Čauko. Mozno si myslíte že mi asi sibe. No som skoro na všetko sama. Mám 2 deti a doma bombu. Všetko je na mne...muz chodí domov o 19tej. A nedele býva doma. Aj to je furt unavený atď.nemam chut riešiť jeho. Ja mám všade strašný bordel. V skriniach v obývačke vo vnútri, v chidbivej zostáva, a v kuchyni. No proste kebyže prídete ku mne sa hanbím otvoriť dverce... ako a cim mám začať. Kde začať??? Ako si veci usporiadať. Dajte mi nejaké typi. Musím sa do toho pustiť 😂 už mi to ide cez hlavu.
neľutuj vyhodiť všetko čo nepoužívaš,neskladuj zbytočnosti,nekupuj hluposti,ak máš malo vecí ľahšie to usporiadaš
každý deň niečo uprac, nemusí to byť veľa, jeden šuflík, jedna polička, keď aj budeš upratovať mesiac nech. Radšej po menších častiach ako celá izba, nebudeš tam zavalená hodiny ale len 10 minút. Budeš mať dobrý pocit, že si niečo urobila a motivovaná pokračovať ďalej.
Rob si tri kôpky. Prvá ostáva v šuflíku, lebo tam patrí a chcem ju tam (napr. nočnom stolíku okuliare, kniha, lampa). Druhá kôpka, toto sem nepatrí, ale nechcem to vyhodiť, patrí to na iné miesto. Ked skončíš, tak to tam hneď odnes. A tretia kôpka je odpad, alebo niečo čo už doma nechceš mať. Odpad do smetiaka a to čo si nechceš nechať, ale niekto by to použil zanes, kde by to využili, krízové centrá, detské domovy alebo len rozdaj kamarátkam a rodine.
Ja mám tri deti a systém, ktorý by mi vyhovoval som si musela sama vytvoriť. Ale pár vychytávok som si našla: detskú izbu upratujú deti /tie väčšie už ani neporiadok nerobia, zato najmladšia to vynahradí/, ja asistujem radím, vyhadzujem polámané hračky, papiere, vypísané fixky a pod. Hračky triedime do krabíc podľa druhu: plyšáky - jedna krabica, kuchynka - druhá krabica, bábiky- ďalšia krabica... Oblečenie deťom aj nám triedim podľa sezony priebežne - zimné operiem a poukladám do vriec, z ktorých vysajem vzduch - nepotrebujú toľko miesta, nepráši sa na ne, odložím na miesto, kde oči nevidia. To isté zimné topánky - umyť , vypchať novinovým papierom a šup do krabíc a do skrine. Povyťahujem letné veci a hneď triedim, malé a tie čo nosiť už nechcem a nebudem idú bokom /na predaj, darovanie/. Robím to až pred sezónou, pretože nemám odhad, koľko moje decká po roku vyrastú. Zvyšok poukladať do skríň. Menšie kúsky ako spodné prádlo a ponožky dávam do košíkov ,aby mi po šuflíku nelietali.
Papiere, doklady a spol. riešim podľa potreby... dávam ich do jednej zásuvky a keď je plná potriedim a pozakladám do euroobalov a do šanónov /tie sa mi osvedčili/.
V kuchyni som si zaviedla tiež systém, že čo môžem skladujem v nádobkách - cukor, múky, strúhanka, cestoviny a pod. Potom nádoby sú na jednej poličke a mám prehľad, čo treba dokúpiť. Ostatné potraviny poukladám do umelohmotných košíkov, ktoré tiež mám zasunuté v linke - takto sa mi niečo nevysype ani nepovaľuje. No nemaj predstavu, že denno denne takto gruntujem, mňa taká chvíľa chytí pári krát ročne, kedy všetko potrebujem mať na mieste.
Umývanie, vysávanie, utieranie prachu a spol. sme si podelili s manželom, keď upratuje jeden, zvyčajne robí niečo aj ten druhý... nie je to len moja domácnosť a nežijem tu sama, tým pádom ani ja sama nerobím všetok neporiadok.
ja v prvom rade raz za rok všetko vytriedim , od oblečenia, cez kuchynu, hračky, knihy, pisomnosti, debiliny- máš potom celý rok menej harabúr
- to je u nás taký hektický týžden- dva- vždy na jesen, na jednu izbu si nechám aj viac dní, všetko vyupratujem - včetne každej skrine, a vytriedim
potom cez rok:
vo štvrtok prebehnem vysavačom hlavný ťah- kuchyna, hala, obyvačka
v pondelok moj muž dôkladne povysáva celý byt
v piatok utriem prach- na mokro- ak utieraš na sucho len ho zvíriš, sanita
prádlo sa musí!!! nosiť do koša, nikdy nie na zem, to deťom stále treba pripomínať, operiem všetko jeden den -utorok, na druhý ožehliť a spratať, neznášam, ked mám prádlo celý týžden
postele prezlečiem raz za dva týždne v nedelu večer
každý večer spolu z mužom popraceme kuchynu, on do myčky, ja poutieram plochy, ak treba dvierka, poriadim chladničku
- v kuchyni mám cez deň uprataný stôl VŽDY- ak niekto náhodou príde, na linke to neriešim
... a hlavne som sa po čase poučila- neviem ake veľké maš deti- ale treba ich to učiť od mala- topánky, tašku, bundu- odložiť hneď! a nerobiť to za nich
- porieš krabice, košíky, všetko čo je takto spratané, posobí upratanejšie
ale vrátim sa k prvému riadku- neopatrovať zbytočnosti, ktoré nás vytláčajú z bytu
Ved si precitaj knizku o upratovani 🙂 Marie Kondo Kuzelna kniha o upratovani. Ma to naozaj zmysel - aj v tom, ze ta nauci zbavit sa veci, ktore nepotrebujes a ktore vlastne len z jednej izby do druhej prenasas a preto mas stale pocit, ze to nie je upratane. Napr. Jeden den upratuj iba tricka: zhromazdi vsetky tricka a uprac tricka. Urci im iba jedno miesto v jednej skrini. Vsetky co nenosis vyhod, daruj dalej a pod. A potom vzdy tricka davaj uz len na to miesto, hned ako treba. A tak to rob so vsetkym. Ked to mas doma vsetko utriedene a nehromadis zbytocne veci... tak aspon teoreticky na papieri to funguje 🙂 A tak realne: No zazije si to kazda mamina, ze len po trochach upratuje co stiha. To vytriedenie skrini odporucam - to pomaha najviac. Ja vzdy po sezone, ked su dcere veci male vytriedim ich a celu tasku veci predam pod cenu tu na koni. Pretoze ak ti to doma v skrini stoji dva tri roky, uz si to nik nekupi a neoblecie svojim detom. A takto das veciam sancu. Plus este sa mi osvedcilo co najviac mat veci na vesanie. Moji ma dokazali do vyvrtky priviest, ked som sa premohla a dve hodky zehlila a zrovala im vsetko v skriniach a pri prvom vybere tricka zo skrine tam ostalo "Tornado Lu". Rozumej: Chceli spodne tricko a vybrali ho tak, ze ostatne tricka akoby zvirilo tornado. Prestala som riesit poriadok za muza v jeho skrini - nech si tam ma svoje tornada. Dceru to este ucim, ako sa vytahuju veci zo skrine, este sa nadejam ze sa to podda. Ale mozno je to Tornado Lu dedicne? 🙂
Povyhadzovat stare veci aby sa spravilo miesto na nove a to je asi tak vsetko co mozes urobit kedze mas dve deti :D Ja viem, ze to je nemozne udrzat poriadok dlhsie ako pol hodinu. Upratane budes mat ked budu deti odrastene a budes mat na to cas, teraz sa venuj hlavne im. Teda pokial nema prist na navstevu svokra :D :D
aké velké sú deti? Od toho závisí, či sa vôbec oplatí niečo veľmi riešiť.
Ako radia dievčatá, pretrieď si veci, čo si nemala rok na sebe, daj do zberného kontajnera, veci po deťoch nahoď po balíkoch na bazár. Ak sa chceš toho zbaviť rýchlo, tak to daruj, alebo za symbolickú cenu (poštovné).
Povyhadzuj gýče, všeliaké vázičky, suveníry, čo sa za roky nazbierajú ... a tiež pokazené veci, ktoré už celé roky plánujete "opraviť". Ak ste sa doteraz zaobišli bez nich, asi vám ich netreba...
Ja t robím takto a nemáme doma haraburdy a preplnený byt. Mám rada vzduch v skriniach 🙂 Takže tam mám len to, čo ozaj nosím. Sezonne veci. A tie ostatné su v space-bagoch.
Ja mam 2 deti, od 5-6 rokov upratujú sami svoje izby, ja len tak raz za 2 týždne im tam nakuknem, občas im urobím velké poriadky (také za skrinkami, okná, záclony) a inak si robia sami. Dcéra má 15, už uprace obstojne celý byt, ak treba. Len ich to treba učiť, ak deti žijú v neporiadku, sami od seba upratovať nebudú, Aj ak sú menšie, zapájaj ich a kludne upratuj s nimi ... nie som za vychovávanie detí v bubline, hlavne že sa im mamička venuje a potom po nociach kmitá, aby všetko urobila sama. Potom si nevedia ani povysávať. Venovanie sa deťom a upratovanie sa nevylučuje, ak sú do toho aktívne zapojene, od určitého veku.
@zkb ja ti poradim ako bezdetna....totizto v case, ked som nebola schopna kvoli nevolnostiam vstat z postele, tak sme sa stahovali. Mama s muzom pobalili stary byt, odniesli ma do auta, vyklopili v novom byte na matrac a muz skladal nabytok a mama vsetko vybalila. Vdaka za to, moja skvela maminka.
Sme tu od februara a polovicu veci neviem najst. :D
Najhorsie nevolnosti pominuli, ale ja som tak nekonecne unavena. A ked si mam vybrat, ci upracem alebo idem sa prejst na slnko, volim prechadzku. Zvladam veci ako umyt riad, nieco uvarit, pozametat a prat....to uz je moj limit 🙂 ...ale najst u nas cosi v skrini, zasuvke, v kuchyni....velka vyzva...si rada, ak to na teba nevypadne, kedze moj muz je skrecok a ja som skrz nevolnosti strcila hocco hockam, len nech to nevidim alebo do toho nekopnem :D
Navyse mame byt pri hlavnej ceste a je neskutocne prasny. Ak sa dva dni neuprace, tak tu behaju po podlahe chuchvalce ako na dalekom zapade.
A ked uz mam nahodou den, ze mam silu (chut na upratovanie som nemala nikdy) tak po malych kuskoch...fakt malych...ziadne velke predsavzatia...napriklad tento tyzden som upratala nocne stoliky, sest suflikov - teda to bol plan, dala som zatial styri. :D
Minuly som dala jednu policku v skrini a veci na vesiakoch (inak v skriniach pomoze aj pracovat s faktom, ze je prepchata vecami...vela veci = velky bordel, ja vela vyradujem teraz)
Male krociky, inak sa to neda.
Neviem, akeho mas muza, ci na to frfle. Moj aj pomoze, ale on to tak neznasa....on rad navari, hocco spravi, ale ked mu dam handru a vysavac, vidim, ze trpi. Cize moc ani neziadam pomoc, radsej ho necham v kuchyni. Ale on ma chape, nikdy sa nestazuje, ze je neporiadok, aj ma sam posle oddychovat....a kedze jeho polica s oblecenim upratana nie je, nosi skratka to, co na neho vypadne :D
Hlavne si z toho nerob hlavu, lebo sa zblaznis. No tak mas bordel. No boze.
Ja som pozitivne naladena, ze do porodu to stiham 🙂