Územný plán obce

awalancha3
31. dec 2013

....... dievcata stavebnicky........ mam otazku....... len sa mi nesmejte, fakt som z toho jelen,,,,,
Situacia je takato. Chceme kupit dom vo Vinicnom, za domom krasna 8 arova zahrada. Tesim sa ako male decko (ak teda predame dom v Modre). No a dnes ma napadlo, ze kuknem do uzemneho planu Vinicneho a skoro ma slak trafil. Doteraz je za nasim vysnivanym domom len pole a les...a v uzemnom plane tam supli dalsiu ulicu, co by znamenalo, ze koniec zahrady za novopostavenym domom sa bude stretat s nasim koncom záhrady..... OK, beriem, nic nenarobim. Ale comu nerozumiem je to, ze uzemny plan proste zakreslil veselo ako pozemok planovaneho domu aj nasu cast pozemku. Vlastne sa v plane odfiklo kazdemu zo zahrady- su to take dlhe pozemky za domami. Mozno sa nejaki susedia tesia, ze mozu predat kus role za domom ako stavebny pozemok, ale ja nechcem dat 3 are z mojej zahrady. To si moze uzemny plan len tak mirnych dirnix urcit ze novy stavebny pozemok zaberie aj kus mojho? A ked planovane pozemky kupi developer, moze sa domahat, ze bude stavat aj na tom kuse mojho, kedze je tak vycleneny na uzemnom plane? Alebo je to tak, ze ma realitka chce oklamat a uz kus z nasej zahrady predala? Ale to sa mi fakt nezda......Alebo je to tak, ze sice uzemny plan pocita s vystavbou a tym, ze vlastnici pozemkov odpredaju casti svojich pozemkov, ale ked nepredaju tak tam vystavba nebude, na tej casti pozemkov?
Pisem asi ako hotentot..... chapete aspon trochu co sa pytam? Poznate taku tu zastavbu, kde maju domy za sebou dlhe uzke zahrady s vinicami.... no a uzemny plan proste urobil ciaru cez tie dlhe pozemky a urobil z nich nove pozemky pre novoplanovane domy. Nechapem.. to len tak uzemny plan hypoteticky? Ci je to nejako zavazne? .

bets
31. dec 2013

@awalancha3 uzemny plán schvaluje obec, treba sa pytat na obecnom urade. Pred kupou nehnutelnosti treba mať vysvetlene všetky nezrovnalosti. Keď raz máš na LV pozemok, nikto ta nemoze nutit ho predat, ale nikdy nevies k akym praktikám sa uchyli developer. Pozistuj si maximum o developerovi, vlastníkovi pozemkov za vaším pozemkom. Pytaj sa všetko vsetkych - priamo majitelov, co dom predavaju, realitky, stavebneho uradu v obci, ludi v obci...

awalancha3
autor
31. dec 2013

@bets .........dakujem

nevelyn
14. sep 2022

developer by to musel legalne odkupit, ale samozrejme moze nasadit nejake donucovacie a motivujuce praktiky. Skor by som mala strach, ze ak je tato zmena v UP nova, tak sucasny majitel moze kalkulovat, ze sa vyplati predat dom a pozemok rozdelit. Jednu cast predat s domom, a tu, ktora je v uzemnom plane, si nechat a mastne predat pripadnemu developerovi.