Učiteľka dala facku autistke

28. aug 2024

Mojej neterke sa stalo, že počas praxe z VŠ v zariadení pre deti s autizmom náhodou videla ako pedagogička dala facku dieťaťu. Deti keď nespolupracujú občas dávajú sadnúť na chodbu na stoličku nech sa upokoja. Hovorila že tam nebola celý čas, ale videla ako dievčatko ležalo na zemi a vrieskalo (asi v záchvate ) a učiteľka sa ju snažila posadiť nasilu na stoličku, dievčatko sa v hneve zahnalo rukou na učiteľku, chcelo ju udrieť po ruke. A v tom jej učiteľka dala facku. Neterku si učiteľka všimla až po facke a hneď sa ohradila, že autisticke deti potrebuju takýto prístup, musia sa naučiť poslušnosti lebo inak ich nič nenaučia a nebude sa s nimi dať pracovať. Stalo sa to v skupine detí vo veku 4-5 rokov, teda velmi malé deti podľa mňa. Teraz ako bola u nás na prázdninách mi o tom povedala. Vraj to bolo jediný krát čo take niečo videla v tom zariadení. Nenahlásila to nikam, keďže sa bála že si narobí problémy a nedovolia jej dokončiť prax v tom zariadení. A ona sama praxovala pri inej skupine, toto iba náhodou zahliadla keď prechádzala chodbou. V jej skupine bol vraj prívetivý personál. Ja som veľmi šokovaná z toho, je toto ozaj bežná prax, skutočne sa autisti dávajú za trest sedieť na chodbu? Neviem ako sa pracuje s takýmito deťmi, určite to musí byť náročné. Tie záchvaty si ani neviem predstaviť aké môžu byť, aj keď neterka mi to opisovala no i tak mi to príde ako pochybenie. Je toto správny prístup od pedagóga ? Ja som veľmi zhrozená. Neviem čo by som robila ako študentka, no normálne ma nahnevalo že to neterka nenahlásila. Ale aj chápem zároveň jej strach riešiť to, no i tak si myslím že to mala riešiť. Aký máte na toto názor?

anjelicek26
28. aug 2024

Och tazka tema. Mame autistu, ale velmi jemny pouzitelny material, su uplne ine, tazke pripady, agresivita, pluvanie, rev, amoky, proste situacie, kde to dieta uz nevie same, co zo sebou... neter ju mala vyslovene konfrontovat hned a oznamit to rodicom daneho dietata, takto to bude slovo proti slovu a nevyriesi nic.

No a k nasmu autistovi, aj ked je pouzitelny material, jeho vychova je neskutocne tazka, chce bohovu trpezlivost ale ze fakt bohovu... keby mu niekto niekde vylepi, tak neviem... ja som nikdy nemusela a aj ked mal strasne amoky tiez v tom veku a "napadlo" ma to teda viac krat. Ale toto je o sebakontrole a predychavani... ucitelka by toto mala vediet este lepsie, ako nestudovany rodic.

patus_2
28. aug 2024

Každý je len človek a každému môžu rupnúť nervy. Nemôže sa to stať, ale žiaľ, sú situácie, kedy je toho veľa a príde skrat. Kto nepracuje s takýmito deťmi, nevie si to predstaviť. Učiteľka však musí vedieť situáciu upokojiť bez násilia. Dôležitá je však otázka, či to robí pravidelne "lebo výchovná metóda" alebo sa to stalo raz, pretože nastal skrat. Ako píšem, nesmie sa to stať, ale ten skrat by som pochopila..ak to však používa pravidelne, tak by som to určite riešila ďalej.

alickapusinka
28. aug 2024

Raz by to urobila a viac by sa rukami nenažrala svina.Ja keby som to videla na mieste jej dam tak spak ruky že by nič do ruky nevzala a stena by jej dala druhu..Nemám rada svine svoje deti nech bije.

annelise17
28. aug 2024

Za mňa nie je v poriadku ani žiadne sedenie na chodbe, ale facka je už iný level. Ja by som pochopila, keby to dievčatko pevne chytila za ruky aby neublížila ani sebe, ani jej, ale udrieť malé dieťa? Aj keby nemá takú diagnózu, také zaobchádzanie si nikto nezaslúži. Okrem toho facka je mimoriadne ponižujúca..
Ja nepracujem v takom zariadení a nemám dieťa s autizmom, viem, že výchova a spolunažívanie musí byť extrémne náročné, o autizme som veľa študovala. Aj tá vychovávateľka vie, kde pracuje, s akými deťmi, vybrala si tú prácu a má počítať s takými situáciami. Skrat nie je žiadne ospravedlnenie, to si môže povedať neštudovaný rodič s autistickým dieťaťom keď zlyhá a vie, že je to jeho zlyhanie. Nie ako táto pani, ktorá povie, že tie deti treba naučiť poslušnosti.. nie, netreba, tie deti treba naučiť sa v čo najväčšej možnej miere naučiť žiť so svojou diagnózou tak, aby viedli čo najspokojnejší život. To dievčatko má tiež právo jej jednu vylepiť, keď pani bude mať nejaké emočné rozpoloženie? Alebo rovno rodičia dievčatka, veď pokojne asi tiež môžu prísť naučiť pani poslušnosti a jednu jej fľasnúť. Nechutné

kacena4
28. aug 2024

teraz riesis to ze ucitelka zlyhala a v navale emocii dala dietatu facku (co je samozrejme nepipustne, hoci sa moze stat vo vypatych situaciach) alebo to ze davaju deti na chodbu? lebo tak znela otazka... do samostatnej miestnosti mimo triedu sa deti casto davaju prave ked maju problem aby sa ako si napisala "skudnili" zmena prostredia im pomoze. nepznam celu situaciu, nebudem moralizovat o ucitelke ako takej, jeden cin nesvedci o jej zlyhani a nevhodnom spravni, najma ak pracuje s takto chorymi detickami avsak ak je to pravidelne a je to zivotnym "mottom" danej ucitelky treba to urcite riesis. mozno pre pokoj duse by mohla neter zavolat riaditelke do skoly a vysvetlit jej ze sa jej toto stalo pocas praxe a ze ju to stale trapy a mata a tak jej radsej zavolala...

svetlonos
28. aug 2024

Tvoja neter je riadna egoistka! Ta krava bije pravidelne deti, "lebo ich takto treba vychovat!" To nebola jednorazovka od tej ucitelky. A také dieta to sotva doma povie. No ja by som jej takú vrazila, ze by adi aj po dychu lapala! Okamzite to riesila s kompetentným úradom a rodicmi dieťaťa. Skolu by som dala do novín, teda to zariadenie.
Toto nepripadá do úvahy u ucitelky ani ako skrat!
Je to nedkutocne ťažká robota. Ale jed na to nemám, nehlási sa na túto pozíciu!
U nás v skolke je dievčatko, ktoré zrejme ma autizmus. Ked ma záchvat akebo olace ci hneva sa, maju v tejvtriede špeciálnu pedagogicku, ktorá s nou ide na chodbu. Je tam stôl a lavička a tan sa ju snaží upokojiť. Všetky dvere sú presklene, nikdy ju nešlahla. A zvlášť také malé dieťa. Ešte by som pochopila amor 16 rocneho autistu, ze pri sebaobrane ho pedagóg silno držal a vznikla modrina. Ale výchovné facky?? Normálne som rozčuľovať do nepricetnosti!
Tej by som zakázala všetky roboty, zavrela za ubližovanie a v zivote by už v podobnej profesii pracu nedostala. Dala by som ju za asistentku agresívnym väzňom - aby si to vyskúšala naopak.

maminkadeticiek
28. aug 2024

@alickapusinka V principe s tebou suhlasim,ale to vyjadrovanie...tak to je ozaj uroven...

mimka1402
28. aug 2024

Prosím napíš mi kde sa to odohralo oo správy . Mam rovnakú skúsenosť z praxe pred rokom cez vš (špeciálna) Ďakujem 🙏🏼 je to pre mňa dôležité.

jana_eyre_2
28. aug 2024

Poznám chlapca autistu, ktorý mi je dosť blízky, je to najlepší kamarát môjho najstaršieho syna.. keby mu niekto dal facku, tak ho už do školy nikdy nikto nedostane, dosť možné že ani von z domu..

Bohužiaľ tiež som už počula smutné prípady od mojej švagrinej, ktorá chvíľu pracovala s takýmito deťmi v jednom zariadení.. niektorí jej kolegovia mali strašný prístup že tam už vyslovene nechcela pracovať.. nie kvôli tým deťom, ale kvôli tým dospelým..

andrejka1974
28. aug 2024

Nesmie sa to stať musí to zvládnuť a vermi bol to určite skrat mám doma autistka a vermi ma 12 rokov a keď chytí amok tak sa po tebe rozbehne a začne tá mlátiť škrtiť za tričko ma sily za 10 a vermi chytiť jej ruky vyžaduje občas aj to že ju upokojiť až tak že leží na zemi nedá sa ináč sme všetci poškriabany zbiti vermi mame to doma denne viackrát ja si myslím že to bol skrat a už sa to nestane ale určite by som sa na to spýtala iných terapeutou či s ňou majú takéto skúsenosti

enmery
28. aug 2024

@alickapusinka Facky a násilie je no go. Ale prepáč, o čo si lepšie, keď chceš riešiť veci takto. Násilie plodí len násilie. To je aj princíp vojen.
Taká osoba tam nemá čo pracovať. Chudák dieťatko.🥺

deti95060810
28. aug 2024

škoda písať... kto neskúsil nevie čo je to pracovať s týmito deťmi...
rodičia nevedia, učitelia nestačia, zariadenia chýbajú.... toto je štát o ničom.

sss777
28. aug 2024

@anjelicek26
Pekne si to napísala, obrovský klobúk dole pred tvojou trpezlivosťou. Autizmus bola moja najväčšia nočná mora v tehotenstve, aj keď toto človek ničím neovplyvní.
Držte sa!

30katrusa40
28. aug 2024

Mám autistu ktorý máva amoku a afekty . Niekedy je to ozaj o hubu aby neublížili sebe prípadne ostatným okolo seba. Niekedy mi treba ozaj dať po riti. Keď už je extrém a nedá sa inak zaujať aby sa ukľudnil a je to vyvrtke. Je to ozaj občas , dokonca psychiatrička mi to poradila , nie.silnu ale len aby sa dostal z afekty a obrátil pozornosť. Pri autistoch nepomáha sa prihovárať a ukazovať obrázky. Aspoň nie pri takých stavoch ale je nás.

30katrusa40
28. aug 2024

@anjelicek26 kedysi si písala že máš autistu ktorý dokonca môže navštevovať bežnu školu. Takže zrejme intelekt a pochopenie je ok. Nehovorím že facka je ok ale niekedy sa inak nedá. Ale skôr riešim najskôr zvýšiť hlas a keď nie potom skrátka capnem malému po zadku.

slovakboy
28. aug 2024

Učiteľke môžu rupnúť nervy, ale neter mala povedať čo videla a že keď to urobi ešte raz tak ju zahlási. Aby vedela že sa vie.

estellas
28. aug 2024

Chápem, že niekto môže mať skrat. Z toho príspevku mám pocit že učiteľka to robí častejšie čo nie je dobré.
Ja sa v práci stretávam aj s ľuďmi ktorí sú psychicky chorí a tiež je to náročné. Môj zamestnávateľ by netoleroval keby som na niekoho čo i len kričala.
Keby som niekomu dala facku tak by ma ihneď vyhodil a absolútne by som nezaujímalo prečo som to urobila.

jeliz59
29. aug 2024

Mám syna najhorší autizmus....zažila som,zažívam stresy nervy nespím dni noci nejem no kadečo ale udret ho??? Veď nevie o svete no čo on vie ....ale ok nejdem písať o ňom....k téme,no nedajbože žeby mne siahli niekde a niekto na syna ja som nekonfliktný typ veľmi tolerantný.... nervy z ocele,ale toto keby sa dozviem,vo mne prebudia démona

alkoholik
29. aug 2024

Ach vase nazory niektore su na zaplakanie. O co ste lepsie? Lahko sa sudi cez MK ze? Dufam ze mate doma deti vychovane na vas obraz. Ja by som kazdej hrdinke nechal skusit pracovat s takymito detmi. Kazdej by som sa podakoval za ich pracu a ano kazdemu mozu rupnut nervy. Ale ak je to standart vyucby danej pani tak nema tam co hladat.

mandzula
29. aug 2024

Ja sama mam dceru PAS, no ako tomu hovorim ja a aj nasa psychologicka "len jemne liznutu", a to, aby som ju za cely cas neumlatila papucou, ma stalo tolko sebazaprenia a potlacania emocii, ze na to doplatila moja stitna zlaza a zaludok, takze budem schizofrenicka - ano, viem, ze to, co spravila ta zena, je nepripustne, na druhej strane to chapem, pretoze mne ruku casto udrzala len laska.

sense
29. aug 2024

Aký mám názor , nemalo by sa to stať, ale tvoja neter tiež nezareagovala správne? Ale máme v rodine autistu a teda klobúk dolu pred každým jedným rodičom čo má takéto dieťa

jana_eyre_2
29. aug 2024

@alkoholik veď je tam jasné napísané že učiteľka sa ohradila s tým že je to štandard jej výučby.. a je tu mnoho žien ktoré majú samy takéto deti doma, mnoho žien má obrovské sebazaprenie napriek tomu ich nebijú (nevravím o skrate, ten sa môže stať každému).. pretože okrem ineho vedia že to stav v amoku len zhorší.. takže takéto súdy si nechaj pre seba..

annelise17
29. aug 2024

@svetlonos toto je ten správny point, že tá špeciálna asistentka dievčatko vezme na chodbu, je tam s ňou a snaží sa ju upokojiť. To je správne, dievčatko vezme z rušného prostredia do tichšieho, menej podnetov a snaží sa jej pomôcť. Ale to, že tieto deti pošlú za trest sedieť na chodbu, ak som dobre pochopila, samé, je vyslovene kruté. Pretože čo to dá tým deťom? To ich nenaučí zvládať svoje stavy, ale snažiť sa v sebe potlačiť negatívne emócie, pretože keď ich majú, sú poslaní preč, skryť sa, “ukľudniť sa”. Mne to príde to isté, ako keby príde napríklad žena ku psychológovi s problémom, začne pri rozprávaní plakať a on jej povie “Tak toto teda nie pani. Okamžite si choďte sadnúť na chodbu a keď sa skľudníte, tak sa vráťte.” A tá pani vychovávateľka je tam tiež v úlohe ako ten psychológ, má tým deťom pomôcť, nie zničiť ich sebavedomie a naučiť potláčat emócie namiesto toho, aby sa učili s nimi pracovať.
Ja viem že to musí byť ťažké, že štát málo pomáha, že je málo personálu a veľa detí, ale presne preto nesmieme byť ticho o týchto veciach a musíme bojovať za zmeny a za kvalitnejší život, lepšie podmienky, lepšie platy, atď.
Ja nikoho nechcem súdit a obdivujem každú mamu, ktorá vychováva deti s rôznymi špeciálnymi potrebami. Ale táto pani nemá u mňa pochopenie, pretože tie deti si nezaslúžia také zaobchádzanie len preto, že ich chce donútiť “poslušnosti” aby sa s nimi dalo “pracovať”. To absolútne nie je príprava na život, skôr ich pekne učí, že ľudmi treba manipulovať a ničiť ich, aby sme ich dostali kam chceme a že autoritu treba poslúchať, aj keď nám jej príkazy sú vyslovene proti vôli a hodnotám.

taktotedanie
29. aug 2024

Neter nereagovala spravne, studuje vs vie ako a co s tymi detmi a na toto nereagovala, smutne.. snad sa pouci do buduc

mackamizjedlaskrec
30. aug 2024

@alickapusinka Ked zdravy jedinec vychovna osoba udrie dieta s handykepom ...by sa mala uvedomit a prestat vykonavat tuto pracu .Ktoru uz ona psychologicky nezvlada (viem ze niekedy je to mozno tazke aj na tu psych.)Ale ak nevedela inak riesit len rukov ja nemam ospravedlnenie vyhodit z fleku rovno !Urcite tam nebola zamestnana 1 mesiac .

hopeja
3. sep 2024

Ja mám dieťa s autizmom a tiež má niekedy amoky, našťastie tie veľké zatiaľ nie často, ale máva ich...naozaj je to niekedy veľmi ťažké zachovať pokoj, keď sa na vás vrhne dieťa, ja mu väčšinou chytím ruky a pokojným hlasom hovorím nie, že toto sa nerobí, chápem že je nahnevaný ale my sa nebijeme, proste u neho sa tie negatívne emócie nahromadia a týmto spôsobom idú von, bohužiaľ žijú tieto deti vo svete ktorý im nerozumie a majú to veľmi ťažké, preto dôrazne NIE, bitie je neakceptovateľné...to že dala dieťa mimo kolektív sa ukľudniť je podľa mňa ok, ja svojho tiež odvediem do jeho izby, keď vidím že snaha o ukludnenie a objatia ho ešte viac rozčuľujú, zavriem dvere a poviem, že keď sa ukľudni môže prísť, určitým spôsobom to pomáha, sebe neubližuje