ahojte ...mam 17 rokov a s priateľom sme spolu skoro dva roky....viem že mám na babo ešte čas aj si uvedomujem plnu zodpovednosť za dieťa i za seba ( kedže i ja sama som ešte dieťa )aj vviem čo všetko je s tym spojene že dieťa nieje hračka a že sa onho treba starať ale strašne by som ho už chcela mať... newiem čo vo mne sposobuje tu silnu tužbu či to su mlade mamičky z okolia alebo niečo iné. problém je však že ja sa toho už newiem nejako zbaviť (aalebo lepšie povedane nechcem sa toho zbaviť len to možno nejako zmierniť)..rada by som počula vaše názory na to , prípadne rady alebo našla aj niekoho s podobnou túžbou 🙂 🙂
no v to verím už len sa s tým musím neako vysporiadať 🙂) a dakujem za privítanie 🙂
fuuu....tak v 17 je to dost vzacne mysliet na zalozenie rodiny, klobuk dolu. Priatel ma rovnake tuzby? Dolezite je aby ste na to boli dvaja, tak by somsa do toho moc nehnala kym nezistite ci spolu dokazete aj zit...lebo to da niekedy zabrat viac ako dietatko...v kazdom pripade drzim palec nech nieco zbytocne neuponahlas
@lucsyia ahojky, ja som sice svoje prve dietatko mala starsia (23), ale tu tuzbu som zacala pocitovat zhruba v tvojom veku. Myslim si, ze je to normalny prejav dospievania u citlivej osoby, pocit ze po sebe nieco zanechas, mozno aj akasi rebelia v tom, ze "ja ked budem mat dieta, budem ho vychovavat inak ako mna moji rodicia". Dolezite je ako pise 1mima, aby ste boli na babatko dvaja, lebo je to ozaj riadna zaberacka. Je fajn, ked sa naje, zaspi, atd., ale deti su vselijake a to tvoje moze byt hyperaktivne, nespave, vecne placuce, a to je dost velka psychicka zataz ak ju mas zvladat sama. U mna sa ta tuzba casom trosku zmiernila ale ak islo o dolezite rozhodnutia v mojom zivote, vzdy prevladala. Napr. po skonceni VS som bola prijata na staz do zahranicia, ale na poslednu chvilu som si to rozmyslela lebo som mala pocit ze ak tam pojdem, budem musiet dieta odsunut na neskor a to som nezvladla. Po tom, ako som zistila ze som tehu, rychlo sme urobili svadbu a ja som sa velmi tesila, ale po narodeni syna som veru nie raz mala riadnu depku. Chybala mi ta moznost "robit co chcem, kedy chcem". Ked som bola chora, nemohla som si lahnut a vylezat chorobu, lebo maly ma potreboval. Nemohla som ist hocikedy s kamoskami alebo manzelom do kina alebo na diskoteku. Ku kadernicke som sa dostala prvykrat ked mal maly asi pol roka... Takze to nie je take lahke ako sa na prvy pohlad zda, hoci som neopisatelne stastna ze ho mam (a teraz uz aj druhe babo), keby som nemala manzela, asi by som sa velmi trapila. Drzim ti palce nech tu svoju tuzbu zvladnes a verim ze tvoje babatko pride v pravy cas.
no neviem ale ja by som si to rozmyslela na tvojom mieste ja som vzdy mala rada male deticky uz ako 15rocna som sa strala osusedkineho chlapceka strasne som ho milovala vzdy poviem ze to bolo moje prve dieta a keby som vtedy bola mala priatela mozno by som mala rovnake pocity ako ty ale ver tomu ze mas cas na dieta tie reci typu ze vies ze to nieje hracka su len reci v skutocnosti nemas ani tusenia co znamena mat dieta tymto ta nechcem zrazit v prvom rade si zodpovedaj otazky ci by si s priatelom dokazala po financnej stranke uzivit takehoto tvorceka lebo ak ni tak na dieta ani nepomysli FASt MAS KOPEC CASU budes starsia tvoje nazory sa zmenia mozno aj prave na priatela a ked tam bude dieta? co potom znicís zivot nevinnemu dietatu toto fakt NIE v 17 dieta
no priateľ je taký zvláštny.. na jednej strane rozpráva že chce mať so mnou rodinu ale na druhej strane žeby sa u nho prejavoval nejaký cit k deťom...bud to nedáva vobec najavo alebo sú mu len príťažou a ja icch milujem...ved práveže si niesom v tom celkom istá či by sme to spolu dokázali( ale možno áno) ...a on je taký zložitý pretože vždy po styku( aj chránenom) ma strach aby som náhodou tehotná nebola ..vraví že on by to teraz nezvládol...tak ja neviem čo mám robiť 😒
@lucsyia a ano, pridavam sa aj ku @katecameron, dobre financne zazemie je VELMI dolezite. Jasne ze sa daju kupit aj vecicky z bazaru, atd. ja sama tak nakupujem aj ked by som mozno nemusela, ale u dietata mozu byt take neocakavane vydavky, ze clovek lahko prekroci rozpocet. Nehovoriac o tom, ze treba platit prenajom bytu, prip. hypoteku, cestovanie k lekarom (benzin, autobus), ak sa neda kojit tak UM...
@lucsyia ver tomu ze tento chlap by od teba rychlo zutekal keby sa nahodou nieco pritrafilo ale tipujem ze aj on je este dieta takze to spravanie je normalne dockaj casu ako hus klasu 😉
@lucsyia ak ma aj tvoj priatel tolko rokov co ty, tak je samozrejme ze by to nezvladol. Vsetko chce cas a hlavne to zazemie. Byvate spolu? Ma tvoj priatel pracu? ty pravdepodobne este studujes. Vedeli by vas rodicia podporovat? To vsetko su otazky ktore si musis polozit. Vravim, ja ta uplne chapem lebo som to zazila, ale fakt je to este priskoro.
@lucsyia tvoj priateľ na dieťa pripravený určite nie je. Ak by si aj otehotnela proti jeho vôli, mohlo by sa stať, že ten nával zodpovednosti nezvládne a ty ostaneš s dieťaťom sama. A to bez riadneho finančného zázemia a podpory je veľmi ťažké. V tvojom rozhodovaní či dieťa teraz, alebo ešte počkáš ti môžu pomôcť rôzne príbehy žien tu na MK. Si ešte veľmi mladá a rozumiem tvojej túžbe po dieťati, ale na dieťa musia byť dvaja a mali by ste mať na to vytvorené podmienky, inak to môže byť iba trápenie pre Vás oboch.. 😉
@kvojtanikova no ja by som povedala ze finanxcne zazemie je najdolezitejsie lebo aj ked sa dvaja neviem ako miluju a maju vytuzene dietako ked niesu peniaze vsetko sa zacne rucat ako domcek z karat aj ke dkupis veci v bazaroch alebo potraviny v akcii sui predsa aj ine vydavky aproste peniaze a HLAVNE NEDOSTATOK PENAZI narobí velke zlo vo vztahu zialbohu
k finančnej otázke si myslím že by sme to zvládli pretože priateľ popri škole aj pracuje ...viem som mladá mám život pred sebou mám aj kopec času.. možno je to len taky prechodny stav ako ste tu spomínali.. možno sa to časom zmierni ... nemáte nejakú radu ako nemyslieť stále na bábo ???
@lucsyia nemate nahodou v rodine nejake babo o ktore by si sa mohla starat?
ja si myslím ze by ti to pomohlo na vlastne oci vidiet co to znamena mat dieta kolko starostí to obnasa atd...alebo znamych susedov proste dieta ktore by si si mohla "pozicat"
priatel je starší ako ja ...o 3 roky... ale dakujem za vaše názory a rady 😎
nie nie v rodine dieťatko nemáme a ani newiem o nikom kto by ho plánoval.... ☹
@lucsyia najlepsie asi bude mat nejake babo o ktore sa mozes starat - napriklad robit popri skole au-pairku. Mne velmi pomohlo pisat si dennik a v nom opisovat svoje pocity. Najst si nejaku cinnost na volny cas - sport, cudzie jazyky, atd. najlepsie s niekym v rovnakom veku... Chystas sa na VS? co vlastne studujes?
@lucsyia ja som mala23ked som otehotnela s mojim 1dietatko ale teraz viem ze to bolo skoro len tak pre zaujimavost a to som zmenila nazor v priebehu 2-3rokoch
@lucsyia príd ku nam ja ti poziciam moje3 a ver tomu ze dalsích 10rokov nebudee chciet deti ani vidiet 😀 😀 😀
ja študujem pedagogickú akadémiu.. učiteľstvo pre mš a vychovávateľstvo.. možno aj to prispieva k túžbe po bábetku...no skúsim si nájsť nejakú činnosť ktorá by ma pohltila na tolko aby som už na babo nemusela tak často myslieť
@lucsyia no ved to je vyborne, mozno sa ti podari ist praxovat do skolky, pripadne s touto kvalifikaciou si mozes podat aj inzerat ako som spominala na au-pairku, urcite je v ZA kopec mamiciek co by to uvitali aspon na 1-2 hodinky denne. Fakt ti drzim palce a neboj sa, urcite raz to tvoje vytuzene babatko pride.
@lucsyia ahoj ja som mala malého v 24 🙂 ale bola som dva roky vydata a strasne sme chceli babo už od svadby....ale kebyže nie som vydata a nemala dobrého manžela tak by som tak neponahlala teraz mam 27a snažime sa o druhe ale to je taký spravý vek na prvé...len si uživaj slobody dietatko pride samo a hlavne si musiš byt ist že ten tvoj priatel je najlepší, ten prvý a že tiež chce dieta, aby ste potom nezostali sami... mam vela kamošiek kte su na dieta same a maju toho plné zuby aj s výchovou aj po finančnej stranke 😖 ....inak priznam sa že v 17 som mala važný vztah a tiež som tužila strašne po babetku ale teraz som velmi rada že sa tak nestalo pretože sme sa rozišli....
@lucsyia - nebolo by rozumne skusit si najst nejaku prax v jasliach alebo skolke a byt takto v kontakte s detmi? Ved aj kvoli skole by to bolo fajn takuto prax mat uz vopred... ked si potom budes hladat robotu..
Neviem co ti poradit, prestat na dieta mysliet sa neda, ak tam tuzba je, je to tazke, da sa to oddialit, ale prestat na to mysliet, to nie, ved aj tu na konikovi su zeny, co robia mozne aj nemozne aby mali babatko, TUZBA je silny cit. Bud si najdes partnera, ktory uz bude babatko chciet a uskutocnis to hned po skole, alebo budes musiet pockat, kym tvoj priatel nedozreje. A to kludne moze byt este 5-10 rokov...
@lucsyia skuste spolu najskor byvat, kupte si psika ako tu spominala zuzanocka, ci to vyznie hlupo alebo nie, na psovi sa da otestovat ako velmi zodpovedny clovek je, ako vie obmedzovat svoje aktivity kvoli malemu tvorovi...a naozaj, pokial nemate zabezpecene byvanie a nie ste financne ako tak zaisteni, bolo by pre vas len trapenie mat teraz dieta. Ved kazda matka chce dat detom len to najlepsie a je obrovsky stres zit ako sa vravi "z ruky do ust" ... vy nastastie mate moznost zabezpecit si vsetko tak aby o dva-tri roky mohlo prist dietatko do zdraveho, m ilujuceho a pripraveneho prostredia 🙂
"k tej mojej !školskej praxi"-absolvujem ju kazdy rok kedže ju mame povinnu a strasne sa mi to pači lebo tie deti su take chutne aj ked občas umrnčane ved kazde dieta je ine....a bavi ma s nimi s ahrať a učiť ich nove veci....rada by som aj stražila deti nejakej mamičke ale v dnesnej dobre je to dost tazke najst si nejaklu takuto briigadu kedze este nemam 18 a ani ukoncenu skolu...ale pokusiť sa o tom možem 🙂 no to ma najviac odradza že nemam tu istotu v priatelovi aj ked si myslím že by ma asi nenechal samú no s tymi financiami by to bolo asi ťažšie ako si myslím... ved tak uvidím ..skúsim ešte počkať... držte palce
@lucsyia - praveze vela maminiek hlada, hlavne pracujuce maminky, aspon par hodin denne... ved aj tu sa mozes spytat... su tu maminky zo Ziliny.. ja som pri dcerke tiez mala opatrovatelku celych 8 mesiacov, kym sla do skolky...
"asi by ma nenechal samu" fakt nestaci ;(
no tak som tu znova.. dlho sa mi darilo neako sa zabaviť aby som nemyslela na bábo..ale je to tu zas kedže priateľova sestra ostala tehotná... a on mi to oznámil s takou radosťou že asi keby som ja bola tehotná ani na to naše by sa tak nebol tešil ako na to jej 😒 ...trápi ma ten jeho prístup a závidím jeho sestre ( a pritom ona ani bábo nechcela a budú ho mať...) nemám sa s kým podeliť o svoje pocity tak aspon s vami.... 😔
@lucsyia tak sa tes s priatelovou sestrou. neboj, pride aj na teba 🙂 teraz je este naozaj skoro. nechci sa spoliehat na financie a ostatne potrebne veci, ze ved nejako bolo nejako bude. zmaturuj, zamestanaj sa, to ta bude aspon nejaky cas naplnat, prebehne zasa nejaky cas a bude to 🙂
aj ja tuzim po babenku skoro tri roky. bohuzial nemam podmienky na to, aby som (sme) si ho mohli dovolit a hlavne tam chyba tuzba zo strany partnera. hovorim si, ze to uz tak dlho nemoze trvat. predsa rok, dva nie je az tak dlho. ja si radsej pockam a bude to krasne, vytuzene, radostne.. 🙂
@sisisi vieš aj by som sa tešila(síce sa aj trochu teším ) 😅 ale nemáme moc dobrý vzťah takže aj keby som jej chcela s niečím pomôcť a vyskúšať si či by som to zvládla možno už teraz tak by to ajtak možné nebolo ☹ ...viem že na každého príde, ale ked vidím vonku niekoho s malým bábom alebo ked vidím nejaké dieťa hocikde...hned začnem uvažovať že čo tak keby bolo moje, ako by to bolo, teraz bvy som sa s ním takto hrala ja niekde na pieskovisku... 😒
@lucsyia vitaj na konikovi 🙂 babo pride v pravy cas, 😉