Pekný deň prajem,
pred niekoľkými dňami som bol na dopravnom inšpektoráte sa informovať čo som potreboval a jedná žena sa mi prihovorila a pýtala sa či mám poradový lístok, citujem:
"Máš poradový lístok?" Opýtala sa cca 45 ročná žena jemným tónom.
A pri mojom odchode mi dávala rady ako svojmu synovi. "To musíš hento a hento spraviť! To musíš sa objednať cez to a cez to!" ...
Chcel by som sa preto prosím opýtať, či mi môžu ľudia tykať, nakoľko večne mi táto dilema vŕta hlavou a neviem čo mám od ľudí na ulici očakávať. Mám 24 rokov.
Na vysokej škole všetci pedagógovia mi vykajú, niektorí dôchodcovia aj starší takisto, avšak po poslednej skúsenosti som bol dosť zaskočený. Ak aj by mi už tykať nemali, ako by som ich upozornil slušne aby to nerobili?
Ďakujem.
Toto je vrcholné neprofesionálne správanie. Aj keby mala dotyčná pani oveľa viac rokov.
tak zrejme to nebola nejaka pracovnicka tipujem a ak to bola nejaka svojska starsia pani, co citi potrebu sa do vsetkeho starat, tak by som sa nad tym ani nepozastavila, obzvlast starsi ludia proste tykaju niekomu kto je vo veku ich syna/vnuka, zas netreba z toho robit dramu 🤷♀️
@splina mne minule týkala mladučká predavačka v dm drogérii. Zobrala som to ako kompliment 🤪 pokiaľ sa človek správa slušne mám úplne u … či mi vyká alebo tyká😅
@morgane1975 asi tak
Mne osobne to nevadi. Citim sa taaak mlado🤣🤣 a to uz mam 40. Ale ak mas s tym problem treba ich poziadat - Prosim Vas vykajte mi.- hotovo.
@monillia samozrejme, vari je mladšia?
Neboj príde vek, keď ti bude vadiť, ak ti budu ľudia vykat!! 😂Inak súhlasím s názorom, ze úcta sa vyjadruje inak ako vykanim!
A ešte podotknem, ze v zahraničí sú tiež iné zvyky. Žijem v Rakúsku, tykam si tu od najvyššieho šéfa firmy s 5000zamestnancami jeho CFO a COO ešte aj s 70-80r susedmi. Normalka.
Tak ja som tiež "staršia pani", teda, ja by som sa tak neoznačila, ale ako vidím, pre mnohé sme už my, ženy po 45 proste stareny. Vykám každému, v živote by som si nedovolila tykať nikomu od možno tých 14 rokov vyššie. Ešte aj deti, ktoré ma pozdravia Dobrý deň, tak im tiež odzdravím Dobrý deň, žiadne Ahoj.
@pragmaticka Tykať si so staršími je úplne v poriadku. Pokiaľ ste si potykali. Tiež tykám oveľa starším ľuďom. Tým, s ktorými si tykáme.
@h2 tak ako so staršími tak aj s mladymi kolegami ci praktikantmi. Tu úplne normálne. Vykam si len s obchodnými partnermi. Tam si nato potrpím ale v súkromnom bežnom živote určite tykanie!!
@pragmaticka Veď áno, rovnako aj s mladými som myslela.
@splina máš ty problémy 🤣
ospravedlnujem sa damy, veru som si tych 45 v prispevku nevsimla ❤️
Jedna vec je, že čo je podľa etikety, a druhá, čo človeku nevadí 🤷♀️
Ja vykam aj mladsim, proste v praci to mam tak nastavene 😁 ale ked niekto zatyka nevadi mi to, upozornenia typu kedy sme si potykali su take, akoby si bol pan dolezity, vsak ti nenadavala, chcela ti pomoct.
Normalne sa opytaj ze kedy ste si potykali?