Chcem sa opýtať na Váš názor...v akom veku by už malo dieťa zrozumiteľne povedať, čo chce? Náš synček má 3roky a 3 mesiace..vie síce povedať čo chce, ale takým štýlom že ..vetu "Bol som s maminkou vonku", povie "Samko bol von von maminka " 🙂🙂 Malokto mu rozumie 🙂 alebo napr. ze "Baba hra auto"...v preklade "Chlapec sa hra s autom" 🙂 Viem, ze rozvoj reci je individualny ale zaujima by ma vas nazor 🙂 dakujem.
myslim, ze u kazdeho je to ine..niektore deticky uz v roku a pol krasne rozpravaju, niektorym to trva dlhsie..myslim, ze najdôlezitejsie je s dietatom rozpravat normalne, cisto, nie premazane a detsky..jedine tak sa nauci pekne rozpravat..skusaj s tvojim vic rozpravat / netvrdim, ze nerozpravas 😉 /, skus ho doplnit, opravit..ked povie baba hra auto, tak mu bez toho aby si ho napominala , ze len tak mimochodom mu povedz chlapec sa hra s autom..matko napriklad nevedel niektore slova..simonka bola mimi..tak sme sa zacali hrat a vytlieskavali sme..si mon ka ..potom sme hovorili rychlo jej meno simonka..a ked sa mu to podarilo, tak sme kricali huraaa a tlieskali sme mu..mal s toho velku radost..takto sa naucil viacej slov a ma tuto hru velmi rad..myslim, ze taka hrava forma nie je zla, treba si len najst nieco, co dieta zaujme..ked vsak uvidis, ze to trva dlho..nic sa nemeni, nie je hanba sa poradit s logopedom 😉
moji starší rozprávali krásne od 1,5 roka. Najmladší až od 26. mesiaca. My sa s ním rozprávame tak, že ak povie skomoleninu, vetu zopakujeme správne. Je to fakt individuálne, doležitý je pokrok, aby reč nestagnovala. Skús sa poradiť s logopedičkou, tá poradí aký ďalší postup. V kolektíve sa to určite zlepší.
Starší od 1,5 roku úplne zrozumiteľne, aj zložité súvetia... mladší v troch rokoch: slovná zásoba veľká, gramatika úbohá, takže zrozumiteľnosť biedna 😅 (príklady: práve čumáme 😀 na DVD... aj ja budem taký luďo ako Herakles ... prám prádlo), ich ocko, prototyp všetkých sysľov, sa vraj rozhovoril až v 4 rokoch - a je to jeden inteligentný, rozhľadený chlap s briliantnou argumentáciou 😀.
Moj syn, Samko, mal tri roky zaciatkom jula, o tyzden s nim idem ku logopedicke-na odporucanie detskeho lekara s ktorym sa nechcel v ambulancii rozpravat a nerozumel ho ak aj nieco povedal. V septembri pojde do skolky, nemyslim si, ze zaostava v recovom vyvoji, on hovori vo vetach, sklonuje, len obcas nerozumiet, ze co hovori, ja mu rozumiem, ale ti ktori ho nemaju napocuvaneho, tak mu vsetko nerozumia. Myslim si, ze sa to zlepsi, ked pojde do skolky, takze to az tak neriesim. Myslim si, ze aj u vas ho skolka posunie dalej a hlavne treba ho aj opravovat- ja mu vzdy zopakujem zrozumitelne to co povie, ak ho nie je rozumiet.
Môj názor, že medzi 4-5rokom ak to bude také, tak vyhľadať logopeda, dovtedy by som to neriešila..
Dieťa by malo zrozumiteľne rozprávať vo veku troch rokov. Ale keďže je to fakt individuálne je najlepšie sa poradiť s logopédom. Nemáš čo stratiť a zase čakať na to, či sa naučí rozprávať správne je úplne zbytočné. Možno postačí jedna návšteva a Ty budeľ oveľa pokojnejšia. Držím palce maminka ... 😎
Nie je problém, ak dieťa zjednodušuje slová a preto ho okolie nerozumie (ryba - yba, traktor - tatou), ale toto podľa popisu vyzerá na dysgramatizmus, čo môže príznakom vývinovej dysfázie. Odporúčam návštevu logopéda.
Náš Dávidko ide mať teraz tri roky a hovorí presne tak isto ako tvoj synček. Boli sme dvakrát u logopedičky, chodíme v podstate raz do mesiaca a má oneskorený vývin reči. Ale povedala, že je veľmi šikovný, krásne po nej opakuje, zapája sa, je aktívny. Doma je to už horšie, so mnou veľmi trénovať nechce. Ale od prvej návštevy urobil pokrok 🙂 . Takže ja ti určite odpočúvam návštevu logopéda, je to najvyšší čas pre vás 😉
Podla mna by si mala navstivit logopeda, nic tym nepokazis. moja bude mat pomaly 4roky a rozprava podobnym stylom ako tvoj syn, a miesa pritom 2 jazyky (najhorsie ze uz aj ja)zacali sme chodit k logopedicke, zatial vsak zmeny nebadat, vytlieskavanie mi radila logopedicka ale to ju vobec nebavi, opravovanie akoze "mimochodom" tiez neprinasa zatial ziadne ovocie. Skusam to teraz na nu tak ze niektore skomoleniny co pouzivala ako prve a ma ich uz silno zafixovane (zaza - zajac, boboto - brm brm auto) sa ju snazim prenaucit s tym ze tak hovoria babetka a ze velke deti hovoria zajac a pod. Tam uz je uz potom trosku snaha, aspon na chvilku 🙂
odborníci udávajú, že zhruba vo veku 4 rokov by mal dieťaťu rozumieť aj cudzí človek
a nie vy ste ho takr naucili ?pocula som rodicov ze sa rozpravaju s dietatom v Singulari v 3 osobe...napr. Kubko chce ist tam ,prosi si Kubko malinovku? a nie chces ist tam?Prosis si [ty] malinovku?no moja Lea ma 2 a pol a uz normalne sklonuje,mamicke dam nieco,mamickin hocico,ja idem ,ty,my..nam...proste vsetko...ale ze vraj to je individu...mojej priatelkin syncek rovesnik mojej Leusky sa rozprava este stale po anglicky[alebo po cinsky- ako chcete]a to plynule...nieco vie samozrejme aj po slovensky,boli s nim ze pdychologom a on im vysvetlil ze to nevadi ze dieta musi vediet rozpravat,do veku 5 rokov!takze nic sa neboj...ja si myslim ze v skolke sa rozrozprava,.inac k nam chodi do skolky logoped ...co je velky plus ze nemusis chodit nikam!
je to individualne kazde dieta hovori inokedy moja dcerka ma uz 2 roky a 10 mesiacov a rozpravanie nepovazuje za dolezite este netvori ani vety nechce sa jej rozumie vsetkemu povie len to co je nevyhnutne mama tata baba daj ham an -ano, ne -nie ojda-hojda chodime aj k logopedke napredujeme ale velmi pomaly v septembri ideme do skolky tak dufam ze sa rozbehneme inac ma 3 dalsich starsich surodencov tych aj pomenuje juaj-jurko, patus-matus, siso-simon seba povie ja
ozaj mozno na neho, aj ked nevedomky, tak hovoris ty. presne ako ti tu uz ktosi pisal. ja mam tri deti. prva dcerka uz okolo roka pekne blabotala, v roku a 5 mesiace krasne cisto hovorila. rychlo sa naucila pouzivat cudzie slova, presne ich vedela aj pouzit vo vete. kdezto nasa druha dcera, tak hovorila neskoro. dlho si pytala veci iba ukazovanim, tak som jej vzdy povedala, ze nerozumiem, nech mi to povie, tak ako tak zacala hovorit, ale teraz ma 4,5 roka, hovori a hovori vela, ale nie dobre. vela ludi jej este vobec nerozumie. ma aj vela skomolenim. akosi jej nejde povedat l, to nejako komoli na v, ani sa to dobre neda identifikovat. aj to opravujeme, aj skusa opakovat, ale ked sa jej to na tretikrat nepodari povedat, tak sa zatne a ostane ticho. ma vela skomolenim nechce si nechat vysvetlit, ze su bud boty alebo topanky, ona ma stale botanky, kecup bude hadam dozivotne kepuc, a miesto spia povie spaju a podobne. pritom na nu hovorim normalne, ved uz je velka baba a stale nic. 😖 😖 😖 a nasa tretia bude mat rok a vie povedat len mama alebo ham. 😀 😀 😀 to su dve podstatne veci ktore k zivotu potrebuje. mamu a jedlo. :D inak zaujimave je, ze my sme vyuzivali lucku ako tlmocnicku. ja som katke vobec nerozumela a lucka mi to vzdy prelozila. neskutocnu skomoleninu ale ona vedela presne co katka vravi. :D to je taka ta nejaka rec dvojcat.
dajte tomu čas 🙂 .. jemu to pôjde postupne lepšie a lepšie ... je vidno že je veľmi šikovný http://akoapreco.com/ako-naucit-dieta-hovorit/
Ako vravis je to velmi individualne,,moja dcera v dvoch rokoch nadherne rozpravala,,od zaciatku rozpravala velmi pekne,,vobec nie detsky,,nekomolila slova,,syn ma dva a pol a este nerozprava skoro nic,,teda rozprava ale nie zrozumitelne,,a vobec ani nejavi niejaky zaujem aby sa to zlepsilo,,,