24 hodín (13).

thirstymonk
4. sep 2024

Zas o politike a zas je to samozrejme ficová chyba.

Možno by si len trebalo zistiť, že legionella je bakteria, ktorá teplú vodu neznáša, takže treba nastaviť bojler (či čo to tam majú) na 60°C namiesto 35°C, aby "sme ušetrili" a bude po legionele.

autor
4. sep 2024

Ľudia, čo tak čítať s porozumením? Zlodeji sa nabalili za rekonštrukciu, ktorú neuskutočnili a ktorá zvyšuje riziko pre pacientov, pretože staré, zanesené potrubia sú omnoho rizikovejšie. Zlodeji namiesto väzenia a náhrady škody, dostali posty, kde môžu páchať ďalšie škody. Nevadí? Asi nie, Slováci majú zlodejstvo v lo svojej DNA.

deti95060810
4. sep 2024

načo baliť sudy s vodou... rovno si predplať pohr. službu.
zápal pľúc je nebezp. pre starých, chorých , ale aj malých pacientov... nepríjemná komplikácia .

tomasisa
4. sep 2024

@falbala132 potrebovala autorka zo seba vyvratit/vygrcnut slovicko Ficoovce, bez toho aby sa zamyslela, hodila nazov bakterie do Googlu, overila zdroj atd....
a to nie som ani v minulosti, volic toho pana...

carolynka
4. sep 2024

Ako vidis, vela ludom to nevadi..ist do nemocnice a dostat zapal pluc z ich nekvalitnej vody. Hlavne, ze tam nedavno zaplatili milion EUR ci kolko za vymenu potrubia. Vsak to je uplne normalne a deje sa to vsade. Vsade a vsetci kradnu, je ta nova mantra. Fakt, aj nasrat si niektori nechaju na hlavu a este si budu pochvalovat ako dobre to smrdi. Vsak oni asi do tej nemocnice nechodia, tak co by ich to trapilo.

sevrin
4. sep 2024

To určite vďaka tým spoľahlivo vymeneným potrubiam.

lenkakravcova
4. sep 2024

Trochu nechápem, čo má legionela s rekonštrukciou. Tá predsa sa rozmnožuje v kotloch a v potrubiach kde stojí teplá voda. Je jedno či je potrubie staré alebo nové. Pointa je zdvihnúť teplotu vody nad 70C na pár hodín v kotli aby sa prevarila a legionela sa zlikvidovala. Ak to nerobia, bude aj v novom kotle a v novom potrubí.

autor
4. sep 2024

@lenkakravcova Nie je to jedno. Čím staršie potrubie, tým ťažšia údržba, tým vyššie riziko biofilmu, tým viac hrdze, ktorá slúži ako potrava pre baktérie.

autor
4. sep 2024

@lenkakravcova Pri silnej vrstve biofilmu nemusí pomôcť ani doatatočne teplá voda, ani dezinfekcia.

nini1978
4. sep 2024

@lenkakravcova zas tvoje bludy,hej?

lenkakravcova
4. sep 2024

@nini1978 Bludy? 🙂
Skús si o tom niečo prečítať: https://legionella.sk/eliminacia-legionell/

Metódy zamedzujúce množeniu legionell:
- vyregulovanie systému tak, aby neumožňoval stagnácii vody
- zamedziť tvorbe rias, slizu a sedimentov v ktorých sú baktérie chránené
- prevádzkovať TUV pri teplote nad 60 °C s možnosťou prehriatia na 70 °C
- rozvody studenej vody udržiavať pod 20 °C
- pri stavbe vodovodných systémov používať materiály, ktoré nepodporujú množenie mikroorganizmov (Najhoršia guma, potom plasty a najlepšia meď. V mäkkej až stredne tvrdej vode biofilmy pokrývajú v prípade plastov 25 až 43 % povrchu u medi do 2 %
používať chemikálie zamedzujúce vzniku biofilmov
- riadna údržba a sanitácie rozvodného systému a všetkých zariadení, ktoré na neho nadväzujú

Nič z toho nesúvisí so starými rozvodmi - ak by boli medené, tak sú vpohode. Len treba vodu poriadne prevárať raz za čas v systéme a čistiť.

milanemila
4. sep 2024

Ja zasnem, ze ficovolici este aj pred takymito vecami vedia zatvarat oci, asi az ked sa im tam rodic/stary rodic alebo dieta nakazi a vazne mu to poskodi zdravie, lebo zapal plus ako druhotna diagnozu k niecomu uz existujucemu moze sposobit aj smrt, tak az vtedy budu zeazu pobureni a povedia, ze za to moze matovicova vlada :D (tak ako och predtym ficko naucil rapotat, ze za vsetko moze radicovej vlada🙈).
Neviem co treba, aby hlupak prestal byt hlupakom a aby sa ludom otvorili oci, lebo aj keby tam ziadnu legionelu nenasli, tak vam sa zda ok nechat si vyplatit peniaze za fiktivnu rekonstrukciu, tak snad aj vam doma tak “porobi” firma nieco, zaplatite to a este sa pekne podakujete 👍🏼 a ako zlaty klinec dosadit do vedenia osobu z danej firmy wow 😂

milanemila
4. sep 2024

@lenkakravcova ty vela veci nechapes a vidis jednou z nich je aj dovod preco sa vymienaju stare zanesene potrubia (zvlast v nemocniciach) mozes si to pripisat na zoznam.

jednoduchomaria89
4. sep 2024

@milanemila ja nikdy nevidím smerohlasosns sa sťažovať na zdravotníctvo , oni sa podľa mňa operujú doma , aj keď bolo x kauz spojených práve s tými stranami

autor
4. sep 2024

@lenkakravcova Fakt si tak nechápavá? Žiadna dezinfekcia ani horúca voda nezabije každú jednu baktériu. Čím lepšie podmienky majú na šírenie, tým viiac a rýchlejšie sa namnožia do nebezpečnej koncentrácie.

lenkakravcova
4. sep 2024

Ja chápem, ale zároveň to nevylučuje to, že by potrubie bolo nové a namnožili sa tam. Chápeš? 😄
Keď nie je dôkaz o tom, že je staré, tak je zbytočne o tom diskutovať. Keď chces, nahlas to na hygienu nech to preveria. Debatovať o tom nepomôže.

autor
4. sep 2024

@lenkakravcova Nevylučuje. Čo tým chcel básnik povedať? Pri operáciách by si tiež uplatnila taký prístup? Že pacienta budeme operovať po autonehode, nezaručí, že nezomrie, tak čo budeme riešiť, či? Keď si zaplatíš remeselnika, tak mu len odovzdáš peniaze a nečakáš, že aj niečo urobí? A nakoniec si ho ešte najmeš ako stavbyvedúceho do nového domu, alebo?

nini1978
4. sep 2024

@lenkakravcova píšeš,že je jedno či stare alebo nové potrubie a to je sakra rozdiel
A chces sa akože robiť,že ide “len” o baktérie a pritom ide AJ o neschopnosť jednej pofidérnej firmy,dosadenej bezkonkurenčne?
Snažíš sa vždy od odpútanie pozornosti?

nini1978
4. sep 2024

@jednoduchomaria89 sa operujú doma alebo na špinavom západe?

ekira1
4. sep 2024

Legionela sa predsa bežne vyskytuje v rôznych prostrediach a je ich veľa druhov. Potrubie mohlo byť nové, ale stačilo že vodu ohrievajú na menej ako 65°C, stačí ak teplá voda dlhšie stála.. je toho veľa ako sa tam mohla dostať a zápal pľúc spôsobuje len jeden druh z legionely.. článok by som tak jednosmerne nebrala.. mali by si pozrieť I bojlery, alebo čo im ohrieva vodu..

ekira1
4. sep 2024

A ako si predstavuješ pitnú vodu, keď dezinfekcia ani horúca voda nezabije baktérie? Nepanikariš už viac než dosť?

macatt
4. sep 2024

@rozculena Ach 😂