AHOJTE.
Mam dieťa, o chvíľu bude mať 4 roky....plánovala som presne v tomto čase otehotnieť.
Cakala som kým korunasialenstvo padne a vrátime sa ako tak do normálu.....ALE prišla do toho vojna a vidím ze dobrý scenár nie je-dopadne to zrejme zle, horšie,katastrofálne (citujem nášho diplomata Káhira, vďaka ktorému sme v NATO a ma extrémny prehlad)..a je to aj môj názor.
Viete, všetko CO som som si kedy naplánovala sa mi darilo, DO bodky....som veľmi cieľavedomá, vďaka môjmu predvidaniu som sa vedela vždy zariadiť.
No teraz strácam podu pod nohami, vidím, že veci sa začali vyvíjať tak, že to neovlyvmim ani ja, ani nikto...moja života filozofia je "v keli"...
Prosím nepíšte ako sa nám vcítiť k obetiam, že su na tom horšie, viem 😪😪😪a neželam si aby táto diskusia išla týmto smerom, chcem sa porozprávať s tými podobnými ako ja, ktorých sny idú do zabudnutia, lebo vidíme že toto bude zleeee....ako to zvládate?
deti sa rodili aj za vojny... síce nepíšeš koľko máš rokov - či s tehu ešte môžeš počkať, ale ja by som už na lepšie časy nečakala...
Odkedy zacali mierove rokovania citim sa lepsie. Aspon je tam snaha pboch stran konflikt riesit.
nemyslim si, ze bude vojna. Ale vdaka tej vojne budu ine problemy. Z Ukrajiny utecie podla mojho odhadu 10 mil. ludi a cast z nich ostane na Slovensku. Budu vyssie ceny za potraviny, oblecenie a energie. Ake zvysenie bude neviem, ale bude to makrantne. Ako su statne pokladnice v dlhoch po koronaviruse, tak sa budu musiet zvysovat dane. Ako som si myslela, ze si vydychneme po epidemii, tak toto je blbe. Dalsie nepredvidatelne problemy. Co robit - neviem. Zial, len cakat ☹️ a brat tie dni jeden po druhom. Bojim sa dalsej narodnej depresie. Ludia budu nestastni a nalada v state bude na houby. A to je vzdy zle, ked je celkova nalada v state pod psa. Ludia sa utiekaju k depresii alebo ironii. Malo stastia, malo uprimnej veselosti.
Vo svete vždy niečo bolo, je aj bude. Nijak to my neovplyvníme a jediné čo môžeme urobiť je tešiť sa aspoň z toho čo máme dnes. S mužom sme si tiež kadečo naplánovali, ale tak s tým sa nedá nič robiť, musíme žiť ďalej aj s tým čo prichádza.
@deti95060810 áno, máš pravdu, kedysi boli zeny v podruci mužov, za vojny kolko znasilnenych, casto mali na vyber bud ano alebo hej, zial......to bolo kedysi....teraz, podla mna, vedome do tejto neistoty priviesť dieťa je v mojich predstavach - rizikooooo
A mam o chvíľu 33 rokov, mam ešte 2 roky (aj z hľadiska zdravotného- vysoký prolaktin)
@kittykat22 myslím si presne to isté, neviem ako všetko zdražie co všetko príde, do toho mat miminko.....och joooj🥺aj keď som to vravela mamine, tak sa rozplakala že to je hrozne, nemať dieťa kvôli tejto dobe....
@vsauce_ súhlasím, my s tým musíme žiť, ale plánovať nový život je ine😔
velmi rada by som ti poradila, pretoze ta chapem. Ale ja sama som si hovorila, ze som velmi vdacna, ze uz mam dieta v skole a dalsie nechcem, pretoze tato situacia tomu vobec nepraje. Hlavne ak je clovek nastaveny cez ciele a planovanie, tak toto je pre takych ludi katastrofa. Podla mna sa do konca roka situacia vyjasni. Chvilu pockaj. Ta situacia sa vyjasni. Samozrejme, ze sa veci nevratia tam kde boli, ale aspon bude jasne co a ako a potom sa lahsie orientuje a planuje. Co je podla mna, pre teba zaklad.
A chces isto druhe dieta alebo chces len splnit predstavy spolocnosti? Na tvojom mieste by som trocha pockala a uvidis
Chyba je asi v tom, že prilis plánuješ ľudia nemôžu ovplyvniť veľa veci
Vypnúť TV a sociálne siete a človek bude v pokoji. ☺️ Jedno mi to nie je ale strach necitim keďže to nesledujem. Covid mi čiastocne plány skazil ale viac si nenechám
Možno Ti pomože moj názor. Minulý týždeň som sa vydesila tak, ako nikdy predtým... Avšak, premýšľala som a ak by toto mali byť naše posledné mesiace, týždne, či len dni, prežijem ich len vydesená na smrť alebo tak, akoby som žila aj pred vojnou. Ja si vyberám tú druhú možnosť. Žijem ďalej úplne normálne, bežne s radosťami, starosťami, ale určite s vačším dorazom na lásku k rodine, priateľom, ľuďom na ktorých mi najviac záleží. Proste byť čo najviac s tými, ktorých mám rada. Pre mňa je toto najdoležitejšie v živote. A popritom kľudne ísť ku kozmetičke, kaderníčke, niečo pekné si kúpiť a pod., robiť radosť sebe, aj iným. Teraz mám napr. prichystaný balíček s výbornou kávou, čajíkom a fotkami z oslavy pre najlepšiu priateľku. Posielam jej to poštou a už teraz sa teším na jej reakciu.
Máš na výber. Mnohé sa bojíme. Nie si v tom sama. Ak sa teraz na bábo necítiš, počkaj pár týždňov a rozhodni sa potom. Ako matka chápem Tvoje obavy...
Ako máme žiť v atómovom veku? "Prvé, čo by sme mali spraviť, je nabrať odvahu. Ak nás má všetkých zničiť atómová bomba, nech nás tá bomba nájde robiť rozumné a ľudské veci – modliť sa, pracovať, učiť, čítať, počúvať hudbu, kúpať deti, hrať tenis, rozprávať sa s priateľmi pri pive a šípkach – a nie krčiť sa v kúte ako vystrašené ovce a myslieť na bomby. Bomby môžu zničiť naše telo (a to dokáže aj mikrób), no nemusia vládnuť našej mysli."
C.D. Lewis, írsky spisovateľ, básnik, akademik (1898 – 1963).
Ci teraz dieta alebo nie, si musi kazdy rozhodnut sam. do akeho sveta ho doviest. Nemusi prist vojna az k nam, ale dosledky pocitime. Zdrazovanim vsetkeho, prepustanim z prace, nedostatkom potravin a surovin, kedze vela sa dovaza. Muzovi v praci vcera povedali ze v aprili nema firma objednavky nakolko nadvazuje na dalsiu firmu atd.a tam nebude z ruska dodany potrebny produkt na vyrobu. Budeme sa musiet prisposobit novym veciam. Musi sa zit dalej.
Ja som otehotnela neplanovane na zaciatku korona doby, na jar 2020, pred Vianocami v tej najhorsej vlne, ked sa este nikto ani neockoval, som porodila. Korona sa mi doteraz vybybala, dokonca ked bol syn pozitivny, nechytil nikto z nas a on mal bezpriznakovy priebeh. Uvidime, co bude dalej.
Budem mat 39 rokov, este by som jedno mozno aj chcela, to sa uvidi, takze ja casu na odkladanie nemam - bude bud/alebo.
Moja starka sa vydavala cez 2.sv.vojnu, v 1942, dieta porodila v 1943. Ked malo par mesiacov, ochorelo a zhodou okolnosti do ich krcmy prisiel nemecky lekar a zachranil ho, dal mu lieky.
Ja som veriaca, takze pre mna je to "lahsie" v tom, ze sa nespolieham na vlastne sily a plany. Lebo clovek mieni, Pan Boh meni...
Všeličo sa môže stať vo svete , neprepadaj panike , nie je to také hrozné. Prídu ťažšie časy , ale to už bolo, treba mať deti a vychovať ich tak aby urobili tento svet lepším miestom !
Nemať dieťa,lebo budú zlé časy? vždy je niečo....všetko bude drahšie,no a čo teraz? momentálne si tu žijeme ako prasatá v žite,všetkého prebytok,jedlo vyhadzujeme,oblečenie po vyrastených deťoch už niet kam dávať,každý má min. jedno auto,pracujeme.....nepíšem o sockách,tie budú v každej dobe....takže ja si nemyslím ,že sa treba až tak báť,aby som si nedovolila dieťa,ak ho chcem....
no pozri. doba bola neista vzdy len nebol internet socialne siete televizia a radio tak ludia mnoho veci nevedeli. ale veci sa diali. o co bola istejsia doba po 1 sv vojne, alebo po 2. sv vojne. po svete vybuchuju sopky su zemetrasenia, cunami ..... obcianske vojny hladomor, sucha, prepustanie a zdrazovanie? kde zijete. viete co sa dialo po revolucii v zamestnaniach? a narodili ste sa. ...... ale to nieje touto dobou. to bolo vzdy len si to nevidela nesledovala .....
pisem to tu dokola - svet nikdy nebol lepsim miestom, doba nikdy nebola lahsia. to je len nevedomost, spomienkovy optimizmus a nedostatok zakladnych vedomosti o historii ale aj blizkej minulosti.
ja som tiez planovac ale uz mam aj svoj vek a nejake skusenosti a prisla som na to ze zivot je len jeden. (hej hej pocuvala som to stale ale take plne uvedomenie pride az casom) a prezit ho tak ze si odopriem uplne vsetko ze si sadnem a budem sa triast tym v akom svete zijem ho premarnim a nie uchranim. keby moja mama premyslala takto nikdy by som sa nenarodila ale keby sa ma mala moznost spytat ci sa chcem narodit aj ked zazijem tieto zle veci co sa deju alebo aj horsie poviem ze hej. chcela by som tu byt aj tak.
detstvo mi spravili pekne hoci tiez bola neista doba komunizmus revolucia (u nas nastastie nezna ale kto to dopredu mohol vediet) zazila som kopec skvelych veci a stretla kopec skvelych ludi. prva sankovacka, prvy krat v mori, prvy krat vystup na vrch, prvy krat zmoknut schvalne v letnom dazdi, prvy laska, najlepsie kamaratstva, smiech az ti slzy tecu. prva jazda z kopca na bicykli, skakanie na tramposke, prejest sa zmrzliny, prvy krat drzat v ruke svoje mimino, hrdost ked sa mu nieco podari .... zimomriavky ked pocujes oblubenu hudbu alebo sa dostanes na koncert svojej oblubenej kapely..... motyliky v bruchu, vlocka na nose, vietor vo vlasoch. vzrusenie ci sa ti podari to o co sa snazis a ten pocit ked uspejes .....
hluposti? nie daju sa zazit aj v neistej dobe. ja som rada ze som ich mohla zazit nech uz je moj zivot dlhy ako mam v osude toto vsetko mam za sebou a som happy.
neexistuje storocie ani polstorocie o ktorom by sa dalo povedat ze bolo bezpecne a idealne pre to mat deti. naozaj aj ked sa vam tato doba zda akakolvek zla nieje to tak.
vzdy je nieco a vzdy bude. ludia su nevyspytatelne tvory a vzdy nieco poseru takze kym tu budu ludia bude tu aj stale nieco nepredvidatelne a nie idealne.
rozhodni sa sama ale zi zivot tak aby si nelutovala ze si ho premarnila. zi ho naplno lebo nevies kolko mas casu. ano rozumiem tvojim otazkam aj tomu preco sa zamyslas. ze priviest dieta je nebezpecne. vies ber to tak. vies kolko deti zomrie pri dopravnych nehodach? pri beznych urazoch doma aj pod dozorom. je to hrozne ale ak niekoho privedies na svet kedykolvek vzdy su rizika. ja si ale myslim ze kazdy tu mame svoj dany cas a nevyhneme sa osudu. ak sa nenarodi tebe narodi sa jeho dusa niekomu inemu.
daj si cas. ved nemusis ho mat okamzite. utras si to v sebe. neunahli sa.
mozno mam tento pohlad aj vdaka tomu ze moji stary rodicia zili dost dlho. a casto rozpravali svoje spomienky, a vedeli to tak podat ze boli vesele aj smutne dojemne aj strasidelne, a vzdy som si pri tom hovorila ze wau koko toho clovek vie prezit zazit a zvladnut. ak budes cakat na lepsiu dobu je vysoko pravdepodobne ze sa jej nikdy nedockas.
Cielavedoma a uspesna zena nie je labilna a nepolozi sa hned so sprav ,ze v susednom state je zial vojnovy stav.. Na sk nie .je ... .....Co mas za problem? Uspesna zena ma stabilnu a dobre platenu poziciu a usetrene finacne toky pre horsie casy...,takze ülakat pre to,ze v sus.state je vojnovy stav a preto zeny na sk nemozu mat deti je naozaj detinske..
Ano,zivot bude drahsi pre rozne okolnosti..ale s tym bolo treba pocitat....Po konkjukture vzdy pride v cykloch recesia.. Aj v tych planoch na budovanie rodiny treba to vediet zohladnit...
pardon, ale to sa neda nenapisat, ze z tohto tvojho prispevku ide riadne sebectvo... tvoje sny, vzdy sa ti podarilo, co si chcela. no a tu to mas, aspon ti da realita po nose.
vsetci sa budeme musiet uskromnit, ale ako uspesna a cielavodoma zena si mala mysliet na financnu rezervu a krizovu strategiu. a co sa dietata tyka, ak si mozes dovolit pockat, tak cakaj, ak nie, ajtak nikto nevie, co bude a ani to nikto nikdy nevedel. stat sa moze vsetko. ano, aj "uspesnej" zene. inak, nechapem, kde sa v ludoch berie ten prehnany perfekcionizmus a neskutocna tuzba po nejakom cudnom uspechu. na co je to dobre?
Nechat veci plynut, to je to najväcsie hrdinstvo. Ludia sa naucili mat vsetko pod kontrolou, ovladat a planovat. A prisiel covid a teraz vojna a nase "istoty" sa zrutili, lebo co sa deje nezavisi na nas.
deti sa rodili vzdy, v kazdej dobe, v kazdom storoci, len ludia nemali tolko informacii, ktore vlastne ani nevedia ako spravne prijat a spracovat, proste sa musime prispôsobit dobe, co je.
ja nemám žiadny stres z ohrozenia, budem sa triasť strachom z niečoho čo neovplyvním?
veď žite a netraste sa.
Ahoj, chápem ťa. My sme práve na začiatku procesu umelého oplodnenia. Ak všetko pôjde ok, v apríli by sme mali podstúpiť IVF. Po vypuknutí vojny som si však nie istá, či do toho chcem ísť. Osobne sa neobávam toho, že by tento svet skončil alebo niečo podobné. Ale mám dilemu, či priviesť dieťa do sveta, v ktorom zo dňa na deň vypukne vojna, ľudia prichádzajú o domov, prácu, úspory, vládne tu strašné zlo, závisť a nenávisť. A druhá rovina je praktická - neviem si zatiaľ predstaviť, aký dopad bude mať vojna. My máme vysokú hypotéku na byt (bývame v BA), úver na auto, platíme si poistky, účty atď. Ak pôjdu ceny stále hore, obávam sa, že z jednej výplaty počas materskej nevyžijeme a úspory nám celú materskú nevykryjú. Otázne je, ako sa to prejaví na platoch, resp. stabilite na pracovnom trhu. Viem, že veľa vecí sama neovplyvním, ale práve preto sa snažím byť opatrná a dobre si rozmyslím, čo urobím.
Inak sledovanie spravodajstva som obmedzila, snažím sa rozptyľovať rôznymi činnosťami a tráviť voľný čas s rodinou, priateľmi, kde prídem na iné myšlienky.
Autorka, ja som tiež človek, ktorý musí mať všetko vopred naplánované. Keď prišla prvá vlna pandémie bola som úplne vykoľajená. No zasa na druhej strane spojilo to mňa aj muža ešte viac. Začali sme si užívať spoločné domáce obedy, chvíle strávené spolu s našim synom. Manžel je bežne pracovne veľmi vyťažený človek. Už pred pandémiou som si uvedomila, že by som rada rozšírila našu rodinu. Pri prvej vlne to manžel stopol. No ako išla "vlna za vlnou" sme si povedali, že to tu môže byť veľmi dlho. Tak a máme dvojmesačnú dcéru.
No ako Rusko zaútočilo na Ukrajinu a týmto krokom ohrozujú stabilitu celého sveta môj strach prešiel do veľkého hnevu. Akým právom nám všetkým toto robia. Ľuďom od Ukrajiny až po veľmi veľa krajín.
Úprimne? Teraz by som druhé dieťa určite nechcela. Nepriviedla by som ho do takéhoto neistého sveta. To nie je vírus. Toto môže prepuknúť do veľkého ale veľkého konfliktu a nikto nevieme ako to môže dopadnúť. Kľudne aj zle. Môžu nastať situácie ako prenasledovanie ľudí za ich názor, vierovyznanie, politickú orientáciu, alebo len pre to, že si Slovák, Poliak, Maďar, Nemec, podnikateľ, nepodnikatel, narodnostne zmiešané manželstvá...
Dieťa teraz určite nie. Aspoň za mňa.
Autorka hrozba vojny alebo inej kazastrofy tu bude vzdy. Tvoje potencialne dieta hadam bude zit aspon 80 rokov. My sme sa nenarodili do vojny, ale do prosperujucehi sveta a aha, predsa ju mozno zazijeme. To nenaplanujes. Ja si prave stale hovorim, ze ak uz moje deti maju zazit vojnu a velku krizu, nech je to kym su co najmensie, kym si to nepamataju, kym sa o nich mozem postarat. Nakoniec, po velkej krize prichadza vzdy rast a prosperita.
ja to už ani nesledujem ked mám pravdu povedať.Aj som úplne zabudla že sa tam rieši vojna.Myslim si že to bude ešte dlho trvať medzi nimi lebo nechce ustúpiť ani jeden.Ale zase si nemyslim že sa to dostane až k nám
@pralinka25 waw, ty si spisovateľka?krásne....no presne tieto časy ako som ja ročnik 1989 doteraz boli ozaj prekrásne, v hojnosti ako tu bolo napísané...a chcela by som dopriať také aj potomstvu, možno to ma brzdí že som zažila také dobré a ideme do zlého - a To dúfam ze nie do katastrofy
Áno, viaceré tu pekne píšete ze treba žiť prítomnosťou, to aj robím, to súhlasím, netreba sa triast v kute......len iné je reálne plánovať dieťa do tohto marazmu....
@f333 aha, cize majetni sa nemusia bat??naco ti budu vsetky peniaze sveta, jed svet bude hore nohami???pls pozor, bat sa moze každý, aj Musk.......tak labilna by som bola keby otehotniem a nariekam co bude, moja obava je aký život bude, vidím to tak ze zlý😵💫aj napriek tomu ze som tip co aj mŕtveho presvedčí ze je zivy, viem si poradiť, no myslím ze nás čaká veľmi zlý čas, ved azda vidíš v akej panike je NATO a cely svet
*Kačera-prepis mobilu, srry