Nechcem rozprúdiť búrlivú diskusiu nenávisti...ale...
Na FB mi vyskakujú samé žiadosti o pomoc pre útulky pre mačky, psov. Že oni nestíhajú, že nemajú na krmivo, nemajú na postieľku, na vereriny atď. Prečo potom zbierajú všetky mačky a psov z ulíc, prečo chodia do osád a berú psov? Ja viem, je to živý tvor, ale keď raz neviem v tom "podnikať" nemám na to, tak to nerobím a neberiem si všetko na hlavu. Nech je potrestaný človek, ktorý vyhodí, ublíži zvieraťu, potom si rozmyslia, či vôbec nejaké chcú a či ho len tak vyhodia na ulicu.
@deti95060810 máš na to názor, či len si hladná?
Lebo tie tulavea poulicne macky a psi by sa nekontrolovane mnozili a bolo by ich stale viac a viac az by bol s nimi problem. Teraz su svorky tulavych psov len v osadach, takze teba sa to netyka, ale tyka sa to obyvatelov prilahlych dedin. Vies, zazila som v Belehrade co znamenaju svorky tulavych psov v meste, videla som ako to moze dopadnut. Videla som, ze ist s detmi na ihrisko nehrozilo, pretoze tam "kralovala" svorka psov, vyjst vecer z restiky na sidlisku az vtedy, ked je pred nou pristaveny taxik... Nerada by som bola ak by to podobne dopadlo aj v nasich mestach.
Takze tie utulky robia sluzbu pre nas vsetkych, nie len pre zvierata. A utulok nie je podnikanie, utulok je charita, utulok ako taky je odkazany len na to co mu ludia podaruju. Ziaden utulok nebol zalozeny ako podnik, ktory by sa mal sam uzivit zo svojho zisku, pretoze on nema ako generovat zisk.
Lebo keby nechytajú útulky mačky napr. a nekastrujú ich, tak sú tu extrémne premnožené. Aj keď ktovie, Slováci radi topia nechcené prírastky, takže možno by existovalo aj menej humánne riešenie 🤔. Keď si raz v niečom zanietený, dokážeš ísť až do extrémov no. Tým myslím tisícové dlhy na veterine, atď.
@divokykonik presne o tých dlhoch píšem. Koho tým zadlzia?
Útulky pre zvierata sú organizácie, ktoré robia to, čo by mali robiť karantenne stanice, ktorých je nedostatok.Sú to nadšenci, ktorí na svoj úkor zachraňujú zvierata. Žijú iba z toho, čo im prispejú ľudia. Bohužiaľ naša spoločnosť je ešte zaostalá a preto takéto miesta potrebujeme. Ak nechceš prispievať nemusíš, ale je na každom z nás, či je pre nás dôležité, aby aj ti najslabší mali nejakú šancu na život. Ja osobne si myslím, že súcit robí človeka človekom. Sprosto povedané, tie zvierata sú nám vydané napospas a je na nás ako s tým naložíme. Ja som osobne vďačná za takýchto nadšencov, aj keď im to niekedy prerastie cez hlavu.
Ked uz je tu tato tema..vie mi niekto poradit utulok pre macky/psy na ceste bratislava-prievidza, ktoremu by sa tak najviac zisli veci ako koberce, stare obliecky a pod? Uz som aj pozerala, ale len tak letmo. Ak viete o nejakom poradte prosim. Mam dost veci, ktore by sa zisli do utulku. Dakujem
@zana134 prispievam pravidelne, dávam aj staré deky, paplony, ...len ja nechápem tomu, prečo to robia a zadlžujú sa, či koho, ja mať dlh na zdravotnej 1000€, môžem umrieť...
Lebo im srdce nedovolí ich tam nechať, keď vedia, čo tam s nimi robia. Otázka by nemala byť, prečo berú zvieratá z osád, ale prečo tam vôbec nejaké chúďatka zvieratá sú. Veď to je čisté peklo.
Pretoze by sa museli hrať na pána boha. Tohto zachranim, ale týchto desat nie lebo uznemam prachy. Veterinári sú voči útulkov ústretoví a cakaju na financie. Vedia do čoho idú, ale keby útulky nepýtali peniaze, všetci by sa na to vykašlali. Aj preto majú benefičné, zbierky a neustále sa pripomínajú. Keby to nerobili, zíde z očí, zíde z mysle.
Jeeeeezis, to je zase co za perla tento prispevok? Nesed tolko na fb a nebude ti nic vyskakovat.to.uz ked ti toto vadi...hnus
Bože, veď aj ja by som najradšej zachránila všetky zvieratá, ešte aj žabu. Ale keď viem, že na to nemám financie, nebudem sa spoliehať na druhých. Koľkokrát som tak odniesla do útulku mačičku z ulice a oni, že to budú musieť utratiť, lebo toho majú veľa a nemajú miesto. Tak som ju vzala preč. Možno hrali len na city, išla som s ňou na veterinu, len za jedno vyšetrenie som zaplatila cez 60€ a to nevravím o toľkých mačkách nakope. Len 10 takých a je to 600€. Na mňa veľa.
@lasskonka poznas centrum prevychovy psov nova bana? Staraju sa o "tazke" plemena, aziatov, ovciarskych psov apod.take tie lubive steniatka, ktore ludia strasne chcu ale nevedia sa o ne starat a ptm koncia tak ze ich povyhadzuju z aut alebo pozatvaraju do kotercov.tie baby tam robia super job, odchytavaju, prevychovavaju a ptm ponukaju k adopcii
Trošku empatie by ti neuškodilo...Mala by si sa tam raz vybrať a keby si mala kúsok súdnosti v sebe, ináč by si písala...
vieš, ono to má aj inú optiku. To, že zachránia zviera, má oveľa väčšiu hodnotu, ako nejaké prašivé potlačené farebné papieriky. Aspoň pre niekoho teda má. Sú to len peniaze. Áno, majú dlhy na veterine, ale tí, pre ktorých to nie je ľahostajné, prispejú a pomôžu takým spôsobom. Ak nechcem pomôcť, nepomáham, ale aspoň netreba pindať, že niekto pomáha a že ich to stojí niečo. Ak chcem, dá sa pomôcť rôzne, materálne, prevozom, dočaskou, venčením. To, že Slováci, česť výnimkám, na zvieratá zvysoka ...., je fakt. Že sú útulky zahltené a praskajúce vo švíkoch, je fakt. Ak zviera prijmú, postarajú sa, verím, v rámci možností. Sú ľudia, ktorí idú na doraz a to si nesmierne vážim. A viem, že pre mnohých z nich je to nesmierne náročné finančne, časovo, ale urobia to. Dá sa povedať, že keď na to nemáš, nezachraňuj.. áno, aj tak sa dá. Ale. A na margo podvodníkov kšeftárov dodávam, že pre tých, ktorí to hnusne zneužívajú a profitujú z utrpenia zvierat, je v pekle špeciálne miesto.
kedysi sa zvieratá nájdene na ulici, ktoré nemali majiteľa, utrácali. dnes sa dávajú do útulku, zháňa sa veterinár, nový majiteľ, je to všetko veľmi nákladné (žrádlo, atď.). teraz ma tu ukameňujú, ale ja by som to vrátila do pôvodného stavu, ako to bolo pred pár desiatkami rokov. pomaly ľudia nemajú niektorí čo do úst a my riešime túlavé zvieratá, mnohokrát nakazené kadečím....
a nie, nie som človek, ktorý zvieratá nenávidí, mám ich rada. ale odtiaľ potiaľ.
Pretoze to tak citia. Pretoze chcu pomahat aj na ukor toho, ze to casto "nedavaju" (financne, casovo, psychicky, fyzicky). A nie je to podnikanie, podnikanie ma generovat zisk, utulok je "charita".
Jasne, ze by bolo najlepsie aby sa tomu predchadzalo a aby pripadne nasledky hradil/riesil vinnik. Ale to sa zial neda. Staci sa pozriet na problematiku mnozenia psov. Ked si raz za cas z dlhej chvile pozriem bazos tak mi je az zle kolko psov, steniat tam denne pribudne. To preco je take mnozenie zle sa da dnes uz vyhladat jednoducho. A aj tak sa najdu ludia, ktori si to "bazosove stena" kupia lebo je to lacnejsie ako papierove a dosledky tohto nekontrolovaneho mnozenia uz ich nezaujima. A aj tak su ludia, ktori nebudu kastrovat lebo je to "proti prirode" alebo "fena musi mat aspon raz za zivot stenata" alebo "falosnu graviditu je dobre riesit nakrytim" a podobne vyplody. Otazkou nie je preco existuju utulky, ktore to nezvladaju financne, ale ako zabranit tomu, aby to tu bolo tak ako je.
A potrestany ten co ublizi, vyhodi? Na slovensku scifi. Staci sa pozriet na nedavny pripad border kolie, ktoru majitel uplne ustval...
Nezvyknem sa zapájať do diskusii, ale tento príspevok sa mi asi len zdá, tie zvieratá sú živé tvory, ktoré cítia, vnímajú a su častokrát hodnotnejšie a vernejšie ako väčšina ľudí, tak čo ich majú nechať na ulici alebo dokonca v osade ?
A čo sa týka Fb, keď sa niekomu niečo nepaci, “scrollnes ďalej” a ideš…
@panelacikova no uzasne, vratme sa do stredoveku.kde vo vyspelych krajinach sa toto robi?asi len v posr...ej vychodnej europe.typicky folklor, pes na 1m retazi, pripadne v koterci vo vlastnych vykaloch.kultura naroda.fuj.pozri sa stenatu do oci a ptm ho utrat.to by si fakt dokazala?sorry ale k takymto ludom nemam slusne slovo, ani sucit, ani nic.a nebudem slusna, odplujem si pred kazdym takymto clovekom
@nenne27 nuz no, povedzme si pravdu - aku kvalitu zivota maju tie psy v tom zasratom koterci? Myslis, ze kazdy den ide tie zvierata niekto vyvencit, ma sa im kto povenovat, ze zivot mnohych z nich nie je utrpenim? Dufam, ze ty chodis tie psy aspon pravidelne vencit, ked si takto odpluvas. Ake ty navrhujes riesenie?
@nenne27 ano, ale zatial sa u nas povinne nekastruje, utulky su preplnene, financie nestacia, preto sa stotoznujem s prispevkom @panelacikova. Mali by sa zachranovat len zvierata, ktore maju sancu na umiestnenie, na dostojny zivot, aby nemuseli zivorit a trpiet v utulkoch. S "osvecovanim" ludi, samozrejme, suhlasim. Kym kupia detom po natlaku z ich strany napriklad psa, mali by ich zaviest do utulku a dohodnut sa na pravidelnom niekolkomesacnom venceni, nech si aspon ciastocne skusia, co to obnasa.
@mandzula stale maju v tom zasratom koterci vacsiu sancu, ze si ich niekto adoptuje ako ked ich budu tyrat v osadach alebo zrazat auta na ulici 🤦🏽♀️ Staci sa pozriet, kolko psikov denne adoptuje utulok Tulacik, az potom chrlit tie nenavistne reci. Chudaci ludia to robia dobrovolne, robia zo psich trosiek novych psikov plnych zivota, a niekto tu si povie ze naco, ze ich maju radsej utratit, ked nemaju peniaze na veterinu.. moj ty boj, toto napise snad len clovek bez stipky empatie
ženy robte pukance....😉