Tykanie detí cudzej dospelej osobe?

luy
2. aug 2011

Stretla som starú známu,máme deti v rovnakom veku 10 rokov.Jej syn mi začal automaticky tykať,môj syn mojej priateľke vykal.Bolo to zvláštne.Keď som ju na to upozornila ,povedala,že sa jej to zdá normálne.Aký máte na to názor?

filipal
2. aug 2011

ja som skor za tykanie. ved ani my cudzim detom nevykame. myslim si, ze tento hlupy zlozvyk, aby sa detom tykalo a ony museli dospelym vykat by mal zaniknut. mna to vzdy urazalo. este aj dnes mi o 10-15 rokov starsie tetky tykaju a ja im vykam (ved ma vraj poznali uz ako dieta).....nikdy mi nenavrhli tykanie. to navodzuje atmosferu nutenej autority.
tak bud si tykame, alebo vykame, ale malo by to platit obojstranne. ved sme si ako ludia rovni, nie?

ja osobne detom znamych sama navrhnem aby mi tykali a tym starsim cca od 15 rokov vykam.

aero
2. aug 2011

tak sa mi zdá , že teraz je cool tykať každému ...... dokonca nevesta - svokre , svokrovi .....
ja by som toto nechcela a určite by som , teda aj som 😉 učila svoje deti na vykanie .....
zdá sa mi to viac úctivé k danej osobe a aj k svetu 😉
" ked si tykáme s niekym - viac si dovoľujeme " a myslím , že všetko má svoje hranice
na 10 ročné dieťa , sa mi to trošku zdá opovážlivé až drzé
čudujeme sa - čo to vyrástlo z naších detí???? nemajú úctu k človeku , na 10 rokov tyká a na 15 ťa pošle do p*či... toto je môj názor

jasminet
2. aug 2011

@filipal ak som to dobre pochopila, tak tie dve zeny sa dlho nevideli. ked teda pise ze to je stara znama. a jej syn ju tiez asi videl po dlhej dobe, ak vobec niekedy.

to ze si matky tykaju neznamena, ze deti budu automaticky tiez tykat. aspon mne by sa to nepacilo. ja kamaratkam mojej mamy vykam, tykam iba ked mi to same navrhli.
jednej hovorim menom, ale stale vykam - zuzka date si, zuzka prosite si atd. a vobec mi nevadi, ze ona mi tyka.

titkovamiriam
2. aug 2011

cudzim vykam aj ja tak deti samozrejme tiez.No vsetkym kamoskam tykaju a tykame si medzi sebou. 😉 Deti mojich kamaratiek mi tykaju ako aj ja im .No veruže ked som niektorých kamaratov najstarsieho syna videla po roku dvoch som im chcela vykat 😀 😀
v rodine si tykame
a keby som niekoho stretla po rokoch vobec by mi nevadilo keby mi dieta tykalo

bets
2. aug 2011

moje deti tykaju a budu tykat, lebo su tak naucene zo skoly, tykaju si so vsetkymi ucitelmi. v podstate v mojom okoli mi aj cudie deti tykaju, takze mi to neprijde zvlastne. napriek tomu dokazem odhadnut situaciu a dopredu upozornit deti, kedy tykanie nie je vhodne a ucim ich, aby si osvojili aj vykanie voci urcitym ludom - zatial takych ludi je minimum.. do puberty, kedy zacnu byt deti vnimavejsie na medziludske vztahy, ich to naucim, vysvetlim, resp. to pochopia, ak budu mat ucitelov, ktori budu trvat na vykani (na gymnaziu by som prijala, aby prestali na skole s tykanim, ale nezavisi to odo mna)...

olivova
2. aug 2011

zalezi na tom, ci ti to vadi, alebo nie.....ked nie, nie je co riesit...Ak ano, povedz jej to....
Mne osobne to vobec neprekaza....Mas rozne deti, rozne vychovy, zalezi od toho, ako bolo dane dieta vedene...Im sa to zda normalne, pretoze sa pohybuju v takom prostredi.....Tebe nie, pretoze sa pohybujes v inom....Takze pytat sa na nazor je o nicom...Kto bol vychovavany vykanim, je na to "nauceny" a zda sa mu zvlastne a "opovazlive" tykanie.....A nemyslim si , ze je to o tom, ze je to "cool" , ale o vychove a prostredi, kde sa ludia pohybuju....

sisaha
2. aug 2011

ja som dcerino tykanie cudzim osobam (lekarke, ucitelkam v MŠ, predavačkam..) tolerovala do cca 5 rokov. Samozrejme, mala vysvetlovane, ze osoby ktore nepozname, resp, nie su v nasom pribuzenskom vztahu tak im vykame.. Od cca 6 rokov, kedy nastupila do ZŠ sama presla postupne na vykanie. Ak mam posudit tvoj pripad, asi by mi tiez prinajmensom bolo cudne, ze mi 10 rocne cudzie dieta tyka hoci ma predtym nikdy nevidelo. A urcite by som ho na to upozornila.. Ak by sme vsak boli kamaratky, tak by mi to neprekazalo.. Nasa suseda ktora ma rovnako stare deti ako ja - tam sa ma dokonca spytali ci mi mozu tykat a ja som dovolila...Cize z mojho pohladu je to o vychove..To, ze tam to neprekaza mame je vecou jej vychovy..

mamabiba
2. aug 2011

moja dcéra má 7 rokov a cudzím ľudom vyká...alebo sa snaží a vždy ju na to upozorňujem, mojim kamoškám tyká a taktiež kamoškyne deti tykajú mne. Ale som za, aby sa cudzím ľudom vykalo, pretože, je to prejav úcty a slušného správania. Ale v rámci kamaráctva, myslím, že je to ok. mne vadí keď mi kamarátkyne deti povedia teta 😀 😀

elise
2. aug 2011

neriešim, mne osobne nevadí ked idem po ulici a dieťa mi zatyká, pripadá mi to mile🙂

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaduska
2. aug 2011

Tykanie od malých detí je prirodzené do určitého veku. Jasné, že nebudem od 3-ročného dieťaťa chcieť, aby mi vykalo.... Deti v mojom okolí mi začali vykať väčšinou vtedy, keď začali chodiť do školy, aj keď ja osobne som to nikdy nevyžadovala, ani nikoho neupozorňovala. Kým sa ku mne človek správa slušne, tak mi môže tykať, vykať, onikať a môže mať 1 aj 100 rokov....v podstate mi to je jedno. Ale musím priznať, že občas som oľutovala, keď som si s niekým potykala, ale to sa už týkalo dospelých ľudí, takže to je mimo tému.... 🙂

vroni
2. aug 2011

Moje dieta tyka kazdemu. Jednak ma na to vek a druhak neviem, kde by sa mala naucit vykat. V rodine si nevykame (mne zase pride totalne divne vykat svokrovcom), s kamaratmi detto, v skolke sa nevyka, v skole (minimalne na prvom stupni) tiez nie, s lekarom si tykame tiez.... Takze pocitam s tym, ze po absolvovani (priblizne) toho prveho stupna sa zacneme zaoberat vykanim a odstupom a podobne. Tykanie od dietata (alebo pubertaka) mi nevadi. Na svojvolne tykanie od dospeleho som doslova alergicka (taka Ikea ma vie dostatocne vytocit, hoci posledne predavacky vykali - vsetkym nielen mne 😀 )

maruschka
3. aug 2011

Moje baby vykajú-je to slušnosť..Obe začali tak v 4 rokoch, keď si to samé uvedomili, bolo to také prirodzené, až ma prekvapili.. 😵 😵 😵 😵 Mne osobne tiež nevadí, keď mi decká tykajú, len je to zvláštne, že ich to rodičia tak nejako neučia rozdiel cudzí človek -vykanie, rodina a kamaráti-tykanie.. 😉 😉 😉 😉

zdena1990
8. okt 2015

nasa vnucka je prvacka samozrejme kazdemu tyka doteraz problem nebol ale? nastupila do skoly apani druzinarke to vadi ako ju to naucit nechce to pochopit ucitelke vskole to nevadi ze sama na to pridepostupom casu neviem co mame robit ☹ ☹ ☹ ☹

ivett1
9. okt 2015

naše deti (7r. a 9r.) v škole učiteľom vykajú, cudzím ľuďom, ktorých považujú za dospelých, vykajú🙂 (niekedy aj 18 ročným, keď vyzerajú staršie😀) ... ja deťom osobne tykám - tak do tých cca 17 r. (alebo sa spýtam, či môžem) potom vykám ...ako si matne spomínam, aj na strednej nám (síce nie všetci) "profesori" vykali ...
mojim kamarátkam naše deti tykajú, ale známym, s ktorými sa stretnem raz za uhorský rok vykajú a dokonca aj niektorým maminám svojich najlepších kamarátov vykajú ... ja osobne vnímam vykanie (v dnešnej dobe) skôr ako udržanie odstupu od danej osoby,ktorej vykám a nie už ako prejavu úcty ... (ako to bolo kedysi dávno pradávno) ...

nela82
9. feb 2023

@filipal slušnosť káže vykať každému,koho nepoznáš atď.