Ahojte, ako už názov napovedá, zaujímalo by ma, ako je to v iných rodinách. U nás je to tak, že v mojej rodine si všetci tykaju, teda každý tyká svojim svokrovcom a je to normálne. U manžela zase svokrovcom vykajú a je to bežné u nich. 😀 Takže toľko naša dilema 😅
Vopred ďakujem za odpovede 😉
Zabudla som-u nas sa tyka.Vsade. 🙂
U nás sa vyká.
Ďakujem 🙂 No mne to popravde pride iba divne, ale nejak sa z toho neidem zblázniť. Iba sme riešili, že čo je vlastne bežnejšie a normálnejšie 🙂
u nas sa vyka z oboch stran a aj moji rodicia vykali svojim svokrovcom.
vykame 🙂
ja mojej svokre tykam, manzel mojim rodicom vyka
tykame a oslovujeme menami, ja mama viem povedat len mojej mame...
My vykame... 🙂
my teda vykáme,ale príde mi to hrozne neosobné. napríklad v manželovej rodine vykajú aj svojim babičkám, čo mi príde ešte aj teraz po xx rokoch také zvláštne... viem, že to tak niekde je, ale myslím, že keď raz budem mať nevestu alebo zaťa, asi navrhnem tykanie. mne je to aspom príjemnejšie 😉
ahojte, no ja svokrovcom vykam, ale napriklad moje deti (ich vnucata) im tykaju... 😖
U nás to bolo tak, že počas chodenia, teda do zásnub bolo vykanie, ja svokrovcom, ony mi od začiatku tykali a od zásnub im i ja tykám, takže si od zásnub už len stále tykáme a vravíme si buď menom alebo mama a oco 🙂
Ja si so svokrou vykám a volám ju babka... ale ona má 65 rokov, takže mi to príde také prirodzené... by mi bolo divné jej vykať... možno keby bola mladšia... 😉
A mm si s našimi tyká, oslovuje ich menom. Ale zase sú to 50tnici... takže tak. 😉
ja si tykam so svokrovcami aj moj muz s mojimi rodicmi. moji rodicia su ovela mladsi ako svokrovci, ale zvykla som si. 😅 oslovujeme sa menami.
moj otec svokre vyka. zda sa mi, ze tykanie je beznejsie v mladsej generacii.
moja sestra si tykanie svojim svokrovcom trochu vynutila sama. oni jej to nenavrhli, ale jej sa vykanie nepozdavalo, tak si vydiskutovala tykanie. 🙂
ano, mate pravdu, nie je to vec veku, skor pristupu k zivotu. 🙂
mi tykame
ja vykam, manzel tyka
Tykame. Ja nevykam nikomu, kto by mne tykal, ale bude to generacne, moje dieta nevyka vobec nikomu. Nakolko sa tu niekedy nevyka ani na skolach ucitelom, tak veru neviem, ci sa na vykanie niekedy vobec zvykne (to sa stazujem, nie chvalim 😀 ) Mne svokra tykala od prveho okamihu (teda aj ja jej), svokor detto, vobec sa im to nezdalo divne, hoci mali skoro 70. Chlap mojej mame rovnako suverenne zatykal od prveho okamihu, mamou sice zacukalo, ale potom rozdychala a tykaju si tiez 😎
ja svokrovcom vykam, oslovujem ich babka a dedko, a manzel mojim rodicom tyka , oni mu to navrhli nejako po svatbe, a oslovuje ich tiez babka , dedko
@filipal, toto je niekde aj moj bod zlomu - co s tymi, ktori ma poznaju od plienok a ja som im vykala tak akosi odjakziva..... ☹ Najjednoduchsie je to s tymi, ktori mi nie su zvlast sympaticki , tym to poviem na plnu hubu aj ked riziko infarktu (ich) je tam zvysene ("Clovek aby sa za teba hanbil," prizvukuje mi moja mama. Ale to rozchodim 😎 ) Tych zvysnuch, ktori ma maju radi a nepostrehli moj vyssi vek - no....... tych vyhlasujem za vynimku potvrdzujucu pravidlo 😀 😀 😀 (su zratatelni na prstoch jednej ruky) Ale mala som skor na mysli ludi, s ktorymi som sa zoznamila uz ako dospela (napriklad svokrovci) 😝 Ze by som necakala, kym mi to svokra navrhne (v pripade, ze by mi ona tykala). Nepozna ma od plienok, nie som jej kamaratka, dokonca casto mi ani nemusi byt sympaticka (mne ta moja ano), preco by mi mala tykat bez mojho suhlasu? Ze je starsia obstoji iba v pripade, ked si vykame. Vtedy ona ako starsia musi navrhnut tykanie.
@vroni ano, mne je sympaticky tvoj postoj. to je uplne jasne, s ludmi, ktorych sme spoznali ako dospele....
ja som to tiez par ludom povedala velmi slusne, ze uz by mi hadam mohli vykat, ale takmer nikto to nezvadol a urazil sa....
pritom ja vykam aj stredoskolakom, alebo si s nimi potykam. neznasam vyvysovanie pri komunikacii. to, ak jedna strana tyka a druha vyka jednoznacne vedie k akejsi nerovnovahe v dialogu.
v nasej rodine si kazdy tyka, ...aj moji rodicia povedali môjmu mm, ze im môze tykat..ale mm im vyka/ on to tak citi, kedze vyka aj svojej mame/...ja svokre vykam..a veeeelmi dlho mi trvalo, kym som sa naucila jej hovorit mama..aj teraz mi to pride divne, radsej poviem baba, babka / matko nevie este povedat babka..tak baba/
Ďakujem, asi je to tak pol na pol.
@vroni klobúk dole. Ja som ten typ, že každému od prvej chvíle vykám, ešte aj stredoškolákom ako spomínala @filipal a potom vyzerám divne, ale podla mňa je o akejsi úcte. Pokiaľ si ju niekto nezaslúži, tak začnem tykať.
Ja osobne mám problém niekomu tykať len tak. Aj suseda, ktorá je síce staršia o pár rokov, ale nie o vela mi niekoľkokrát navrhovala tykanie ale ja som sa na to necítila. Dnes už by som sa aj cítila, ale už mi to nenavrhuje (sa jej nečudujem 😀 ) takže si vykáme a občas sa pomýlim a zatykám jej. Ja svokrovcom vykám, u nich je to tak normálne a príde im divné, aby som im tykala. Hoci teda svokor si už potykal s každým v mojej rodine okrem babky asi. Ale teda voči mne zachováva taký....neviem ako to nazvať. Proste si vykáme. Mne tiež veľa ľudí z detstva tykalo, ale odkedy mám dieťa, veľa z nich mi začalo vykať. Samozrejme susedy u maminy, ktoré ma poznajú od malilinka mi tykajú a to mi aj vyhovuje. Prišlo by mi divné, keby mi mali vykať. 😅
ahojte.my sa so svokrou moc nemusime teda ja ju nemusim ale ja jej vykam a ona mi tyka.. 🙂
u nas to bolo,ze byvalym svokrovcom som vykala. Nakolko som bola najmladsou a jedinou nevestou,tak som vykala. Pride mi to z ich strany hlupe. Ked vsetci svagrovia tykali.Mladsi svagor bol odomna o 5rokov starsi. Keby mi navrhli tykanie,asi by som potrebovala velmi dlhy cas a mozno nikdy by som im netykala.Nakolko boli 60tnici. Terajsi "svokrovci" mi to ani nenavrhli, ved este nie som ich nevesta 😀 😀 . Su mladsi od mojich rodicov. A zase skusenost,ze potencialny svagor,mladsi odomna im tyka. Moji partnery mojim rodicom vykali. Tak mi to s tym VYKANIM pride divne. Podla coho sa to vybera?? 😉 Najlepsie si tykat s kazdym a je po probleme 😝 Ako potom mam povedat svokre mama ked jej vykam?? traposina
@indiankaindi, ja rozhodne netykam kazdemu a ani pausalne tykanie nemam rada (v takej ikei ma vzdy cuka) Ale nie som ochotna tolerovat, aby mi nejaky nevychovanec tykal ja by som mu mala vykat. Preco ako? Ani nemam problem automaticky tykajucich upozornit: "My sme si este nepotykali a ani o to nestojim." Ale to by bolo asi pre svokru dost hardcore 😀 😀 😀 Ale ja mam asi zvlastnu svokru, tykame si od prveho dna, je fajn a evidentne jej netrha zily, ze nie som jej "naozajstna" nevesta 😎
Hehe dobra tema, mne bolo proste od malicka vtlkane do hlavy, ze musim starsim ludom vykat...a zostalo mi to... "svokre" vykam a ona ma s toho naramnu show, uz mi navrhla par krat tykanie a vraj ona je Luiza, no mne to proste nevyjde z ust, ze "nazdar Lujza ako sa mas?" Ma 77 rokov! Ale tu si naozaj tyka kazdy s kazdym, vykanie tu vobec nie je vo zvyku a ja mam s tym ohromny problem! Ak sa musim sefa daco spytat, kokcem statocne 😀
Vroni, obdivujem ta 😉
Ved mm nech tvojim tyka a ty jeho rodičom vykaj.Možno im to po čase ,po absolvovani viacerych spoločnych rodinnych akcii, pride trapne,že ich syn tvojim rodičom tyka a oni si s tebou nepotykali.Možno potom zmenia nazor a potykaju si z tebou.Ked nie,tak nie,z toho sa nestriela. 😉