...za to čo sa stalo dnes i pred 70 rokmi :(
Az mi mraz beha po chrbte. Uprimnu sustrast.
Je to strašné, čo sa tam stalo. Od rána mám zapnutú poľsku televíziu. Máme veľa priateľov v Poľsku s ktorými sme si už telefonovali, sú veľmi zdrvený z tejto veľkej katastrofy.
co sa stalo v polsku?
☹ 😢 😢
☹ ☹ ☹ ☹ ☹ 😢 ☹ ☹ ☹ ☹
ja už od rána pozerám poľské programy, a mám až husiu kožu, moderátory nedokážu ani rozprávať...
je mi to ľúto, pretože tam nezomrel len prezidentský pár, ale popredná poľská politická elita, kňazi, generáli...
bardzo mi przykro, Polaci, jestesmy s wami...
pridávam sa.....úprimnú sústrasť ☹ je to hrozné 😢
velmi smutne..uprimnu sustrast.. ☹
smutné 😢 ozaj smutné ☹ aj prva dama s prezidentom ☹
neuveriteľné ☹ ☹
úprimnú sústrasť...
to je nieco strasne.........uprimnu sustrast celemu polskemu narodu 😢 😢 😢
😢 😢 😢 to je hrozné a smutné ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ 😢
ja som sa to dozvedela od draheho hned ako to bolo v spravach na nakupe, vobec som tomu nemohla uverit a stale sa mi to zda, ze to je len zly film. ☹ ☹ ☹
Je to zakliate miesto pre polsky narod.
uprimnu sustrast
strašné......úprimnú sústrasť 😔 😔 😔
😔
...Každá ľudská smrť je tragédia! Púšťam si poľskú hymnu a je mi smutno.. .K prezidentskému palácu kladú kytice aj ľudia, ktorí sú prívržencami iných strán - v tom je veľkosť národa! ....
...je zarazajuce...ze aj v takyxto pripadox tvori posadku lietadla CELA hlavna delegacia.... 😕
pripajam sa.. ☹
je to skutocne sprava ako zo zleho sna, ibaze z tohto sa neda zobudit
Pocula som tu spravu nahodou na obed v radiu, a myslela som si ze snad zle pocujem! Zapla som tv, tam nic, tak som zapla CNN a rusku tv a tam uz o tom hovorili... strasne...
Je v tom akasi symbolika, isli si pripominat tragediu z cias vojny a sami zahynuli.. je to memento pre cely svet...
expertka, ano je to zarazauje, v inych krajinach to maju nejako predpisovo osetrene, ze popredni predstavitelia krajiny nemozu cestovat spolu... a zrejme teraz aj Poliaci to takto zariadia....
pripajam sa 😔 je mi to luto..... velka tragedia 😔
inak to, ze nemozu ist vysoki predstavitelia spolu sa tyka myslim premiera a prezidenta apredsedu parlamentu.... a ti spolu neleteli....
USA to majú dokonca tak, že keď je prezident mimo Washingtonu, tak v Bielom dome musí celý čas sedieť viceprezident...
Rovnako je to aj s kráľovskou rodinou UK... nikdy nemôže ísť kráľovná spolu s následníkmi trónu.... precedens v tomto spravila princezná Diana keď na cestu do Austrálie kde sprevádzala svojho vtedajšieho manžela vzala aj polročného princa Williama... ale kráľovná bola zatiaľ v Londýne...
Presne ako Expi píše... Poliaci sú veľký národ tým, že nik sa nepozastavoval nad tým, či súhlasil s politickými názormi alebo nie... zomreli múdri ĽUDIA, ktorí viedli národ... a to je obrovská tragédia... obzvlášť keď išli vzdať hold obetiam 😔 😢
Je to hrozná tragédia 😔
Na druhej strane ma zaráža fakt, že Rusi okamžite uviedli príčinu tragédia, hneď našli vinníka a odsúdili pilota.... Nechcem tu rozoberať konšpiračné teórie, ale Rusom od istej doby neverím ani pol slova...
Chcem tým povedať, že aj keď sa preukáže, že skutočne bolo príčinou havárie to, že pilot sa aj napriek varovaniam a odporúčaniam veže rozhodol pristáť, netreba zabúdať na to, že tak ako všade, aj v Poľsku sú "štátne" lietadlá v kompetencii buď Ministerstva vnútra alebo Ministerstva obrany (v Poľsku je to obrana) a tí piloti sú buď vojaci alebo policajti (v Poľsku vojaci). Neverím, že piloti, ktorí boli iste profesionáli, keď viezli takí "náklad", teda takých predstaviteľov, vrátane prezidenta, by svojvoľne riskovali nebezpečné pristátie. Viem si predstaviť, že ako profesionáli, podliehajúci veleniu (jednak prezidenta ako vrchného veliteľa, a jednak aj na palube prítomného náčelníka generálneho štábu), dostali rozkaz na tom letisku pristáť (časové dôvody a pod....) a oni ho jednoducho museli poslúchnuť.
Takže s vynášaním súdov by som počkala 😔
babulka...nikdy nic nie je cierno biele je aj moj nazor ...mm iba vcera poznamenal kedze obchodujeme s Polskom ze uvidime co sa stane s polskym zlotym pretoze v poslednom case velmi stupal a pre okolite krajiny to nebolo bohvieco kedze Polsko je velmi velky vyvozca ...a konkurencia pre vacsinu okolitych krajin...
Teodorka, ja som skôr myslela také konšpiračné teórie, že ich nad letiskom zostrelili Rusi.......neverila som, že ľudia môžu byť takí sprostí aj v takejto chvíli....ale samozrejme, každý verí tomu, čomu chce veriť. Takéto teórie budú vždy prítomné, keď sa stane takéto nešťastie, ale pravda býva spravidla prozaická 😔
na letisko nalietavali 4x, letecky expert sa vyjadril, ze to nie je bezne, vraj bola posadka pod komercnym tlakom a havariu oznacil slovami "riadena zrazka s terenom"
Babulka ale aj ked by dostali príkaz pristáť podľa plánu,včera vravel,neviem či to bol pilot či čo,že aj ked by pilot dostal príkaz,tak ho mohol neposlúchnuť,ked išlo o bezpečnosť cestujúcich 😉
V každom prípade,nech dopadne vyšetrovanie hociako,je to veľká tragédia,hlavne pre rodiny obetí ☹ aj pre celé Poľsko a svet
Však práve - bezpečnosť cestujúcich!!! Mal ich toľkých na palube, a takých významných a on by bol taký idiot, že by sa v rozpore so všetkými pravidlami (viď ten pokus na 4 krát, keď v "pilotskej teórii" sa hovorí dvakrát a dosť) snažil pristáť? Je to len môj osobný názor, ale určite musel informovať "cestujúcich", že pre nepriaznivé podmienky im veža radí pristáť inde (nemohol by pristáť na inom letisku bez vedomia velenia) a podľa môjho názrou dostal rozkaz pristáť v Smolensku. Je jasné, že ako vojak rozkaz poslúchnuť musel, aj keď sa nám to zdá zvláštne, o rozkazoch sa nediskutuje. 😔
prezident je velitelom ozbrojenych sil - najvyssia voj.funkcia - takyto rozkaz mohol dat len on,nikto iny na palube "by nemal" dat takyto rozkaz - neuposluchnutie riadiacej veze.....kazdopadne uprimnu sustrast rodinam pozostalych.
uprimnu sustrast...este stale mi to pride az neskutocne a dalsia neskutocna tragedia,neviem si predstavit,co to spravi s polskom...
je to tragédie, ať už za to mohl kdokoliv......
jen si představte v jakým stresu musel být ten pilot, věděl jaké jsou podmínky, zkoušel to 3x a nepovedlo se, věděl že po druhém neúspěšném pokusu by měl letět jinam, ale také věděl že v tom případě nestihnou zahájení pietního aktu, a že by mohl mít problém, z věže do něho hustili aby letěl jinam, navíc nevíme jestli nebyl problém s výškoměrem ( v ruských letadlech prý výškoměr funguje na principu venkovního tlaku vzduchu a musíse obačs přenastavit), za sebou elitu polského národa, ti třeba spěchali a ten člověk se musí rozhodnout a nebo .......poslechnout rozkaz.
pridávam sa....... ☹