dnes som isla nachovat morcata (povodne boli 3 hrave , zrali to co som im dala , proste starala som sa o ne tak aby im nic nechybalo / aby im bolo dobre...no ako som k nim prisla tak som videla ze jedno z nich je mrtve , ba dokonca aj malo trzne rany v oblasti zahlavi a krku...neviem co sa stalo, velmi ma to mrzi , ze som tomu nejak nemohla zabranit aby sa to nestalo...😔viete mi nieco odporucit aby sa to nabuduce nestalo? su to samicky a na jednej sa mi zda , ze ma okolo ust take cervene ako by od krvi...no fakt neviem co sa mohlo stat...ach😔😔
a boli tie rany hlboke, je neikde vela krvi z morcata?
viem ze sa mozu navzajm pobit, ale hned zabit? a zvlast, ak predtym vychadzali dobre. nie som si ista a teda aby to islo az takto rychlo, biju sa skor samce o teritorioum, samice spolu vychadzaju lepsie.
no skusam hladat na nete a veru som nenasla, ze by sa morcata avzajom zabili. uplne nemozne to nebude, ale je vlemiu mala pravdepodobnosst. skor mu neico bolo.
ako sa o ne staras:?
aky maju priestor. ma kazde svoj domcek, rpipadne este aspon jeden rezervny?
co im davas jest, maju stale vodu? teraz ej teplo, neviem ako mate pri morcatacha, el znesu len teplotu do 28°C. maju tendenciu prehrievat sa. treba ich chladit. napr, flasa s vodou do mraziaka, potom dat do klietky obalenu v nejakom textile ( davam aj bez textili, eln ju oplachnem vo vlaznej vode, nech sa o nu neprizmrazi.
a domcek by mal byt priedusny, obzvlast teraz v tychto horucavach.
Si si istá že máš všetko samičky? Samci zvyknú pri párení dohryzt samičku do krku, do ucha atď. Samičky neverím že by sa napadli
ze ma okolo ust take cervene ako by od krvi. Tak čo na tom ešte nechápeš?! Morča zavraždilo morča! Chúďa, koľko si muselo vytrpieť kým zomrelo...
ano ma kazda samicka ten vlastny domcek , nikdy sa nepobili a vobec to nie su samce...mam doma tiez 3 samcekov ale su v inej klietke ako samicky ale ti sa v zivote nepobili , vychdzaju spolu velmi dobre a to sa cudujem kedze su takeho pohlavia . davam im to vsetko jest co sa pise na internete, chovam ich uz 4 roky a v zivote sa mi toto nestalo ! 😔 kupujem im kvalitne granule , zeleninu a ovocie...dala som im tam aj napajacky s vodou , vymienala som im furt vodu a ba dokonca mali aj zmrazenu nadobu s vodou...
pozerala som , tak som len videla ze na par miestach je krvi ale nie je tam jej extremne vela tak teda neviem...a tie rany teda boli hlboke😔
este upresnim , to umrete morca bola matka a tie ostatne 2 morcatka su jej potomkovia...
Tak toto je zvláštne, až strašidelné ak mlada zabilo matku 😱 divné..no neobvinuj sa z toho, nemôžeš zato. Stalo sa.. 🤷🏻♀️
no ak mala 4r, je mozne, ze uz uplne zdrava nebola. to uz je vysoky vek pre morca, aj ked sa moze dozit viac. no nie kazde sa vyssieho veku dozije,a j pri dobrej starostlivosti. vcera jedla.
ozaj a teda predpokladam, ze aj maju aj seno stale k dispozicii.
vcera ako jedla?
inak co som si vsimla, an nete su niekedy protichodne info.
nase morca napr, nemoze vela roznej zeleniny, elbo obsahuje vela vapnika a ma v moc, mechuri piesok. knucal pri curani. ma dietu a tak dostava pravidelne salatovu uhorku, co je ale naduvacia zelenina a tej sa nemoze vela davat tiez sa nesmie kombinovat s obilninami. niektore granule totiz obilniny obsahuju. dokonca aj tie prve Versele Laga co sme mali, hoci ej to znama znacka. uz kupujeme len Cavia.
nas morcak je potvora, nechce ani za svet mrkvu.
no neviem, pride mi to ako mala pravdepodobnost, ez ho zabilo druhe morca. ta krv na papulke, to sa ti len zdalo, isto to nevies. na druhej strane aj krv to byt mohla, ked bolo zranene, otazne je ci ho to aj zabilo.
@majamat príde ti to ako malá samozrejmosť, že ho zabilo druhé morča? Že sa jej to zdalo? Si normálna?! Vkladáš jej do úst svoje odpovede, ako keby nevedela čo píše...
Z jedla by mala HLBOKÉ tržné rany na krku?😅😂
Druhé morče malo papulku od krvi! Čo na tom nechápeš?!
Zabilo ju vlastné dieťa.
Mu sme mali takto dve,zili spolu roky az jedneho dna strasny ramus z klientky. Idem pozriet a oni sa bili az nakoniec ta silnejsia zabila slabsiu. Snazila som sa ich rozdelit a dohryzli ma. Odvtedy nechcem ziadneho hlodavca ani vidiet
@alguno 😀 oc kolko domyslania, nauc sa citat.
ona napisala: ...ba dokonca aj malo trzne rany v oblasti zahlavi a krku...
ty pises: ... HLBOKÉ tržné rany na krku...
kde tam vidis slovo hlboke ?????
ona napisala: ... a na jednej sa mi zda , ze ma okolo ust take cervene ako by od krvi...
ty pises: Druhé morče malo papulku od krvi!
akosi si nepostreol to slovne spojenie - ... sa mi zda ... akoze nevies co znamena toto slovene spojenie? aby si rozumel, to znamena, ze to tak mohlo,a le aj nemuselo byt, ze to nei je iste !!!
a v jednom prispevku som ja napisala: uplne nemozne to nebude...
takze ak chces neikoho urazat, tak sa laskavo nauc sa citat, pripadne citat s porozumenim, lebo ti akosi unika cast textu
@majamat pozri jej komentár: pozerala som , tak som len videla ze na par miestach je krvi ale nie je tam jej extremne vela tak teda neviem...a tie rany teda boli hlboke😔
Tebe uniká čítať s porozumením! A súhlasím s tým čo som napísala vyššie!
Nikoho neurážam, ale tebe to tak zrejme príde, keďže som napísala pravdu.
a to si nepočula krik alebo rámus z klietky, tak ako marca12?!
@alguno o hlbokych ranach pisala az neskor, nie na zaciatku. morca ma dlhe a uzke zuby, ak zahryzne, rany mozu byt hlboke,a le uzke, cize moze sa stat, ze nie je vidiet, ci su hlboke. musela by sa koza riadne roztiahnut. to neviem ci urobila. navyse na hlboke rany tam bolo malo krvi. tiez napisala ze sa predtym nikdy nebili, vychadzali spolu dobre.
cize stale je to len dohad a pri dohadoch treba zvazit vsetky moznosti. neviem co je na tom divne. ak sa niekto obmedzuje na jednu moznost, je vyssia pravdepodobnost omylu.
napisala si - Si normálna?!
to teda moc slusne nebolo
@alguno nie nepočula, keďže ich mám von v klietke...muselo sa to stať niekedy v noci keď som spala , a nie vždy sa človek zobudí na to čo sa deje von... bohužiaľ 🫤 klietka poškodená nebola , úplne všetko v poriadku čiže žiadne iné zvieratko sa k nim nemohlo dostať, úprimne fakt neviem čo sa to stalo a stále si vyčítam, že za to môžem ja čo keby som bola tam a mohla tomu zabrániť, ach ☹️ neobzerala som mŕtve morča ani by som nedokázala roztiahnuť kožu...len čo som trochu zblízka videla , že má tržnú ranu / bolo vidieť, že nie je len povrchová...
Z ničoho ťa neobviňujem, len sa pýtam. Stalo sa, taký je život... Hovorí sa, že minulosť ničí budúcnosť, tak treba zabudnúť.
Sú to hlodavce. Áno stáva sa to. Ja mám osmakov, samičky. Tiež sa mi stalo, že jedna druhu zabila. Bili sa často, oddeľovala som a kludnila. Až raz som nestihla. To si nemôžeš vyčítať. To je život, príroda. Bohužiaľ
Nemohlo sa k nim v noci niečo dostať, znamy ma vonku v lete zajacov a chodi im tam kadeco, posledne potkan (do klietky sa cez tu. Mriežku uplne v pohode dostal) a tam uz mohlo dojst k hocicomu. Inak ak sa nezvyknu bit, moze byt ze druha do nej zahryzla po tom ako zomrela.
Ale tak koniec koncov, stava sa to... Zvieratá sa biju a aj zomieraju.
@simca06022011 tiez mi ta moznost napadla, resp obe moznosti.
@alguno
@majamat
@simca06022011
ahojte , mam nove smutne informacie. odvtedy ako som napisala tuto diskusiu tak mi umreli dalsie tie 2 posledne samicky. boli zabite tchorom alebo lasicou neviem presne kedze som to moc nevedela rozpoznat ale viem ze ich toto zabilo...kazdy den jednu samicku zabilo to zviera. mali polovicu tvare zozratu , boli len kosti tvare , do detailov nebudem pisat kedze doteraz z toho spamätavam...myslela som si ze potomkovia zabili matku , no nie je to tak...chudatka😔kazdopadne dakujem za vase skusenosti alebo rady...pekny vecer .
to mi je luto ☹
No typické... Mrzí ma to 🙁
Ahojte , stal sa podobný prípad tak som začal googliť až som sa dopátral sem . Samička morčaťa bola teraz druhý krát tehotná za jej život . Prvý pôrod dopadol fajn, 2 z dvoch morčiat to prežili . Teraz druhý pôrod už mala 3 morčatá . Týždeň pred pôrodom sa k samičke pridala ešte 1 malá samička od inej samičky. Vychádzali spolu fajn, ba dokonca až super. Po pôrode vyzeralo všetko fajn , nevyzeral byť žiaden problém . No po 2 dňoch ráno som ich šiel nakŕmiť a v tom zrazu šok - 3 malé morčatá vrátane tej samičky od inej matky boli mŕtve, akoby im stará samica rozkúsala časť hlavy a krku. Pozerám pod nohy a jedno malinké sa zachránilo a nejakým štýlom prešlo cez mreže klietky a ušlo smrti. Ja sa pýtam akým štýlom tomuto zabrániť v budúcnosti ? Je možné že stará samica dostala popôrodnú depresiu a zabila svoje vlastné mláďatá ? Nechcem až sa to opakuje v budúcnosti a naskytne sa mi takýto pohľad opäť .
pp sa pobili..niektore sa neznesu, preto treba vyberat opatrne a nech maju dostatok miesta-svoje teritorium