Umývanie rúk v lavore - zvyk po pohrebe

shewinka
25. aug 2023

Prosim Vas,
neviete preco sa po pohrebe ked sa ide na kar umyvaju ruky v lavore vonku ?

0silvia0
25. aug 2023

@shewinka v ktorych koncinach? Lebo ja som taketo este nezazila

loliki
25. aug 2023

@shewinka Keď sa ide z cintorína, majú sa umyť ruky. Možno je to ešte z judaizmu. Lebo sa človek stal nečistým. Ten lavór je asi miestny zvyk.

shewinka
autor
25. aug 2023

@0silvia0 Okolie Trebišova.
Musim sa priznat roky som nebola na pohrebe, a dost ma dnes tato tradicia zaskočila.

0silvia0
25. aug 2023

@shewinka tak ja som v poslednom case absolvovala dost pohrebov, ale u nas (Trnava) som sa s tym veru nestretla.

lenkasarka
25. aug 2023

@shewinka v tom jednom lavore si umyjú ruky všetci čo idu na kar? Teda 20,40 či 60 ľudí? Dosť nechutne.

shewinka
autor
25. aug 2023

@lenkasarka ano vsetci si umyvaju, preto sa pytam ci to ma nejaky vyznam, kedze som sa s tym nikdy nestretla

h2
25. aug 2023

Som už dosť stará, ale o tomto zvyku som ešte nepočula.

0silvia0
25. aug 2023

@shewinka nasla som toto, asi je to len nejaky pretrvavajuci zvyk z minulosti v niektorych lokalitach
https://www.pohrebnictvo.sk/kar-v-minulosti-a-d...

lenkasarka
25. aug 2023

@shewinka Cestou z cintorína sa nemalo obzerať – ten kto sa najviac obzeral, mal v krátkom čase umrieť. Podľa ľudovej viery bol posledný zosnulý strážcom cintorína, kým neumrie niekto ďalší. Po návrate s cintorína si ľudia umyli ruky a očistili obuv, lebo do domácnosti sa nič z cintorína nemalo dostať.
Našla som na nete

lenkasarka
25. aug 2023

@0silvia0 zaujímavé čítanie

shewinka
autor
26. aug 2023

@0silvia0 no to bude asi to spravne, nakolko mi rodicia hovorili, ze kedysi sa aj mince hadzali do tej vody. w

shewinka
autor
26. aug 2023

@lenkasarka bola som proste len zvedava lebo aj ked mam 32 nikdy som sa s nicim takym nestretla, aj ked je pravda ze na pohrebe u nas v dedine som hola naposledy ako 13 rocna

0silvia0
26. aug 2023

@shewinka zaujimave, ze sa to u vas na dedine stale dodrzuje.

iveta7677
26. aug 2023

@shewinka južné Slovensko. Áno umývajú sa ruky v lavóre. Neviem či sa to ešte dodržiava, ale dávnejšie sa umývali ruky v lavóre.

babulkomale
26. aug 2023

@shewinka nepocula som o tom, ale v ziadnom spolocnom lavore by som sa neumyla a isla sa umyt na wc pred jedlom, ako to vzdy robim.
Ked vidim ako ludia idu z ulice a sadnu k stolu so spinavymi rukami, je mi zle.

katulienocka999
26. aug 2023

@shewinka aj my sme tak boli v okolo Trebišova ešte dávnejšie a tiež tam bol lavor..nejak som sa vtedy nad tým nezamyslela,že prečo tam je 😅

maryetta
26. aug 2023

O tom som este nepocula.
Ale raz mi jeden knaz hovoril ze ked prisiel do novej farnosti a mal pohreb. Ako isiel sprievod este s neboztikom na cintorin tak sa obzrel ci nejdu rychlo alebo pomaly. A prelaknuti “spoluobcania”. Potom mu povedali ze na koho sa knaz pozrie ten dalsi zomrie.
Ale to su vsetko povery.
Aj to umyvanie ruk…. Opytam sa muza. Oni maju toto na Vianoce pred stedrou vecerou. Peniaze do lavora a potom sa v tom umyvali 😫 ja som toto odmietla. Ze uz ked sa umyt ok ale peniaze? Brrr.

zeldia
26. aug 2023

@shewinka no význam to ma asi taký že niečo kvalitne chytnes. Za každých okolnosti pred jedlom umyt ruky poriadne mydlom v tečúcej vode alebo použiť veľa kvalitného dezinfekcneho gelu (predpokladám že str di tam podávali ruky). Ak tam bol aj duchovný a tiež tak umyval tak je úplne mimo inak by mal tých veriacich usmerniť tak toho väzení nie stredovek skončil

maranta_leuconeura
26. aug 2023

Neverim ze po pandemii toto este niekto robi... Ludia su nepoucitelni

lila1988
26. aug 2023

@babulkomale tak ale v reštaurácií ješ s príborom a nie rukami. Ja som pedantna, čo sa týka hygieny, nikdy nejdem do chladnicky alebo variť bez umytých rúk, aj si počas dňa ruky dezinfikujem, alebo potom, čo si s niekym podám ruky, ale v tej reštike je to take divné odísť hneď od stola. Skôr si servítkou vzdy pretriem príbory, lebo časnici ich tiež nepodávajú zrovna hygienicky.

babulkomale
26. aug 2023

@lila1988 nejdem od stola vacsinou, idem rovno umyt si ruky a potom k stolu. Alebo zlozim veci k stolu, ked je to nejaka neformalna akcia ze ideme z turistiky alebo len tak sa najest, a nesadnem ale beriem deti umyt ruky ( jasne ze ak treba tak na wc).
Mne to pride normalne. A pribor s tym nic nema, ved moze byt chlieb k polievke alebo proste deti si daju hranolky rukami.
Asi nebudes az taka pedantna ked si neumyjes ruky pred jedlom, ked si pochytala minimalne klucku restiky a operadla stoliciek. A predtym auto, kluce atd.

lila1988
26. aug 2023

@babulkomale ja si aj volant pravidelne dezinfikujem, lebo ak muž šoféruje moje auto z obchodu, tak viem, že si nevydenzifikoval ruky potom, čo drzal kosik po 500 ludoch a mám bezkľúčové zamykanie auta, takze kľúč nechytam. sadám si bez chytania operadiel sedacky, alebo len chrbtom ruky odsuniem, aj otváram dvere tak, aby som nemusela chytat kľučku. Tým, že som fajciar, tak fakt sa snažím fungovat tak, aby som ruky mala vzdy čisté, aby som si cigaretu nekontaminovala, keď ju vyberám. Ale chapem, ako to myslis, po turistike by som si tiež umyla ruky, aj deckám vydezinfikovala, ale myslela som si, že sa bavime o dospelých ludoch, ktori konzumujú bežne jedlo príborom. Inak mne sa aj celkom pacila ta koronova doba, keď si všetci všetko dezinfikovali 😂

shewinka
autor
26. aug 2023

Vy ste niektore podla mna fakt blbe?
Viete, čo musim sa Vam fakt priznat ze tie ruky sme si v tom lavore umyli, lebo tak kaze tradicia (teraz uz viem, ze sa tym zmyvaju hriechy neboztika).
Ale ano nezijeme v stredoveku, suhlasim.
Takze pekne som si vonku v lavore pred vchodom na kar umyla ruky a pred jedlom klasicky s mydlom a dezinfekciou 🙂
Snad sa Vam dnes bude lepsie spat 🙂

taktotedanie
26. aug 2023

@shewinka ano ja som to zazila - severovychod slovenska, taktiez sa lavor s vodou dava na vecer po pohrebe na okno vonku v dome kde byval aby sa nebohy prisiel na poslednej ceste umyt

mateson
26. aug 2023

@lila1988 to ma pobavilo🤣🤣🤣aby som si nekontaminovala cigaretu. Toto je hláška roku. Tak strašne sa bojíš že dostaneš neviem čo. A rakoviny pľúc sa nebojîš??

lila1988
26. aug 2023

@mateson takej crevnej chrípky sa bojím viac ako tej rakoviny pluc🤣🤣🤣