V posledných rokoch tradičné silvestrovské oslavy na Slovensku miznú

docq
30. dec 2024

Silvestrovské oslavy na slovensku pripravujú len v 9 mestách tradičný ohňostroj bude mať
mesto Banská Bystrica .

darijja
30. dec 2024

@docq chvala bohu. A aj ten ohnostroj by si mohli odpustit

tanyan
30. dec 2024

Aj zábavy či plesy sa vytrácajú. ☹ A človek si už nemôže ani sám bez extra papierovačiek urobiť ohňostroj.

pribinak
30. dec 2024

Nuda prichdza ….sme nudný narod

anonym0001
30. dec 2024

@docq my tradicne oslavujeme s prskavkami mimo civilizaciu. Co je tradicne na ohnostroji neviem, pre mna to ziadna tradicia nie je.

taktotedanie
30. dec 2024

@docq konecne a snad si to aj na buduci rok uvedomi samosprava v BB
Pre mna ohnostroj tradicia nieje
Toboz ked mam teraz dieta, novy rok preplace na mojich rukach od strachu co sa deje ako minuly rok

viestta
30. dec 2024

Co uz je tradicne a zabavne na ohnostroji? Chvalabohu sa od toho upusta, uz aj ludia menej besneju vo vlastnej rezii. Raz si mozno vsetci uvedomia, ze prichod noveho roka sa da oslavit aj civilizovane, nie kanonadou ako pri Stalingrade a vyhadzovanim penazi do luftu.

docq
autor
30. dec 2024

V minulosti za socializmu bola účast na štátnych oslavách povinná . Skúste sa opýtať vasich "rodičov" čo sú tradičné oslavy prichodu nového roka.

hiro
30. dec 2024

@taktotedanie @anonym0001 "ohnostroj tradicia nieje"? No tak neviem koľko máte rokov ale ohňostroj aj v mojom malom rodnom meste bola udalosť kde išiel každý pozerať a to ešte za socializmu. Len posledných 10 rokov to rapídne upadá. Škoda konca pekného predstavenia.

katica06
30. dec 2024

@docq ohňostroj nám nechýba a kadejaké silvestrovské zábavy sú v ponuke v kulturákoch aj v reštauráciách.v okolí stačí sa len poobzerať

lion777
30. dec 2024

Je to dobre, teším sa. Úplne by to mohli zakázať, mam radšej svoj pokoj , isto aj zvieratá naokolo.

viestta
30. dec 2024

@docq prosim ta, kde boli statne oslavy noveho roka? Ohnostroj spravila armada ak v danom meste bola posadka, ziadne povinne mechceche na namestiach sa nekonalo, kazdy oslavoval doma alebo siel na silvestrovsku zabavu do kulturaku. A popritom este nejakych par hrdinov si nechalo otrhat prsty, vypalit oci ked dopalovali podomacky vyrobene delobuchy.

docq
autor
30. dec 2024

Aj tie "kadejaké silvestrovské zábavy "miznú v minulosti som robil diskotéky ako DJ
a účast ludí bola enormná!
@katica06

deti95060810
30. dec 2024

neviem autor aké boli tradičné oslavy príchodu nového roka...
čo si ja pamätám tak nič... zazvonili zvony na kostoloch najskôr 23:55 a potom zas 0:05 hod a to bolo všetko....

danyelia
30. dec 2024

Ohňostroj raz do roka nikoho nezabije a pre mňa JE tradíciou Silvestra...

deti95060810
30. dec 2024

jasné, vtáky nechodia potom mesiac do kŕmitka... kvôli ohňostroju.

annm81
30. dec 2024

1. nikde nie je peňazí nazvyš
2. čoraz menej ľudí považuje ohňostroj za nejakú skvelú zábavu (platí to globálne), či už preto, že je to hlučné, alebo preto, že je z toho kopec znečistenia, alebo ich to jednoducho nebaví; ohňostroje jednoducho vychádzajú z módy...
Osobne by som ale asi radšej privitala zákaz akýchkoľvek súkromných delobuchov a potom nech si o polnoci ten jeden mestský ohňostroj je.

taktotedanie
30. dec 2024

@hiro pre mna bola tradicia byt s rodinou alebo ludmi, ktori su mi blizki a o polnoci si s nimi strgnut a pripit na zdravie a dufat ze o rok si s ludmi budem opat cinkat sampusom na nase zdravie
Tiez som takychto silvestrov zazila vela ale ako tradiciu to neberiem

katica06
30. dec 2024

@docq u nás v okolí viem o piatich ak pogooglim bude aj desať to je málo?

abbey1
30. dec 2024

@docq Prosím ta, aké povinné oslavy Nového roku sa robili? V ktorom roku?
Si počul, či čítal niekde?

20erika07
30. dec 2024

@annm81 mam rovnaký názor, všetky petardy a delobuchy zakázať a max ak už tak jeden jediný mestský ohňostroj ale mne ani ten nechýba, nikdy ma to nejak "nerajcovalo" .

docq
autor
30. dec 2024

Ohńostroje v źiadnom prípade nie sú módnym výstrelkom .
A Nikdy nezaniknú sú natrvalo zakorenené vo svetovej kultúre "skoro"
všetkých národov .

@annm81

lindous
30. dec 2024

Ja som z hlavného mesta, takže tu aj mestské oslavy budú, ale naozaj sa na ne nechystám, plné námestie často ožratých ľudí a puberťákov vôbec nie je to čo považujem za super zábavu, raz som tak bola, bohato mi stačilo, preferujem súkromné akcie, tie verím že sú po celom Slovensku 😅 a pyrotechnika by za mňa osobne nemusela existovať vôbec... teraz sa dajú spraviť úžasné svetelné show aj bez toho

annm81
30. dec 2024

@docq prepáč, ale tu sa musím riadne smiať, že trvalo zakorenené dedičstvo:D neprežívaš to dajako príliš? Realita je taká, že čoraz viac miest vo svete od nich upúšťa, čoraz viac ľudí je proti ohňostrojom a kto je najmodernejší, prechádza na rôzne show s dronmi.

ibrunova
30. dec 2024

Rozdiel je v tom, že v minulosti bol ten jeden ohňostroj rarita, naozaj raz za rok, u nás ho chystali vojaci. Teraz trieskajú ohňostroje na každom druhom dvore a nie je to už nič také mimoriadne.. Niektoré mestá id toho upustili a nikomu to nechýba.

jaond19
30. dec 2024

@docq ale zaniknú a nezastavis to. Nahradí ich svetelná šou inym sposobom (lasery napr....).

lion777
30. dec 2024

Myslím, že to zanikne. Teraz sú už celé show na oblohe, alebo premietane na historických stavbách.

viestta
30. dec 2024

@hiro ja sa pamatam na Silvestre za sociku. Od osmej isle v telke estrada, ktoru moderoval Dvorak s Bohdalkou, o polnoci zahrali hymnu, my sme sli na balkon hadzat prskavky, ozraty sused podplukovnik odpalil par signalnych svetlic, ktore slohol na posadke, par odvazlivcov odpalilo podomacky vyrobene delobuchy. Ak nebola hmla a velka zma, tak sme sli na kopec a pri velkom stasti videli mastsky ohnostroj. Jedina pyrotechnika co sa dala zohnat boli 20 cm prskavky z papiernicstva, kto mal znamosti mal aj polmetrove. Ohnostroje robila len armada, lebo sa ziadna zabavna pyrotechnika nepredavala.
@docq ohnostroje vymysleli v Cine. Asi tak 1200 rokov dozadu, ked vymysleli pusny prach. Odtial sa rozsiril do sveta, az omnoho neskor sa zacal pouzivat na "zabavne" ucely a oslavy. A nie, nie je zekoreneny vo vsetkych kulturach.
https://www.pyromix.sk/ako-vznikli-ohnostroje/

zuzanita1609
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akvi
30. dec 2024

Veľmi dobre si pamätám Silvester za socíku, u nás v meste boli sovietski vojaci a tí robili "ohňostroj", akurát že nerobil žiadny hluk, boli to len rôznofarebné svetlice. Tešili sme sa samozrejme aj na to. Mne veru pyrotechnika vadí, vnímam hlavne to, že trpia zvieratá, deti, vnímam znečistenie, nechápem dementov, ktorí dotrepu pyrotechniku na kopec nad mestom a nechajú ten bordel tam. Ak by to bolo o jednom centralnom ohnostroji, ten by som so zaťatými zubami dokázala ako tak pochopiť, ale nieže od zotmenia je to tu ako na fronte a človek sa bojí aj von vyjsť, ani nehovoriac o tom, že mám obrovský problém vyvenčiť psa. A tiež nechápem, prečo mesto vyhadzuje prachy na zábavku, ktorá škodí a trvá pár minút, pritom nemá prachy na toaletný papier v škôlkach a pod. To mne rozum neberie vôbec.

anjelicek26
30. dec 2024

Ked ta to potesi, tak nemecko slo krok dalej a preratava, kolko CO2 by usetrili, keby zakazu vianocne svetielka... toto nevymyslis 🙄