Mam 34 rokov a v praci mi kazdy bez opytania tyka a mne to prekaza. Pravdou je ze v nasej rodine vsetci vyzerame mlado a ja vyzeram tak na 20 rokov a kazdy si mysli,ze som studentka. Snazim sa chodit upravena,namalovana lenze ked sa namalujem vyzeram este mladsie. Obliekam sa do kostymov,siat aby som vyzerala zensky ale kazdy si ma mili zo studentkou. Tym,ze si to kazdy o mne mysli tak sa ku mne aj chovaju a mne vadi,ze mi rozkazuju pricom som vzdelanim vyssie nad nimi no nemam vobec ziaden respekt u nich. Vypravaju sa somnou ako s dietatom a nie ako s dospelou zenou a mne to vadi. Ked som ich upozornila,ze sme si nepotykali povedia mi vsak tu si tykame vsetci.
Co mi poradite. Idem do druhej prace a ako dam jasne najavo,ze nechcem aby mi tykali
Ked si fakt vsetci tykaju, Tak to netreba brat osobne.
Rešpekt si treba zaslúžiť svojim správaním a nie vekom. Možno si vyššie vzdelaním, ale nie praxou. Úprimne, aj sa čudujem, že sa s tebou bavia, z toho tvojho textu arogancia len tak srší. Skús sa menej povyšovať, že si niečo viac, lebo nie si.
Tak ak si tam sefka tak by ti nemali bez opytania automaticky tykat. Ak ste v praci na rovnakej urovni, tak je kazdemu u prdele ci mas vyssie vzdelanie alebo nie, a ked maju tykanie zauzivane medzi sebou, da sa to pochopit. Ked nechces aby ti tykali povedz: "Nepaci sa mi, ze mi tykate, nepotykali sme si. Ja Vam vykam, vykajte aj vy mne. Dakujem." Cize uplne normalne povedz, co mas na srdci.
mne skôr vadilo, že si so mnou nikto nechcel potykať, lebo kde som prišla, tam som bola najmladšia ☹ tak som si na to zvykla, že teraz, keď už som stará koza, zabúdam mladším navrhovať tykanie, lebo si furt myslím, aká som mladica a čakám to od ostatných 😀
Nie som arogantna ale ked som na veducej pozicii a upratovacka mi povie odprac to alebo urob to takto tak len cumim. Mne nevadi ked mi tykaju ale ked by sa ma opytali a nie ze automaticky mi tykaju. Ja dokazem s kazdym vist ale je urcita hranica ktora sa musi dodrziavat a zazila som uz aj to ked si kolegovia medzi sebou vypravali,ze co taka soplana im ma rozkazovat pricom som od nich bola omnoho starsia.
Vo vela zamestnaniach to tak je, ze si vsetci tykaju. U nas to je tiez tak kazdy si tyka bez ohladu na vek a poziciu vratane generalneho riaditela. Mne osobne to pride take rodinnejsie prostredie obvzlast ked je dobry kolektiv a nikto sa nad nikoho nepovysuje.
Ja vyzeram tak na 14 😂 a hej viem ako to myslis. Ci uz na urade, alebo hocikde si ludia viac dovoluju. Ale ak sa neozves oni nemaju ako vediet, ze ti to vadi.
no myslela som ze budes mat aspon 50 ked toto riesis a hla mlada 34 rocna baba ktora sa cuduje ze jej tykaju.
Môžeš mať vyššie vzdelanie keď máš gramatiku u prdele 🤦 .. keď si týkajú všetci tak všetci čo je na Tom nepochopiteľné ? Aaa keď považuješ upratovačku za menej od seba tak už len tým myslením seba degraduješ na úroveň tých čo ti týkajú 🙂 .. alebo proste ťa asi nemusia (nesudim ale nečudujem sa) 😘
@dopolbokaodrata ja som netvrdila nikde nic take ale som z nich najstarsia v danej oblasti pracujem od 1 rocnika na strednej takze prax mam vacsiu nez oni ktory to robia len dva roky. Ja v tom pracujem 15 rokov a ked vidim,ze to robia zle musim ich napomenut. Neni to, ze sa povysujem pretoze ked nestihaju idem a pomaham im automaticky sice nemusim. Ale proste si vyprosim aby niekto kto ma vidi asi 3x v praci nevie ani pozdravit mi rozkazoval a hned tykal.
Ty vsetkym vykas?
Douc sa gramatiku, na veducej pozicii je to az hanba (mili, vypravaju, neni...)
To s tou upratovackou si si mohla odpustit, vypoveda to viac o Tebe, ako o nej.
Respekt ale vobec nie je o tykani ci vykani. Ja som v praci uplne najmladsia, na vyssej pozicii ako ostatni, a ked som tam prisla, musela som im ja povedat, aby mi tykali. Teraz si vsetci tykame, od kazdej kolegyne som mladsia o viac ako 10 rokov, a cuduj sa svete, respekt voci mne maju velky. Takze mozno je chyba v tvojej komunikacii s ludmi ako takej... a ak sa ti v praci nieco nepaci, treba si to jasne vykomunikovat. So vsetkymi si dat stretnutie a povedat co od nich ocakavas. Teda ak si voci nim na vyssej veducej pozicii.
Pozri ja som bola vo firme kde sa vykalo len šéfovi a len tým čo mu liezli do zadku dovolil im tykat. Potom som prešla do firmy, jednej z najúspešnejších na Slovensku, kde aj samotná majiteľka a najvyššia šéfka si s nami tykala, keďže je úplne normálny človek a všetko bolo v pohode. Tiež som tam prišla s niekoľkoročnou praxou, ale keď ma niekto upozornil, poslal na preškolenie atď. tak som sa predstav si neurážala, ale skrátka som sa naučila iným postupom ktoré mali oni, ktoré boli v konečnom dôsledku lepšie aj efektívnejšie. To že ty robíš sto rokov niečo inak neznamená, že tvoje metódy sú jediné správne a že vieš všetko najlepšie.
A tiež som tam mala nadriadených aj mladších, nie som si istá keďže toto ma u nich fakt netrápilo.
🤣😂🤣😂🤣😂 prosim ta urob nieco aby si si dovidela aspon na spicku nosa....ak si tykaju vsetci tak vsetci tvoja hviezdna 15 rocna kariera s tym nema nic nie si o nic viac len pre to ze mas odrobene 15 rokov.
Mimochodom respekt si musis zasluzit nie si ho vyprosovat a dupkat nohou ja som tu dlhsie respektuj ma ved to je smiesne.
A inak vies co? Mala som sefa ohromny chlap s majetkom o kt.sa ludom ani nesniva ani posledna upratovacka mu nevykala ani sa z neho nesla posr*t a predsa bol respektovany uplne kazdym zamesnancom.
A to ze ked nestihaju ides pomoct ? Nespocitam kolko krat tento pan majitel mi osobne doniesol to co trebalo kolko krat robil ludom sofera z letiska k nam na hotel ked nemal kto ist...ked ponukol izbu vo svojom vlastnom dome lebo rezervacne spravilo chybu...
A teda nikdy to nekomentoval nikdy sa nikomu nechvalil spravil som to aj ked som nemusel
Respekt nie je o vykani tykani...
Moj pocit z teba po tom co a ako si tu napisala je asi takyto : tu som robim to dlho som hviezda pizrite obdivujte a klanajte sa lebo som vzdelanejsia a mam prax .. si smiesna
No a ako dáš ostatným najavo, aby ti netykali. Stačí otvoriť ústa a nebudú sa s tebou radšej baviť vôbec.
Napíš si to hneď do životopisu, aby sa vedeli zariadiť😅alebo si daj na visacku, že som nadriadena😊neviem všade majú inú firemnú kultúru u muža v robote si tykaju všetci.
Prečo Ti to tak strašne vadi veď vieš, že máš prax, skúsenosti tie Ti nikto nevezme aj, keď Ti bude tykať skôr je to o tvojom egu
ja ťa celkom chápem, a nesuhlasim s príspevkami vyššie. Hoci to ako to píšeš môže vyznieť že si arogantna, ked chceš aby ti ludia tykali pre tvoje vzdelanie alebo vek, ale podla mna je základna slušnosť sa aspon opýtať či ti môže s tebou potykať. mna by to tiež zarazilo keby som videla kolegu prvý krát a on by mi začal hned tykať. ja pracujem v kolektíve medzi samými chlapmi, ktorý mali o 30 rokov viac, bola som tam také mladé žiena medzi tými "grobianmi" ale ani jeden si mi nedovolil tykať, oslovovali ma síce familiárne mirka, ale potom to išlo slušne bez tykania. neskôr mi navrhli tykanie, čo som ja zo začiatku odmietla, povedalal som im že oni mi môžu tykať, ale ja na to musím psychicky vyzrieť, a postupom času to prešlo prirodzene do tykania. Takisto som neskôr mala aj kolegov vo svojej vekovej kategorii, ktorý mi tiež vykali a postupom času ked som sa s niektorými zblížila prešlo to do tykania. Nechápem prečo by mi mal každý automaticky tykať, pre mna je to osobné, Potykám si s takým človekom s ktorým si mam čo povedať, s ktorým sa cítim dobre . Ked sa aj vyskytol jedinec ktorý mi automaticky tykal, ja som vždycky vykala. Ja napríklad som sa necítila dobre ak som si tykala s človekom s ktorým si nemam čo povedať. A nie je to o tom že by som bola arogantna, drzá, alebo neviem čo. Proste bola som tak vychovaná, ani svokre netykam hoci mi to navrhla, proste takto si ju ctím viacej, prišlo by mi to blbé keby som jej povedala čau evička, ako si sa mala. radšej jej poviem pekne vítam, ako ste sa mali.
Ty si jasný dôkaz,že vyššie vzdelanie neznamená automaticky vyššiu inteligenciu.Rešpekt si treba zaslúžiť,ale podľa tvojho štýlu písania máš od toho ďaleko.A je jasné,že kde si všetci automaticky tykajú,nebudú sa teba pýtať či môžu.Ak sa ti nepáči,choď robiť inde...Teba mať za kolegyňu je za trest...
skus im zacat onikat 🙂
Ja som prijimala a pohovorovala 3/4 nasho oddelenia a v momente prijatia sme si s kazdym potykali. Ked nastupovala nasa riaditelka tak sme cakali kym to navrhne ona ( ale to je riaditelka vo svojom odborne pre 3 staty) a trvalo to iba dva tyzdne.
Podla mna to kolektivu viac prospieva, aj ked Top manazmentu vzdy vykam kym mi nenavrhnu opak.
Tiez mam vo firme pani upratovacku co mi zlatickuje a vobec sa nehnevam, ved ja som zlaticko :D.
Tak ja neviem, mne je uplne jedno ci mi ludia vykaju alebo tykaju, moje schopnosti, znalosti a postavenie to nijako neovplyvnuje, ani nepotrebujem aby ma vykanim utvrdzovali cudzi ludia o mojom postaveni. Ale ak ta za chrbtom ohovaraju a nemaju na teba pekneho slova, tak je to tiez uplne jedno. Ci ti povedia "vy ste riadna krava" alebo "ty si riadna krava"... Ci pri tom vykani je to s vacsim respektom?
Pozri, ja som v 26 rokoch robila na vedúcej pozicii a mala som pod sebou ludi v kategoriach od 18-70 a nikdy som s tymto nemala problem. Ked s uctou pristupujes k tym,,, najnizsim,, tak je to z teba cítiť. Ja som vsetkym svojim podriadenym automaticky vykala ci to boli tí18 alebo tí 70. Myslim ze sa tym zachoval zdravy odstup, ale velmi dobre vedeli, ze ked mali akýkoľvek problém tak za mnou mohli prist a aj prišli.
Rešpektovanie si nevydupes. V novej praci skus ty začať vykat automaticky a keby sa to opakovala tak pekne požiadať a vysvetliť to. Pokiaľ to nepomôže tak bude chyba v tebe. Mozno v pristupe, v signáloch, v tone s akým sa s nimi baviš.
okrem toho ženy si nemyslím že jej vadi to že jej automaticky tykaju, skôr jej vadí to akým spôsobom jej tykaju, resp. to už ani nie je tykanie, ked jej upratovačka povie že si to ma spratať zo stola, to už hraničí z drzostou, toto by som neprekusla ani ja,
Podla mna vymyslena tema, cudna stylistika, gramatika hrozostrasna.
Nikdy by si upratovacka nedovolila nejakej veducej rozkazovat stylom aky ty uvadzas, hadam menovku na dverach upratovacka precita...
Aha vyssie vzdelanie mas,ale hlavne,ze s tebou vypravaju 😀 v byvalej robote sme mali firemnu kulturu,vsetci sme si tykali aj s ludmi vo vedeni a sefmi. Nikto sa tam nenafukoval ako moriak. Ale s tym vyzorom ta chapem. Ja som dlho vyzerala na 20 este aj po 30tke a robila som na takej pozicii,kde ked som prisla,chceli ma poslat prec,ze im nebude nejaka standa praxovat na ich zakazke. Dlllho predlho som ludi presviedcala svojou pracou,ze mam nieco v hlave a hlavne,ze mam niekolko rocne skusenosti a ze nie som studentka. Jedna zenska mi to dala poriadne vyzrat,vtedy som myslela,ze hodim vsetko o zem a ujdem 😀 ale bola som pokorna ani by ma nenapadlo takto sa nafukovat ako ty.
@mirka17 tak ale to nie je vykani, tykani. A taketo veci treba riesit hned ako sa stanu a urcite hranice ak som raz sefka. To je o tom, ze ona zrejme nevie s ludmi komunikovat.
Ono záleží o akú firmu ide, niekde je súčasťou firemnej kultúry tykanie - takže v takom prípade by som to určite nebrala osobne....al keďže nastupujem na vedúcu pozíciu, tak podriadení kolegovia by sa mali spýtať či súhlasíš s tykaním prípadne by si im to mala navrhnúť sama....a prepáč, máš 34 rokov, takže si mladá, ale ak sa považuješ za starú - kludne povedz že si to nepraješ.....záleží naozaj od firmy, ja som robila vo firme kde nás bolo 12- vek od 20-60rokov a všetci sme si tykali aj s majiteľmi a bolo to super...pokiaľ ale nezapadneš, tak je možné že sa s tebou rozlúčia počas skúš.doby, takže ak si naozaj všetci tykajú tak by som to rešpektovala....
Ja ťahám 16 rok v jednej firme. Začala som ako brigádnik, teraz som vedúca +mám na starosti 9 predajní v BA ako manažérka. Mám iba výučný list, moje predavačky majú aj VŠ. A všetci mi týkajú. Aspoň nemusím rozmýšľať s kým si tykam a s kým nie. Je mi takto dobre, rešpektujú ma aj napriek tykaniu. Môžu ti aj onikat, rešpekt sa nezískava vykanim... Ale úplne niečím iným.
Ty budes super kolegyna :D