Uráža moje dieťa

jasha77
20. apr 2015

Ahojte mamicky.Zaujima ma vas nazor ako by ste reagovali vy alebo ci ste sa s tym stretli.Mam taky problem kazde rano chodime s mojou 5r. dcerkou do skolky autobusom.S nami nastupuje tiez jedna mamicka s dcerkou asi 6r.Ona uz chodi do skoly pomocnej.Je velmi hyperaktivna len krici,uteka pri zastavke a do autobusu musi vzdy nastupit prva.Dobre ze sa vzdy nehodi pod kolasa autobusu.Jej mama to s nou musi mat tazke.O tom som ale nechcela ved deticky su rozne nik nemoze za to ake je jeho dieta.Skor ide o to ze ta jej mala kazde rano mojej dcere v autobuse vyplazovala jazyk a robila ksichty.A jej mama na to nic.Moja dcerka bola z toho vzdy taka smutna.Takto to trvalo par tyzdnou potom mi to uz ale nedalo tak som tej malej sama tak potichu a slusne povedala ze toto sa nerobi ze to nesmie robit.Od vtedy bol klud a asi 2tyzdne sme ich nestretli asi bola chora.Dnes rano sa vsak stalo toto.Samozrejme oni prve nastupili do busu a mi az potom.Moja dcerka isla predomnou si sadnut a ja hned za nou.No a pocula som ako ta jej mama na polku autobusu vravi na moju dceru ze "aka je skareda".Ako si toto moze dovolit dospela zena vraviet na cudzie dieta.Ona ako keby bola za to aku ma dceru nastvana na cely svet a vyvrsuje sa na mojej dcere.Ako by ste vy toto riesili.Mne dospelej to pokazi naladu a uz ako to musi znasat 5r. dievcatko ze jej cudzia zena takto povie.Ja nie som taka povaha ze by som sa do nej pustila v autobuse neviem co mozem od nej cakat ale uz mi to zacina dost liezt na nervy.

mawka
20. apr 2015

@jasha77 tak potom ano, ta mala nezoze za to, aku ma mamu. aka matka, taka katka. moja mala je baculata, decka sa jej smeju, ale naucila som ju, ako ich SLUSNE odpalkovat a hlavne som ju naucila, ze sa inym neposmievame, ak vyzeraju inak /prilis chudi, tucni, hendikepovani a podobne.../ ved to je zaklad slusnosti. takze mamicka hentoho dievcatka ma sama problem so zakladmi slusnosti, tazko jej dcerka bude ina.
nevsimajte si ich. mozno sa im paci, ked su stredobodom pozornosti. totalne ich ignoruj.

ivanya
20. apr 2015

@jasha77 A si si ista, ze tym myslela tvoju malu? Ak nie si taka povaha, aby si jej na to nieco povedala, tak ju jednoducho ignoruj. Drzte sa od nich v autobuse co najdalej, nastupujte inymi dverami...nevsimaj si ich. A tvojej malej vysvetli, ze niektori ludia a deti sa proste nevedia spravat...

jasha77
autor
20. apr 2015

No presne sama jej matka ma problem zo sebou a preto ja aj jej dcera taka.Ja na seba dbam co sa tyka vyzoru a tak isto aj na moju dceru.Je modrooka blondinka s dlhymi kuceravymi vlaskami.Davam si zalezat na jej obleceni rada si ju paradim.A asi to je vsetko len zavist z jej strany.Vsimla som si kolko krat ako zazera aj po inych dievcatkach ako su oblecene a pod.Uplna zavist jej ide z oci.Je to smutne.

sissy27
20. apr 2015

@jasha77 nebrala by som to tak dramaticky... možno to ani nepatrilo tebe (tvojej dcére)... a snáď to nie je 4miestny autobus, kde musíš byť nalepená pri nich... a tvoja dcéra tiež aspoň zistí, že ľudia sú rôzni a nedá sa so všetkými dobre vychádzať...

ladyblcha
20. apr 2015

nijak by som to neriesila. ved to su preboha cudzi ludia, osral ich pes aj s ich nazormi.

jasha77
autor
20. apr 2015

@ivanya ano som si ista ze to bolo na moju dceru.pocula som to aj videla.asi jedine ignorovat aj ked je to tazke.cloveku to aj ublizi a pokazi den.

jasha77
autor
20. apr 2015

@sissy27 nie nieje to 4 miestny autobus🙂 vzdy vsak prechadzame okolo nich ked si sadame.takze vzdy nam nieco ustedria.jej mala bud tie ksichty alebo dnes aha toto.neviem mozno ina mama na mojom mieste by si uz davno narobila poriadky.kde je slusne spravanie...

cairka
20. apr 2015

@jasha77 , a nehovorila tvojej v dobrom na svoju, že je škaredá - vyplazuje jej jazyk? 😉

ivett1
20. apr 2015

@jasha77 no, teraz čo? sama píšeš, že tvoja dcérka je pekné dievčatko, tak na čo to tak dramatizuješ? ...
a rozoberať tu, že to je matka zahlásila len preto, že závidí ... ak si inteligentná a slušná osoba, tak naozaj toto riešiť nebudeš ...nastúp do autobusu, otoč sa im chrbtom a venuj sa dcérke a nevšímaj si blbé poznámky a gestá ...

jááj, keby som mala riešiť, kto všetko sa "škaredo" pozrel na mňa a naše deti...

mawka
20. apr 2015

@jasha77 vies ale krasa nie je vsetko. prilis si na tom zakladas, ocividne ta vie vykolajit taka poznamka. aj deti v teplakoch a strapate su pekne, nie len tie upravene, tip top a blondate s modrymi ockami 😉
skus sa tak nezameravat na vzhlad vas dvoch a proste poznamky inych neries.

jasha77
autor
20. apr 2015

@ivett1 ako nehnevajte sa ale toto ma dokaze vytocit.ja si absolutne nikoho nevsimam ani nic neriesim a nejaka cudzia zenska ide robit toto a kazde rano to iste.ja nepoviem ze raz niekde nahodne.ale stale dookola

sardinka333
20. apr 2015

Proooosim ťa! Že ťa toto rozhádže! Retardovanému dieťaťu slušne a pekne málo čo vysvetlíš, nemá na to mentálnu kapacitu, zvlášť ak ani doma nema zakladné navyky, ktoré sa mimochodom dokaže naučiť aj ,,menťák,,. Tej matke je to jedno, zase život s takým dieťaťom je vyčerpávajuci a mnohí rodičia to proste vzdaju lebo ved ,,chudatko je choré,,. MOžností čo s tým je niekolko:
- ignorovať, nevšímať si , nereagovať, pozerať von oknom, pustiť si MP3....
- snažiť sa sadnuť si čo najdalej od nich, obmedziť očný kontakt
- zmeniť sposob dopravy, isť skor, neskor
- zoberte si knižku do autobusu a čítajte si - odvrátite pozornosť od toho decka, nebudete si ho všímať, kvalitne strávite čas
- pritul si dcerku ked vedla nej sedíš, zavrite oči a ešte oddychujte
- nebyť vztahovančná - nech si hovorí čo chce, teba sa to netýka
- vysvetli dcere, že to dieťa je choré a skor ho treba lutovať
- vyťaž z toho niečo pozitívne - aj takéto situácie pripravia tvoju dceru na stresové a záťažové situácie, ktoré sa v živote žial nikomu nevyhnu, dcera sa takto oťuká a bude odolnejšia v škole lebo tam zažije tiež všeličo.

jasha77
autor
20. apr 2015

@mawka ale ja preboha neriesim nas vzhlad.kazdy je nejaky a ja by som si v zivote nedovoli povedat na dieta ze je take alebo hentake.ved preboha kazdy je nejaky.sme normalne slusne a cisto oblecene to je cele to som tym myslela.som normalne slusne vychovana preco by som mala niekoho urazat na ulici ako to robi ona.a kedze je to kazde rano tak si myslim ze toto by liezlo uz na nervy kazdej mame.

bonaqa2013
20. apr 2015

@jasha77 no maminka ma evidentne problém sa vyrovnať s tým aká je jej dcéra. viem poznám to, tiež mám dcéru vo veku 5 rokov a je handikepovaná. Vedela by som o tom rozprávať čo všetko prežívam, ale takto nereagujem ako táto maminka. Veľa krát majú rodičia problém sa s tým vyrovnať, že ich dieťatko je iné ako tie ostatné. Nechcem sa zastávať, ale vieš ako niektorí ľudia pozerajú na postihnuté deti? Asi podľa nich by mali byť zatvorené niekde doma v pivnici, alebo v garáži.Aj moja scéra kričí - je hluchá, máva rukami, ťažko sa jej niečo vysvetľuje apod. A veľa ľudí to nechápe. Si myslia, že je nevychovaná.
Takže ak to bude dlhšie, skús maminke dohovoriť, že to takto by nemalo byť, deti by sa mali spolu hrať a nie si robiť naprotiveň - skús to nejak otočiť a spraviť si z nepriateĺov aspoň kamarátov. Zahraj sa na diplomata. Aj keď to bude asi ťažké. Ešte by som asi dieťatko ponúkla lízatkom, cukríkom - skús ís´t touto cestou. A keď to ani tak nepôjde tak už nič iné nezostane ako nevšímať si a dcére vysvetliť, že dievčatko má zdravotné problémy a musíme byť aj k takýmto ľuďom a deťom tolerantní.

bonaqa2013
20. apr 2015

@sardinka333 mám tiež dievčatko so zdravotnými problémami a rada by som vedela ako vysvetliť resp .naučiť základné návyky ktoré sa naučí aj - PODĽA VÁŠHO VYJADRENIA MENŤÁK.... To je vyjadrovanie. Takto by ste sa asi nevyjadrovali keby ste mali takéto dieťa doma.

zitaje
20. apr 2015

@jasha77 Ked ti to tak velmi vadi, chodte na skorsi bus 😅 (ak je to mozne)
Inak tiez si myslim, ze to netreba tak riesit. Treba tu situaciu vyuzit vo svoj prospech. Tvoja dcera uz nie je uplne malicka, vselico pochopi. Tak sa s nou porozpravaj o tom, ze ludia su rozni, povedz jej, ze niekedy aj dospeli su nevychovani a neslusni(odhadzuju odpadky, nadavaju, prebehavaju cez cervenu 😀 ) , ze niektore deticky nie su take rozumne, ako ostatne, a potom sa spravaju inak, zvlastne. Dokonca by som to ani nijak nespajala s tou mamou a dcerou v autobuse, len sa proste o takych veciach rozpravajte, aby bola v obraze. A ze zato, ze jej niekto povie, ze je skareda, to neznamena, ze skareda naozaj je.
My obcas mame taketo temy a vidim na svojich dcerach, ake su mi vdacne, ze sme spolu vyyriesili nejaky "problem" uz len tym, ze sme sa o tom porozpravali - inak by v nich ostali visiet rozne otazky a nevysvetlena situacia, a takto si to vedia v hlavach usporiadat. A ona sama zbada (ak to doteraz zbada) ze s tou mamou a dcerou nie je nieco v poriadku a mozno ti sama povie, ze Ako to dievcatko z autobusu 😉

cairka
20. apr 2015

@bonaqa2013 , sú mamy, ktoré dokážu aj zázraky...kým také dieťa nemajú 😝 Veľa síl, aj na zvládanie takýchto poznámok a pohľadov 🙂
Tiež mám 5-ročnú s problémami...či je MR ešte nie je potvrdené, ale ... je tu tá možnosť 😒

zitaje
20. apr 2015

(ak to doteraz nezbadala) - malo byt

mawka
20. apr 2015

@jasha77 hej, ale ohanas sa tym, ze chodite slusne oblecene, tip top. ja som na to reagovala, ze ci to je zaruka toho, ze je clovek vtedy slusny. moja mala vecne zhadzuje sponky, vecne strapata a v pohodlnom obleceni, vobec nie ako z katalogu a slusnejsia je mozno nez neviem ake vystajlovane panicky dcerkami. toto som tym chcela povedat. ja sa cudujem, ze sa vobec nad takym niecim pozastavujes. no tak to robia no. najlepsi sposob je ignorovat ich.
boze, keby mna malo rozculovat kazde tretie decko zo skolky, ze sa malej posmievaju, ze je baculata, asi by mi z toho aj preplo.. proste to neriesim, mala sa branit vie, ma tie decka na haku totalne. alebo je par osob, ktore ma z nejakeho dovodu nemusia a ani ma nepoznaju a zazeraju a ohovaraju a maju blbe poznamky. no a co? nech si hovoria.
ach jo, mat taketo problemy....

ivett1
20. apr 2015

@jasha77 ja sa nehnevám, ja sa len čudujem, že toto riešiš 😅 ... ale asi sa skôr hneváš ty...mňa osobne by takéto správanie tiež vytočilo, ale ja by som sa ozvala...ty si napísala, že nie...tak ako asi ti môžem poradiť?...hádam len tak, aby si si to nevšímala ...alebo hádam chceš napísať presne, čo by som jej-tej matke povedala ja? ... 😉
inak, možno len tá malá nevie ako sa stou tvojou skamarátiť, keď je "iná" ... stretávala som sa s tým bežne, keď sme chodili s deťmi na ihriská ...
sama predsa píšeš, že jej matka to s ňou musí mať ťažké...
a ja si myslím, že sú len tie dve možnosti ...prvú si hneď zamietla - že sa porozprávaš s jej matkou (že ty nie si taký typ...) ...tak je tu len tá druhá možnosť, že to budeš ignorovať ...to som ti aj napísla ...
a nehnevaj sa, ale keď ťa to vytáča, tak sa prekonaj a ozvi sa ...hádam ťa tá "cudzia ženská" nezbije? 😅 ...či?...(ak nechceš konfrontáciu, tak si zavolaj niekde bokom a povedz jej, že si to neželáš a nech vám dá pokoj a hľadí si aj ona svojho...alebo jej daj cukrík pre malú a urob si z nej "kamarátku" ...to bol celkom odbrý nápad od @bonaqa2013 ...)

sardinka333
20. apr 2015

@bonaqa2013 mám sestru s DMO, prežili sme si svoje, vypiplali Vojtovkou ležiace dieťa na mladu ženu o 2 fanc. barlách a s ťažkou diskalkuliou a x diagnozami aj uspešne zamturovala. Roky som pracovala ako asistent učitela v ,,špeciálnej škole,, vo variante C, deti DMO - kvadrupareti plus mentálne retardácie do toho. A veru nikdy sme si ako pedagogovia nenechali skakať od nich po hlave. Mali sme tam rodičov takých aj onakých. Takých, ktorým nestačilo, že dieťa je postihnuté ale boli radi, že s ním pracujeme, učíme ho zakladné navyky neustálym mravčím opakovaním dokolečka dokola 100x.Napr. sebaobslužné činnosti. A boli aj takí, ktorí denne davali vozičkarke 500gr. vlašského šalátu a 5 rožkov k ranajkám lebo ved chudatko, nech sa aspon napapá, čo má z toho života. To že dieťa trpí obezitou, nemože sa hýbať, vysádzať ho čo hodinu na toaletu je pre asistentku telocvik je im šuma fuk. Len sa krivo nepozrieť, nič nevyžadovať, lutovať. Tieto deti potrebuju individuálny prístup a posudenie takže nie je možné povedať ako konkrétne vaše dieťa niečo naučiť. Taká odborníčka nie som, nevidím do situácie, detaily nepíšete. Ale poviem to po lopate - neustálym opakovaním sa aj ,,čokel,, naučí, takže dôsledným opakovaním do omdletia, denno denným drilom sa aj mentálne postihnutý naučí jednoduché sebaobslužné návyky, vyzliecť, obliect, reagovať v rámci svojich schopností - každý jedinec nejaké schopnosti má ak ich objavíme tak vieme čo rozvíjať a dosiahneme výsledky, síce po rokoch....ale dosiahneme. A verte mi že 8 hodín pracovať s takýmito deťmi (cudzími, vlastné je vždy iné) na to potrebujete aj humor a vedieť sa odosobniť, nevzťahovať všetko na seba lebo to by sa človek zbláznil. Moja kamošla s postihnutou dcerou (13r a je na urovni 1 ročnej) nemá problém povedať jej ,,čo ti šibušká,, pripadne jej aj dať na zadok alebo po rukách - lebo je agresivna, kuše a ma taku silu, že keby to ako tako nekorigovala, tak sposobí aj smrtelný uraz.

bonaqa2013
20. apr 2015

@sardinka333 odkiaľ ste?

sardinka333
20. apr 2015
bonaqa2013
20. apr 2015

@sardinka333 škoda...

natalym
20. apr 2015

Keby som ja chodila autobusom aj mojím dieťaťom každé ráno s hocijakým iným dieťaťom a inou mamičkou, mohlo by byť dieťa aj postihnuté evidentne, aj neviem aké už by sme boli dávno kamoši a s mamičkou by sme prekecali celú cestu. Neviem si predstaviť inú možnosť. Jedine, že by tá mamička bola úplne nejaké divná alebo čo. ☹

mawka
20. apr 2015

@natalym tak vies, ale niekto sa bavi iba s niekym akoze seberovnym, super nastajlovanym a vzdy v 100%. ostatne su asi socky, vies. taki ludia ze hore nos a ja som niekto a budem sa bavit iba s niekym na mojej "urovni" sa neprihovoria k niekomu inemu. a mozno by sa aj vela veci vysvetlilo.

sardinka333
20. apr 2015

Ja si zase myslím, že nie každý má chuť hned ráno o 6:30 s ledva rozlepenými očami kecať s niekým v autobuse. A nemusí to nutne znamenať, že hned je hore nos, pyšný a iní su pod jeho uroven, možno niektorí proste nevedia ako reagovať na evidentne postihnuté dieťa a tak su radšej ticho, ignoruju - tým tiež nič nepokazia. Závisí to proste od človeka, niekto sa slušne pozdraví ked vojde, sadne si a sedí, iný sa potrebuje vykecávať, rád sa porozpráva - obe varianty su spravne ak to ludia tak chcu. Možno ma niekto take zamestnanie ako ja - non stop s ludmi, v mojom prípade s deťmi, v kuse niečo rieši, nejaké problémy alebo aj zabomyšie zvady a chce mať aspon chvilu klud. Ja osobne tiež idem rada na ihrisko s deťmi, ale tiež nepotrebujem hned s každou mamičkou čo tam vidím davať sa do reči aby sa nepovedalo a počúvať tam reči o počasí, o tom čo deti jedli, pili a kakali. Nezaujíma ma to. Osobne som sa už neraz popálila svojou ,,priatelskosťou,,. Rada pozdravím, prehodím nejaké slovo, ale priateľov si vyberám. Netreba hned každému skočiť na lep.

natalym
20. apr 2015

Som sa aj pousmiala. Ja mám tiež takú robotu, že sa mi huba nezastaví a mne sa práveže ľudia prihovárajú, Ty kokos, všade.
Veď nevravím, že sa musia o kakaní rozprávať. Ale každé ráno? Úsmev, pozdrav je hádam normálne, či?

mawka
20. apr 2015

@sardinka333
@natalym no presne tak som to myslela aj ja. tiez som drzka, tiez som robila na tazkom oddeleni, tiez som toho mala kolkokrat plne zuby, kurnik, ale ked uz nieco bolo treba riesit, tak sa aspon spytam, ci maju so mnou problem alebo co? a neriesim to ako ober problem, z ktoreho sa zrutim.
pripomenulo mi to, ako som sa spriatelila so susedou. stale mi zatekalo od nej do kupelne, par krat som tam bola, ona posobila ofucana, divna, raz sme si takmer skocili uz do vlasov a potom som ju nahodne objavila na internete na socialnej sieti a napisala som jej nieco vtipne na odlahcenie. a o desat minut sme kavickovali u mna a este ten den aj u nej a spolocne sme prisli na to, kde je v kupelni problem a bolo tym padom po probleme.
myslim, ze keby ludia takto nejak riesili problemy, bolo by menej takych debilnych situacii ako pise zakladatelka. tak bud som ticho, ignorujem alebo teda riesim. bodka.

natalym
20. apr 2015

@mawka Presne tak. Mala sa v tej situácii tej mamičky opýtať, aký má problém. Slušne a bolo by to vybavené.