Urodynamické vyšetrenie u urológa

kikina84
4. mar 2018

Ahojte chcela by som vedieť či niektorej s vás robili toto vyšetrenie..ak áno poprosim info,ako ste sa pri ňom cítili, prípadne či je to nepríjemne, alebo sa to dá zvládnuť..a hlavne či vám to nejak pomohlo k riešeniu problému úniku moču.. ďakujem

fidorka7
4. mar 2018

@kikina84 kvôli tomuto vyšetreniu a môjmu strachu z neho som svoj problém 3 roky odkladala Nakoniec pred rokom som ho absolvovala zelená strachom /úplne zbytočne, nič bolestivé, pocit nepríjemný ako keď si na koze u gyndoša, ale skvelý prístup doktora a sestry takže OK/. Už som pol roka po operácii - dali mi pásku a môj problém je tak na 95% vyriešený. Za mňa ľutujem že som to tak dlho odkladala.

kikina84
autor
4. mar 2018

@fidorka7 super..a koľko to asi trvalo? Robili ti to tiež po sediačky ako keby na takom záchode? 😁Neviem ako to nazvať,len som to videla a jediné čo ma napadlo že záchod

kikina84
autor
4. mar 2018

@fidorka7 a ešte by ma zaujímalo ako sa to celé robí.. spomínali niečo že závedu do konečníka a nejakú hadicku..atď..

fidorka7
4. mar 2018

@kikina84 bolo to ako na koze u gynekológa, žiaden záchod. Konečník s tým nič nemá, zavedú ti cievku do mechúra a celé to trvalo asi 10 minút všeho všudy.

kikina84
autor
4. mar 2018

@fidorka7 to asi nebude ono potom..mne Hovorila že to trva asi pol hodinu a zavádza sa nejaký balónik do konečníka a aj nejaká hadicka do vchodu..a vyšetruje sa tlak aký je vyvíjaný pri močení atd

fidorka7
4. mar 2018

@kikina84 je to ono. je to presne to vyšetrenie o ktorom hovorím. Nič mi do konečníka nedávali, lebo mi merali tlak nie v konečníku, ale v mechúri a preto som mala cievku do mechúra.😉

fidorka7
4. mar 2018

@kikina84
Urodynamické vyšetrenie
Je určené na posúdenie anatomického a funkčného stavu močového mechúra a močovej rúry. Má viacero častí, ktoré však nemusia byť vykonané vždy všetky.
Uroflowmetria - pacient sa vymočí do prístroja, ktorý zaznamenáva priebeh močenia
Cystometria - po zavedení cievky cez močovú rúru do mechúra sa postupne plní močový mechúr a meria sa tlak v močovom mechúri a tým sa posudzuje jeho uskladňovacia funkcia

puklica13
4. mar 2018

@fidorka7 mne prave robil lekar v ba urodynamiku prave tak ze som mala sondu v konecniku a nejaky senzor prilepeny este pri mocovej rure...su rozne postupy...

kikina84
autor
4. mar 2018

@puklica13 a dá sa to zniesť? Ja idem na Antolsku vo štvrtok na urológiu na to..

puklica13
4. mar 2018

@kikina84 jasne..je to len trochu neprijemne..s plnym mechurom..ze zakaslite a skuste nemocit...😲...
viac neprijemne mi bolo ze doktor bol mladsi sexi muz..a ja tam na koze ...no co uz😀

ivv
7. mar 2018

@kikina84 môžem sa opýtať ku ktorému lekárovi / sestričke idete na vyšetrenie?

kikina84
autor
7. mar 2018

@ivv na Antolsku , urologia,dr obsitnik

kikina84
autor
8. mar 2018

@kikina84 baby tak dnes som absolvovala toto vyšetrenie a keďže je na nete toho žalostne málo tak pridávam info..Urodynamicke vyšetrenie som absolvovala na Antolskej a dala som si ho spraviť kvôli úniku moču. Najprv sa vymocite pred vyšetrením do špeciálne upravenej nádobky aby zistili objem moču..následne po vyprázdneni sa ľahnete na lôžko a tam vám zavedú do konečníka balónik a do mocovodu hadičku.. následne cez hadičku napustaju do mechúra postupne vodu a vy v jednotlivých etapách odpovedáte na otázky ktoré sa pýtajú..trvá to cca 15 minút Max 20.. zavedenie je absolútne bezbolestná záležitosť necítila som nič ,jedine to nutkanie na močenie.. prístroj následne vyhodnotí výsledky.. takže som Max spokojná s vyšetrením a nakoľko som sa bála ako čert kríža tak vám poviem že úplne zbytočne 😉😉

ryor
1. jún 2019

@kikina84 Moja skusenost je neprijemna, som dost senzitivna. Pokial nemate 60 rokov a mate len stresovu inkontenciu, tak si to nedajte robit. Nikto vam totiz nepovie a ani sa nikde nedocitate ake su rizika toho vysetrenia. Lutujem, ze som toto vysetrenia absolvovala. Stav sa mi zhorsil. Sestricka vas vycievkuje a nasledne zavedie dve cievky, jednu straaaasene dlhu do mocovej rury a jednu do konecnika. Vsetky cievky, do mocovej rury boleli.
Po vysetreni uz treti den mocova rura stipe a podbrusok boli, chodim kazdu pol hodinu na wc- takze infekcia. Dalej sa zmenil prietok mocu, ide to tazsie a stresova inkontencia sa zmenila na urgentnu. Podbrusok- pocit ako zapal vajecnikov. Az teraz som sa niekde na ceskych strankach docitala, ze moze prist aj k zastave moceniu a k invalidite. Tak to je uz potom uplne zle.

janka5879
4. júl 2019

Včera som toto vyšetrenie absolvovala. Velmi som sa ho bála,ale môj strach bol naozaj väčší ako samotný úkon. Prebiehalo tak,že ste si ľahli na posteľ,do močovej rúry vám zaviedli tenkú hadičku,ak sa dokážete uvoľniť,neboli to,druhá hadička šla do konečníka.Potom sa mechúr plnil vodou. Mala som len vnímať pocity a hlásiť,kedy cítim,že sa niečo deje,kedy by som šla už na wecko,keby som bola napr.doma, kedy už nevydržím a kedy je to už akútne.Pritom som vždy musela zakaslat...potom som sa s tými hadickami postavila a tiež kaslala, potom mi hadičky vytiahli a poslednýkrát som zakaslala...asi 2 cikania po ma trošku stúpali,ale potom bolo dobre. Zistili

janka5879
4. júl 2019

čo bolo treba,stanovili liečbu,tak už budem len veriť,že inkontinencia bude minulosťou🙂))Prajem vám,aby ste to zvládli,ak ste pred týmto vyšetrením...

mamickatt
5. aug 2020

@janka5879 prosím ťa, akú liečbu lekár odporučil? Pomohlo to?

matejkoo
22. okt 2021

@ryor ahoj, postupom casu sa to upravilo?

sovva
2. mar 2024

@janka5879 prosím akú liečbu nastavili?
Absolvovali ste aj operáciu? Ďakujem za odpoveď