Musim sa vyrozpravat. Vazim si dochodcov, zdravym sa vsetkym, pustam ich sadnut...
No uz nevladzem. Byvame v panelaku so samymi dochodcami. Su tu babicky, mile, nestaraju sa do nikoho, obcas mi donesu zeleninku zo zahradky, vypocujem si ich problem a ideme lazda svojou stranou🙂. Som na materskej s druhym babom.
😢😢 Problem je s tymi co ziju este v paroch. Prenasleduju ma, doslovne. Cakaju na mna pred bytom, stoja tam a cakaju kym pojdem von. Manzel ten chodi do prace skoro, skoro rano len, aby nikoho nestretol a ked ide von cez den tak caka za kukatkom kedy tam nik nebude. Asi tak skoncim aj ja😢
Takze cakaju na mna z ked ma zbadaju zacne krik. Vymyslaju si na mna obludnosti. Vraj kocikom stavam pred vchodovymi dvermi a bucham kolesami o dvere, lebo ich chcem zaspinit a xnicit, vraj ma videli. Nikdy som to naozaj nerobila a ked sa branim, vraj som urazliva a neuctiva k starsim. Vraj nicim ziarovky na chodbe.
Najnovsie vraj na kociku nosim blato , ze zo mna pada blato a oni yo po mne upratuju. Ja si kontrolujem uz neviem co , aby som nemala na kolesach nic, nanajvys du mokre, ked prsi. Aj tak je problem. Ale ved ked prsi aj oni maju mokre topanky. A na chodbach su ich slapaje.
Syn si zobral z travy pod oknami maly kamienok, uz na nas bezal sused , vrieskal, nadaval, vraj mu nicime kvety pod oknom.
Dokonca nas minule skoro vytlacil z cesty😢😢
Jeden sused stale za mnou chodi vysvetlovat ako sa ma davat kluc do dvery, ja uz neviem, ale citim sa frustrovane.
Snazim sa im vyhybat, ale ma prenasleduju.
Najnovsie mi nadavaju , ze sa im moj maly syncek prestal zdravit. Ma proste take obdobie, ze sa mu nepacia stari ludia, nechce sa s nimi rozpravat.
Proste dennodenne ma prenasleduju.
Tie tetusky co ziju same mi povddali, ze yoto robia aj im, ja neviem co je tym co ziju v paroch.
😢
lezú si na nervy a tenziu potom prenášajú von. A keďže si myslia, že na vás ako mladších to môžu všetko hodiť, tak to aj robia!!! No náročné!! Nezávidím. Starí ľudia vedia byť naozaj veľmi konfliktní!!! Možno je to aj tým, že sa necítia naplnení, ale to ich samozrejme neospravedlňuje.
Podobnu situaciu mame aj my, nad nami ziju starsie pariky dochodcovskeho typu a vzdy po praci brnkaju na nejaky hudobny nastroj, co ani clovek nevie identifikovat. Ale tak hlaso, ze to prehlusuje aj pusteny film. V tom pripade pomaha na domacom kine pustit Rammstein a keby zvonili, tak o tom ani neviem.
Podla mna sa moc staras o to co ti vravia, co si o tebe myslia. Jednoducho by som ich ignornoval. Oni niesu ziadna panelakova policia. Neviem ako sa niekto moze posrat z takych ludi a este robit si z toho traumu.
A tvoj manzel by sa mohol zachovat ako chlap a trosku aj on nakricat... Ale vies ako sa to v zivote vravi, su 2 typy ludi: kladiva a klince. Clovek si sam vyberie ci bude "biť" alebo bude "zbitý"
@lukrec musíš im určiť hranice. Dovolia si na teba, lebo môžu. Je nemysliteľné, aby ste sa pred nimi skrývali! A zvlášť teda tvoj muž. Jedna vec je vyhýbať sa niekomu a druhá, úplne iná, je sledovať cez kukátko, kedy ju "vzduch čistý" a vtedy upaľovať, ako nejaký prestrašený sopliak. Poradíte si s nimi, toto predsa nemôže byť problém. Treba ich rázne a nekompromisne stopnúť. Sú to len dôchodcovia preboha, nie džihádisti 😉
Trreba im otvorene povedat ..vy ste isto dali za byt viac ako oni co ziskali defacto zadarmo.tak si chcete aj uzit nie len v nom trpiet.od nas jedna tiez taka klopala ze sa chce napojit na elektriku.som jej razne povedsla a buchla pred nou dvere.sice sa mi uz nezdravi ale mam klud.horsie je to s takymi co syslia veci a potom ani odpisovat im tam nechcu co lietaju muchy ide smrad a skladuju sa hovienka na balkone.to sa uz riesi tazko .
Ono je to tak, ze clovek sa nechce hadat..chce mat klud. Ale niekedy sa neda...
Jeeezkove oci, ze blato. To by som ja musela furt sediet na chodbe a ziapat po susedovcoch oproti, lebo oni chodia aj 20 krat za den dnu-von a v tomto pocasi mame asi blato po kolena. A? Zoberem utriem a neriesim 🙂 🙂 Inak toto su take speci vztahy, a treba na ne ist s fintou...plati stare klasicke: pohladkaj ego niekomu a znesie ti aj modre z neba!
@lukrec niektori stari ludia su naozaj mili. vacsinou ti, co maju v pohode rodinu (deti), aj ked uz su sami.
ini zial vyrypuju, kde sa da. telesnymi zmenami napr. slabnutim sluchu sa stava, ze viac pocuju zvuky vlastného tela (ako ked si zapchas usi, pocujes vlastny dych a tep srdca). ibaze si to neuvedomuju, a potom nadavaju susedom, ze stale robia hluk, ze oni ich moc dobre pocuju. (obcas dokonca, aj ked nie su doma. 🙂 - zazila kamoska v panelaku, ked boli na malej dovolenke na vikend, a ked dosli domov, tak ju suseda zjazdila, ze cely vikend naschval nebuchotali, iba suchotali ich decka po podlahe, aby ich nepoculi ostatni susedia, ale aby ju provokovali a robili jej zle. - taka mala susedska konspiracia.)
no a niekedy je za tym vsetkym len potreba, aby sa okolo nich nieco dialo. lebo inak maju zivot stereotypny.
odporucam skusit ignoraciu. usmiat sa, pozdravit a ist dalej akoby uz boli vzduch. bavit sa s detmi, akoby pri tebe hralo radio a nesli ti v patach ukecani susedia, co sa stazuju. nedat sa zastavit.
alebo si vypocut staznost, poprikyvovat, a potom odist.
pokial prekrocia hranicu (neviem, ci si myslela, ze ta s kocikom vytlacil sused z chodnika), tak ho iba normalnym hlasom upozornit, aby bol opatrny, lebo karma je zdarma a zlym konanim k druhym si moze pritiahnut vazne zdravotne problemy (co nie je problem. nahromadena bublajuca zlost nesposobuje v konecnom dosledku iba nabeh konat zakernosti. sposobuje hlavne zdravotne problemy. rovnako ako stres.).
nema zmysel upozornovat na nic ine (napr. na moznost trestného ozamenia, atd. aj tak vieme, ze je vo vela pripadoch tazko preukazatelne, a ked policia oznamenie zamietne ako neopodstatnene, budu iba spokojni a robit viac problemov.). to ich iba vyprovokuje k dalsim hlúpostiam.
ale clovek je tvor vo svojej najhlbsej podstate povercivy, a ked sa im pritazi (co v ich veku je bezne), zacnu mat obavy, ci si predsa len nemala pravdu (dost vela ludi si je vedomých, ze si iba na druhych kompenzuju svoje veci a robia naschvaly, aj ked navonok to nepripustia. nie je vela takých, co je o svojich staznostiach naozaj hlboko presvedcenych. no a ked sa naozaj objavi nejaky zdravotny problem, skor si uvedomuju, ze asi fakt pokusali osud privelmi.)
neboj, v najhorsom ta obvinia, ze si bosorka a uriekla si ich. 🙂
@lukrec
úcta je jedna vec a šikana druhá..
začni ich retorikou a bráň sa..ak vieš že ty máš pravdu,chodbu si nezablatila,kočíkom neotlkaš dvere,nešlapeš po kvetoch a neničíš žiarovky (aj ked neviem ako môže jednotlivec ničiť žiarovky)...tak je načase oprášiť hrdosť a otvoriť ústa..
prešla som si tým a viem že ked sa neozveš,budú ako osi čakať kedy si do teba pichnú..
pri slovnom útoku nahlas a zrozumitelne argumentuj,pozeraj sa do očí a neutekaj..
tlak budeš mať síce 200/500 ale ten pocit ked zabuchneš dvere bude super 😀 😀...
🙂 len to , ze potom vsetko tu treba zostat zit, rada by som sla von bez toho, aby na mna niekto zazeral
....boooze...stary...😇
Ja by som ich poslala niekde.....prvou triedou😉ludia si dovolia presne len to,co im dovolis ty😒takze nedaj sa,otvor si usta
byt na tvojom mieste tak ich ignorujem a slusne, ale razne by som im vysvetlila, nech sa staraju o seba a a nie o to ci zdravi tvoj maly alebo nie. a naschvál by som im povedala, ze on nesympatických a zlych ludi nezdravi! drzim palce a nedaj sa!!! 🙂
Povedať si svoje.Aj manžel by mohol zaúradovať...Predsa za to že sú starí nebudú po Vás šliapať.Mne sa stalo v potravinách.Predom nou platil starý dedo a ja som si vyhľadala na pás potraviny.On sa na mňa ani nepozrel a zrámoval mi celý nákup na zem.Predavačka kukala ako blázon naňho aj všetci tam.Potom padlo niečo v tom zmysle že asi demencia starecká☹
vidíš...možeš im povedať..
,,pani suseda..dakujem za upozornenie,kedže mám rešpekt k stareckej demencii,nebudem sa tu nahlas obhajovať zvýšeným hlasom,aby ste mojou vinou nedostali infartk a tým konečne uvolnili miesto vo vašom byte milým, vlúdnym a slušne vychovaným novým nájomcom..😀
@lukrec tak to ti nezavidim teda. Ja by som sa na tvojom mieste asi zblaznila. Dlho by som veru nevydrzala tam byvat, to by som uz po mesiaci odtial isla prec. Nechce sa prestahovat inde? To by bolo najlepsie riesenie
Odstahovat sa nie je riesenie, na take typy ludi mozes narazit vsade a cim skor sa naucis asertivne branit, tym lepsie. Skus ich brat ako prilezitost na trening. Odporucam ti nacitat si knihy ako asertivne reagovat a zacat na nich cvicit ;)
@lukrec mala som takeho suseda, mal vyse 80 rokov, mal pocit ze cely panelak sa ma prisposobit jeho narokom a moje dieta by nemalo skakat a smiat sa ani o tretej poobede, lebo jeho to rusi. Po case nam zacala trieskat na spolocnu stenu zeleznou tycou, strasne to znelo, az som raz vyletela maximalne nasrata som mu natrieskala na dvere a vysvetlila som mu, ze do desiatej vecera si vo svojom byte robim co chcem a ak ma neprestane sikanovat, idem rovno na policiu a podavam nanho trestne oznamenie. Veris ci nie, po tomto bol pokoj. Ani raz sa neopovazil zabuchat, ani nieco povedat. Na takychto ludi slusnost nezabera, musis im jasne razne ukazat ze si nenechas skakat po hlave. Kedze u vas je takychto viac, odporucam vyvesit oznam do vchodu, vytahu, tam kde to budu vsetci citat a napisat ze ak sa vam neprestanu starat do zivota, sukromi a neprestanu sikanovat, budes to riesit pravnikmi a policiou, podas trestne oznamenie za ohovaranie, sikanu a podobne. Kludne tam daj ze odteraz nahravas kazdy jedne rozhovor medzi tebou a nimi ako dokaz. A bude klud. Radi vas mat nebudu, ale naucia vas respektovat a to na spoluzitie uplne staci...
No nič, otvoriť si pusu a dôrazne im povedať nech ťa neobťažujú a nech si nevymyslaju hluposti.a manžel by mal tiež rázne zakrocit a nie sa schovávať.to ste tam jediný mladý pár?